Οι μεταλλικοί σωλήνες είναι ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην industrial (βιομηχανική) διακόσμηση. Έχουν εξαιρετική αντοχή, μπορούν να σηκώσουν αρκετό βάρος και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβοί.
 
Στην σελίδα etsy το  Mobeedesigns, δημιουργεί industrial έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι βασισμένα στους σωλήνες. Κάποια από τα έργα του είναι και διάφορες industrial επιγραφές με σωλήνες. Είναι σίγουρα μοναδικό αλλά το κόστος τους είναι λίγο ακριβό, τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα. 
 
Έτσι αν δεν μπορείτε να αγοράσετε κάποιο έργο που σας αρέσει, μπορείτε να φτιάξετε κάποιο μόνοι σας, αφού είναι σχετικά απλά στην κατασκευή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια επίσκεψη από ένα κατάστημα υδραυλικών ή σιδερικών και ένα καλό κομμάτι ξύλο.
 

Λίγα λόγια για τους μεταλλικούς σωλήνες

Επειδή ίσως αρκετοί, μπορεί να μην ξέρουν πολλά για τους σωλήνες ή για το τι κομμάτια χρειάζονται για μια τέτοια κατασκευή, θα κάνουμε μια σύντομη περίληψη για τους μεταλλικούς σωλήνες. 
 
Οι μεταλλικοί σωλήνες χωρίζονται κυρίως σε 5 είδη
 • Γαλβανιζέ σωλήνες
 • Μαύροι σωλήνες
 • Ανοξείδωτοι σωλήνες 
 • Ορειχάλκινοι σωλήνες (μπρούτζινοι)
 • Χάλκινοι σωλήνες
Οι γαλβανιζέ σωλήνες έχουν ασημί χρώμα και χρησιμοποιούνται συνήθως για υδραυλικές εγκαταστάσεις και περιφράξεις. Είναι φτιαγμένες από ατσάλι και έχουν επικάλυψη ψευδαργύρου που τις κάνει πολύ πιο ανθεκτικές στη διάβρωση. Θα τις βρείτε σε ότι μέγεθος θέλετε από 1/4 της ίντσας μέχρι και 10+ ίντσες. Βέβαια τα περισσότερα καταστήματα έχουν συνήθως μέχρι 3-4 ίντσες. 
 
Οι μαύρες σωλήνες (χαλυβοσωλήνες) είναι σωλήνες φτιαγμένες με ατσάλι και έχουν μια επικάλυψη από μαύρο οξείδιο του σιδήρου ή ειδικής λάκας που τους δίνει μια μικρή προστασία από τη διάβρωση. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε εγκαταστάσεις ψύξης/θέρμανσης/ατμού/γκαζιού και είναι λίγο πιο οικονομικές από τις γαλβανιζέ. Τις περισσότερες φορές δεν έχουν ραφή. Και σε αυτές τα μεγέθη ξεκινάνε από 1/4 της ίντσας και φτάνουν μέχρι 10+ ίντσες. Πάλι και εδώ σε απλό κατάστημα δύσκολα θα βρείτε πάνω από 3-4 ίντσες.
 
Οι ανοξείδωτοι σωλήνες έχουν εξαιρετικοί αντοχή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχεδόν τα πάντα. Δυστυχώς έχουν πολύ υψηλό κόστος (μισή ίντσα σωλήνα χωρίς ραφή κάνει περίπου 50 ευρώ το μέτρο), και έτσι χρησιμοποιούνται μόνο όπου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γαλβανιζέ σωλήνα ή για καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα λόγω της γυαλάδας που έχουν (πχ κάγκελα).
 
Οι ορειχάλκινοι σωλήνες είναι αρκετά πιο ακριβοί και χρησιμοποιούνται κυρίως σε υδραυλικές εγκαταστάσεις. Στα περισσότερα καταστήματα θα βρείτε μόνο ορειχάλκινους συνδέσμους και σωληνομαστούς και όχι τόσο σωλήνες, καθώς είναι σχετικά ακριβοί και δεν χρησιμοποιούνται σε απλές κατασκευές. Βέβαια υπάρχουν κυρίως σε μικρές διαστάσεις.
 
Τέλος οι χαλκοσωλήνες είναι σωλήνες που χρησιμοποιούνται κυρίως σε ύδρευση. Είναι σχεδόν αθάνατοι και πολύ εύκολοι στην επεξεργασία (πχ κουρμπάρισμα). Τα τελευταία χρόνια έχουν αντικατασταθεί από άλλα υλικά κυρίως λόγω κόστος, καθώς η τιμή του χαλκού αυξάνεται. Υπάρχουν σε διαφορετική ποιότητα και σκληρότητα και το μέγεθός τους ξεκινάει από τα 3/16 της ίντσας και φτάνει συνήθως μέχρι λίγο λιγότερο από μία ίντσα. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν μόνο 3/16 και 1/4 της ίντσας.
 

Οι μαύρες , γαλβανιζέ και ανοξείδωτες σωλήνες βγαίνουν σε 6μέτρα κομμάτια, τα οποία όλα τα καταστήματα μπορούν να κόψουν στην διάσταση που θέλετε, αλλά μερικά σαν αναγκάζουν να αγοράσετε όλο το 6μετρο κομμάτι.

Κάτι επίσης σημαντικό για όλους τους σωλήνες είναι και το πάχος του υλικού. Θα βρείτε διάφορα πάχη σε κάθε διάμετρο και είδος σωλήνας που μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές στην τιμή. Αν δεν θέλετε να κάνετε κάποια βαριά κατασκευή, προτιμήστε πάντα τη σωλήνα με το μικρό πάχος, καθώς θα είναι οικονομικότερη. Αν θέλετε να κάνετε κάποια βαριά κατασκευή ίσως θα πρέπει να προτιμήσετε κάποια με μεγαλύτερο πάχος. 

Στην επιγραφή έχει χρησιμοποιηθεί μαύρη σωλήνα.

Λίγα λόγια για τους συνδέσμους

Εκτός από τους σωλήνες καλό είναι να γνωρίζετε και τους τύπους των συνδέσμων και πως ονομάζονται. Καταρχάς πριν μιλήσουμε για τους συνδέσμους, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τη λογική του σπειρώματος. Όλοι οι σωλήνες ενώνονται με σπείρωμα. Το σπείρωμα χωρίζεται σε αρσενικό σπείρωμα και θηλυκό σπείρωμα. Το αρσενικό είναι το σπείρωμα στο οποίο βλέπετε τις βόλτες, καθώς είναι εξωτερικά του συνδέσμου/σωλήνας.  Το θηλυκό είναι το σπείρωμα που οι βόλτες είναι εσωτερικές, κρυφές.
Για να γίνει η σύνδεση θα πρέπει να υπάρχει ένα αρσενικό σπείρωμα και ένα θηλυκό πάντα.
 
 

 

Ο σύνδεσμος που κάνει άμεση γωνία 90 μοιρών ονομάζεται γωνία (ΝΟ.90 στην φώτο). Αν η γωνία είναι καμπυλωτή, ονομάζεται καμπύλη. Αν η γωνία είναι 45 μοιρών ονομάζεται ημικάμπυλο.
 
Ο σύνδεσμος που ενώνει 3 σωλήνες, 2 οριζόντια και 1 κάθετα ονομάζεται ταύ.(Νο130 στην φώτο). Αν ενώνει 3 σωλήνες κάθετα λέγεται τρίστομο ταυ (ΝΟ.221 στην φώτο).
 
Ο σύνδεσμος που ενώνει 4 σωλήνες, 2 οριζόντια και 2 κάθετα ονομάζεται σταυρός.
 
Ο σύνδεσμος που ενώνει δύο θηλυκά σπειρώματα (δηλαδή έχει 2 αρσενικά σπειρώματα) ονομάζεται μαστός (ΝΟ.280 στην φώτο). Μικρά κομμάτια σωλήνα με 2 αρσενικά σπειρώματα ονομάζονται σωληνομαστοί.
 
Ο σύνδεσμος που ενώνει δύο αρσενικά σπειρώματα (δηλαδή έχει 2 θηλυκά σπειρώματα)  ονομάζεται μούφα (ΝΟ.270 στην φώτο).
 
Ο σύνδεσμος που κλείνει (ταπώνει) ένα αρσενικό σπείρωμα λέγεται κάλυμμα ή τάπα. Ο σύνδεσμος που κλείνει (ταπώνει) ένα θηλυκό σπείρωμα λέγεται πώμα.
 
Ο σύνδεσμος που ενώνει 2 ή περισσότερους σωλήνες διαφορετικής διαμέτρου λέγεται συστολή ή συστολικός (ΝΟ.241 στην φώτο)
 
Ο σύνδεσμος που σας επιτρέπει να στερεώσετε σωλήνες σε μια επιφάνεια λέγεται φλάντζα. Υπάρχει και βάση δαπέδου για σωλήνες, που μοιάζει με την φλάντζα, αλλά δεν προσφέρει στεγάνωση και πολλές φορές δεν έχει σπείρωμα.
 
Όταν ένας σύνδεσμος έχει ένα αρσενικό σπείρωμα και ένα θηλυκό λέγεται μέσα έξω βόλτα. Έτσι για παράδειγμα μια γωνία που έχει ένα αρσενικό σπείρωμα και ένα θηλυκό λέγεται γωνία με μέσα έξω βόλτα. Αν είναι και διαφορετικού διαμετρήματος, τότε λέγεται συστολική γωνία με μέσα έξω βόλτα.
 
Αν ο σύνδεσμος έχει στην άκρη του θηλυκού σπειρώματος λίγο μεγαλύτερο πάχος, ονομάζεται κορδονάτο (αυτά στην επιγραφή είναι κορδονάτα).
  
 
Ας δούμε τώρα τι χρειάστηκε για αυτή την επιγραφή και πόσο περίπου είναι το τελικό κόστος αν το φτιάξετε μόνοι σας.
 

il_570xN.628205228_35g5-1

Για αυτή την industrial επιγραφή, χρησιμοποιήθηκαν 2 φλάντζες με λαιμό, 24 γωνίες κορδονάτες και 18 σωληνομαστοί (λείπει ένας στο μέτρημα) με διπλό σπείρωμα. Η διάσταση αν και δεν φαίνεται πρέπει να είναι 1/2 της ίντσας. Οι τιμές για τους συνδέσμους ποικίλουν αρκετά αναλόγως την ποιότητα  και τη χώρα κατασκευής.
 
Μια λογική τιμή για τις γωνίες είναι περίπου 1 ευρώ η μία, και περίπου ίδια τιμή για 10 εκατοστά σωληνομαστό. Οι φλάντζες είναι πιο ακριβές και κάνουν 5-7 ευρώ η μία. Οπότε με ένα πρόχειρο υπολογισμό θα σας κοστίσει περίπου 60 ευρώ χωρίς το ξύλο.
 

Βέβαια ίσως έχετε πρόβλημα με τους σωληνομαστούς. Δεν βγαίνουν σε ότι διάσταση θέλετε, και τα περισσότερα καταστήματα έχουν έτοιμους μόνο σωληνομαστούς 10, 15 και 20 εκατοστών. Μπορείτε φυσικά να κόψετε σωλήνα και να ζητήσετε να σας κάνουν σπείρωμα και στα δύο άκρα, αλλά ειδικά για τόσο μικρά κομμάτια μπορεί να σας χρεώσουν ή να αρνηθούν να το κάνουν.

Μπορείτε φυσικά να κάνετε και βόλτες μόνοι σας, αν έχετε μια μανέλα υδραυλικού. Μια καλή οικονομική μανέλα κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ. Δείτε πως κάνουμε βόλτες με μανέλα εδώ.

 • Ανώνυμος

  Εγω βρήκα φλάντζες γαλβανιζε στον Χρυσαφίδη στον Ταυρο. Πολύ εξυπηρετικοι! Γεγονος ειναι οτι στο κοινό εμπόριο θα βρείτε εξαιρετικα δύσκολα κάτι τέτοιο.

  • admin

   Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Ο Χρυσαφίδης έχει και ιστοσελίδα. Να πω την αλήθεια δεν γνώριζα ότι έχει λιανική. Από ότι βλέπω έχει και στην Θεσσαλονίκη στην ΒΙΠΕ Σίνδου.

   Είναι καθαρά υδραυλικό προϊόν και δεν πρέπει να δουλεύεται πολύ πια, ειδικά στις μικρές διαστάσεις (3/4",1").

   Παλαιότερα νομίζω ότι είχε και ένας στην Σπύρου Πάτση αλλά δεν ξέρω αν ισχύει αυτό ακόμα. Φτιάχνουν εύκολα και τα μηχανουργεία, αλλά δεν ξέρω αν αξίζει το κόστος, ειδικά αν πρόκειται για λίγες + ότι δεν θα φαίνονται ακριβώς ίδιες με τις γαλβανιζέ, ακόμα και αν περαστούν μετά με ψυχρό γαλβάνισμα.

   Αν κάποιος άλλος αναγνώστης γνωρίζει κάποιο κατάστημα και από επαρχία, μπορεί να το συμπληρώσει στα σχόλια, γιατί είναι κάτι που ρωτούν αρκετοί.

 • Πολύ ωραίο το άρθρο σας. Ως πρόβλημα, γενικό και όχι μόνο για την συγκεκριμένη κατασκευή, είναι η προμήθεια φλάντζας' είναι το υλικό που δυσκολεύομαι να βρώ στο εμπόριο. Κάποιες πληροφορίες για καταστήματα θα ήταν πολύ χρήσιμες (μιλώ για την περιοχή της Αττικής). Ευχαριστώ