8 απλοί τρόποι για να ποτίζετε τα φυτά σας στις διακοπές

0
πότισμα φυτών σε διακοπές
 

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί αυτόν τον καιρό, είναι πως θα διατηρηθούν τα λουλούδια τους ή ο κήπος τους, όταν θα λείψουν λίγες μέρες για διακοπές. Και μόνο 2-3 μέρες χωρίς υγρασία στο χώμα, μπορεί να είναι καταστροφικές για κάποια φυτά. Γιαυτό το λόγο, πρέπει με κάποιο τρόπο να ποτίζουμε τα φυτά μας όλο αυτό το διάστημα.

Η πιο απλή λύση που προτιμούν αρκετοί είναι κάποιος φίλος ή συγγενής, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι τρόποι με τους οποίους δεν χρειάζεται να δίνεται πρόσβαση στο σπίτι σας σε άλλα άτομα. Κάποιοι είναι εμπορικοί και κάποιοι αυτοσχέδιοι. Ας τους δούμε αναλυτικά.

 

1Gel Ποτίσματος

 
 
Η πρώτη λύση είναι σχετικά απλή. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα, που μπορούν να αποθηκεύσουν νερό στις γλάστρες σας και να το αποδεσμεύσουν σταδιακά. Συνήθως είναι στη μορφή gel ή κρυστάλλων.
 
Κρατάνε περίπου μια σεζόν και είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση για να μην ξεραθούν τα φυτά όταν λείπετε. Χάρη στη ειδική σύστασή τους κατακρατούν 5-10 φορές το βάρος  τους σε νερό και μετατρέπονται σε ζελέ, το οποίο σταδιακά αποδεσμεύει νερό, αν τοποθετηθεί μέσα σε μια γλάστρα.
Είναι ιδανική λύση αν έχετε λίγες γλάστρες. Δεν συνίσταται σε μεγάλο κήπο, καθώς το κόστος θα είναι σημαντικό.

 

Πλεονεκτήματα 

 • Δεν χρειάζεται καμία εργασία
 • Ιδανική λύση της τελευταίας στιγμής
 • Κρατάει για περίπου μία σεζόν

Μειονεκτήματα

 • Αν και δεν είναι ακριβό, το κόστος για ένα μεγάλο κήπο είναι σημαντικό
Συνίσταται : Για μικρό αριθμό φυτών και για απουσία μικρής-μεσαίας διάρκειας

 

Συμβουλή

Καλό είναι να κάνετε κάποια τεστ όσο θα είστε εκεί, για να δείτε πόσο καιρό αντέχει η κάθε γλάστρα χωρίς πότισμα με τα ειδικά αυτά σκευάσματα. Κάθε γλάστρα έχει διαφορετικές ανάγκες και κάποιες ίσως χρειάζονται μεγαλύτερη δόση, ενώ κάποιες άλλες μικρότερη.

2Σταγονίδια ποτίσματος (μπεκ)

 
Αν έχουμε μεγάλο κήπο ή αρκετές γλάστρες, ιδανική λύση για να ποτίζουμε τα φυτά μας όταν λείπουμε θα ήταν να φτιάξουμε ένα σύστημα ποτίσματος με σταγονίδια. Το κόστος είναι σχετικά μικρό. Το μαύρο λάστιχο κάνει περίπου 0.2 ευρώ το μέτρο και τα σταγονίδια περίπου 0.1 ευρώ το ένα. Έτσι με τα σταγονίδια μπορούμε να ρυθμίσουμε να πέφτει ελάχιστο νερό σε κάθε γλάστρα, το οποίο όμως με συνεχή παροχή θα είναι ικανό να ποτίσει επαρκώς όποια γλάστρα θέλετε, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Πλεονεκτήματα

 • Είναι μόνιμη λύση, η οποία μπορεί να σας λύσει τα χέρια ακόμα και όταν είστε εκεί
 • Σχετικά οικονομική λύση, ειδικά αν ο κήπος είναι μεγάλος

Μειονεκτήματα

 • Αν και δε χρειάζεται κάποιες ειδικές γνώσεις για να φτιάξετε τη σύνδεση, ίσως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με δυσκολίες δε θα μπορέσουν να το κάνουν
 • Σε οποιαδήποτε μηχανική λύση υπάρχει το ενδεχόμενο αστοχίας υλικού. Έτσι και εδώ μπορεί κάποιο σταγονίδιο να βουλώσει.
 • Εξαρτάται από τη παροχή νερού.Αν σταματήσει σε περίπτωση βλάβης θα έχετε πρόβλημα

Συνίσταται : Για μεγάλους κήπους και για απουσία μεσαίας-μεγάλης διάρκειας

Συμβουλή

Προτιμήστε να αγοράσετε τα μπεκ και τους σωλήνες από κάποιο γεωπονικό ή αγροτικό κατάστημα. Πωλούνται χύμα και με το μέτρο και συνήθως είναι πιο οικονομικά από αυτά που θα συναντήσετε στα υπερκαταστήματα.Υπάρχουν λάστιχα όλων των διατομών. Προτιμήστε ένα κεντρικό Φ20 το οποίο θα στέλνει σε κάθε γλάστρα εύκαμπτο Φ6 με σταγονίδιο.
Επίσης βεβαιωθείτε ότι τα μπεκ, ξεκινάνε από μηδενική παροχή νερού και είναι ρυθμιζόμενη αβαθμίδωτη και όχι βαθμιδωτή.

3Αυτόματο πότισμα 

 
Το αυτόματο πότισμα είναι μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του προηγούμενου τρόπου. Στην αγορά υπάρχουν αναλογικοί ή ψηφιακοί αυτόματοι ποτιστές. Τους συνδέετε στο λάστιχο και προγραμματίζεται κάθε πότε και για πόσο θα ανοίγει η παροχή. Με αυτό τον τρόπο δεν θα έχετε το φόβο του υπερβολικού ποτίσματος κάποιου φυτού, το οποίο μπορεί να υπάρχει με τα απλά σταγονίδια. Και εδώ θα χρειαστείτε να κάνετε εγκατάσταση με λάστιχα και σταγονίδια ή μπεκάκια.

 

Πλεονεκτήματα 

 • Δεν χρειάζεται συνεχή παροχή
 • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και με μεγάλα μπεκ για μεγάλους κήπους
 • Είναι μόνιμη λύση, η οποία μπορεί να σας γλυτώσει μία για πάντα από το πότισμα, ακόμα και όταν θα είστε εκεί.

Μειονεκτήματα

 • Τα περισσότερα συστήματα αυτόματου ποτίσματος δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικά τα ψηφιακά.
 • Έχει κάποιο παραπάνω κόστος που μπορεί να είναι υψηλό αν επιλέξετε κάποιο επώνυμο σύστημα.

Συνίσταται : Για απουσία μεγάλης διάρκειας ή για  κήπους με αρκετά φυτά

Συμβουλή

Ελέγξτε κατά πόσο εύχρηστο είναι το σύστημα προτού το αγοράσετε. Υπάρχουν έτοιμα σετ στη αγορά, αλλά μπορείτε να τα προμηθευτείτε και ξεχωριστά αν θέλετε. Πάλι προτιμήστε γεωπονικό ή αγροτικό μαγαζί για περισσότερη οικονομία και εξειδικευμένες συμβουλές ειδικά αν είστε αρχάριοι.
 

4Αυτοποτιζόμενες γλάστρες

 
Στη αγορά υπάρχουν αρκετές διαφορετικές αυτοποτιζόμενες γλάστρες. Όλες λειτουργούν με το ίδιο τρόπο πάνω κάτω. Έχουν ένα κενό στο κάτω ή πλαϊνό μέρος, στο οποίο μέσω ειδικού στομίου αποθηκεύουν νερό, το οποίο διοχετεύουν σταδιακά στο φυτό. Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας αυτοσχέδιες αυτοποτιζόμενες γλάστρες αν θέλετε. Είναι σχετικά απλή η κατασκευή τους και υπάρχουν αρκετοί οδηγοί στο ίντερνετ.
Στη αγορά εκτός από γλάστρες υπάρχουν και αυτοποτιζόμενες ζαρντινιέρες.

 

Πλεονεκτήματα

 • Δεν χρειάζεται κάποιες γνώσεις ή τεχνική, απλώς μεταφυτεύετε τα φυτά από τις απλές στις αυτοποτιζόμενες.

Μειονεκτήματα

 • Έχουν παραπάνω κόστος από τις απλές (αν επιλέξετε τις εμπορικές)
 • Έχουν περιορισμένο χώρο αποθήκευσης νερού και έτσι είναι κατάλληλες μόνο για απουσία λίγων ημερών
 • Συνήθως δεν καλύπτουν μεγάλα «νούμερα» γλάστρας.

Συνίσταται : Αν έχουμε περιορισμένο αριθμό και όχι μεγάλες γλάστρες. Αναλόγως το δοχείο αποθήκευσης, η απουσία θα πρέπει να είναι από ολιγοήμερη μέχρι το πολύ μιας βδομάδας.


5Μπάλες ποτίσματος

 
Στη αγορά κυκλοφορούν πλαστικές ή γυάλινες μπάλες τις οποίες τις γεμίζετε με νερό και τις τοποθετείτε μέσα στη γλάστρα. Αυτές διοχετεύουν το νερό σταδιακά στη γλάστρα. Συνήθως δεν έχουν μεγάλη χωρητικότητα (0.5L – 1.5L). Είναι μια απλή , εύκολη και καλαίσθητη λύση. Το κόστος τους είναι 3-20 ευρώ η μία, αναλόγως το μέγεθος και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες.
 

Πλεονεκτήματα

 • Απλή, εύκολη και γρήγορη λύση για να ποτίζουμε τα φυτά μας. Ιδανική για λύση έκτακτης ανάγκης.
 • Καλαίσθητη λύση

Μειονεκτήματα

 • Σχετικά ακριβή λύση 
 • Οι γυάλινες μπάλες σπάνε

Συνίσταται : Για μικρό κήπο και για ολιγοήμερη απουσία


6 Πλαστικό μπουκάλι με ειδικό πώμα

 
Μετά τις παραπάνω τις εμπορικές λύσεις για να ποτίζουμε τα φυτά μας στις διακοπές, ας ξεκινήσουμε να βλέπουμε και τις πατέντες. Αυτή είναι η πιο εύκολη και πιο οικονομική πατέντα για να ποτίζετε τα φυτά σας. Είναι η αυτοσχέδια δωρεάν εκδοχή της μπάλας ποτίσματος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πλαστικό μπουκάλι για κάθε γλάστρα.
 
Γεμίζετε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό και μέσω τρύπας στο πώμα ή μέσω ειδικών πωμάτων που μπορείτε να αγοράσετε και το τοποθετείτε λίγα εκατοστά μέσα στο χώμα της γλάστρας. Σταδιακά θα αρχίσει να ποτίζει τη γλάστρα.
Ειδικά πώματα που πωλούνται στο εμπόριο
Ειδικά πώματα για πλαστικά μπουκάλια που πωλούνται στο εμπόριο

 

Πλεονεκτήματα

 • Αν δεν αγοράσετε το ειδικό πώμα, το κόστος είναι μηδενικό
 • Αρκετά εύκολη και γρήγορη λύση που μπορεί να κάνει ο καθένας
 • Ιδανική λύση έκτακτης ανάγκης για ξαφνική απουσία.

Μειονεκτήματα

 • Και εδώ η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το μέγεθος του μπουκαλιού. Μπορείτε βέβαια να τοποθετήσετε περισσότερα του ενός σε μια γλάστρα ή να ενώσετε πολλά μεταξύ τους, αλλά και πάλι δε συνίσταται για μεγάλη απουσία.

Συνίσταται Για όλα τα φυτά αλλά για ολιγοήμερη απουσία


7Τοποθέτηση σε μπανιέρα ή μεγάλο ταψί

 
Μια ακόμα απλή λύση με μηδενικό κόστος είναι να τοποθετήσετε τις γλάστρες σας στη μπανιέρα ή ένα μεγάλο ταψί (ή οτιδήποτε άλλο ρηχό  που μπορεί να συγκρατήσει νερό) και να το γεμίσετε με νερό. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά θα τραβάνε το απαραίτητο για αυτά νερό μέσω των τρυπών αποστράγγισης των γλαστρών και θα ποτίζονται μόνα τους. Επειδή το νερό θα είναι σε χαμηλή στάθμη, η γλάστρα θα έχει τη απαραίτητη υγρασία, χωρίς να σαπίσει το φυτό.
 

Πλεονεκτήματα

 • Μηδενικό κόστος
 • Ιδανική λύση έκτακτης ανάγκης για ξαφνική απουσία

Μειονεκτήματα

 • Αν τα τοποθετήσουμε στη μπανιέρα,το μπάνιο θα πρέπει να είναι ηλιόλουστο για να μη μαραθούν από τη έλλειψη φωτισμού.
 • Αν έχουμε πολλές γλάστρες, τότε η μπανιέρα δε είναι ιδανική λύση και θα πρέπει να βρούμε ταψιά ή λεκάνες μεγάλες να χωρέσουν όλες μέσα.
 • Αν έχουμε αρκετά μεγάλα φυτά (πχ φίκους) που ζυγίζουν αρκετά, δεν είναι η ιδανική λύση, εκτός αν κάνετε powerlifting.

Συνίσταται Για μεγάλης διάρκεια απουσία αλλά για μικρά-μεσαία φυτά μόνο.

 


 

8Δοχείο με σχοινί η φιτίλι

 
Μια από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές πατέντες για να ποτίζετε τα φυτά σας, είναι το πότισμα με σχοινί ή φιτίλι. Είναι πολύ απλή κατασκευή, μπορείτε να ποτίσετε οικονομικά δεκάδες γλάστρες και αναλόγως το δοχείο που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να είναι κατάλληλο ακόμα και για μεγάλη απουσία.
 
Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα δοχείο ικανό να χωρέσει το νερό που είναι απαραίτητο για το πότισμα ένα φιτίλι ή σχοινί ή κομμάτι ύφασμα ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας στο κατάλληλο μήκος, ικανό να ενώνει τον πάτο του δοχείου με τη γλάστρα.
 
Απλώς βουτάτε το τη μία άκρη από το φιτίλι ή όποιο άλλο υλικό χρησιμοποιήσατε στον πάτο του δοχείου και την άλλη στο εσωτερικό της γλάστρας που θέλετε να ποτιστεί. Το φιτίλι θα αρχίσει να μουσκεύεται σιγά σιγά σε όλο του το μήκος και έτσι θα μεταφέρει νερό από το δοχείο στη γλάστρα. Μπορείτε να ενώσετε όσες γλάστρες θέλετε έτσι με τα ανάλογα φιτίλια.
51AXTeFd3JL._SL500_AA300_
Εμπορικό φιτίλι (το συγκεκριμένο κοστίζει περίπου 20 ευρώ και περιέχει 5)

Πλεονεκτήματα

 • Πολύ απλός και οικονομικός τρόπος. Κατάλληλος για τον οποιονδήποτε.
 • Αν έχετε μεγάλο δοχείο η βαρέλι, μπορείτε να το αφήσετε ακόμα και για μήνες.
 • Δεν υπάρχει περίπτωση υπερβολικού ποτίσματος.

Μειονεκτήματα

 • Είναι καλύτερο για εσωτερική χρήση ή για σκιερό μέρος. Αν το αφήσετε εκτεθειμένο στον ήλιο υπάρχει περίπτωση να εξατμίζεται το νερό πάνω στο φιτίλι και ποτέ να μη φτάνει στη γλάστρα τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας. Αν θέλετε να το κάνετε για εξωτερική χρήση θα πρέπει να τοποθετήσετε το φιτίλι (ή ότι άλλο επιλέξετε) μέσα σε κάποιο λάστιχο ώστε να το προστατεύετε από την εξάτμιση.

Συνίσταται Για μεγάλη απουσία και μεγάλο κήπο ή πολλές γλάστρες σε σκιερό μέρος αν δεν χρησιμοποιήσετε λάστιχο


Γενικές συμβουλές

Υπάρχουν μερικές γενικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το πότισμα που χρειάζεται.
 • Τοποθετήστε τα φυτά σε απόλυτα σκιερό μέρος όσο λείπετε. Μειώνεται έτσι αισθητά η ποσότητα νερού που χρειάζονται καθημερινά.
 • Σκεπάστε το χώμα με άχυρα ή με φλοιό πεύκου ή με μία πετσέτα για να μειώσετε τη εξάτμιση.
 • Τοποθετήστε τα φυτά σε όσο μεγαλύτερες γλάστρες γίνεται. Όσο πιο μικρή είναι η γλάστρα τόσο πιο μεγάλη ανάγκη έχει για νερό.
 • Ειδοποιήστε κάποιον συγγενή ή κάποιον γείτονα να έχει το νου του σε περίπτωση μεγάλης απουσίας, όποιον τρόπο και να επιλέξετε γιατί πάντα κάτι μπορεί να πάει στραβά.
Προηγούμενο άρθροΠως καθαρίζουμε τα πινέλα μετά το βάψιμο
Επόμενο άρθροΦτιάξτε το δικό σας σφουγγάρι / τάκο λείανσης
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια