H Ιαπωνία είναι -αναμφισβήτητα- η κορυφαία χώρα στην ξυλουργική. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αγάπη τους για το ξύλο και τις κατασκευές με αυτό, αλλά κυρίως στις μοναδικές τεχνικές κατασκευής, τις οποίες έχουν αναπτύξει.
Τραπέζι με την τεχνική Shou-sugi-ban
Τραπέζι με την τεχνική Shou-sugi-ban

Πριν λίγο καιρό, είχαμε δείξει το Shou-sugi-ban (τεχνική της διατήρησης των ξύλων) και το Udukuri (την τεχνική διακόσμησης με πολύχρωμα νερά στο ξύλο).

yosegi_zaiku_2Hakone Yosegi Zaiku  και Yosegi

Τώρα, θα δούμε δύο καινούργιες τεχνικές που σχετίζονται μεταξύ τους. Την τεχνική δημιουργίας ταπετσαρίας με σχεδία (πολύπλοκα) από μασίφ ξύλο που ονομάζεται Hakone Yosegi Zaiku. Αλλά και την τεχνική διακόσμησης επίπλων, που βασίζεται στην παραπάνω τεχνική, και ονομάζεται Yosegi.

yosegi_zaiku_4Το Hakone Yosegi Zaiku, είναι μια παραδοσιακή τεχνική, κατά την οποία ξύλα διαφορετικής απόχρωσης, κόβονται σε μικρά τριγωνικά κομμάτια και στη συνέχεια κολλιούνται μεταξύ τους σε συγκεκριμένο πρότυπο. Με αυτό τον τρόπο συνθέτονται  μεγαλύτερα κομμάτια με το ίδιο σχέδιο. Οι παραλλαγές και τα σχέδια που μπορούν να δημιουργηθούν με αυτή την τεχνική είναι σχεδόν άπειρα.
yosegi_zaiku_5Τα κομμάτια αυτά μπορεί να γίνουν όσο μεγάλα επιθυμεί κάποιος, αλλά συνήθως λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας κατασκευάζονται μόνο μικρά κομμάτια.
yosegi_zaiku_3Παραδοσιακά αυτή η τεχνική γινόταν με το χέρι. Πως; χρησιμοποιώντας μόνο ένα λεπτό γιαπωνέζικο πριόνι (κάτι σαν το σιγάτσο) και ένα κομμάτι ξύλο με τριγωνική εγκοπή σαν οδηγό. Για να γίνει σωστά  αυτή η τεχνική πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα τα σχέδια και όλα τα κομμάτια πρέπει να είναι ακριβώς ίδια σε διαστάσεις. Έτσι, κάθε πλευρά του τριγωνικού κομματιού πλανίζεται προσεκτικά. Τώρα πλέον μπορεί να γίνει λίγο πιο εύκολα με ένα παγκοπρίονο, αν και πάλι απαιτείται προσεκτικό πλάνισμα.
yosegi_zaiku_7Τώρα με τα κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική Hakone Yosegi Zaiku, μπορούν συνήθως να φτιαχτούν μικρά κουτιά ή διάφορα άλλα μικρά αντικείμενα ή έπιπλα. Αλλά μπορούν χάρη στην τεχνική Yosegi, να χρησιμοποιηθούν και σαν διακόσμηση πάνω σε αντικείμενα.
 Αυτό γίνεται, πλανίζοντας προσεκτικά το κάθε κομμάτι ξύλου. Κάθε φορά που περνάει η πλάνη από πάνω, αφαιρείται ένα πολύ λεπτό φύλλο, όπως ακριβώς γίνεται και με τα φύλλα καπλαμά. Στην συνέχεια αυτά τα φύλλα, μπορούν να επικολληθούν πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, διακοσμώντας τη με το σχέδιο που είχε το κομμάτι από την τεχνική Zaiku.
Έτσι πρακτικά από ένα μασίφ κομμάτι ξύλου, μπορούν να δημιουργηθούν εντυπωσιακές ταπετσαρίες με σχέδια.
Είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη τεχνική, που σίγουρα απαιτεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Όμως τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά και τα σχέδια που μπορείτε να δημιουργήσετε χιλιάδες. Γιαυτό ίσως αξίζει τον κόπο, ειδικά αν έχετε πρόσβαση σε ένα καλό παγκοπρίονο και εξωτική ξυλεία.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓυαλιά ηλίου από κάνναβη
Επόμενο άρθροΜια έξυπνη γλάστρα που καλλιεργεί αυτόματα τα φυτά σας με την βοήθεια της υδροπονίας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια