Προστατέψτε μεταλλικά αντικείμενα από τη σκουριά, με τη διαδικασία του “μαυρίσματος”

0
 

mayrisma-metallon_10_v1Το «μαύρισμα μετάλλων», είναι μια αρκετά διαδεδομένη διαδικασία με την οποία μπορούμε να δώσουμε όμορφο φινίρισμα  σε ένα μέταλλο αλλά και να προσθέσουμε αντισκωριακές ιδιότητες ταυτόχρονα.

 
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται από βιομηχανίες αλλά μπορεί πολύ εύκολα να γίνει και στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μέσο που να παράγει μεγάλη θερμότητα (πχ καμινέτο) και λίγο λάδι. Για λάδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λάδι έχετε αν και καλύτερα αποτελέσματα έχουν τα λάδια κινητήρα. 
 

Πως λειτουργεί το «μαύρισμα μετάλλων»;

Η λογική πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία είναι αρκετά απλή. Πρέπει να θερμάνουμε το μέταλλο για λίγη ώρα σε μεγάλη θερμοκρασία μέχρι να πυρωθεί. Έπειτα πρέπει να το βουτήξουμε σε ένα δοχείο με λάδι και να το αφήσουμε για λίγη ώρα.
 
Οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν ειδικά λάδια και αυτοματοποιημένα συστήματα ώστε να έχουν βέλτιστο αποτέλεσμα και ειδικά χημικά διαλύματα στα οποία βάζουν τα μέταλλα αλλά ακόμα και με ένα μικρό καμινέτο ή ένα αυτοσχέδιο καμίνι χωρίς κάποιο διάλυμα,  μπορείτε να πετύχετε σχετικά καλά αποτελέσματα.
 

Διαδικασία

Καταρχάς θα πρέπει να έχετε μεταλλικά αντικείμενα που να είναι καθαρά από σκουριές και χρώματα.

 

mayrisma-metallon_1Τα παραπάνω εργαλεία (2 κλειδιά άλλεν και μία ζουμπάς) ήταν για χρόνια ξεχασμένα στην αποθήκη και η οξείδωση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. 
mayrisma-metallon_3_v1Με τη βοήθεια ενός Dremel και του κυκλικού εξαρτήματος με γυαλόχαρτο καθαρίστηκαν μέσα σε λίγη ώρα. Οι επίπεδες επιφάνειες που είχαν και είχαν αλλοιωθεί σημαντικά αποκαταστάθηκαν σε δίδυμο τροχό.

 

mayrisma-metallon_5Σε ένα δοχείο το οποίο να καλύπτει πλήρως τα αντικείμενα που θέλετε να επεξεργαστείτε βάζετε λάδι. Το συγκεκριμένο είναι απλό αχρησιμοποίητο συνθετικό λάδι μηχανής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λάδι έχετε εύκαιρο, ακόμα και χρησιμοποιημένο (εφόσον το σουρώσετε). Αναλόγως το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε θα πάρετε διαφορετική απόχρωση στο τελικό αποτέλεσμα.

 

mayrisma-metallon_6_v1Το ιδανικότερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποιο καμίνι (έστω και αυτοσχέδιο). Αν δεν έχετε αυτή την δυνατότητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό καμινέτο υδραυλικού προσέχοντας να το θερμαίνετε σε όλα τα σημεία ομοιόμορφα και όχι μονόπλευρα.

 

mayrisma-metallon_7_v1Τώρα θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να πυρώσει, δηλαδή να γίνει κόκκινο το μέταλλο από την υπερβολική θερμοκρασία. Όταν πυρώσει το βουτάτε στο δοχείο με το λάδι γρήγορα. Εδώ θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε 2 σημεία. Λόγω της μεγάλης θερμότητας και της εύφλεκτης ιδιότητας του λαδιού μπορεί να αρπάξει στιγμιαία φωτιά. Γιαυτό θα πρέπει να έχετε εύκαιρο ένα καπάκι για να σκεπάστε αμέσως το δοχείο, ώστε αν πάρει φωτιά το λάδι να σβήσει αμέσως.

Ο λόγος που θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε ένα καπάκι είναι και οι αναθυμιάσεις που θα προκληθούν. Για το λόγο αυτό η διαδικασία θα πρέπει να γίνετε μόνο σε αεριζόμενο δωμάτιο ή σε εξωτερικό χώρο. Η μυρωδιά θα είναι έντονη αλλά όχι αποπνικτική (θα μυρίζει ακριβώς όπως μυρίζει ο κινητήρας αυτοκινήτου όταν έχει ζεσταθεί πάρα πολύ αν ανοίξετε το καπό)

 

προστασία από σκουριά με μαύρισμα μετάλλωνΤελικό αποτέλεσμα μετά από λίγη ώρα παραμονή μέσα στο δοχείο με το λάδι. Αφού το βγάλετε πρέπει να το σκουπίσετε προσεκτικά με μια πετσέτα, ώστε να φύγουν πλήρως όλα τα υπολείμματα λαδιού.
Στην παραπάνω φώτο φαίνονται ο ζουμπάς και το μικρό άλλεν αφού έχουν υποστεί την κατεργασία ενώ το μεγάλο άλλεν είναι απλώς καθαρισμένο.

Πόσο θα κρατήσει και έχει καλή προστασία έναντι της σκουριάς;

Το πόσο θα κρατήσει εξαρτάται από το πόσο καλά έχετε κάνει τη διαδικασία και τι λάδι χρησιμοποιήσατε. Η προστασία που θα παρέχει στα εργαλεία δεν είναι εφάμιλλη άλλων μεθόδων (βάψιμο, γαλβάνισμα…) αλλά θα το κρατήσει μακρυά από σκουριές για μερικά χρόνια, αν δεν το ξεχάσετε σε εξωτερικό χώρο. Γενικά είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συνήθως για μέταλλα που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους ή σε μηχανικά μέρη.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο10 παρτέρια κήπου που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας
Επόμενο άρθροΦτιάξτε μια όμορφη αναδιπλούμενη κρεμάστρα ρούχων
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια