Αρχική 10 ιδέες

Κατασκευές με τσιμέντο που μπορείτε να κάνετε εύκολα μόνοι σας

2
κατασκευές με τσιμέντο
 

To τσιμέντο είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείτε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν και είχε ανακαλυφθεί πιθανώς πρώτα στη Μεσοποταμία έγινε ευρέως γνωστό από τους Ρωμαίους που το χρησιμοποίησαν σε αρκετές μεγάλες κατασκευές τους που διασώζονται μέχρι σήμερα. Μερικές από τις πιο γνωστές κατασκευές με τσιμέντο επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας -κυρίως σαν συνδετικό υλικό-, είναι το Κολοσσιαίο και οι περίφημες Ρωμαϊκές καμάρες και αψίδες.

Διαφορά μεταξύ τσιμέντου και σκυροδέματος

Το τσιμέντο (Cement) αναφέρεται στη σκόνη πριν την ανάμιξη με τα υπόλοιπα αδρανή υλικά και το νερό.
Το αναμεμιγμένο υλικό που χρησιμοποιούμε και το οποίο είναι ένα τεχνητό λίθωμα, το αναφέρουμε σαν σκυρόδεμα (Concrete).

Ουσιαστικά το τσιμέντο είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των υπολοίπων υλικών (άμμος ή χαλίκι συνήθως). Συμπληρώνει τα κενά με τη βοήθεια του νερού και τα κολλάει μεταξύ τους.

Ωρίμανση

Το σκυρόδεμα για να αποκτήσει πλήρως τις ιδιότητες του πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα ωρίμανσης.Αυτό το διάστημα είναι περίπου 4 βδομάδες,όπου θα έχει αποκτήσει το 90% της σκλήρυνσης του.Στο διάστημα αυτό συνήθως διαβρέχεται.

 

Ενίσχυση

Το σκυρόδεμα αν και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη συμπίεση,έχει πρόβλημα με την κάμψη και το τέντωμα. Αν δεν ενισχυθεί μπορεί να σπάσει σχετικά εύκολα. Για αυτό το λόγο αν πρόκειται να υποστεί ένταση (πχ οικοδομές) ενισχύουμε το σκυρόδεμα με μεταλλικό πλέγμα. Με τη προσθήκη του σωστού πλέγματος ή βεργών μπορεί να αντεπεξέλθει πλήρως όλες τις πιέσεις.

 

Τύποι

Υπάρχουν αρκετοί τύποι τσιμέντου και αρκετοί τύποι σκυροδέματος.Ανάλογα με το τι θέλουμε να φτιάξουμε και τι χρήση θέλουμε να έχει, χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο.Για αυτό αν πρέπει να κατασκευάσουμε κάποια μεγάλη κατασκευή που ίσως εξυπηρετεί ειδικούς σκοπούς,καλό είναι να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό πρώτα, για τον τύπο και τις αναλογίες που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.

 

Αναλογίες

Όπως είπαμε υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά είδη σκυροδέματος,με διαφορετικά υλικά το καθένα.
Τα βασικά συστατικά του σκυροδέματος είναι

 • Τσιμέντο (ή κάποιο άλλο είδος με τις ιδιότητες του τσιμέντου)
 • Αδρανή υλικά (αμμοχάλικο συνήθως)
 • Νερό
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όμως και πολλά άλλα υλικά όπως ασβέστης, χημικά σκληρυντικά, χρωστικές, αντιπαγωτικά, αδιαβροχοποιητικό και διάφορα άλλα.
 
Οι αναλογίες είναι διαφορετικές αναλόγως την κατασκευή. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό από το τσιμέντο στο μείγμα, τόσο αυξάνεται η αντοχή του.
 
Για απλές κατασκευές οι χοντρικές αναλογίες είναι 1 τσιμέντο 5-7 αμμοχάλικο και 1/2 νερό. Δηλαδή 100 κιλά τσιμέντο, 500-700 κιλά αμμοχάλικο και 50 κιλά νερό. Προσοχή οι αναλογίες είναι για κιλά και όχι για λίτρα. Το τσιμέντο ζυγίζει περίπου 2.5 κιλά ανά λίτρο ενώ η άμμος 1.5 κιλό ανά λίτρο.
 
Αν η κατασκευή θα υποστεί εντάσεις και χρησιμοποιήσετε ενίσχυση με μεταλλικό πλέγμα ή βέργα, καλό είναι να είναι σκουριασμένες. Έχει καλύτερη πρόσφυση όταν είναι σκουριασμένο το μέταλλο με το σκυρόδεμα.

Παρασκευή

Η παρασκευή του σκυροδέματος είναι απλή σχετικά. Υπάρχουν 4 διαφορετικοί τρόποι.
 
Ο πρώτος είναι να το αγοράσετε έτοιμο από κάπου. Κοστίζει περισσότερο, αλλά γλιτώνετε την ταλαιπωρία.
 
Ο δεύτερος είναι να τον παρασκευάσετε με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο. Αναμιγνύετε τα υλικά με ένα φτυάρι σε μια στερεή επιφάνεια μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και είναι έτοιμο το τσιμέντο. Ιδιαίτερα κοπιαστικός αλλά δε χρειάζεται ρεύμα και επιπλέον εργαλεία.
 
Ο τρίτος είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο ισχυρό δράπανο με αναδευτήρα και να το κάνετε σε κάποιο μεγάλο βαρέλι. Για μικρές ποσότητες είναι αρκετά βολική λύση και εύκολη.
 
Ο τελευταίος είναι ο καλύτερος αλλά προϋποθέτει ότι έχετε ή μπορείτε να δανειστείτε μια ηλεκτρική μπετονιέρα. Κάνει όλη τη δουλειά για σας εύκολα και με τον καλύτερο τρόπο.
 

Ας δούμε τώρα κάποιες από τις πιο όμορφες και πιο πρωτότυπες κατασκευές που μπορείτε να φτιάξετε με σκυρόδεμα μόνοι σας.
 

1. Τσιμεντένιες πέτρες

 
Το σκυρόδεμα είναι δουλεύεται αρκετά εύκολα όσο είναι ακόμα νωπό. Έτσι μπορείτε να του δώσετε με ευκολία ότι σχήμα θέλετε. Με την χρήση ενός ειδικού καλουπιού μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ψεύτικες πέτρες για πλακόστρωση. Το ειδικό αυτό καλούπι μπορείτε να το βρείτε και έτοιμο αλλά μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο φτιάχνονται και οι τσιμεντένιες πλάκες που βρίσκετε στο εμπόριο.
Έτοιμο υπάρχει στο Αγγλικό amazon, στο Banggoodκαι στο Aliexpress (σε αρκετά σχέδια). Από το αγγλικό Amazon θα το πάρετε λίγο πιο γρήγορα, αλλά έχει ακριβά μεταφορικά.  
Αυτό από το Banggood κοστίζει μαζί με τα μεταφορικά περίπου 20 ευρώ και βρίσκεται στην αποθήκη της Κίνας. Είναι κάτω από το όριο των 22 ευρώ και έτσι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσει τελωνείο. Συνήθως έρχεται σε 15-20 μέρες στην πόρτα σας.
Τέλος από το Aliexpress ίσως κάνει λίγο παραπάνω, αλλά θα το πάρετε πιο φθηνά από όλα και έχει και λίγο μεγαλύτερη ποικιλία. 
Πηγή : tancamjenksfam

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ denexo@mail.gr) και επιλέξτε το κουτάκι «Θα προτιμούσα να σχολιάσω ως επισκέπτης».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 • Αλέξανδρος Ρατζάς

  καλημέρα σας
  ενδιαφερομαι για αγορά του καλοπιού για τσιμεντένιες πέτρες (Banggood)
  Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε πως μπορώ να το παραγγείλω

  ευχαριστώ
  Αλεξανδρος

  • admin

   Καλημέρα σας

   Στο Banggood αυτή τη στιγμή είναι εξαντλημένο και στην αποθήκη της Κίνας αλλά και της Ευρώπης. Το ίδιο και στο Gearbest. Οπότε ή θα πρέπει να περιμένετε να το ξαναφέρουν ή να επιλέξετε κάποιο άλλο μαγαζί.
   Στο Αγγλικό Αμαζον υπάρχει και μαζί με τα μεταφορικά κοστίζει περίπου 27 ευρώ. Συνήθως ο χρόνος παράδοσης είναι 7-15 μέρες. Αν πάρετε πάνω από ένα θα σας έρθει λίγο πιο οικονομικά.
   Μπορείτε να δοκιμάστε και ebay για λίγο πιο φθηνά (θα σας βγει περίπου 18 ευρώ) αλλά κατά πάσα πιθανότητα ο χρόνος παράδοσης θα είναι πολύ μεγαλύτερος (αν είστε άτυχος μπορεί να κάνει και 2 μήνες).

error: