Review: Προσυναρμολογημένος full-frame 3D εκτυπωτής SUNLU SL-D008 (FDM)

0
SUNLU 3d εκτυπωτής

Πριν λίγους μήνες είχαμε κάνει το πρώτο review 3D εκτυπωτή, τον οικονομικό μεταλλικό ANET E10. Ήταν ένας 3D εκτυπωτής που είχε μερικά μικρό-προβλήματα αλλά γενικά είχε σχετικά καλό value for money. Σήμερα θα δούμε ένα λίγο διαφορετικό 3D εκτυπωτή, τον SUNLU SL-D008. Ο συγκεκριμένος είναι φυσικά FDM και ανήκει στην κατηγορία των 100% προ-συναρμολογημένων.

Ας τον δούμε αναλυτικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά SUNLU SL-D008


ΓενικάΜοντέλοSL-D008
ΕταιρίαSUNLU
ΚατηγορίαFDM 3D εκτυπωτής
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή250-500 ευρώ
Ισχύς120 WATT
NozzleΑριθμός 1
Διάμετρος0.4 χιλιοστά
Εύρος θερμοκρασίας0-260°C

Επιφάνεια εργασίας

Μέγεθος210 χ 200 χ 180 χιλιοστά
Υλικό επιφάνειαςΓυαλί
Θερμαινόμενη βάσηΌχι
Ανάλυση/ΤαχύτηταΤαχύτητα εκτύπωσης30-300 χιλ/δευτ.
Ακρίβεια ΧΥ0.05 χιλιοστά
Ακρίβεια Ζ0.01 χιλιοστά
ΝήμαΤύπος νήματοςPLA, ABS, IPS / PETG / PA / PC
Διάμετρος νήματος1.75 χιλιοστά
Διαστάσεις/ΚατασκευήΠρο-συναρμολογημένος100%
ΥλικόΚράμα μετάλλου
Βάροςπερίπου 12 κιλά
Διαστάσεις40χ37χ39 εκατοστά

 

Εντυπώσεις από SUNLU SL-D008


Ο συγκεκριμένος 3D εκτυπωτής δοκιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες και απλώς είχε αργήσει λίγο παραπάνω το review. Είναι από την Κινέζικη εταιρία SUNLU, μία εταιρία που είναι πιο γνωστή για τα 3D pens της (review εδώ) και τα σχετικά καλά νήματα που έχει. Δεν έχει κυκλοφορήσει πολλούς 3D εκτυπωτές μέχρι τώρα. Μόνο αυτόν και έναν άλλο FDM και έναν SLA.

Γιατί να διαλέξετε έναν τέτοιο 3D εκτυπωτή

Σχεδόν έτοιμος προς χρήση

To βασικό του προτέρημα είναι ότι είναι 100% προ-συναρμολογημένος! Πραγματικά το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βιδώσετε το κομμάτι nozzle/extruder με 2 βίδες πάνω στο πλαίσιο, να συνδέσετε ένα καλώδιο, να βάλετε το νήμα στον extruder και να ξεκινήσετε τις εκτυπώσεις. Δεν χρειάζεται ούτε καν ευθυγράμμιση. Αυτό είναι αρκετά καλό για όποιον είναι αρχάριος και δεν θέλει να μπλέξει με συναρμολογήσεις που ίσως πάρουν ώρες.

Ένας ακόμα λόγος για να επιλέξετε ένα τέτοιου τύπου 3D εκτυπωτή είναι και η πολύ εύκολη μετακίνηση και αποθήκευση. Σε αντίθεση με τους άλλους που είτε έχουν εξωτερικό τροφοδοτικό είτε δεν είναι κλειστοί, μπορείτε να τον πάτε ταξίδι χωρίς να έχετε φόβο μην χτυπήσει ή μην στραβώσει κάτι. Όλα είναι προστατευμένα εσωτερικά, οπότε απλώς κλείνετε το πάνω μέρος με ένα χαρτόνι και είστε έτοιμοι.

100% μεταλλικός

Είναι 100% μεταλλικός με τις προδιαγραφές να αναφέρουν ότι είναι ένα ειδικό κράμα ατσαλιού. Η επιφάνεια εργασίας είναι από γυαλί και δυστυχώς δεν έχει θερμαινόμενη βάση. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε, αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους 3D εκτυπωτές της αγοράς, δεν υπάρχει στην συσκευασία.

Επιφάνεια εργασίας/Ακρίβεια

Ο SUNLU επί τω έργω. Όπως βλέπετε. οριζόντια κινείται πάνω σε διπλό μεταλλικό οδηγό, όχι με ρόδες αλλά συρταρωτά. Αυτό τον κάνει λίγο πιο θορυβώδη όταν εκτυπώνει, αλλά είναι πιο ακριβής.

Το εύρος εκτύπωσης είναι σχετικά μικρό ειδικά στο ύψος. Έτσι μπορεί να εκτυπώσει έως 210χ200χ180. Η αλήθεια είναι ότι το πραγματικό πλάτος πρέπει να είναι λίγο μικρότερο αν κάνετε βελτιώσεις στον extruder ή τον ανεμιστήρα, καθώς χτυπάει στο πλάι.

Η ακρίβεια είναι αρκετά καλή και ονομαστικά αλλά και στην πράξη. Επειδή έχει διπλό οριζόντιο οδηγό και 3πλο στο Ζ δεν χάνει ή τρεμοπαίζει. Επίσης επειδή κάθετα ανεβαίνει από ένα μοτεράκι δεν υπάρχει η περίπτωση να πάθει ζημιά ή να στραβώσει (όταν έχει δύο, ένα στη κάθε πλευρά, αν χαλάσει το ένα τότε υπάρχει περίπτωση να στραβώσει ο άξονας από την μονόπλευρη πίεση).

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με την ακρίβεια είναι ότι το γυαλί δεν είναι στερεωμένο στη βάση, απλώς ακουμπάει. Οπότε αν δεν είναι σταθερός ο πάγκος και κουνιέται ελάχιστα ο 3D εκτυπωτής, θα κουνιέται λίγο και το γυαλί. 

Nozzle/extuder

Τώρα κάτι λίγο διαφορετικό είναι και το σύστημα του exdruder, αφού είναι πάνω από το nozzle και όχι εξωτερικά. Αυτό έχει και θετικά και αρνητικά. Το θετικό είναι ότι η ακρίβεια είναι πολύ μεγαλύτερη και δεν υπάρχει το πρόβλημα με το τρίψιμο του νήματος. Το αρνητικό είναι ότι είναι λίγο πιο δύσκολη η αλλαγή αν κολλήσει ή κοπεί το νήμα ακριβώς μετά τον extuder. Για να το αλλάξετε, θα πρέπει να το λύσετε.

To nozzle που υπάρχει στην συσκευασία δείχνει αρκετά καλής ποιότητας, ίσως λίγο πιο καλό από τα φθηνά που υπάρχουν στους φθηνούς FDM. H διάμετρος είναι 0.4 χιλιοστά.

Το τροφοδοτικό και η πλακέτα είναι ενσωματωμένα κάτω από τον 3D εκτυπωτή και η οθόνη βρίσκεται στο μπροστινό μέρος, κάτω αριστερά. Ίσως είναι λίγο πιο μικρή από ότι θα έπρεπε αλλά εντάξει είναι ευανάγνωστη. Όλη η λειτουργία γίνεται από ένα περιστρεφόμενο κουμπί.

Ανεμιστήρες/ψύξη

Δυστυχώς και εδώ τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα. Υπάρχει μόνο ένας ανεμιστήρας για τo nozzle και όχι για την επιφάνεια εργασίας. Βέβαια πάλι μπορείτε να προσθέσετε αλλά σίγουρα δεν θα ήταν άσχημο να υπήρχε εξαρχής.

Θόρυβος

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν οι φθηνοί 3D εκτυπωτές είναι ο θόρυβος. Πραγματικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπερβολικός. Στον SUNLU τα πράγματα είναι μέτρια. Το τροφοδοτικό είναι σχετικά ήσυχο, οπότε όταν δεν εκτυπώνει δεν ενοχλεί. Όμως τα σεβομοτεράκια δεν είναι και τόσο ήσυχα. Επειδή είναι και μέσα στο πλαίσιο ο θόρυβος μάλλον μεγεθύνεται. Οπότε αν δεν το κλείσετε σε κάποιο πλαίσιο, είναι ενοχλητικός όταν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο.

Φιμέ μαγνητικό μπροστινό καπάκι

Ίσως η πιο καλή πινελιά που προσπάθησε να δώσει η SUNLU είναι το φιμέ ακρυλικό καπάκι που έχει μπροστά. Το καπάκι έχει 4 μαγνήτες στις γωνίες, οπότε κουμπώνει αυτόματα πάνω στον εκτυπωτή. Τώρα αυτό κλείνει αρκετά την επιφάνεια εργασίας και έτσι μπορείτε να περιορίσετε αρκετά τα προβλήματα του μαζέματος/σκεβρώματος από τα ρεύματα αέρα. 

Τώρα αν και δεν αναφέρεται κάπου, ένας ακόμα πιθανός λόγος για να υπάρχει είναι για την μετατροπή σε CNC με λέιζερ, καθώς είναι το ίδιο ακριβώς φιμέ που έχουν τα μικρά κλειστά CNC με λέιζερ.

3D εκτυπωμένα πλαστικά

Και το καπάκι αλλά και το κάλυμα της πλακέτας του extruder/μοτέρ είναι εκτυπωμένα και όχι από injection mold.

Κάτι το οποίο συνηθίζεται τελευταία είναι όλα τα πλαστικά ενός 3D εκτυπωτή να είναι 3D εκτυπωμένα και όχι από καλούπι. Αυτό προφανώς δεν γίνεται για λόγους οικονομίας, αλλά για να δείξει τις δυνατότητες του 3D εκτυπωτή. Μάλιστα μέσα στην SD κάρτα υπάρχουν και τα stl αρχεία για να τα ξανά εκτυπώσετε.

Συσκευασία

Η συσκευασία ήταν αρκετά καλή και παρότι δεν υπήρχε κάποιο αντικείμενο το οποίο μπορούσε να κουνηθεί εσωτερικά, ήταν γεμάτος με φενιζόλ για να προστατευθεί ακόμα περισσότερο. Όλα τα αναλώσιμα, το γυαλί και το ακρυλικό καπάκι ήταν προστατευμένα μέσα σε φελιζόλ στο πάνω και το κάτω μέρος της συσκευασίας. Πραγματικά ίσως μία από τις καλύτερες συσκευασίας σε ογκώδη αντικείμενα.

Τι υπήρχε μέσα στην συσκευασία

Μέσα στην συσκευασία υπήρχε ένα καρούλι 1 κιλού με λευκό πλαστικό νήμα, μία σπάτουλα, ένας κόφτης, μία SD κάρτα 8GB, μία χαρτοταινία 50 χιλιοστών, 2 πλαστικά κλιπς για το καρούλι, ένα διάφανο σωληνάριο τεφλόν για το νήμα και φυσικά το κλασσικό καλώδιο.

νήμα 3d εκτυπωτή
Το όχι και τόσο καλό νήμα που υπήρχε στην συσκευασία

Εδώ σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με εξαίρεση το νήμα, όλα ήταν πολύ καλής ποιότητας. Η SD κάρτα ήταν KINGSTOΝ μέσα σε κλειστή συσκευασία. Μάλιστα μέσα στην κάρτα υπήρχαν και όλα τα απαραίτητα αρχεία, το οποίο σημαίνει ότι η παραγγελία έγινε απευθείας από την Kingston. 

To μόνο που δεν ήταν τόσο καλό ήταν το PLA νήμα καθώς μετά το 70-80% ήταν μπερδεμένο και μου κατέστρεψε μία εκτύπωση 30 ωρών. 

Εκτύπωση με PLA και άλλα νήματα

 

Επειδή δεν έχει θερμαινόμενη βάση μέχρι στιγμής έχει γίνει εκτύπωση σε διάφορα PLA νήματα. Πραγματικά τα πάει αρκετά καλά και αν πειράξετε λίγο τις ρυθμίσεις η ακρίβεια είναι πολύ μεγάλη. 

Εδώ θα προστεθούν σιγά σιγά μερικές κατασκευές με αυτόν τον 3D εκτυπωτή.

 

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να τον βρείτε


Δυστυχώς αυτόν τον 3d εκτυπωτή τον είχαμε πάρει πριν αρκετούς μήνες και το review άργησε αρκετά, τόσο που να μην είναι πλέον διαθέσιμος. Αυτός ο 3D εκτυπωτής κόστιζε στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού περίπου 280 ευρώ (αρχικά είχε 500) στο Gearbest αλλά πλέον έχει εξαντληθεί και στο Gearbest και σχεδόν παντού. 

Update 12 Απριλίου 2018

Από ότι φαίνεται επανήλθε στο Gearbest, αλλά η τιμή του είναι ξανά κοντά στην αρχική, δηλαδή 500-550 ευρώ. Πιθανώς με κάποιο κουπόνι ή κάποια έκπτωση να πέσει πάλι κοντά στα 300 και έτσι να γίνει πιο προσιτή. Με αυτά τα λεφτά πάντως (δηλαδή 500-550 ευρώ) αυτή τη στιγμή βρίσκετε σίγουρα καλύτερο. 

 

Anet A3
Ίσως ο φθηνότερο 100% προ-συναρμολογημένος 3D εκτυπωτής αυτή τη στιγμή

Στο Gearbest υπάρχουν μερικοί που είναι περίπου ίδιοι, δηλαδή full metal frame προσυναρμολογημένοι. Οι πιο δημοφιλείς είναι ο Anet A3 o οποίος κοστίζει 250-270 ευρώ και ο Geetech που κοστίζει 300-350 ευρώ. Τελευταία μάλιστα το Gearbest φέρνει και αρκετούς 3D εκτυπωτές στις Ευρωπαϊκές αποθήκες που έχει, όπως για παράδειγμα τον Creality CR-10.

Αν δεν έχετε ξανακάνει αγορές από το Gearbest, καλό είναι να διαβάσετε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό, ενώ αν θέλετε να δείτε μία λίστα με εκπτωτικά κουπόνια μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Σύνοψη: Αν υπήρχε ακόμα ίσως ήταν καλός


Θετικά
  • 100% συναρμολογημένος
  • 100% μεταλλικό πλαίσιο
  • Προστατευτικό καπάκι
  • Καλή ακρίβεια
  • Αθόρυβος όταν δεν εκτυπώνει
  • Μετακινείται εύκολα
Αρνητικά
  • Σχετικά μικρή επιφάνεια εργασίας σε σύγκριση με τον όγκο που έχει
  • Δεν έχει θερμαινόμενη βάση
  • Έχει σταματήσει να παράγεται

Συλλογή με φωτογραφίες


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΊσως ο καλύτερος ξύλινος σφιγκτήρας που μπορείτε να φτιάξετε
Επόμενο άρθροΠως φτιάχνουμε τις πλαστικές άκρες των κορδονιών
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια