Μια έξυπνη γλάστρα που καλλιεργεί αυτόματα τα φυτά σας με την βοήθεια της υδροπονίας

0
Η υδροπονία είναι μια καινοτόμα μέθοδος καλλιέργειας, στην οποία δεν απαιτείται καλλιέργεια σε χώμα. Το φυτό λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από ένα υγρό διάλυμα, το οποίο διαπερνάει το ριζικό του σύστημα και ανακυκλώνεται διαρκώς. Σε κάποιες περιπτώσεις τα φυτά είναι γυμνόριζα ενώ σε άλλες οι ρίζες μεγαλώνουν σε κάποιο αδρανές υπόστρωμα (περλίτη, πετροβάμβακα… ).
Αεροπονική καλλιέργεια πατάτας
Αεροπονική καλλιέργεια πατάτας

Η αεροπονία, είναι μια παραλλαγή της υδροπονίας, κατά την οποία το ριζικό σύστημα των φυτών, βρίσκεται διαρκώς γυμνό σε υδρονέφωση ενός διαλύματος θρεπτικών συστατικών.

 

Η υδροπονική και αεροπονική καλλιέργεια, είναι αποδεδειγμένα αρκετά πιο αποτελεσματικές μέθοδοι καλλιέργειας σε σύγκριση με την παραδοσιακή. Και παρόλο που έχουν αρκετά πλεονεκτήματα (πχ λιγότερες ασθένειες, απόλυτα ελεγχόμενες…) έχουν ένα βασικό και μεγάλο μειονέκτημα.
Το αρκετά μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης και επίβλεψης. Έτσι είναι οικονομικά προσοδοφόρες μόνο σε σχετικά μεγάλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες και όχι σε μικρές και ατομικές καλλιέργειες.

Κλασσική DIY λύση για υδροπονία με σωλήνες PVC
Κλασσική DIY λύση για υδροπονία με σωλήνες PVC

Φυσικά υπάρχουν κάποιες οικονομικές DIY λύσεις, αλλά οι περισσότερες απαιτούν δημιουργία αυτοματισμών με γνώση ηλεκτρονικής, κώδικα και γεωπονίας.

Αυτό το κενό προσπαθεί να γεφυρώσει το SproutsIO, μια μικρή “smart” γλάστρα που συνδυάζει υδροπονία και αεροπονία, με αισθητήρες και έξυπνο λογισμικό.  Έτσι μπορεί να αναλάβει να καλλιεργήσει τα φυτά σας αυτόματα, χωρίς κανένα απολύτως κόπο και χωρίς χρήση χημικών φαρμάκων.
ίδιο φυτό, καλλιεργημένο σε διαφορετικές συνθήκες
ίδιο φυτό, καλλιεργημένο σε διαφορετικές συνθήκες
Σύμφωνα με τους δημιουργούς μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε τις συνθήκες καλλιέργειας ώστε να δώσετε ξεχωριστά χαρακτηριστικά στο φυτό σας.
Το Sprouts διαθέτει δικό του LED φωτισμό, ο οποίος μπορεί να προσαρμοστεί αυτόματα αναλόγως με τις ανάγκες του φυτού. Εκτός από τον φωτισμό, διαθέτει και WiFi και έτσι μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο του σπιτιού σας και να παρακολουθείτε την εξέλιξη των φυτών σας από τον υπολογιστή ή και το κινητό σας.
 
Εφόσον ξεκινήσετε την καλλιέργεια, και προσθέσετε το υπόστρωμα και το απαραίτητο νερό στο σύστημα, δεν χρειάζεται καμία άλλη φροντίδα από εσάς. Το ίδιο το SproutsIO ανακυκλώνει διαρκώς το νερό που υπάρχει στο σύστημά του.
Πίνακας με φυτά που μπορεί να καλλιεργήσει το Sprouts
Πίνακας με φυτά που μπορεί να καλλιεργήσει το Sprouts
Οι διαστάσεις του είναι περίπου 30 εκατοστά διάμετρος,20/90 εκατοστά ύψος χωρίς/με το φως, θυμίζοντας αυτές μιας μικρής γλάστρας. Οπότε τα φυτά τα οποία μπορείτε να καλλιεργήσετε είναι συνήθως μικρά φυτά  (πχ μαρούλια, λάχανα, μυρωδικά, τοματίνια…)
 
Το Sprouts, μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας και σχεδιασμού, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της χρηματοδότησης μέσω της πλατφόρμας Crowdfunding του Kickstarter.

 

Και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τα πηγαίνει και τόσο καλά… Με 20 μέρες μόνο να απομένουν, έχει συγκεντρώσει περίπου το μισό ποσό από αυτό που αναζητούσε. 
Και αν αναρωτιέστε πως ένα τόσο καινοτόμο και πρακτικό προϊόν με πολύ όμορφο design δεν έχει γίνει τεράστια επιτυχία, ο λόγος είναι αυτός που υποψιαζόσαστε. Η τιμή.

Πόσο κοστίζει 


Το κάθε SproutsIO κοστίζει, μέσω του Kickstarter, περίπου 600 ευρώ, τιμή αρκετά τσουχτερή. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στην τελική πρόκειται για μόνο μία γλάστρα. Και όσα και να είναι τα πλεονεκτήματα της υδροπονίας και της έξυπνης τεχνολογίας, είναι αδύνατο να γίνει απόσβεση του ποσού, καλλιεργώντας μόνο ένα φυτό κάθε φορά.
Πάντως παρόλα αυτά, είναι ένα πολύ όμορφο και χρήσιμο προϊόν, που αν κάποια στιγμή η τιμή του γίνει λίγο πιο λογική, μπορεί να βρίσκεται σε κάθε σπίτι.

Μερικά παρόμοια μοντέλα σε πιο προσιτή τιμή


Η SproutsIO σίγουρα δεν είναι η μόνη αντίστοιχη έξυπνη γλάστρα. Στην αγορά, έχουν κυκλοφορήσει αρκετές. Για παράδειγμα πρόσφατα κυκλοφόρησε και αυτή η γλάστρα σε πολύ πιο προσιτή τιμή.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤαπετσαρίες με σχέδια από μασίφ ξύλο με μια παραδοσιακή Ιαπωνική τεχνική
Επόμενο άρθροΜικρά έπιπλα από ανακυκλωμένο χαρτί
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια