Πως φτιάχνουμε τις πλαστικές άκρες των κορδονιών

0
Πως φτιάχνουμε τα κορδόνια

Όσοι φοράνε παπούτσια με κορδόνια σίγουρα έχουν βρεθεί δεκάδες φορές με το πρόβλημα των ξεφτισμένων κορδονιών. Από την χρήση ή από το πλύσιμο η πλαστική άκρη που υπάρχει και συγκρατεί τις ίνες του κορδονιού φεύγει και έτσι το κορδόνι αρχίζει και χαλάει. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, μερικές φορές είναι και πρακτικό πρόβλημα αφού ένα ξεφτισμένο κορδόνι μπαίνει πολύ δύσκολα μέσα στις τρύπες των παπουτσιών. 

Τις περισσότερες φορές η πιο απλή λύση είναι η αντικατάσταση των κορδονιών, αφού αντικειμενικά είναι πάρα πολύ φθηνά. Όμως εκτός του ότι είναι βαρετό, σε κάποιες περιπτώσεις που τα κορδόνια είναι λίγο ιδιαίτερα και είναι αδύνατο να βρεθούν ολόιδια είναι μεγάλο πρόβλημα. Τι μπορούμε να κάνουμε σε μία τέτοια περίπτωση; Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας;

διάφανο θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι
Ένα διάφανο θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι με 2:1 αναλογία. Δεξιά είναι η αρχική διάμετρος και αριστερά πως γίνεται αφού ζεσταθεί.

Η απάντηση είναι ναι, μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.Και μάλιστα η διαδικασία απαιτεί μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα, χωρίς κανένα ειδικό εργαλείο και με πάρα πολύ μικρό κόστος. Η λύση είναι τα διάφανα θερμοσυστελλόμενα μακαρόνια. Το θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για την μόνωση των ηλεκτρικών καλωδίων και μπορούμε να το βρούμε εύκολα σε καταστήματα με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Περισσότερα για αυτά μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό τον αναλυτικό οδηγό που έχουμε ανεβάσει στην σελίδα. 

Τι πρέπει να κάνετε

πως φτιάχνουμε κορδόνια

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Καταρχάς πρέπει να καθαρίσετε το κορδόνι από βρομιές και σκόνες. Στην συνέχεια πρέπει να κόψετε τις ξεφτισμένες άκρες για να πιάσει καλύτερα. Αφού τις κόψετε θα πρέπει διαλέξετε ένα θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι το οποίο είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από το κορδόνι. Δηλαδή, με απλά λόγια, θα πρέπει το κορδόνι να μπαίνει με δυσκολία μέσα στο πλαστικό.

πως φτιάχνουμε τα γορδόνια

Μετά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε ένα κομμάτι περίπου 2 εκατοστά και αφού το περάσετε στο κορδόνι να το ζεστάνετε με ένα δυνατό πιστολάκι ή με ένα πιστόλι θερμού αέρος. Αν δεν έχετε τίποτα από τα δύο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και έναν αναπτήρα αρκεί η φλόγα να μην ακουμπήσει πάνω στο πλαστικό. 

Με την θερμότητα το πλαστικό θα αρχίσει να συστέλλεται και θα μειωθεί η διάμετρος του αρκετά. Έτσι θα το κορδόνι θα σφηνώσει και δεν θα μπορεί να βγει.

Φυσικά δεν θα κρατήσει για πάντα, αλλά η διαδικασία είναι τόσο απλή και γρήγορη που μπορείτε να τα φτιάχνετε όποια στιγμή θελήσετε.

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε


  • Παρότι το θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι μοιάζει αρκετά με το υλικό που έχουν εξαρχής τα κορδόνια δεν είναι ακριβώς ίδιο. Για την ακρίβεια το διάφανο από τα ηλεκτροκλογικά θερμοσυστελλόμενα έχουν πιο παχύ τοίχωμα, είναι πιο εύκαμπτα και είναι λίγο πιο ανθεκτικά.
  • Συνήθως στα ηλεκτρολογικά καταστήματα υπάρχουν μαύρα και χρωματιστά θερμοσυστελλόμενα. Τα διάφανα δεν είναι και τόσο διαδεδομένα, οπότε θέλει λίγο ψάξιμο για να βρείτε. Αν βαριέστε να ψάχνετε μπορείτε να αγοράσετε ένα σετάκι από εδώ.
  • Αν θέλετε υπάρχουν και ειδικά πλαστικά για ακριβώς αυτό τον σκοπό. Απλώς είναι λίγο πιο ακριβά και απαιτούν κόλλα.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Προσυναρμολογημένος full-frame 3D εκτυπωτής SUNLU SL-D008 (FDM)
Επόμενο άρθροΈνα DIY όρθιο γραφείο με αυτόματο μηχανισμό
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια