Συντήρηση σε vintage δράπανο του 1980 (Black And Decker DNJ70)

Αναλυτικός οδηγός και φωτογραφίες για συντήρηση και καθαρισμός σε Vintage δράπανο της Black n Decker.

6
Το συγκεκριμένο vintage δράπανο της Black and Decker1 είναι σχεδόν 40 χρόνων (κατασκευής το 1980) και ήταν ένα από τα λίγα εργαλεία που κληρονόμησα από τον πατέρα μου. Είναι σχετικά κοινό, καθώς στην προ Κίνας εποχή, όταν τα ευρωπαϊκά Black and Decker φτιάχνονταν ακόμα στην Αγγλία, υπήρχε ένα παρόμοιο σχεδόν σε κάθε σπίτι.
Το ακριβές μοντέλο από αυτό το vintage δράπανο είναι DNJ70-H5 με 375Watt ισχύ, μονοτάχυτο στις 3000 στροφές. Για τα σημερινά δεδομένα θεωρείται αρκετά μικρό και ανίσχυρο αλλά παρά τα χρόνια του είναι ακόμα σκυλί. Βέβαια δεν το πολυχρησιμοποιώ, καθώς είμαι σίγουρος ότι αν χαλάσει κάτι θα δυσκολευθώ να βρω ανταλλακτικό . Όμως δουλεύει μια χαρά παρά τα χρόνια του. Τελευταία βέβαια έκανε λίγο παραπάνω θόρυβο και έβγαζε λίγο πιο πολλές σπίθες από ότι έπρεπε.
 

suntirisi_Black_NDecker_DNJ70_19_v1Οπότε επειδή και τα χρόνια έχουν περάσει, είπα να το ανοίξω να του κάνω μια γενική συντήρηση και καθαρισμό, και να δω και που βρίσκεται από γράσο και καρβουνάκια.

1. Καρβουνάκια

 

suntirisi_Black_NDecker_DNJ70_20_v1-horzΤα καρβουνάκια ήταν μισοφαγωμένα αλλά έχουν ψωμί ακόμα, οπότε απλώς τα καθάρισα και έτριψα την πρόσοψη με μία ίσια λίμα για να γίνουν πάλι ματ, γιατί γυάλιζαν.

2. Συλλέκτης 

Αριστερά ο συλλέκτης μαυρισμένος, ενώ δεξιά καθαρισμένος
Αριστερά ο συλλέκτης μαυρισμένος, ενώ δεξιά καθαρισμένος
Ο συλλέκτης (commutator) είχε μαυρίσει από τα καρβουνάκια, γιαυτό καθαρίστηκε πρώτα με ένα ειδικό σπρέι2 και στην συνέχεια με πάρα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο. Προσοχή μετά το ψιλό γυαλόχαρτο θα πρέπει να καθαρίσετε καλά με μια μαλακή βούρτσα το συλλέκτη (ή και με αέρα) για να μην βραχυκυκλώσει από τα υπολείμματα.

3. Γράσο στα γρανάζια 

Αριστερά το παλιό γράσο, στο κέντρο καθαρισμένο, ενώ δεξιά με το νέο γράσο μολύβδου
Αριστερά το παλιό γράσο, στο κέντρο καθαρισμένο, ενώ δεξιά με το νέο γράσο μολύβδου
Τώρα το γράσο στα γρανάζια. Περιέργως και εδώ το γράσο δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση, αν και είχε ψιλοστεγνώσει. Γιαυτό αφαιρέθηκε όλο το παλιό και καθαρίστηκε επιμελώς όλος ο θάλαμος και τα γρανάζια.
Επειδή το συγκεκριμένο δράπανο είναι χαμηλόστροφο και δεν παρουσιάζει μεγάλες θερμοκρασίες ή πιέσεις, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί κάποιο ειδικό γράσο. Οποιοδήποτε θα κάνει τη δουλειά του. Βέβαια επειδή είχα αρκετό, έβαλα ένα μολυβδένιο (διθειϊκού μόλυβδου) γράσο που προτιμάται συνήθως για γρανάζια σε ηλεκτρικά εργαλεία.

4. Τσοκ 

 

suntirisi_Black_NDecker_DNJ70_38_v1-horzΤέλος, καθαρίστηκε και λιπάνθηκε το τσοκ, το οποίο είναι βιδωτό 3/8 της ίντσας από την Jacobs (πρέπει να είναι αυτό που είχε όταν αγοράστηκε).

 

suntirisi_Black_NDecker_DNJ70_30_v1Με αυτή την μικρή συντήρηση, αν δεν γίνει κακή χρήση, μπορεί να κρατήσει αρκετά ακόμα χρόνια και ίσως να καταφέρει να κλείσει ή και να ξεπεράσει το μισό αιώνα ζωής.


  1. Η Black And Decker είναι μια Αμερικανική εταιρία που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Πήρε το όνομά της, από τους συνιδρυτές της S. Duncan Black και Alonzo G. Decker. Με τα χρόνια εξαγόρασε διάφορες άλλες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η πολύ γνωστή DeWalt. Από το 2010 και μετά συνενώθηκε με την Stanley Works και πλέον ονομάζεται Stanley Black And Decker.
  2. Ειδικό καθαριστικό σπρέι για μοτέρ : Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα με ηλεκτρονικά αλλά και σε καταστήματα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων ή εργαλείων. Βοηθάει στο να απομακρυνθούν πιο εύκολα τα υπολείμματα τριβής με τα καρβουνάκια.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα σετ εργαλείων στο χερούλι ποδηλάτου
Επόμενο άρθροΑκούστε μουσική από το cloud
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
6 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Βαγγελάκης

Το κρατάω κι εγώ, ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

C P

Έχω κι εγώ κληρονομιά απ’ τον πατέρα μου ένα τέτοιο και, επιπλέον, τα ασορτί παλμικό τριβείο και περιστροφικό πριόνι που χρησιμοποιούν το δράπανο για κίνηση (τα αυλάκια στην άκρη του μεταλλικού μέρους είναι για το μοντάρισμα σε αυτά τα αξεσουάρ)! Θα το ανοίξω σύμφωνα με τις οδηγίες σου για συντήρηση. Ευχαριστούμε!

Νίκος Μ.

Γνωρίζετε κάποιον που επισκευάζει Black n Decker εποχής; Θα ήθελα να επισκευάσω το παλιό του πατέρα μου. Ευχαριστώ.

admin

Αν εννοείτε μηχανικά, τότε οποιοσδήποτε παλιός μάστορας με εργαλεία θα ξέρει, καθώς θα έχει πιάσει στα χέρια του εκατοντάδες. Είναι σχετικά απλή η λειτουργία τους και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση. To μόνο πρόβλημα είναι αν έχει χαλάσει κάτι (πχ μοτέρ) πως θα βρείτε ανταλλακτικά καθώς δεν ξέρω αν η black and decker έχει ακόμα για τόσο παλιά μοντέλα. Υπάρχει και η λύση του να βρείτε κάποιο άλλο και να πάρετε ανταλλακτικά από εκεί.

Ανώνυμος

Ο πατερας μου ειχε ενα ιδιο ομως πρασινο.ωραια εργαλια