Πριν αρκετά χρόνια, είχαμε ανεβάσει ένα -αρκετά πετυχημένο- άρθρο για το πως μπορεί κάποιος να βάψει τα ρούχα μόνος του. Αν και το συγκεκριμένο άρθρο, παρέχει αρκετές γενικές πληροφορίες για σχεδόν όλους τους τύπους ρούχου (και όχι μόνο), είπαμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό για τα μάλλινα ρούχα, καθώς υπάρχουν μερικές ιδιαιτερότητες.
Αν είχατε διαβάσει το προηγούμενο άρθρο, θα είχατε διαπιστώσει ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να βάψει κάποιος βαμβακερά ρούχα, είναι η μέθοδος του πλυντηρίου. Όμως στα μάλλινα -για διάφορους λόγους- δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλυντήριο και έτσι η διαδικασία γίνεται μόνο στο χέρι.
Προετοιμασία
Πριν βάψετε οποιοδήποτε ρούχο, και ειδικά τα μάλλινα, θα πρέπει να τα έχετε πλύνει καλά ώστε να μην έχουν λεκέδες ή κιτρινίλες (αν είναι λευκά). Αν δεν το κάνετε, τότε πιθανώς στο σημείο που υπάρχει λεκές να υπάρχει μπάλωμα στο βάψιμο.
Βάψιμο σε κατσαρόλα ή λεκάνη
Το βάψιμο στα μάλλινα γίνεται μόνο με την μέθοδο της κατσαρόλας ή με λεκάνη. Θεωρητικά πιο αποτελεσματική είναι η κατσαρόλα, καθώς είναι πιο εύκολο να κρατήσει υψηλή θερμοκρασία. Αντίθετα η λεκάνη δεν μπορεί να θερμανθεί, οπότε σταδιακά θα ψύχεται.
Η μέθοδος που συνήθως ακολουθούμε εμείς, είναι με την λεκάνη, προσθέτοντας ανά διαστήματα λίγο καυτό νερό με τον βραστήρα ώστε να μπορέσει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία.
Κατάλληλη μπογιά για μάλλινα ρούχα
Σημαντικός παράγοντας για ένα πετυχημένο βάψιμο, είναι να επιλέξετε κατάλληλη μπογιά για τα μάλλινα ρούχα. Συνήθως οι περισσότερες μπογιές που βάφουν βαμβακερά, βάφουν και μάλλινα αλλάζοντας απλώς το αλάτι με ξύδι. Αλλά καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε πριν δοκιμάσετε, διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται πάνω στην βαφή.
Μην ξεχάσετε το ξύδι
Στις περισσότερες βαφές για μάλλινα ρούχα, είναι απαραίτητη η προσθήκη ξυδιού για να πετύχει το βάψιμο. Το ξύδι δεν είναι κάποιο μαγικό συστατικό, αλλά ο πιο οικονομική και εύκολη λύση για να κάνουμε το διάλυμα της βαφής πιο όξινο (δηλαδή να κατεβάσουμε το pH).
Τώρα θεωρητικά το καλύτερο είναι το λευκό ξύδι από μηλίτη, αλλά ότι ξύδι και να βάλετε περίπου τα ίδια αποτελέσματα θα έχετε (προτιμήστε το λευκό σίγουρα).
Προ-διάλυση της βαφής σε ζεστό νερό
Καλό θα ήταν να μην ρίξετε απευθείας την βαφή μέσα στη λεκάνη/κατσαρόλα με το καυτό νερό, αλλά να την προ-διαλύσετε σε ένα μικρότερο δοχείο και να την ανακατέψετε πάρα πολύ καλά, ώστε να διαλυθεί σωστά. Στην συνέχεια ρίξτε την μέσα στο δοχείο βαφής και ανακατέψτε πάλι καλά για να διαλυθεί σε όλο νερό.
Καλό ανακάτεμα για να μη έχετε μπαλώματα
Ένα από τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι με το βάψιμο των ρούχων γενικότερα, είναι το «μπάλωμα». Δηλαδή σημεία στα οποία η βαφή δεν έχει πιάσει καλά και φαίνεται το αρχικό χρώμα ή κάποια απόχρωση διαφορετική. Η βασική αιτία είναι ότι δεν ανακατεύτηκε σωστά το ρούχο.
Για να πάει η βαφή σε όλα τα σημεία του ρούχου, θα πρέπει και το διάλυμα να υπερκαλύπτει το ρούχο αλλά και να ανακατεύετε ελαφρά το ρούχο ανά διαστήματα. Μην κάνετε βιαστικές κινήσεις, ούτε είναι ανάγκη να είναι συνεχόμενη η κίνηση, απλώς υπολογίστε ανά μερικά λεπτά να κάνετε ένα καλό ανακάτεμα των ρούχων.
Αφήστε για περίπου 1 ώρα και μετά ξεπλύνετε καλά
Το ρούχο θα πρέπει να μείνει για περίπου μία ώρα μέσα στο διάλυμα της βαφής. Σίγουρα αν αφήσετε και περισσότερο δεν είναι κακό, ίσα ίσα, αλλά συνήθως με μία ώρα είστε μία χαρά.
Εφόσον το βγάλετε θα πρέπει να το ξεπλύνετε καλά, γιατί αν δεν το κάνετε, θα αντιμετωπίσετε το δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημα της βαφής των ρούχων, που είναι το ρούχο μετά να ξεβάφει πάνω σας.
Τώρα τα μάλλινα έχουν ένα μικρό πρόβλημα. Είναι αρκετά πιο βαριά από τα βαμβακερά όταν βραχούν. Έτσι το ξέπλυμα στο χέρι δεν είναι και τόσο εύκολο. Το πιο απλό είναι να το ξεπλύνετε στο νιπτήρα χρησιμοποιώντας αρχικά ζεστό (όχι καυτό) νερό και σιγά σιγά κρυώνοντας το ώσπου να γίνει εντελώς κρύο. Το ρούχο θα είναι εντάξει όταν το νερό από το ξέπλυμα είναι σχεδόν καθαρό.
Αν βαριέστε λίγο όλη αυτή την διαδικασία (επειδή παίρνει σίγουρα αρκετά λεπτά), μπορείτε να το ξεπλύνετε ελαφρά στο χέρι, να το αφήσετε να στεγνώσει και μετά να κάνετε 1 καλή κενή πλύση χωρίς απορρυπαντικό στο πλυντήριο στους 30 βαθμούς. Αν έχει ειδικό πρόγραμμα ξε-πλύσης χρησιμοποιείστε αυτό.
Όταν στεγνώσει το μάλλινο ρούχο είναι έτοιμο
Εφόσον στεγνώσει, το μάλλινο ρούχο θα είναι έτοιμο προς χρήση. Αν έχετε κάνει καλό ξέπλυμα, τότε δεν έχετε να φοβάστε κάτι. Αλλά για σιγουριά καλό είναι να μην το βρέξετε πάνω σας μέχρι να κάνει 1-2 πλυσίματα.
Μερικές συχνές ερωτήσεις για το βάψιμο ρούχων
Πόσο θα αντέξει η βαφή;
Η βαφή σίγουρα δεν θα αντέξει για πάντα. Με τον καιρό το ρούχο θα ξεβάψει ή θα κόψει από τον ήλιο. Σίγουρα πάντως, θα αντέξει αρκετά πλυσίματα.
Τι χρώμα μπορώ να βάψω τα μάλλινα ρούχα
Μπορείτε να τα βάψετε ότι χρώμα βρείτε στο κατάστημα με τις βαφές. Οι περισσότερες βαφές έχουν αρκετά μεγάλο κατάλογο με τουλάχιστον 30 διαφορετικές αποχρώσεις, αν και σίγουρα πιο εύκολο είναι να βρείτε τα βασικά χρώματα (μαύρο, μπλε, καφέ, γκρι, πράσινο)
Βέβαια θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας, ότι η βαφή θα καλύψει μόνο πιο ασθενές χρώμα. Δηλαδή για παράδειγμα το θαλασσί δεν μπορεί να βάψει μπλε σκούρο, αλλά αντίθετα το μπλε σκούρο μπορεί να βάψει θαλασσί.
Που μπορώ να βρω βαφές για μάλλινα ρούχα
Βαφές μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα καταστήματα με είδη ραπτικής. Υπάρχουν και στο διαδίκτυο και φυσικά υπάρχουν και πιο premium βαφές από εξωτερικό (όπου το βάψιμο των ρούχων είναι σχεδόν καθημερινή ασχολία).
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα supereverything.gr τον Μάρτη του 2017.