10 μοναδικά DIY σκαμπό που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας

0
10 πρωτότυπες ιδέες για DIY σκαμπό
10 πρωτότυπες ιδέες για DIY σκαμπό

Σκαμπό θεωρείται όποιο κάθισμα δεν έχει πλάτη και μπράτσα. Υπάρχουν διάφορα είδη σκαμπό, από ψηλά για μπαρ έως κοντά για το τζάκι. Επειδή ακριβώς δεν έχει μπράτσα και πλάτη, είναι συνήθως απλή κατασκευή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα υλικά. Έτσι υπάρχουν εκατοντάδες ιδέες για DIY σκαμπό στο ίντερνετ, πολλές από τις οποίες είναι αρκετά εύκολες στην κατασκευή.

 
Ας δούμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς
 
 

Industrial σκαμπό από σωλήνες

DIY-Industrial-Pipe-Stools-11
H industrial διακόσμηση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη τελευταία, ειδικά σε μπαρ και καφετέριες. Αν θέλετε να διακοσμήσετε και εσείς το σπίτι σας ανάλογα, μπορείτε να ξεκινήσετε από ένα industrial σκαμπό από σωλήνες. Δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο εργαλείο ή κάποια ειδική γνώση, καθώς τους σωλήνες και τους συνδέσμους θα τους πάρετε έτοιμους από καταστήματα σιδερικών. Βέβαια δεν είναι και τόσο οικονομικό, καθώς οι σύνδεσμοι κοστίζουν λίγο, οπότε όσο πιο πολλούς χρησιμοποιήσετε, τόσο θα ανέβει το κόστος. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για τις κατασκευές με σωλήνες και πως ακριβώς ονομάζονται τα διάφορα μέρη πατήστε εδώ.

Πηγή : lovegrowswild

 

Σκαμπό από κορμούς δέντρων

IMG_1307
Μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική για να δημιουργεί σκαμπό από μασίφ κορμούς δέντρων βρήκε ένας Βέλγος καλλιτέχνης, ο Gaspar Kamacher. Αυτό που κάνει είναι με τη χρήση της φωτιάς να καίει εσωτερικά τον κορμό, ακριβώς στο κέντρο, δημιουργώντας  έτσι τα 4 πόδια. Σίγουρα δεν πρέπει να είναι και αρκετά εύκολο αλλά αν κάποιος έχει κορμούς δέντρων στη διάθεση του αξίζει να το δοκιμάσει.

Πηγή : gasparkamacher


 

Σκαμπό από καλάμια μπαμπού

583259940dbe6806c2b8d96228824f0e
Το μπαμπού είναι ένα είδος καλαμιού που φυτρώνει στην Ασία. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και έχει μεγάλη ανάπτυξη. Αν και δεν είναι αυτοφυές στην Ελλάδα, μπορείτε να το φυτέψετε αν θέλετε. Λόγω της εξαιρετικής του αντοχής, χρησιμοποιείται κατά κόρον στην επιπλοποιία εξωτερικών χώρων. Έτσι αν μπορείτε να βρείτε μερικά μπαμπού, μπορείτε να φτιάξετε ένα σκαμπό.
 

Σκαμπό από σωλήνες PVC

FE47CR9IAWCE9HX.MEDIUM
Μια πολύ πρωτότυπη ιδέα, είναι να φτιάξετε σκαμπό από σωλήνες PVC. Ένας μεγάλος κυκλικός σωλήνας pvc είναι ιδανικός για τη δημιουργία της βάσης του σκαμπό. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι θα πρέπει να είναι κοντός γιατί οι σωλήνες PVC έχουν μικρό βάρος και θα πέφτει εύκολα.

Πηγή : Instructables


 

Ελικοειδές σκαμπό με δοκαράκια

stool_with_a_twist_hero_18k4mal-18k4man
Εκτός από τα απλά σκαμπό, υπάρχουν και κάποιες πιο περίτεχνες κατασκευές που δεν είναι όμως και τόσο δύσκολες. Μία από αυτές είναι το ελικοειδές σκαμπό με δοκαράκια. Σε αυτό το σκαμπό, το κάθε δοκαράκι έχει στο κέντρο μια οπή από 12αρι τρυπάνι μέσα από το οποίο περνάει μια μεγάλη ντίζα και πάνω σε αυτή πατάει το σκαμπό. Τα δοκαράκια είναι για υποστήριξη και για ντεκόρ.

Πηγή : lifestyle.yahoo


 

Σκαμπό από παλιά υλικά

FW3MXZYF8Y3RM0Q.MEDIUM
Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ότι παλιά υλικά βρείτε πρόχειρα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το σκαμπό από πατερίτσες και μια ρόδα ποδηλάτου. Οι πατερίτσες είναι συνήθως φτιαγμένες από αλουμίνιο, και έτσι έχουν μικρό βάρος. Το κάθισμα έγινε από παλιές σαμπρέλες.

Πηγή : Instructables


Σκαμπό σε σχήμα παζλ

Jigsaw-Puzzle-Stools3
Και αυτό το σκαμπό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο στη κατασκευή, καθώς απαιτεί πριονοκορδέλα ή τουλάχιστον καλή σέγα, αλλά σίγουρα είναι μοναδικό και αρκετά πρακτικό, καθώς μπορούν να στοιβαχτούν πιο εύκολα. Τα συγκεκριμένα στη φώτο είναι εμπορικά κομμάτια και κοστίζουν περίπου 225 δολάρια το ένα και μπορείτε να τα βρείτε εδώ (αυτή τη στιγμή δείχνουν να έχουν εξαντληθεί).
 

Σκαμπό από κλαδιά

imageswooden-stool-assembled-from-clustered-branches
 
Μια ακόμα ιδέα είναι να φτιάξετε σκαμπό από κλαδιά δέντρων. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι, οι πιο συνηθισμένοι όμως είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο κλαδιά για όλο το σκαμπό οριζόντια ή κάθετα στοιβαγμένα, να χρησιμοποιήσετε κλαδιά μόνο για τα πόδια.

 

Σκαμπό από τσιμέντο 

hmm_ep08_bucketstool_option1
Αρκετά πρωτότυπη ιδέα είναι και το DIY σκαμπό από τσιμέντο. Η δημιουργία του είναι εξαιρετικά απλή και το κόστος του πολύ μικρό, αφού χρειάζεστε μόνο λίγο μείγμα για τσιμέντο και μεγάλες ξύλινες καβίλιες. Το καλούπωμα γίνεται με τη βοήθεια ενός κουβά και το μόνο δύσκολο σημείο είναι να ευθυγραμμίσετε σωστά τα πόδια. Βέβαια το μπετό είναι αρκετά βαρύ οπότε καλό είναι να είναι σχετικά κοντό για να μην πέφτει εύκολα.

Πηγή : homemade-modern


Σκαμπό από παλέτες

σκαμπό από παλέτες
Όπως πάντα σε κάθε λίστα με κατασκευές, υπάρχει και ένα project που χρησιμοποιεί παλέτες. Οι παλέτες είναι το hype της εποχής, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Για όποιον μπορεί και βρίσκει ακόμα τσάμπα παλέτες, είναι μια πολύ καλή πηγή ξυλείας για κάθε κατασκευή. Συνήθως τα project με παλέτες δεν έχουν ιδιαίτερο φινίρισμα ή μεγάλη επεξεργασία στο ξύλο, ακριβώς για να φαίνεται ότι είναι φτιαγμένα από παλέτες.

Πηγή : 99pallets