Συντήρηση σε vintage δράπανο του 1980 (Black And Decker DNJ70)

Αναλυτικός οδηγός και φωτογραφίες για συντήρηση και καθαρισμός σε Vintage δράπανο της Black n Decker.

6
Το συγκεκριμένο vintage δράπανο της Black and Decker1 είναι σχεδόν 40 χρόνων (κατασκευής το 1980) και ήταν ένα από τα λίγα εργαλεία που κληρονόμησα από τον πατέρα μου. Είναι σχετικά κοινό, καθώς στην προ Κίνας εποχή, όταν τα ευρωπαϊκά Black and Decker φτιάχνονταν ακόμα στην Αγγλία, υπήρχε ένα παρόμοιο σχεδόν σε κάθε σπίτι.
Το ακριβές μοντέλο από αυτό το vintage δράπανο είναι DNJ70-H5 με 375Watt ισχύ, μονοτάχυτο στις 3000 στροφές. Για τα σημερινά δεδομένα θεωρείται αρκετά μικρό και ανίσχυρο αλλά παρά τα χρόνια του είναι ακόμα σκυλί. Βέβαια δεν το πολυχρησιμοποιώ, καθώς είμαι σίγουρος ότι αν χαλάσει κάτι θα δυσκολευθώ να βρω ανταλλακτικό . Όμως δουλεύει μια χαρά παρά τα χρόνια του. Τελευταία βέβαια έκανε λίγο παραπάνω θόρυβο και έβγαζε λίγο πιο πολλές σπίθες από ότι έπρεπε.
 

suntirisi_Black_NDecker_DNJ70_19_v1Οπότε επειδή και τα χρόνια έχουν περάσει, είπα να το ανοίξω να του κάνω μια γενική συντήρηση και καθαρισμό, και να δω και που βρίσκεται από γράσο και καρβουνάκια.

1. Καρβουνάκια

 

suntirisi_Black_NDecker_DNJ70_20_v1-horzΤα καρβουνάκια ήταν μισοφαγωμένα αλλά έχουν ψωμί ακόμα, οπότε απλώς τα καθάρισα και έτριψα την πρόσοψη με μία ίσια λίμα για να γίνουν πάλι ματ, γιατί γυάλιζαν.

2. Συλλέκτης 

Αριστερά ο συλλέκτης μαυρισμένος, ενώ δεξιά καθαρισμένος
Αριστερά ο συλλέκτης μαυρισμένος, ενώ δεξιά καθαρισμένος
Ο συλλέκτης (commutator) είχε μαυρίσει από τα καρβουνάκια, γιαυτό καθαρίστηκε πρώτα με ένα ειδικό σπρέι2 και στην συνέχεια με πάρα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο. Προσοχή μετά το ψιλό γυαλόχαρτο θα πρέπει να καθαρίσετε καλά με μια μαλακή βούρτσα το συλλέκτη (ή και με αέρα) για να μην βραχυκυκλώσει από τα υπολείμματα.

3. Γράσο στα γρανάζια 

Αριστερά το παλιό γράσο, στο κέντρο καθαρισμένο, ενώ δεξιά με το νέο γράσο μολύβδου
Αριστερά το παλιό γράσο, στο κέντρο καθαρισμένο, ενώ δεξιά με το νέο γράσο μολύβδου
Τώρα το γράσο στα γρανάζια. Περιέργως και εδώ το γράσο δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση, αν και είχε ψιλοστεγνώσει. Γιαυτό αφαιρέθηκε όλο το παλιό και καθαρίστηκε επιμελώς όλος ο θάλαμος και τα γρανάζια.
Επειδή το συγκεκριμένο δράπανο είναι χαμηλόστροφο και δεν παρουσιάζει μεγάλες θερμοκρασίες ή πιέσεις, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί κάποιο ειδικό γράσο. Οποιοδήποτε θα κάνει τη δουλειά του. Βέβαια επειδή είχα αρκετό, έβαλα ένα μολυβδένιο (διθειϊκού μόλυβδου) γράσο που προτιμάται συνήθως για γρανάζια σε ηλεκτρικά εργαλεία.

4. Τσοκ 

 

suntirisi_Black_NDecker_DNJ70_38_v1-horzΤέλος, καθαρίστηκε και λιπάνθηκε το τσοκ, το οποίο είναι βιδωτό 3/8 της ίντσας από την Jacobs (πρέπει να είναι αυτό που είχε όταν αγοράστηκε).

 

suntirisi_Black_NDecker_DNJ70_30_v1Με αυτή την μικρή συντήρηση, αν δεν γίνει κακή χρήση, μπορεί να κρατήσει αρκετά ακόμα χρόνια και ίσως να καταφέρει να κλείσει ή και να ξεπεράσει το μισό αιώνα ζωής.


  1. Η Black And Decker είναι μια Αμερικανική εταιρία που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Πήρε το όνομά της, από τους συνιδρυτές της S. Duncan Black και Alonzo G. Decker. Με τα χρόνια εξαγόρασε διάφορες άλλες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η πολύ γνωστή DeWalt. Από το 2010 και μετά συνενώθηκε με την Stanley Works και πλέον ονομάζεται Stanley Black And Decker.
  2. Ειδικό καθαριστικό σπρέι για μοτέρ : Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα με ηλεκτρονικά αλλά και σε καταστήματα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων ή εργαλείων. Βοηθάει στο να απομακρυνθούν πιο εύκολα τα υπολείμματα τριβής με τα καρβουνάκια.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα σετ εργαλείων στο χερούλι ποδηλάτου
Επόμενο άρθροΑκούστε μουσική από το cloud
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
6 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια