Πως φτιάχνουμε ένα υπολογιστή που κλείνει από υπερθέρμανση

2
υπολογιστής που κλείνει από υπερθέρμανση
Κάθε υπολογιστής έχει μια αυτόματη λειτουργία για να προστατεύει τον επεξεργαστή του από υπερβολική θερμοκρασία. Η υπερβολική θερμοκρασία μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη για κάθε υπολογιστή καθώς  μπορεί να καταστρέψει τα κυκλώματά του. Έτσι αν ο υπολογιστής ή το λάπτοπ σας κλείνει ξαφνικά χωρίς λόγο, η υπερθέρμανση του επεξεργαστή είναι η πιο πιθανή αιτία.
Για να αποβάλουν τη θερμότητα από τους επεξεργαστές, χρησιμοποιούν συστήματα ψύξης. Συνήθως είναι με ψύκτρες και αερό-ψύξη (ανεμιστηράκια), υδρο-ψύξη (water-cooling) ή και φυσική ψύξη με αεραγωγούς στα πιο light μοντέλα.
 
Με τη πάροδο των χρόνων, τα συστήματα ψύξης μπορεί να χαλάσουν ή να χάσουν τη απόδοση τους και έτσι να υπερθερμαίνεται ο επεξεργαστής.
Οι πιο πολλοί επεξεργαστές, αντέχουν θερμοκρασίες έως 80-90 βαθμούς Κελσίου.
Ανάλογα με το κάθε μοντέλο μητρικής και τις ρυθμίσεις του στο Bios ο υπολογιστής κλείνει από υπερθέρμανση αυτόματα όταν πλησιάζει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να προστατεύσει τα κυκλώματα του. Σε κάποια μάλιστα, μπορείτε να την ρυθμίσετε και εσείς.
Τα προβλήματα που μπορεί να ανεβάζουν τη θερμοκρασία και να δημιουργούν το κλείσιμο ενός υπολογιστή/λάπτοπ από υπερθέρμανση είναι συνήθως τα εξής τέσσερα:

1Σκόνη

Ψύκτρα και ανεμιστηράκι γεμάτα σκόνη

Πρόβλημα

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο, είναι η ψύκτρα ή το ανεμιστηράκι να γεμίσουν με σκόνη και έτσι να είναι αδύνατη η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα με τον οποίο αποβάλλεται η θερμότητα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που υπολογιστής κλείνει από υπερθέρμανση, οφείλονται σε αυτή ακριβώς την αιτία.

Αντιμετώπιση

Η λύση σε αυτό είναι συνήθως σχετικά απλή. Με ένα ειδικό σπρέι αέρα (μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρονικών) ή ένα κομπρεσέρ αέρος με υδατοπαγίδα (ο συμπιεσμένος αέρας περιέχει ποσότητες νερού το οποίο δεν είναι ιδανικό για τα ηλεκτρονικά σας) ή κάτι ανάλογο πρέπει να φυσήξουμε τη σκόνη από τη ψύκτρα και το ανεμιστηράκι και να ελευθερώσουμε τις διόδους του αέρα.

Desktop

Στο Desktop η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη. Λύνουμε το κουτί και φυσάμε το ανεμιστηράκι και τη ψύκτρα. Αν έχουμε πολύ δυνατή ηλεκτρική σκούπα και αυτή ίσως κάνει δουλειά, αν και ο αέρας υπό πίεση έχει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα.
Σημείωση : Αν το Desktop είναι σύστημα και έχει πουληθεί έτοιμο (πχ Dell), είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από εγγύηση ως σύστημα, εκτός από τις επιμέρους εγγυήσεις των διάφορων hardware κομματιών. Από τη στιγμή που το ανοίγετε με δική σας ευθύνη, υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσετε την εγγύηση.

Laptop

Τις πιο πολλές των περιπτώσεων, δεν χρειάζεται να λύσουμε το λάπτοπ. Φυσώντας απλώς το ανεμιστηράκι από το περίβλημα μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Συχνά όμως δε φτάνει αυτό και χρειάζεται να ανοίξουμε το λάπτοπ.
 
Εδώ επίσης θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι από τη στιγμή που ανοίγουμε το Laptop, πιθανώς να χάσουμε τη εγγύηση, αν φυσικά αυτή ισχύει ακόμα.
 
Τώρα αν ο κατασκευαστής του λάπτοπ, λυπάται έστω και λίγο τους πελάτες του, θα έχει ξεχωριστό άνοιγμα για τα ανεμιστηράκια και έτσι με 1-2 βίδες θα μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση στο ανεμιστηράκι.
 
Πολλές φορές όμως δεν συμβαίνει αυτό. Για να έχετε πρόσβαση στο σύστημα ψύξης και τον επεξεργαστή, θα πρέπει να λύσετε, σχεδόν, όλο το λάπτοπ (πχ HP 530). Το να λύσετε όλο το λάπτοπ (ειδικά για κάποια μοντέλα) δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στο κόσμο, ειδικά για έναν αρχάριο. Όποτε αν χρειάζεται λύσιμο, ίσως θα ήταν καλύτερα να το κάνει κάποιος με σχετική εμπειρία για να μη χαλάσετε κάτι.

2Ανεμιστηράκι

Aνεμιστηράκι σε HP 530 Laptop

Πρόβλημα

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο, το ανεμιστήρακι να χάσει τη απόδοση του ή να χαλάσει εντελώς. Τότε θα πρέπει να προβείτε σε αλλαγή.
Η αλλαγή στο ανεμιστηράκι είναι σχετικά απλή, από τη στιγμή που θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό.
Το πιο δύσκολο κομμάτι, θα είναι να βρείτε το μοντέλο που κάνει για τη ψύκτρα σας.
Ειδικά στα λάπτοπ, το κάθε μοντέλο έχει ξεχωριστό ανεμιστηράκι. Και δεδομένου ότι αυτό συνήθως γίνεται σε παλιούς υπολογιστές/λάπτοπ, πολλές φορές είναι δύσκολος ο εντοπισμός του.
Αυτό που θα πρέπει να κάνετε, είναι να κοιτάξετε το SN (Serial Number) του παλιού η τη κωδική ονομασία του και να ψάξετε στο ίντερνετ ή σε τοπικά μαγαζιά να βρείτε ίδιο.

Αντιμετώπιση

 
DSC01568-horz
Αν το εντοπίσετε η διαδικασία αντικατάστασης, είναι σχετικά εύκολη.

Desktop

Στα Desktop, τις πιο πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να βγάλετε το παλιό από τα κλιπς του, και να βγάλετε το καλώδιο τροφοδοσίας από τη μητρική και να βάλετε το καινούργιο. Δεν χρειάζεται κάποιο ξεβίδωμα.

Laptop

Στα Laptop, συνήθως, πρέπει να ξεβιδώσετε κάποιες βίδες για να ελευθερωθεί και να βγάλετε το καλώδιο τροφοδοσίας του. Βάζετε το καινούργιο ακολουθώντας τη αντίθετη διαδικασία. Για περισσότερα σχετικά με τον καθαρισμό ή την αντικατάσταση του ανεμιστήρα του επεξεργαστή σε laptop, μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.

3Πρόβλημα με τη θερμοαγώγιμη πάστα

Θερμοαγώγιμη πάστα σε Cpu

Πρόβλημα

Ένα ακόμα ενδεχόμενο που ίσως συμβαίνει, είναι να μη είχε απλωθεί σωστή ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας ή να έχει ξεραθεί πλήρως για κάποιο λόγο. Η θερμοαγώγιμη πάστα, είναι μια ειδική πάστα, που απλώνεται σε μια λεπτή στρώση πάνω στον επεξεργαστή, για να κάνει καλή επαφή με τη ψύκτρα και έτσι όλη η θερμότητα του επεξεργαστή να αποβάλλεται μέσω της ψύκτρας. Αυτή η πάστα κανονικά θα πρέπει να είναι μια λεπτή ομοιόμορφη στρώση.
Υπάρχει περίπτωση λοιπόν, να μην είναι πολύ καλά απλωμένη και έτσι να μη δουλεύει σωστά η ψύκτρα.

Αντιμετώπιση

Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να βγάλουμε τη ψύκτρα, να καθαρίσουμε τη παλιά πάστα και από τη ψύκτρα και από το επεξεργαστή απαλά με ένα βαμβάκι και να βάλουμε προσεκτικά μια καινούργια στρώση.

Δε είναι αρκετά δύσκολο, και υπάρχουν αρκετά βίντεο στο youtube που δείχνουν τη διαδικασία.

4Πρόβλημα στο βύσμα του φορτιστή (Laptop)

Πρόβλημα

Αν και είναι λίγο σπάνιο να συμβεί, υπάρχει το ενδεχόμενο το βύσμα του φορτιστή, που συνδέεται το λάπτοπ, να είναι αυτό που δημιουργεί τη υπερθέρμανση.
Αυτό μπορεί να γίνει αν στο βύσμα μπει μέσα κάποιο ξένο σώμα (σκουπιδάκι). Μπορεί έτσι να δημιουργηθεί επιπλέον αντίσταση και έτσι επιπλέον θερμότητα.
Το βύσμα θα ανεβάσει τόσο πολύ θερμοκρασία, που θα είναι αδύνατο να το ακουμπήσετε. Έτσι και θα θερμαίνεται ο υπολογιστής και δε θα δουλεύει στη σωστή τάση (Volt).
 
 
 
Οπότε αν η μπαταρία του λάπτοπ είναι “πεθαμένη”, θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείνει το λάπτοπ όχι μόνο από υπερθέρμανση, αλλά από κακή λειτουργία λόγω μη σωστής τάσης πριν υπερθερμανθεί.

Αντιμετώπιση

Με πεπιεσμένο αέρα (από αεροσυμπιεστή ή ειδικό σπρέι) ή ηλεκτρική σκούπα, καθαρίζουμε το βύσμα και λύνεται το πρόβλημα.


  1. Ο αεροσυμπιεστής θα πρέπει να έχει καλή υδατοπαγίδα, καθώς ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υγρασία και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε συστήματα του υπολογιστή. Εναλλακτικά μια καλή λύση είναι και τα ειδικά σπρέι καθαρισμού με πεπιεσμένο αέρα.
Προηγούμενο άρθροΜοναδικά industrial και streampunk φωτιστικά από παλιά άχρηστα υλικά
Επόμενο άρθροΈνα ρολόι τοίχου με έξυπνες λειτουργίες και όμορφο design
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια