Ένα διαφορετικό ρετρό ρολόι με nixie λαμπτήρα

0
ρετρό ρολόι

Στα πρώιμα στάδια της ψηφιακής εποχής, πολύ πριν ανακαλυφθούν τα LED και οι TFT/LCD οθόνες, μία από τις λίγες λύσεις που υπήρχαν ήταν για τη δημιουργία ενός μικρού φωτεινού πίνακα ήταν οι λαμπτήρες Nixie (Nixie Tubes).

κλασσικός λαμπτήρας nixie tubeΟι Nixie Tubes είναι ένας λαμπτήρας αερίου χαμηλής πίεσης, ο οποίος περιέχει πολλαπλούς διαφορετικούς σωλήνες. Συνήθως οι σωλήνες αυτοί αναπαριστούσαν ψηφία, αν και υπήρχαν και nixie tubes με γράμματα. Με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα που έχουν όταν ανάβουν, θυμίζουν έντονα σε εμφάνιση τα ρετρό σήματα νέον και δεν είναι τυχαίο, αφού τα περισσότερα nixie tubes περιείχαν αέριο νέον ή τουλάχιστον κάποιο μείγμα αερίου που περιείχε νέον.

Οι λαμπτήρες Nixie για περίπου 30 χρόνια κυριαρχούσαν στα μικρά ηλεκτρονικά συστήματα (ράδιο, ενισχυτές… ) που ήθελαν ένα μικρό πίνακα με φωτεινές ενδείξεις.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 90, άρχισαν να παροπλίζονται και αν εξαιρέσει κανείς την υπέροχη ρετρό εμφάνιση που είχαν, κανείς δεν λυπήθηκε που έγινε αυτό, για αρκετούς λόγους.

Αν θέλετε να δείτε ένα αρκετά καλό άρθρο με το τι περιέχουν αλλά και πως δουλεύουν οι nixie λαμπτήρες μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο από το evilmadscientist, στο οποίο γίνεται αναλυτικό reverse engeeniring σε ένα μικροσκοπικό λαμπτήρα nixie.

b901697685368da9965e22d40ac7873a_originalΠλέον θα τους βρείτε μόνο σε ρετρό projects, κυρίως για λόγους design παρά πρακτικότητας. Ένα τέτοιο project είναι και το Blub Keo, ένα έξυπνο ρετρό ρολόι με nixie λαμπτήρες.

Το αρχικό Blub με τους 4 διαφορετικούς Nixie λαμπτήρες

Το Blub Keo, έρχεται από τον Αυστραλό δημιουργό Duncan Hellmers και είναι η εξέλιξη του Blub, ένα ρετρό ρολόι με 4 μικρότερους nixie λαμπτήρες που είχε κυκλοφορήσει πριν λίγους μήνες.

b35fb25e3eb306808170cd2fd0d6a917_originalΤο νεότερο Blub Keo, περιλαμβάνει μόνο ένα λαμπτήρα nixie, ο οποίος είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο αρχικό Blub. Έτσι χάρη στο ειδικό κύκλωμα που έχει, μπορεί να δείχνει την ώρα ανάβοντας στην κατάλληλη σειρά τους εσωτερικούς λαμπτήρες τους οποίους έχει.

11b5508d455517a0ba45c1eac72f10cc_originalΣε αντίθεση με τον προκατοχό του, το Keo μπορεί να τροφοδοτηθεί μέσω ενός απλού USB καλώδιο ενώ διαθέτει και τηλεχειριστήριο για την ρύθμιση του. Γιατί εκτός από το να δείχνει την ώρα, το Blub Keo, έχει όλες τις λειτουργίες που έχουν όλα τα μοντέρνα ψηφιακά ρολόγια. Και αυτό είναι κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει από τα περισσότερα ρολόγια με nixie λαμπτήρες, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Έτσι διαθέτει ξυπνητήρι ενώ μπορεί εκτός από την ώρα, να δείξει την ημερομηνία αλλά και την θερμοκρασία του δωματίου. Κάτι επίσης αρκετά σημαντικό είναι  ότι οι δημιουργοί του εγγυώνται τουλάχιστον 10 χρόνια λειτουργίας.Kickstarter

Το Blub Keo, όπως και ο προκάτοχός του, επέλεξε την πλατφόρμα crowdfunding του Kickstarter για να μαζέψει τα απαιτούμενα κεφάλαια που χρειάζεται για να ξεκινήσει η παραγωγή του. Μέχρι στιγμής και ενώ απομένουν αρκετές μέρες ακόμα μέχρι την λήξη της καμπάνιας, έχει υπέρ συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό.

3d8673629ef9417b822575c0f0dca6cc_originalΑν θέλετε να το κάνετε και εσείς δικό σας, τότε μπορείτε καθώς έχουν μείνει ακόμα αρκετά κομμάτια. Η τιμή κάθε κομματιού εξαρτάται από το φινίρισμα που θα επιλέξετε. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 4 διαφορετικές επιλογές, μαύρο, αλουμινίου, μπρούτζινο και «space» γκρι. Βέβαια όποιο και να επιλέξετε, δεν θα σας έρθει φτηνά. Το πιο φτηνό Blub Keo ξεκινάει από τα 400 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 280 Ευρώ), χωρίς να υπολογίσετε έξοδα μεταφοράς και πιθανόν δασμούς τελωνείου.

Φυσικά θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι οι λαμπτήρες Nixie δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικοί. Ακόμα και μόνοι σας να θελήσετε να φτιάξετε κάτι ανάλογο και σε μικρότερη κλίμακα, το κόστος δεν θα ήταν και πάρα πολύ μικρότερο. Για παράδειγμα δείτε ένα αντίστοιχο εμπορικό ρετρό ρολόι από nixie λαμπτήρες.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙάπωνες τεχνίτες καρφώνουν πιο γρήγορα και από καρφωτικό αέρος
Επόμενο άρθροTertill, ένα ρομπότ κηπουρός που βοτανίζει τον κήπο σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια