Κάθετος κήπος, 10 όμορφες ιδέες για να ξεκινήσετε και εσείς έναν σήμερα

0
 

Κάποιοι έχουν την ευτυχία να μένουν σε μονοκατοικίες με αρκετό εξωτερικό χώρο, ικανό για να δημιουργήσουν τον κήπο που ονειρεύονται. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι μένουν σε διαμερίσματα ή σπίτια που δεν έχουν την έκταση που απαιτείται για να φιλοξενηθεί ένας κήπος.  

Αν είστε ένας από αυτούς, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να φτιάξετε τον κήπο που πάντα ονειρευόσαστε. Πως; Πολύ απλά, να εκμεταλλευτείτε τις κάθετες επιφάνειες που τυχόν υπάρχουν και να φτιάξετε ένα κάθετο κήπο. Οι τρόποι για να το πετύχετε αυτό είναι αρκετοί, όπως και αρκετά είναι τα φυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε ένα λαχανόκηπο που να καλύπτει πλήρως τις διατροφικές σας ανάγκες ή να χρησιμοποιήσετε τον κάθετο κήπο για μόνωση σε εξωτερικούς τοίχους.
 

Οικονομία νερού

Ένα από τα προτερήματα του κάθετου κήπου είναι ότι μπορείτε να πετύχετε μεγάλη οικονομία νερού, αν φυσικά τον διαμορφώσετε κατάλληλα. Έτσι το νερό που περισσεύει από το πάνω φυτό θα ποτίζει το από κάτω. Όσο περισσότερες είναι οι σειρές με τα φυτά τόσο περισσότερο οικονομία θα κάνετε.
Οπότε σε περιοχές που ποτίζετε από οικιακό δίκτυο με ακριβό τιμολόγιο, μπορείτε να πετύχετε μεγάλη οικονομία. 

Τι φυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν ότι φυτά θέλετε. Η φύση έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται. Βέβαια ιδανικότερα φυτά είναι τα μικρά και τα αναρριχώμενα. Μυρωδικά, παχύφυτα και σαλάτες είναι από τις καλύτερες επιλογές. Βέβαια, όσο και να ακουστεί απίστευτο, μπορείτε να φυτέψετε ακόμα και πατάτες σε σακιά ή να φτιάξετε υδροπονικές καλλιέργειες.
Αν τους δώσετε τον κατάλληλο χώρο για να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα τότε δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.
 

Τι κατασκευή είναι κατάλληλη;

Το καλύτερο θα ήταν να κατασκευάσετε κάποια μόνιμη κατασκευή από ξύλο ή μέταλλο η οποία θα αντέξει για αρκετά χρόνια και θα είναι ικανή να αντέξει αρκετό βάρος.
 
Ας δούμε μερικές μόνο ιδέες για κατασκευή κάθετου κήπου
 

1Κάθετος κήπος από μπετόβεργες και πήλινες γλάστρες

 

2Κάθετος κήπος με κρεμαστά ράφια από σανίδες

Η συγκεκριμένη ιδέα είναι μία από τις πιο πρακτικές, καθώς μπορεί να γίνει σχεδόν παντού. Το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι να κόψετε τις κυκλικές τρύπες στις ξύλινες σανίδες. Αυτό απαιτεί ποτηροτρύπανο (αν και μπορεί να γίναι και με ρούτερ). Όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος της τρύπας, τόσο πιο δυνατό δράπανο απαιτείται. Μέχρι 10 εκατοστά διάμετρο, θα βρείτε σχετικά εύκολα και ποτηροτρύπανο αλλά και δράπανο. Για περισσότερα σχετικά με τις τρύπες στα ξύλα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Όπως βλέπετε από την κατασκευή η κάθε γλάστρα είναι τοποθετημένη ακριβώς από πάνω από κάποια άλλη. Έτσι ποτίζοντας μόνο την πάνω σειρά, θα ποτίζονται όλες.

Πηγή : Homemade-modern

 

3Κάθετος κήπος με παλέτες

Οι παλέτες είναι ένα πολύ καλό υλικό για να φτιάξετε εύκολα και οικονομικά ένα κάθετο κήπο. Με ελάχιστη ή σχεδόν καθόλου επεξεργασία μπορείτε να φτιάξετε μοναδικές κατασκευές. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να προσθέσετε γεωύφασμα και να περάσετε με κάποιο συντηρητικό τα ξύλα της παλέτας. Γιατί αν και έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, μετά από καιρό θα σαπίσουν. Για περισσότερα θέματα με παλέτες για τον κήπο μπορείτε να δείτε εδώ.
 

4Κάθετος κήπος από τσιμεντόπλιθες

Η τσιμεντόπλιθα είναι ένα πολύ πρακτικό υλικό δόμησης. Είναι αρκετά φθηνή και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για δεκάδες κατασκευές. Μία από αυτές, είναι να εκμεταλευθείτε τις 2 κοιλότητες που έχει στο κάτω μέρος και να φτιάξετε ένα κάθετο κήπο με αυτές. 
 

Το δύσκολο κομμάτι στην όλη κατασκευή είναι να κάνετε σταθερή την κατασκευή ώστε να μην πέσουν με το πρώτο κούνημα. Στην φωτογραφία δεν φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε κάποιο κονίαμα, αλλά εσείς καλό είναι να χρησιμοποιήσετε. Όπως καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο γεωύφασμα ή κρυφό γλαστράκι για κάθε τρύπα στην τσιμεντόπλιθα, καθώς έχει μεγάλη διαπερατότητα και όλο το νερό θα στραγγίζει αμέσως. Έτσι εκτός από την σπατάλη νερού, θα «λεκιάζουν» αμέσως εξωτερικά.

 

5Κάθετος κήπος με πλαστικά μπουκάλια

garden
Άλλη μια πολύ δημοφιλής ιδέα, είναι να φτιάξετε ένα κάθετο κήπο με πλαστικά μπουκάλια αναψυτικών. Τα πλαστικά μπουκάλια είναι τζάμπα, έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στις εξωτερικές συνθήκες και μπορούν να χωρέσουν άνετα ένα μικρό φυτό (όπως πχ μαρούλι).
Πηγή 2ης φώτο : dirt.asla.org

6Κάθετος κήπος με σωλήνες PVC

5f688821b628857aa47fbb6c39c0cf65
O κάθετος κήπος με σωλήνες PVC είναι η βασική επιλογή για όσους ασχολούνται με την ερασιτεχνική υδροπονία. Το μέγεθος μιας μεγάλης σωλήνας PVC είναι ιδανικό για να χωρέσει αρκετά φυτά. Οι σωλήνες PVC είναι αρκετά οικονομικές και συνάμα πολύ ανθεκτικές. Επίσης είναι σχετικά εύκολες στην επεξεργασία (πχ κόψιμο). Οπότε μπορεί και ένας αρχάριος με μερικά βασικά εργαλεία να φτιάξει ότι κατασκευή επιθυμεί. Για περισσότερες κατασκευές με σωλήνες PVC μπορείτε να δείτε εδώ.
 
 

7Κάθετος κήπος με κομμένα πλαστικά μπουκάλια 

Η συγκεκριμένη ιδέα μοιάζει με την προηγούμενη ιδέα με τα πλαστικά μπουκάλια αναψυτικών, μόνο που έχει και κάποιες διαφορές. Εδώ τα μπουκάλια είναι κομμένα και έχουν στερεωθεί σε ένα ξύλινο τελάρο σε ράφια. Έτσι μπορούν να μεταφερθούν και να αλλαχθούν πολύ πιο εύκολα.

 

8Κάθετος κήπος με τσόχα

Υπάρχουν φυσικά και αρκετές εμπορικές λύσεις που υπόσχονται καλαίσθητο αποτέλεσμα και μεγαλύτερη αντοχή. Η συγκεκριμένη ιδέα, είναι ένα εμπορικό προϊόν φτιαγμένο από ένα είδος τσόχας. Η τσόχα είναι αρκετά ανθεκτικό ύφασμα, και πιθανώς το συγκεκριμένο να είναι ειδικό για αυτό το σκοπό. Αντί για τσόχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κλασσικές πλαστικές κρεμαστές θήκες για πόρτες. Δεν είναι το ίδιο όμορφο το αποτέλεσμα, αλλά είναι εξίσου πρακτικές.
 

9Κάθετος κήπος με κοτετσόσυρμα

Μία αρκετά πρωτότυπη ιδέα για κάθετο κήπο, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πλαίσιο με κοτετσόσυρμα (ή κάποιο άλλο πλέγμα) σαν τοίχο για να κρεμάσετε γλάστρες. Το κοτετσόσυρμα είναι αρκετά οικονομικό και ανθεκτικό (είναι γαλβανισμένο). Έτσι μια τέτοια κατασκευή είναι αρκετά οικονομική. Επίσης το κοτετσόσυρμα προσφέρει ιδανικό περιβάλλον για αναρριχώμενα φυτά, αφού μπορούν άνετα να πιαστούν από τα «μάτια» που έχει. 
Πηγή : HomeMadeLovely

10Κάθετος κήπος με πλήρη κάλυψη

Για τέλος ή πιο «φυσική» λύση. Ένας κάθετος κήπος με κάποιο αναρριχώμενο φυτό. Εκτός από τους αισθητικούς αυτή η κάλυψη προσφέρει και μόνωση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οπότε αν έχετε τοίχους που τους «λούζει» ο ήλιος καθημερινά μπορείτε να φτιάξετε ένα κάθετο κήπο και να βελτιώσετε και την εμφάνιση του σπιτιού σας αλλά και να ρίξετε τη θερμοκρασία αρκετούς βαθμούς το καλοκαίρι μέσα στο σπίτι. Εννοείται ότι εξωτερικά ο τοίχος καλό είναι να έχει κάποια επιπλέον μόνωση έναντι της υγρασίας, για να μην αντιμετωπίσετε πρόβληματα μετέπειτα.

 


Τι πρέπει να προσέξετε

Στιβαρή κατασκευή

Όποιο τρόπο και να προτιμήσετε το πιο βασικό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να είναι στιβαρή η κατασκευή σας. Να μπορεί να αντέξει δηλαδή άνετα το βάρος των φυτών και του βρεγμένου χώματος.

Προσοχή στην υγρασία

Αν προτιμήσετε πλήρη κάλυψη τοίχου ή κάποια κατασκευή η οποία θα εφάπτεται σε τοίχο θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να μην εισέλθει η υγρασία μέσα στο σπίτι. Τις περισσότερες φορές ένα προστατευτικό μονωτικό φύλλο ή ένα ειδικό νάιλον είναι υπεραρκετά.

Απορροή υδάτων

Τέλος η απορροή των νερών είναι κάτι πολύ σημαντικό το οποίο δεν θα πρέπει να ξεχάσετε. Ειδικά αν έχετε μεγάλη κατασκευή η οποία θα χρησιμοποιεί αρκετό νερό για πότισμα θα πρέπει να φτιάξετε ένα δίκτυο αποστράγγισης των νερών προς ασφαλές μέρος ή ακόμα καλύτερα ένα δίκτυο επαναχρησιμοποίησης του νερού.
Προηγούμενο άρθροΠαρακολουθείστε δωρεάν μαθήματα από τον υπολογιστή σας (MOOCs)
Επόμενο άρθροUnboxing – Θερμόμετρο υπερύθρων Powerfix PTSI 9 A1
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια