Δοκιμή σε εμπορική μυγοπαγίδα με δόλωμα. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι;

2

Οι μύγες είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά έντομα στον πλανήτη. Παρότι έχουν κάποιο περιβαλλοντικό όφελος, για τους ανθρώπους είναι μισητές. Έτσι από τα αρχαία χρόνια, προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να τις απομακρύνουν ή να τις εξοντώσουν.

Ένας τρόπος να τις εξοντώσετε είναι με μυγοπαγίδες. Υπάρχουν αρκετές μυγοπαγίδες στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και σεις μία αυτοσχέδια. Η αποτελεσματικότητα της κάθε μυγοπαγίδας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές σχεδόν όλες έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά υπάρχουν κάποιες που είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. 

Μυγοπαγίδα με δόλωμα

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία εμπορική μυγοπαγίδα με δόλωμα. Η συγκεκριμένη είναι Ελληνικής κατασκευής και έχει κόστος, περίπου, 5 ευρώ. Το δόλωμα που χρησιμοποιεί είναι ζωικά άλευρα και δουλεύει με την μέθοδο του εγκλωβισμού και του πνιγμού. 

Η μυγοπαγίδα, όπως είναι στην συσκευασία. Το δόλωμα είναι ήδη στο σακουλάκι. Απλώς τρυπάτε το καπάκι και προσθέτετε νερό βρύσης.

Επίσημα είναι μυγοπαγίδα μίας χρήσης, αλλά θεωρητικά μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί μερικές φορές.

Πόσο αποτελεσματική είναι

Μετά από μισή μέρα χρήσης.

Αρκετά! Η συγκεκριμένη μυγοπαγίδα (και λογικά όλες οι αντίστοιχες) είναι πολύ αποτελεσματική, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες έχει εγκλωβίσει δεκάδες μύγες, ενώ όσο περνάει ο καιρός οι μύγες αυξάνονται εκθετικά. Μέσα σε λίγες μέρες, οι νεκρές μύγες έχουν σχηματίσει ένα στρώμα μερικών εκατοστών.

Μετά από 2-3 εβδομάδες, οι νεκρές μύγες έχουν σχηματίσει ένα στρώμα 5 εκατοστών.

 

Η ετικέτα αναφέρει ότι μπορεί αν εγκλωβίσει περίπου 50.000 μύγες και αν αυτός ο αριθμός είναι λίγο υπερβολικός, σίγουρα μπορεί να εγκλωβίσει μερικές χιλιάδες.

Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται η αποτελεσματικότητά της. Είναι οι πρώτες 4 ώρες, σε εξοχική περιοχή, στην οποία ήδη υπήρχαν 2 πανομοιότυπες μυγοπαγίδες, οπότε ο πλυθυσμός από τις μύγες δεν ήταν πολύ μεγάλος. Παρόλα αυτά, μέσα σε 4 ώρες κατάφερε να πιάσει περίπου 25-30 ενήλικες μύγες, αρκετά μυγάκια και μερικές σφήκες. Η ώρα βιντεοσκόπησης ήταν 4-8 το απόγευμα (στα τελευταία λεπτά έχει αρχίσει να σουρουπώνει).

Έλκει μύγες από μακρυά

Αυτή η μυγοπαγίδα, επειδή περιέχει δόλωμα, έλκει μύγες από μακρυά. Έτσι μία και μόνο μυγοπαγίδα, μπορεί να καλύψει άνετα ένα μεγάλο οικόπεδο

Μυρωδιά

Τις πρώτες μέρες η μυγοπαγίδα είναι σχεδόν άοσμη. Μόνο αν πάτε σε απόσταση αναπνοής, μπορείτε να μυρίσετε τα άλευρα που είναι στο μείγμα. Όσο περνούν οι μέρες και μαζεύονται πολλές νεκρές μύγες, η οσμή αρχίζει να γίνεται πιο δυσάρεστη. 

Περιέργως, ακόμα και όταν υπάρχουν χιλιάδες νεκρές μύγες μέσα, η άσχημη μυρωδιά δεν φαίνεται να ενοχλεί σε μεγάλη απόσταση, αλλά μόνο από σχετικά κοντά (2-3 μέτρα). Οπότε αυτή η μυγοπαγίδα δεν προορίζεται τόσο για πολυκατοικίες, αλλά για μονοκατοικίες ή εξοχικά. Βέβαια, αν την αλλάζετε σχετικά συχνά δεν θα έχετε πρόβλημα ακόμα και στο μπαλκόνι πολυκατοικίας.

Με τον καιρό χάνει την αποτελεσματικότητά της

Δοκιμάζοντας 5 τέτοιες μυγοπαγίδες, φαίνεται ότι μετά από μερικές εβδομάδες, χάνουν όλες την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό λογικά δεν έχει να κάνει τόσο με το χρόνο, αλλά περισσότερο με το στρώμα από τις νεκρές μύγες, που υπάρχει μέσα. Όσο μεγαλώνει το «στρώμα», τόσο μειώνεται η απόδοση.

Θεωρητικά μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί (ακόμα και για παγίδα για σφήκες)

Παρότι αναφέρεται ότι είναι μία χρήσης και είναι φτιαγμένη κυρίως από νάιλον, μπορείτε να την επαναχρησιμποιήσετε μερικές φορές. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να αδειάσετε το διάλυμα με τις νεκρές μύγες και να χρησιμοποιήσετε ένα νέο δόλωμα.

Τώρα το δόλωμα που χρησιμοποιεί αρχικά είναι κάποιο μείγμα ζωικών αλεύρων. Ζωικά άλευρα μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με ζωοτροφές (τα δίνουν στα πουλερικά) και είναι σχετικά φθηνά (λιγότερο από 1 ευρώ το κιλό). Σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά με το αρχικό δόλωμα, αλλά θα έχει ανάλογη δράση.

Αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να βρείτε δόλωμα για μύγες, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο δόλωμα για σφήκες (πχ χυμό πορτοκαλιού) καθώς η παγίδα είναι το ίδιο αποτελεσματική και για αυτές.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Επαναφορτιζόμενο κρουστικό πιστολέτο Parkside PABH 20-Li B2
Επόμενο άρθροΠως καθαρίζουμε την σκουριά από τα μέταλλα. Όλοι οι τρόποι
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ioannis Toulis

Στο χωριό,τοποθετημένη κοντά στο κοτέτσι σε τρεις βδομάδες γεμίζει ασφυκτικά,κυριολεκτικά πολλές χιλιάδες μύγες.Βέβαια θέλει κάθε βδομάδα να συμπληρώνω και ένα ποτήρι νερό γιατί οι νεκρές μύγες το υπερκαλύπτουν.Στο εξοχικό που πήγαμε για 2 βδομάδες το καλοκαίρι παγιδεύτηκαν πολύ λιγότερες μύγες,γύρω στις 1000 υπολογίζω, αλλά δεν υπήρχε και μεγάλο πρόβλημα με τις μύγες στην περιοχή

admin

Σίγουρα η αποτελεσματικότητα της παγίδας, εξαρτάται πάντα και από τον υπάρχοντα πληθυσμό. Κάποια στιγμή, ένας «καλός» γείτονας, σε ένα οικόπεδο που είχα τοποθετήσει μία τέτοια μυγοπαγίδα, είχε πετάξει σε ένα παρακείμενο χαντάκι, ένα ολόκληρο ψόφιο αρνάκι και η μυγοπαγίδα πρέπει να γέμισε σε λιγότερο από 2 μέρες. Αυτό με το νερό που κάνατε είναι σίγουρα απαραίτητο και για τις μύγες και λόγω εξάτμισης. Βέβαια, το κακό είναι ότι οι νεκρές μύγες επιπλέουν, οπότε το στρώμα παραμένει. Πάντως, παρ’ όλη την απλότητά της, νομίζω ότι αυτή (και γενικότερα ο συγκεκριμένος τύπος μυγοπαγίδας) είναι από τις αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση της… Διαβάστε περισσότερα »