Οι μεταλλικοί σωλήνες είναι ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην industrial (βιομηχανική) διακόσμηση. Έχουν εξαιρετική αντοχή, μπορούν να σηκώσουν αρκετό βάρος και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβοί. Στην σελίδα etsy το  Mobeedesigns, δημιουργεί industrial έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι βασισμένα στους σωλήνες. Κάποια από τα έργα του είναι και διάφορες industrial επιγραφές με σωλήνες. Είναι σίγουρα μοναδικό αλλά το κόστος τους είναι λίγο ακριβό, τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα. 
 
Έτσι αν δεν μπορείτε να αγοράσετε κάποιο έργο που σας αρέσει, μπορείτε να φτιάξετε κάποιο μόνοι σας, αφού είναι σχετικά απλά στην κατασκευή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια επίσκεψη από ένα κατάστημα υδραυλικών ή σιδερικών και ένα καλό κομμάτι ξύλο.

Λίγα λόγια για τους μεταλλικούς σωλήνες

Επειδή ίσως αρκετοί, μπορεί να μην ξέρουν πολλά για τους σωλήνες ή για το τι κομμάτια χρειάζονται για μια τέτοια κατασκευή, θα κάνουμε μια σύντομη περίληψη για τους μεταλλικούς σωλήνες. 
Οι μεταλλικοί σωλήνες χωρίζονται κυρίως σε 5 είδη
  • Γαλβανιζέ σωλήνες
  • Μαύροι σωλήνες
  • Ανοξείδωτοι σωλήνες 
  • Ορειχάλκινοι σωλήνες (μπρούτζινοι)
  • Χάλκινοι σωλήνες
Οι γαλβανιζέ σωλήνες έχουν ασημί χρώμα και χρησιμοποιούνται συνήθως για υδραυλικές εγκαταστάσεις και περιφράξεις. Είναι φτιαγμένες από ατσάλι και έχουν επικάλυψη ψευδαργύρου που τις κάνει πολύ πιο ανθεκτικές στη διάβρωση. Θα τις βρείτε σε ότι μέγεθος θέλετε από 1/4 της ίντσας μέχρι και 10+ ίντσες. Βέβαια τα περισσότερα καταστήματα έχουν συνήθως μέχρι 3-4 ίντσες. 
 
Οι μαύρες σωλήνες (χαλυβοσωλήνες) είναι σωλήνες φτιαγμένες με ατσάλι και έχουν μια επικάλυψη από μαύρο οξείδιο του σιδήρου ή ειδικής λάκας που τους δίνει μια μικρή προστασία από τη διάβρωση. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε εγκαταστάσεις ψύξης/θέρμανσης/ατμού/γκαζιού και είναι λίγο πιο οικονομικές από τις γαλβανιζέ. Τις περισσότερες φορές δεν έχουν ραφή. Και σε αυτές τα μεγέθη ξεκινάνε από 1/4 της ίντσας και φτάνουν μέχρι 10+ ίντσες. Πάλι και εδώ σε απλό κατάστημα δύσκολα θα βρείτε πάνω από 3-4 ίντσες.
 
Οι ανοξείδωτοι σωλήνες έχουν εξαιρετικοί αντοχή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχεδόν τα πάντα. Δυστυχώς έχουν πολύ υψηλό κόστος (μισή ίντσα σωλήνα χωρίς ραφή κάνει περίπου 50 ευρώ το μέτρο), και έτσι χρησιμοποιούνται μόνο όπου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γαλβανιζέ σωλήνα ή για καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα λόγω της γυαλάδας που έχουν (πχ κάγκελα).
 
Οι ορειχάλκινοι σωλήνες είναι αρκετά πιο ακριβοί και χρησιμοποιούνται κυρίως σε υδραυλικές εγκαταστάσεις. Στα περισσότερα καταστήματα θα βρείτε μόνο ορειχάλκινους συνδέσμους και σωληνομαστούς και όχι τόσο σωλήνες, καθώς είναι σχετικά ακριβοί και δεν χρησιμοποιούνται σε απλές κατασκευές. Βέβαια υπάρχουν κυρίως σε μικρές διαστάσεις.
 
Τέλος οι χαλκοσωλήνες είναι σωλήνες που χρησιμοποιούνται κυρίως σε ύδρευση. Είναι σχεδόν αθάνατοι και πολύ εύκολοι στην επεξεργασία (πχ κουρμπάρισμα). Τα τελευταία χρόνια έχουν αντικατασταθεί από άλλα υλικά κυρίως λόγω κόστος, καθώς η τιμή του χαλκού αυξάνεται. Υπάρχουν σε διαφορετική ποιότητα και σκληρότητα και το μέγεθός τους ξεκινάει από τα 3/16 της ίντσας και φτάνει συνήθως μέχρι λίγο λιγότερο από μία ίντσα. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν μόνο 3/16 και 1/4 της ίντσας.

 

Οι μαύρες , γαλβανιζέ και ανοξείδωτες σωλήνες βγαίνουν σε 6μέτρα κομμάτια, τα οποία όλα τα καταστήματα μπορούν να κόψουν στην διάσταση που θέλετε, αλλά μερικά σαν αναγκάζουν να αγοράσετε όλο το 6μετρο κομμάτι.

Κάτι επίσης σημαντικό για όλους τους σωλήνες είναι και το πάχος του υλικού. Θα βρείτε διάφορα πάχη σε κάθε διάμετρο και είδος σωλήνας που μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές στην τιμή. Αν δεν θέλετε να κάνετε κάποια βαριά κατασκευή, προτιμήστε πάντα τη σωλήνα με το μικρό πάχος, καθώς θα είναι οικονομικότερη. Αν θέλετε να κάνετε κάποια βαριά κατασκευή ίσως θα πρέπει να προτιμήσετε κάποια με μεγαλύτερο πάχος. 

Στην επιγραφή έχει χρησιμοποιηθεί μαύρη σωλήνα.

Λίγα λόγια για τους συνδέσμους


Εκτός από τους σωλήνες καλό είναι να γνωρίζετε και τους τύπους των συνδέσμων και πως ονομάζονται. Καταρχάς πριν μιλήσουμε για τους συνδέσμους, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τη λογική του σπειρώματος. Όλοι οι σωλήνες ενώνονται με σπείρωμα. Το σπείρωμα χωρίζεται σε αρσενικό σπείρωμα και θηλυκό σπείρωμα. Το αρσενικό είναι το σπείρωμα στο οποίο βλέπετε τις βόλτες, καθώς είναι εξωτερικά του συνδέσμου/σωλήνας.  Το θηλυκό είναι το σπείρωμα που οι βόλτες είναι εσωτερικές στο σωλήνα, κρυφές.
Για να γίνει μία σύνδεση, θα πρέπει πάντα να υπάρχει ένα αρσενικό και ένα θηλυκό σπείρωμα.

 

Μαύρες και γαλβανιζέ γωνίες
Ο σύνδεσμος που κάνει άμεση γωνία 90 μοιρών ονομάζεται γωνία (ΝΟ.90 στην φώτο). Αν η γωνία είναι καμπυλωτή, ονομάζεται καμπύλη. Αν η γωνία είναι 45 μοιρών ονομάζεται ημικάμπυλο.
 
Ο σύνδεσμος που ενώνει 3 σωλήνες, 2 οριζόντια και 1 κάθετα ονομάζεται ταύ.(Νο130 στην φώτο). Αν ενώνει 3 σωλήνες κάθετα λέγεται τρίστομο ταυ (ΝΟ.221 στην φώτο).
 
Ο σύνδεσμος που ενώνει 4 σωλήνες, 2 οριζόντια και 2 κάθετα ονομάζεται σταυρός.
 
έτοιμοι σωληνομαστοί
Έτοιμοι σωληνομαστοί 10 και 15 εκατοστών.
Ο σύνδεσμος που ενώνει δύο θηλυκά σπειρώματα (δηλαδή έχει 2 αρσενικά σπειρώματα) ονομάζεται μαστός (ΝΟ.280 στην φώτο). Μικρά κομμάτια σωλήνα με 2 αρσενικά σπειρώματα ονομάζονται σωληνομαστοί.
 
Ο σύνδεσμος που ενώνει δύο αρσενικά σπειρώματα (δηλαδή έχει 2 θηλυκά σπειρώματα)  ονομάζεται μούφα (ΝΟ.270 στην φώτο).
 
Γαλβανιζέ πώμα για 1/2 ίντσα σωλήνα
Ο σύνδεσμος που κλείνει (ταπώνει) ένα αρσενικό σπείρωμα λέγεται κάλυμμα ή τάπα. Ο σύνδεσμος που κλείνει (ταπώνει) ένα θηλυκό σπείρωμα λέγεται πώμα.
 
Ο σύνδεσμος που ενώνει 2 ή περισσότερους σωλήνες διαφορετικής διαμέτρου λέγεται συστολή ή συστολικός (ΝΟ.241 στην φώτο)
 
Ατσάλινη φλάτζα
Ατσάλινη φλάτζα. Στην αγορά κυκλοφορούν και μαντεμένιες, οι οποίες είναι πολύ πιο φθηνές.
Ο σύνδεσμος που σας επιτρέπει να στερεώσετε σωλήνες σε μια επιφάνεια λέγεται φλάντζα. Υπάρχει και βάση δαπέδου για σωλήνες, που μοιάζει με την φλάντζα, αλλά δεν προσφέρει στεγάνωση και πολλές φορές δεν έχει σπείρωμα. 
 
Όταν ένας σύνδεσμος έχει ένα αρσενικό σπείρωμα και ένα θηλυκό λέγεται μέσα έξω βόλτα. Έτσι για παράδειγμα μια γωνία που έχει ένα αρσενικό σπείρωμα και ένα θηλυκό λέγεται γωνία με μέσα έξω βόλτα. Αν είναι και διαφορετικού διαμετρήματος, τότε λέγεται συστολική γωνία με μέσα έξω βόλτα.
 
Αν ο σύνδεσμος έχει στην άκρη του θηλυκού σπειρώματος λίγο μεγαλύτερο πάχος, ονομάζεται κορδονάτο (αυτά στην επιγραφή είναι κορδονάτα).
 

Πόσο κοστίζουν οι σύνδεσμοι και τα κάθε κομμάτια


 

Μία λανθασμένη εντύπωση που υπάρχει στους περισσότερους, είναι ότι μία τέτοια κατασκευή είναι αρκετά φτηνή.  Δυστυχώς, δεν είναι. Μπορεί οι μεταλλικοί σωλήνες να είναι αρκετά οικονομικοί, όμως οι σύνδεσμοι δεν είναι και τόσο, και όταν σε μία τέτοια κατασκευή χρειάζεστε δεκάδες, το κόστος ανεβαίνει αρκετά.

Ας δούμε τώρα τι χρειάστηκε για αυτή την επιγραφή και πόσο περίπου είναι το τελικό κόστος αν το φτιάξετε μόνοι σας.

il_570xN.628205228_35g5-1

Για αυτή την industrial επιγραφή, χρησιμοποιήθηκαν 2 φλάντζες με λαιμό, 24 γωνίες κορδονάτες και 18 σωληνομαστοί (λείπει ένας στο μέτρημα) με διπλό σπείρωμα. Η διάσταση -αν και δεν φαίνεται- πρέπει να είναι 1/2 της ίντσας. Οι τιμές για τους συνδέσμους ποικίλουν αρκετά, αναλόγως την ποιότητα, την περιοχή που βρίσκεστε και την χώρα κατασκευής.
 
Μια λογική τιμή για τις γωνίες είναι περίπου 1 ευρώ η μία, και περίπου ίδια τιμή για 10 εκατοστά σωληνομαστό. Οι φλάντζες είναι πιο ακριβές και κάνουν 5-10 ευρώ η μία. Οπότε με ένα πρόχειρο υπολογισμό, μία τέτοια κατασκευή θα σας κοστίσει περίπου 60 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του ξύλου.

Βέβαια ίσως έχετε πρόβλημα με τους σωληνομαστούς. Δεν βγαίνουν σε ότι διάσταση θέλετε, και τα περισσότερα καταστήματα έχουν έτοιμους, μόνο σωληνομαστούς 10, 15 και 20 εκατοστών. Μπορείτε φυσικά να κόψετε σωλήνα και να ζητήσετε να σας κάνουν σπείρωμα και στα δύο άκρα, αλλά ειδικά για τόσο μικρά κομμάτια μπορεί να σας χρεώσουν ή ακόμα και να αρνηθούν να το κάνουν.

Μπορείτε φυσικά να κάνετε το σπείρωμα και μόνοι σας, αν έχετε μια μανέλα υδραυλικού. Μια καλή οικονομική μανέλα κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ, οπότε αν θέλετε να κάνετε αρκετά σπειρώματα ίδιας διαμέτρου, ίσως σας συμφέρει η αγορά της. Δείτε πως κάνουμε σπείρωμα σε σωλήνες πατώντας εδώ.

Που μπορείτε να αγοράσετε μεταλλικούς σωλήνες και συνδέσμους


Ένα μικρό πρόβλημα με αυτές τις κατασκευές, είναι ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να βρείτε όλα τα απαραίτητα κομμάτια.

Αν θέλετε μαύρη ή γαλβανιζέ σωλήνα, θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα καταστήματα με σιδηρικά ή υδραυλικά. Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους κοινούς συνδέσμους.

Τα μόνα προβλήματα είναι οι σωληνομαστοί και οι φλάντζες τοίχου. Οι μεν σηλωνομαστοί είναι λίγο πιο δύσκολοι να τους βρείτε, γιατί ο κάθε υδραυλικός μπορεί να φτιάξει μόνος του έναν μέσα σε λίγα λεπτά, στην διάσταση που ακριβώς επιθυμεί. Αυτοί του εμπορίου είναι σε φιξ διαστάσεις και έτσι δεν τους προτιμούν τόσο πολύ. Πάντως με λίγο ψάξιμο θα βρείτε σε κάποιο τοπικό κατάστημα με υδραυλικά. Και να μην βρείτε, όπως είπαμε παραπάνω, οποιοδήποτε κατάστημα πουλάει μεταλλικούς σωλήνες, μπορεί να σας τους κόψει και να σας κάνει το σπείρωμα που θέλετε.

Τώρα οι φλάντζες τοίχου/δαπέδου. Αυτές οι φλάντζες δεν δουλεύονται τόσο πολύ πια και έτσι είναι αρκετά πιο δύσκολο να τις πετύχετε. Εκτός αυτού είναι και σχετικά ακριβές, οπότε ακόμα και όταν χρειάζονται, αρκετοί προτιμούν να τις κάνουν μόνοι τους, χρησιμοποιώντας απλά μία ροδέλα και μία μούφα. Παρόλα αυτά, με αρκετό ψάξιμο λογικά θα βρείτε, κυρίως σε καταστήματα με υδραυλικά είδη για επαγγελματίες. Πάντως -επειδή οι προμηθευτές είναι ίδιοι και σαν προϊόν εξακολουθεί να υπάρχει- λογικά αν πάτε σε ένα κατάστημα, ακόμα και αν δεν έχει, θα μπορεί να σας παραγγείλει.

Αν δεν βρείτε ή βαριέστε να περιμένετε, τότε μπορείτε να τους πάρετε από Κίνα μέσω ebay. Φυσικά δεν μπορούν να συγκριθούν σε ποιότητα με καλές Ελληνικές φλάντζες, αλλά αν τις θέλετε για τέτοιες κατασκευές, δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σας απασχολεί. Είναι αρκετά πιο οικονομικές από Ελλάδα  (ειδικά οι μαντεμένιες είναι σχεδόν τσάμπα  με 1.5 ευρώ η μία) και τα ταχυδρομικά δεν είναι και τόσο ακριβά. Οπότε από το να πληρώσετε ένα 20αρικο σε βενζίνες ψάχνοντας, μπορείτε να τα παραγγείλετε από εκεί και να περιμένετε απλώς μερικές μέρες παραπάνω.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤι κάνουμε όταν χαλάσει η μπαταρία επαναφορτιζόμενου εργαλείου
Επόμενο άρθροΠως καθαρίζουμε πλακέτες (PCB)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
6 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια