Κατασκευές με τσιμέντο που μπορείτε να κάνετε εύκολα μόνοι σας

0
 

10 όμορφες και απλές κατασκευές με τσιμέντοTo τσιμέντο είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείτε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν και είχε ανακαλυφθεί πιθανώς πρώτα στη Μεσοποταμία έγινε ευρέως γνωστό από τους Ρωμαίους που το χρησιμοποίησαν σε αρκετές μεγάλες κατασκευές τους που διασώζονται μέχρι σήμερα. Μερικές από τις πιο γνωστές κατασκευές με τσιμέντο επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας -κυρίως σαν συνδετικό υλικό-, είναι το Κολοσσαίο και οι περίφημες Ρωμαϊκες καμάρες και αψίδες.

Διαφορά μεταξύ τσιμέντου και σκυροδέματος

Το τσιμέντο (Cement) αναφέρεται στη σκόνη πριν την ανάμιξη με τα υπόλοιπα αδρανή υλικά και το νερό.
Το αναμεμιγμένο υλικό που χρησιμοποιούμε και το οποίο είναι ένα τεχνητό λίθωμα, το αναφέρουμε σαν σκυρόδεμα (Concrete).
Ουσιαστικά το τσιμέντο είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των υπολοίπων υλικών (άμμος ή χαλίκι συνήθως). Συμπληρώνει τα κενά με τη βοήθεια του νερού και τα κολλάει μεταξύ τους.

Ωρίμανση

Το σκυρόδεμα για να αποκτήσει πλήρως τις ιδιότητες του πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα ωρίμανσης.Αυτό το διάστημα είναι περίπου 4 βδομάδες,όπου θα έχει αποκτήσει το 90% της σκλήρυνσης του.Στο διάστημα αυτό συνήθως διαβρέχεται.

 

Ενίσχυση

Το σκυρόδεμα αν και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη συμπίεση,έχει πρόβλημα με την κάμψη και το τέντωμα.Αν δεν ενισχυθεί μπορεί να σπάσει σχετικά εύκολα. Για αυτό το λόγο αν πρόκειται να υποστεί ένταση (πχ οικοδομές) ενισχύουμε το σκυρόδεμα με μεταλλικό πλέγμα. Με τη προσθήκη του σωστού πλέγματος ή βεργών μπορεί να αντεπεξέλθει πλήρως όλες τις πιέσεις.

 

Τύποι

Υπάρχουν αρκετοί τύποι τσιμέντου και αρκετοί τύποι σκυροδέματος.Ανάλογα με το τι θέλουμε να φτιάξουμε και τι χρήση θέλουμε να έχει, χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο.Για αυτό αν πρέπει να κατασκευάσουμε κάποια μεγάλη κατασκευή που ίσως εξυπηρετεί ειδικούς σκοπούς,καλό είναι να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό πρώτα, για τον τύπο και τις αναλογίες που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.

 

Αναλογίες

Όπως είπαμε υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά είδη σκυροδέματος,με διαφορετικά υλικά το καθένα.
Τα βασικά συστατικά του σκυροδέματος είναι

  • Τσιμέντο (ή κάποιο άλλο είδος με τις ιδιότητες του τσιμέντου)
  • Αδρανή υλικά (αμμοχάλικο συνήθως)
  • Νερό
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όμως και πολλά άλλα υλικά όπως ασβέστης, χημικά σκληρυντικά, χρωστικές, αντιπαγωτικά, αδιαβροχοποιητικό και διάφορα άλλα.
 
Οι αναλογίες είναι διαφορετικές. Μπορείτε να δείτε έναν πολύ καλό οδηγό που έχει δημιουργήσει το κατάστημα του Leroy Merlin για τους πιο πολλούς τύπους σκυροδέματος εδώ
 
Για απλές κατασκευές οι χοντρικές αναλογίες είναι 1 τσιμέντο 7 αμμοχάλικο και 1/2 νερό. Δηλαδή 100 κιλά τσιμέντο,700 αμμοχάλικο και 50 νερό. 
 
Αν η κατασκευή θα υποστεί εντάσεις και χρησιμοποιήσετε ενίσχυση με μεταλλικό πλέγμα ή βέργα, καλό είναι να είναι σκουριασμένες. Έχει καλύτερη πρόσφυση όταν είναι σκουριασμένο το μέταλλο με το σκυρόδεμα.

Παρασκευή

Η παρασκευή του σκυροδέματος είναι απλή σχετικά. Υπάρχουν 4 διαφορετικοί τρόποι.
 
Ο πρώτος είναι να το αγοράσετε έτοιμο από κάπου.Κοστίζει περισσότερο,αλλά γλιτώνετε την ταλαιπωρία.
 
Ο δεύτερος είναι να τον παρασκευάσετε με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο.Αναμιγνύετε τα υλικά με ένα φτυάρι σε μια στερεή επιφάνεια μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και είναι έτοιμο το τσιμέντο.Ιδιαίτερα κοπιαστικός αλλά δε χρειάζεται ρεύμα και επιπλέον εργαλεία.
 
Ο τρίτος είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο ισχυρό δράπανο με αναδευτήρα και να το κάνετε σε κάποιο μεγάλο βαρέλι.Για μικρές ποσότητες είναι αρκετά βολική λύση και εύκολη.
 
Ο τελευταίος είναι ο καλύτερος αλλά προϋποθέτει ότι έχετε ή μπορείτε να δανειστείτε μια ηλεκτρική μπετονιέρα.Κάνει όλη τη δουλειά για σας εύκολα και με τον καλύτερο τρόπο.
 

 
Ας δούμε τώρα κάποιες από τις πιο όμορφες και πιο πρωτότυπες κατασκευές που μπορείτε να φτιάξετε με σκυρόδεμα μόνοι σας.
 

1Τσιμεντένιες πέτρες

 
Το σκυρόδεμα είναι δουλεύεται αρκετά εύκολα όσο είναι ακόμα νωπό. Έτσι μπορείτε να του δώσετε με ευκολία ότι σχήμα θέλετε. Με τη χρήση ενός ειδικού καλουπιού μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ψεύτικες πέτρες για πλακόστρωση. Το ειδικό αυτό καλούπι μπορείτε να το βρείτε και έτοιμο αλλά μπορέιτε να το φτιάξετε και μόνοι σας. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο φτιάχνονται και οι τσιμεντένιες πλάκες που βρίσκετε στο εμπόριο.
Έτοιμο υπάρχει στο Αγγλικό amazon αλλά και στο GearBestΑυτό του Amazon είναι λίγο πιο φτηνό (16 ευρώ), έχει όμως πιο ακριβά μεταφορικά (+12 ευρώ περίπου) αλλά θα το έχετε περίπου σε 5-10 μέρες.
Αυτό από το GearBest είναι λίγο πιο μεγάλο σε μέγεθος, κάνει περίπου 22 ευρώ + 2.6 ευρώ απλά μεταφορικά, αλλά επειδή βρίσκεται στην αποθήκη της Κίνας κάνει περίπου 10-20 μέρες να έρθει.
Πηγή : tancamjenksfam
 


2Γλάστρες από τσιμέντο

 
Μια από τις πιο εύκολες και κλασικές κατασκευές με σκυρόδεμα είναι οι γλάστρες. Με τη χρήση καλουπιών από καθημερινά αντικείμενα, όπως μπολ, πλαστικά δοχεία, κουβάδες μπορείτε εύκολα να φτιάξετε όμορφες και ανθεκτικές γλάστρες.
Πηγή : instructables

3Βάση φόρτισης για κινητό

 
Πρωτότυπη κατασκευή βάσης φόρτισης κινητού από τσιμέντο.Γρήγορη και εύκολη στη δημιουργία της.
Πηγή : trendhunter

4Σκαμπό από τσιμέντο 

 
Πιθανώς να μην είναι τα πιο αναπαυτικά σκαμπό στο κόσμο, αλλά σίγουρα είναι πολύ πρωτότυπα.
Πηγή : klemensschillinger
 


5Βάρη

 
Ένα από τα χαρακτηριστικά του σκυροδέματος είναι το σημαντικό του βάρους. Λόγω της πυκνότητας του είναι αρκετά βαρύ ανά τετραγωνικό χιλιοστό. Έτσι είναι κατάλληλο υλικό για να δημιουργήσετε αυτοσχέδια βάρη. Αυτό λέγετε Kettlebell και είναι φτιαγμένο με κουρμπαρισμένη σωλήνα μέσα σε καλούπι από παλιά μπάλα μπάσκετ.
 

 

6Παγκάκι από τσιμέντο

 
Το σκυρόδεμα λόγω της εξαιρετικής του αντοχής στις εξωτερικές συνθήκες είναι ιδανικό και για έπιπλα κήπου.Έτσι μπορείτε άνετα να φτιάξετε ένα παγκάκι σαν το παραπάνω. Σίγουρα μία από τις πιο πρακτικές και εύκολες κατασκευές με τσιμέντο.
Πηγή : instructables

7Τσιμεντένιο Τραπέζι

 
Το τραπέζι είναι άλλο ένα έπιπλο που μπορείτε να φτιάξετε με σκυρόδεμα. Φυσικά δε είναι ανάγκη να το φτιάξετε όλο από σκυρόδεμα, γιατί θα ήταν αρκετά βαρύ έτσι. Μόνο τον πάγκο. Και πάλι εκεί μπορείτε χρησιμοποιήσετε να κάνετε μόνο επιφανειακή επικάλυψη, αν πρόκειται για αρκετά μεγάλη κατασκευή. 
Πηγή : weekdaycarnival

 

8Λάμπες από τσιμέντο

 
Μια ακόμα πρωτότυπη και εύκολη ιδέα, είναι να φτιάξετε λάμπες και φωτιστικά από σκυρόδεμα. Μια παρόμοια ιδέα μπορείτε να δείτε ακόμα και εδώ.
Πηγή : brit.co

9Βάζα από τσιμέντο

 
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα  ιδέα είναι να κάνετε βάζα με σκυρόδεμα. Φυσικά θα πρέπει να τα αδιαβροχοποιήσετε, καθώς το σκυρόδεμα επιτρέπει στο νερό και άλλα μικροσωματίδια να περάσουν απο τους πόρους του.
Πηγή : homemate-modern.com

10Ρολόι από τσιμέντο

 
Το σκυρόδεμα είναι κατάλληλο και για τη δημιουργία καθημερινών αντικειμένων όπως αυτό το ρολόι. Βέβαια για τη κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ειδικό μείγμα σκυροδέματος.
Πηγή : instructables

 

11Fire Pit

 
Αν και το σκυρόδεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες χάνει τις ιδιότητες του, μπορείτε με ειδική κατασκευή να κάνετε ψησταριές, καμίνια και άλλες ανάλογες δημιουργίες.
Πηγή : manmadediy

 

12Διακοσμητικά φύλλα

 
Το σκυρόδεμα παίρνει όποιο σχήμα έχει το καλούπι.Όσο λεπτομερές και να είναι αυτό. Έτσι με ευκολία χρησιμοποιώντας φυσικά φύλλα μπορείτε να φτιάξετε διακοσμητικά φύλλα με σκυρόδεμα.
Πηγή : themagrag