Το βάψιμο ενός τοίχου είναι μια πολύ απλή εργασία που μπορεί να κάνει ο καθένας. Αν ο τοίχος δεν έχει ζημιές από υγρασία ή ρηγματώσεις, μπορεί να γίνει με πολύ καλά αποτελέσματα και από κάποιον που δεν έχει ξανά-βάψει ποτέ στη ζωή του. Ακόμα και το βάψιμο με τεχνοτροπίες τοίχου μπορεί να είναι πολύ πιο απλό από ότι φαντάζεστε, καθώς οι περισσότερες τεχνοτροπίες δεν θέλουν ιδιαίτερη προεργασία ή τεχνική. Απλώς να ακολουθήσετε πιστά κάποιες απλές οδηγίες. 

Μερικές από τις πιο γνωστές τεχνοτροπίες τοίχου, που μπορεί να κάνει ο καθένας -αν έχει τα κατάλληλα υλικά- είναι οι παρακάτω:  
 

1Τεχνοτροπία βούρτσας

 
Ίσως από τις πιο απλές μεθόδους είναι η τεχνοτροπία της βούρτσας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να περάσετε πρώτα ένα χέρι χρώμα βάσης και αφού το αφήσετε να στεγνώσει καλά να περάσετε ένα δεύτερο χέρι διαφορετικού χρώματος αναμειγμένο με glaze βερνίκι (είναι ειδικό διακοσμητικό βερνίκι ή γαλάκτωμα νερού που επιτρέπει διάφορες τεχνοτροπίες. Στην αγορά θα βρείτε κάποια με ειδικά εφέ πχ κρακελέ,ξύλου,μετάλλου…) το οποίο πριν στεγνώσει να το “βουρτσίσετε” ορίζοντια ή κάθετα με με βούρτσα. Το ίδιο περίπου αποτέλεσμα μπορείτε να πετύχετε αν χρησιμοποιήσετε αντί για βούρτσα μια ψάθινη σκούπα.

 
Πηγή φώτοbhg

 

2Τεχνοτροπία με σπάγκους

 
 
Αν και το συγκεκριμένο δεν είναι ακριβώς τεχνοτροπία βαφής αλλά διακόσμησης, μπορείτε αν θέλετε να το κάνετε και με βαφή αν και θα είναι λίγο πιο δύσκολο.

Πηγή φώτοapartmenttherapy

 

3Τεχνοτροπία με σφουγγάρι

 
Μια από τις πιο διαδεδομένες τεχνοτροπίες είναι αυτή με το σφουγγάρι. Η διαδικασία είναι περίπου ίδια με αυτή της βούρτσας. Πρέπει να περάσετε ένα χέρι χρώμα αρχικό (συνήθως πιο ανοιχτό) με ρολό, να το αφήσετε να στεγνώσει, και μετά να το περάσετε ένα δεύτερο χέρι διαφορετικού χρώματος. Αυτή τη φορά όμως αντί για ρολό θα χρησιμοποιήσετε σφουγγάρι. Μπορείτε πάλι να χρησιμοποιήσετε glaze για πιο έντονα και ανάγλυφα αποτελέσματα αν και δεν είναι απαραίτητο.
 
 

4Τεχνοτροπία λινού

 
Η τεχνοτροπία του λινού είναι παρόμοια με αυτή της βούρτσας με μόνη διαφορά ότι εδώ η βούρτσα είναι αρκετά πιο πυκνή και γίνονται ταυτόχρονα και οριζόντιες και κάθετες γραμμές στο δεύτερο χέρι, δίνοντας την ψευδαίσθηση ενός λινού υφάσματος. Συνήθως γίνεται σε λευκό χρώμα σαν βάση και ανοιχτό γήινο σαν δεύτερο χέρι. Η μόνη προσοχή που θα πρέπει να δώσετε είναι να είναι όσο γίνεται ευθείες οι γραμμές. Αν χρησιμοποιήσετε λευκό σαν βάση και μπλε σαν δεύτερο μπορείτε να δώσετε την αίσθηση του blue jean με την ίδια τεχνική.
 

5Τεχνοτροπία με πλαστική σακούλα

 
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα τεχνοτροπία είναι αυτή με τη χρήση νάυλον πλαστικής σακούλας πάνω σε ρολό ή και χωρίς ρολό. Η διαδικασία βαφής είναι πάλι η ίδια, αφού πρέπει να βάψετε ένα χρώμα βάσης να το αφήσετε να στεγνώσει και μετά αφού περάσετε με το δεύτερο χρώμα ενώ είναι ακόμα νωπό, με το ρολό με τη σακούλα να περάσετε από πάνω. Εναλλακτικά μπορείτε να βάψετε το δεύτερο χέρι με το ρολό με τη σακούλα (αν και θα στάζει περισσότερο). Κατά διαστήματα θα πρέπει να αλλάζετε σακούλα και στις δύο περιπτώσεις.

Πηγή φώτο : gracemakers.hubpages  

6Τεχνοτροπίες με ειδικά ρολά βαψίματος

 
 
Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά ρολά τεχνοτροπίας με πολύ διαφορετικά μοτίβα. Πολλά από αυτά μπορεί να μιμηθούν σχέδια ταπετσαρίας αν γίνει σωστή βαφή. Βέβαια έχουν μια αυξημένη δυσκολία όσα έχουν περίπλοκα σχέδια, γιατί θα πρέπει να βάφετε εντελώς κάθετα με ακρίβεια χιλιοστού για να μην ξεφύγει το σχέδιο αρκετά. 
 
 

7Τεχνοτροπία μπετού

 
 
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα τεχνοτροπία που τη συναντάμε αρκετά τελευταία είναι αυτή του ψεύτικου μπετού. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να έχετε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Ο πιο απλός είναι μόνο με χρώμα και glaze (ενώ υπάρχουν και πιο δύσκολοι τρόποι με επιχρίσματα, στόκο…). Με αυτό τον τρόπο προσπαθείτε να πετύχετε τις διαφορετικές αποχρώσεις που έχει συνήθως το μπετό αλλά και τις ατέλειες του (πχ τα σημάδια από τις τάβλες του καλουπιού) ώστε να θυμίζει όσο γίνεται περισσότερο κανονικό μπετό.

Πηγή φώτοapartmenttherapy

 

8Τεχνοτροπία  μαρμάρου

 
Η τεχνοτροπία μαρμάρου γίνεται περίπου με τον ίδιο τρόπο με όλες τις τεχνοτροπίες με glaze με μερικές διαφορές. Καταρχάς θα πρέπει να απλώσετε το δεύτερο χρώμα με λίγο ιδιαίτερο τρόπο ώστε να μπορείτε να φτιάξετε τα νερά. Συνήθως με ένα πινέλο κάνετε χοντροκομμένες κινήσεις προς μια κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει πλήρη κάλυψη αλλά όχι ομοιόμορφη . Στο τέλος με μια σπατουλίτσα ή κάποιο άλλο αντικείμενο θα πρέπει να ζωγραφίσετε τις μικρές τριχοειδείς διχρωμίες που έχουν τα μάρμαρα. Ένα πολύ καλό βίντεο με τη διαδικασία μπορείτε να δείτε εδώ
 
 

9Τεχνοτροπία δέρματος

 
 
Η τεχνοτροπία ψεύτικου δέρματος αν και δεν είναι πολύ πολύπλοκη, είναι λίγο πιο απαιτητική από τις υπόλοιπες. Και εδώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα με πιο διαδεδομένους αυτού του κρακελέ χρώματος και του τρόπου με το χαρτί περιτυλίγματος (το απλό που τυλίγουν το ψωμί). Σκοπός σας είναι να πετύχετε το ανάγλυφο ζάρωμα που έχουν συνήθως τα δέρματα (ή τις φολίδες του δέρματος των ερπετών). Ένα αναλυτικό βίντεο με τη διαδικασία μπορείτε να δείτε εδώ
 
 

10Τεχνοτροπία με σχέδια με τη βοήθεια χαρτοταινίας

 
 
ds_tape_diycontest_aleciaΊσως η πιο ενδιαφέρουσα τεχνοτροπία τοίχου καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά από τη φαντασία σας. Δημιουργώντας γεωμετρικά σχέδια ή σχήματα με τη βοήθεια χαρτοταινίας, μπορείτε να έχετε εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
 
Πάλι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη σωστή επιλογή της διχρωμίας (ή και περισσότερων χρωμάτων αν θέλετε) και το όσο γίνεται ίσιο κόλλημα της χαρτοταινίας.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι πρώτον να χρησιμοποιήσετε μπλε χαρτοταινία (ξεχωρίζει καλύτερα από την λευκή και συνήθως ξεκολλάει πιο εύκολα) και δεύτερον να αφήσετε να στεγνώσει καλά το χρώμα βάσης (ή και όποιο άλλο χρώμα βάλετε πάνω χαρτοταινία). Αν δεν στεγνώσει καλά και αφαιρέσετε την ταινία, θα ξεκολλήσει το πρώτο χρώμα μαζί την χαρτοταινία.  
 

 

Μερικές γενικές συμβουλές

  • Αν δεν έχετε εμπειρία  στο βάψιμο και έχετε την οικονομική δυνατότητα προτιμήστε κάποιον έμπειρο τεχνίτη. Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.
  • Αν δεν έχετε εμπειρία στο βάψιμο και θέλετε να το κάνετε μόνος σας, προτιμήστε κάποια από τις πιο εύκολες τεχνοτροπίες για πρώτη φορά ή κάντε μόνο σε μικρή επιφάνεια. Μια δύσκολη τεχνοτροπία σε μεγάλη επιφάνεια θα σας κουράσει και αν δεν έχετε καλά αποτελέσματα ίσως σας απογοητεύσει.
  • Όποια τεχνοτροπία και αν επιλέξετε καλό είναι να τη δοκιμάσετε πρώτα σε κάποιο κρυφό τοίχο ώστε να δείτε τα αποτελέσματα, πριν το κάνετε σε ένα ολόκληρο δωμάτιο.
  • Το βερνίκι ή γαλάκτωμα τεχνοτροπίας που χρησιμοποιείται στις περισσότερες τεχνοτροπίες μπορεί να αντικατασταθεί από ειδικό χρώμα που μπορεί να δώσει συγκεκριμένο εφέ. Συνήθως είναι λίγο ακριβά. 
 
Προηγούμενο άρθροΔώστε ένα μοναδικό στυλ σε κομμάτια ξύλου με φωσφοριζέ ρητίνη
Επόμενο άρθροΦτιάξτε DIY Industrial φωτιστικό γραφείου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
1 Σχόλιο
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια