10 παρτέρια κήπου που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας

0
10 παρτέρια κήπου που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας 
 

Τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι είναι ο κατάλληλος καιρός για να ασχοληθούμε με τον κήπο μας (όσοι φυσικά έχουν αυτή τη δυνατότητα).  Μια αρκετά διαδεδομένη μέθοδος από τα αρχαία χρόνια ήταν τα υπερυψωμένα παρτέρια κήπου.

 
Τα υπερυψωμένα παρτέρια κήπου έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, εκτός από πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
 

Μερικά μόνο από αυτά είναι
 • Καλύτερη αποστράγγιση υδάτων (κάτι αρκετά σημαντικό τους Φθινοπωρινούς-Χειμερινούς μήνες)
 • Περισσότερος όγκος με μαλακό χώμα για το ριζικό σύστημα
 • Προσφέρουν δυσκολότερη πρόσβαση σε επιβλαβή έρποντα έντομα και ζωύφια
 • Δεν γεμίζουν εύκολα με ζιζάνια
 • Ευκολότερη τμηματοποίηση
 • Δυνατότητα δημιουργίας “σκαλοπατιών” 
Είναι ιδανικά για όλων των τύπων τα λαχανικά αλλά και για λουλούδια. 
 
Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες ιδέες με υπερυψωμένα παρτέρια, κάποιες πολύ απλές κάποιες λίγο πιο πολύπλοκες. Όλες ακολουθούν περίπου τις ίδιες οδηγίες. Έτσι ένα καλό υπερυψωμένο παρτέρι, θα πρέπει να έχει 
 
 • ύψος μεγαλύτερο των 15-20 πόντων
 • κάποιο τρόπο για να μην βλαστήσουν τα ζιζάνια που έχει από κάτω το χώμα (πχ
 • στρώσεις από εφημερίδα, χαρτόνια, ειδικό ύφασμα…)
 • καλή αποστράγγιση
 • καλό και μαλακό χώμα (κομπόστ, φουσκί, τύρφη…..)
 • καλή τοποθέτηση μέσα στο κήπο 
 
Ας δούμε τώρα μερικές από τις πιο δημοφιλείς ιδέες  
 
 

1Υπερυψωμένο παρτέρι από παλέτα (1)

 
 Ίσως το πιο απλό υπερυψωμένο παρτέρι που θα δείτε, είναι αυτό με μια παλέτα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μια παλέτα στο κήπο σας, να την γεμίσετε με χώμα και να φυτέψτε στα κενά που δημιουργούν οι σανίδες. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γεωύφασμα. Οι παλέτες είναι φτιαγμένες από ξύλο το οποίο έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, οπότε είναι ανθεκτικό στις εξωτερικές συνθήκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθάνατο βέβαια. Χωρίς άλλη επεξεργασία θα σαπίσει μετά από μερικά χρόνια. Αν είστε λάτρης της παλέτας μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Πηγή : jadelouisedesigns


2Υπερυψωμένο παρτέρι από παλέτες (2) 

Αν έχετε στη διάθεση σας, αρκετές παλέτες και όρεξη για ξεμοντάρισμα, μπορείτε να φτιάξετε απλά ξύλινα υπερυψωμένα παρτέρια από παλέτες. Και εδώ αν και οι παλέτες είναι φτιαγμένες από θερμικά επεξεργασμένο ξύλο που αντέχει στις εξωτερικές συνθήκες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γεωύφασμα εσωτερικά ώστε να αποτρέπει την συγκέντρωση υγρασίας στο ξύλο και έτσι να σας κρατήσει πολύ περισσότερο.
Φυσικά αν δεν μπορείτε παλέτες δωρεάν, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες τάβλες και να γλυτώσετε τον κόπο (ξεμοντάρισμα, τρίψιμο…). Μόνο θα πρέπει να προσέξετε να έχουν θερμική επεξεργασία ή αλλιώς να τις περάσετε με οικολογικό σκεύασμα που θα τις κάνει ανθεκτικές στον καιρό. 

Πηγή : lifewithoutpeanutbutter


3Υπερυψωμένο παρτέρι από κυματοειδής λαμαρίνα

 
 
Μια αρκετά καλή ιδέα είναι να φτιάξετε ένα υπερυψωμένο παρτέρι από λαμαρίνα σκεπής. Οι λαμαρίνες σκεπής είναι γαλβανισμένες (ή ακόμα και ανοξείδωτες) και έτσι παρέχουν άριστη προστασία έναντι της οξείδωσης. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και οικονομικά υπερυψωμένα παρτέρια σχετικά μεγάλου ύψους. Το κόστος τους είναι περίπου 5-6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Πηγή : ourfairfieldhomeandgarden


4Υπερυψωμένο παρτέρι με τσιμεντόπλιθες

 
Ίσως η πιο απλή κατασκευή που μπορείτε να κάνετε μετά την παλέτα, είναι υπερυψωμένο παρτέρι από τσιμεντόπλιθες. Οι τσιμεντόπλιθες είναι αρκετά οικονομικές (30-70 λεπτά η μία), μπορούν να βαφτούν εύκολα, και το σημαντικότερο από όλα λόγω του βάρους που έχουν δεν χρειάζεται τσιμέντο ή κόλλα στις ενώσεις. Οι δύο θάλαμοι που έχουν στο κάτω μέρος χρησιμεύουν για επιπλέον χώρο φύτευσης. Κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι οι τσιμεντόπλιθες, είναι αρκετά πορώδεις και δεν μπορούν να συγκρατήσουν καθόλου το νερό αν δεν γίνει κάποια επεξεργασία.
 

5Υπερυψωμένο παρτέρι από πλεκτά καλάμια ή κλαδιά 

Το υπερυψωμένο παρτέρι από πλεκτά κλαδιά αν και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φτιαχτεί, θέλει σίγουρα λίγο χρόνο. Η διαδικασία της πλέξης είναι απλή (μία μέσα μία έξω) και το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι το είδος του καλαμιού/κλαδιού που θα χρησιμοποιήσετε. Μια καλή εναλλακτική στο κλασσικό καλάμι που χρησιμοποιούν οι καλαθοποιοί, είναι κλαδιά από μουριά. Αν δεν κάνετε αρκετά πυκνή πλέξη θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γεωύφασμα για να μην φεύγουν τα χώματα από τα πλαϊνά.
 

 

6Χτιστό παρτέρι από τούβλα

 
Ίσως η πιο μόνιμη και ανθεκτική κατασκευή που μπορείτε να φτιάξετε για τον κήπο σας, είναι ένα χτιστό παρτέρι από τούβλα. Το τούβλο επειδή είναι σχετικά ελαφρύ θα χρειαστεί οπωσδήποτε κονίαμα για να μείνει σταθερό. Βέβαια πλέον υπάρχουν διάφορα μεγέθη τούβλων, με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε πιο εύκολα ένα παρτέρι. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η επιφάνεια που θα πατήσουν πάνω τα τούβλα να είναι απολύτως επίπεδη και σταθερή διαφορετικά με τον καιρό θα σπάσει σε κάποιο σημείο.

Πηγή : bhg


 

7Υπερυψωμένο παρτέρι από πέτρα

 
115
 
H πέτρα προσφέρει μια ξεχωριστή ομορφιά που πιθανώς δεν με κάποιο άλλο υλικό. Δυστυχώς είναι σχετικά ακριβή. Βέβαια υπάρχουν και απομιμήσεις πέτρας ή κυβόλιθοι που μπορούν να σας δώσουν αντίστοιχο αποτέλεσμα χωρίς την ταλαιπωρία του χτισίματος της πέτρας. 

Πηγή : paintspeckledpawprints


 

8Τσιμεντένιο υπερυψωμένο παρτέρι

 
Τσιμεντένιο υπερυψωμένο παρτέρι
 
Μια ακόμα διαφορετική λύση είναι να φτιάξετε παρτέρια κήπου καλουπωτά με μπετό. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε μόνοι σας μπετό,  μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο. Το μπετό έχει τιμή 50-100 ευρώ το κυβικό και πλέον (με τις αναδουλειές που υπάρχουν) αρκετές εταιρίες παραδίδουν έτοιμο μπετό και σε μικρές σχετικά ποσότητες (1-2 κυβικά).
 

 

9Υπερυψωμένο παρτέρι κήπου από μπάλες με άχυρο

 
Σίγουρα δεν είναι πολύ όμορφη κατασκευή, αλλά είναι αρκετά εύκολη και πρακτική. Το άχυρο είναι ένα πολύτιμο υλικό για τον κήπο. Συνήθως χρησιμοποιείται για εδαφοκάλυψη για συγκράτηση της υγρασίας ή για υπόστρωμα φύτευσης. Μπορείτε όμως να το χρησιμοποιήσετε και για την δημιουργία υπερυψωμένων παρτεριών. Φυσικά δεν θα είναι μόνιμη κατασκευή, αφού θα αρχίζει να σαπίζει με τον καιρό. Το κόστος μιας μπάλας με άχυρο είναι 4-7 ευρώ (αναλόγως την περιοχή που βρίσκεστε και το τι περιέχει η μπάλα).
 

 

10Υπερυψωμένο παρτέρι με κορμούς

 
Ίσως η πιο αρχαία μέθοδος για την δημιουργία υπερυψωμένων παρτεριών είναι με τη χρήση κορμών δέντρων. Έτσι αν έχετε εύκολη πρόσβαση σε κορμούς δέντρων μπορείτε απλώς κόβοντας τους στις κατάλληλες διαστάσεις να φτιάξετε γρήγορο ένα υπερυψωμένο παρτέρι. 
 
Τα δέντρα που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια σαπίζουν με τον καιρό και έτσι μετά από μερικά χρόνια θα πρέπει να το αλλάξετε. Ο χρόνος που θα κρατήσει εξαρτάται από το είδος του ξύλου. Αυτά που είναι κατάλληλα για τζάκι κρατάνε περισσότερο ενώ τα πολύ μαλακά λιγότερο.
 
 
Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε ελαστική ματσόλα από ληγμένη σιλικόνη
Επόμενο άρθροΠροστατέψτε μεταλλικά αντικείμενα από τη σκουριά, με τη διαδικασία του “μαυρίσματος”
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια