Το φωτιστικό γραφείου είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε γραφείο, είτε επαγγελματικό είτε σπιτιού. Στο εμπόριο θα βρείτε αρκετά σχέδια ικανά να ικανοποιήσουν την κάθε απαίτηση. Αλλά μπορείτε να φτιάξετε και ένα μόνοι σας.
Λίγα λόγια για τα φωτιστικά γραφείου
Τα φωτιστικά γραφείου δεν είναι πολύ δύσκολα στη κατασκευή. Σχεδόν όλα έχουν 3 βασικά μέρη : την βάση, τον τηλεσκοπικό βραχίονα και το τελικό μέρος του φωτισμού.
Η βάση θα πρέπει να είναι μεγάλη και με ικανό βάρος, ώστε να ισορροπήσει σωστά όλο το φωτιστικό. Στις λάμπες εμπορίου μπορεί να δείτε η βάση να έχει κομμάτια μολύβι ή ακόμα και τσιμέντο ώστε να έχει ικανό βάρος. Αν δεν σας απασχολεί η φορητότητα, μπορείτε απλά να τη βιδώσετε ή στερεώσετε κάπου.
Ο τηλεσκοπικός βραχίονας επιτρέπει την κίνηση του φωτιστικού σε μεγάλο εύρος. Για να γίνει αυτό, αποτελείται συνήθως από 3 ή και περισσότερα κομμάτια τα οποία έχουν ανεξάρτητη κίνηση μεταξύ τους. Στα εμπορικά φωτιστικά αυτά τα κομμάτια είναι συνήθως από αλουμίνιο ή μαλακό ξύλο, ώστε να έχουν μικρό βάρος. Ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να μένουν σταθερά με κάποιο μηχανισμό (συνήθως βίδες ή ντίζες με παξιμάδια πεταλούδας).
Τέλος το μέρος του φωτισμού είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε όλη τη κατασκευή αφού αυτό προσφέρει το πολυπόθητο φως. Το μέρος του φωτισμού αποτελείται από 2 κομμάτια, τη λάμπα καθαυτή και την υποδοχή της.
Υπάρχουν 2 διαφορετικά είδη λάμπας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Το πρώτο είναι οι κλασσικές λάμπες (αλογόνου ή φθορίου), οι οποίες απαιτούν ρεύμα τάσης 230V, όπως δηλαδή το οικιακό. Αυτές οι λάμπες δεν χρειάζονται κάτι ιδιαίτερο στην τροφοδοσία, απλώς ένα καλώδιο ρεύματος με διακόπτη και φις για να συνδέεται στην πρίζα .
Το άλλο είδος λάμπας είναι αυτές που απαιτείται κάποιος μετασχηματιστής για να λειτουργήσουν, καθώς λειτουργούν σε διαφορετική τάση. Τέτοιες είναι οι πλακέ λάμπες φθορίου, που έχουν τα περισσότερα φωτιστικά γραφείου. Ο λόγος που αυτές οι λάμπες είναι οι πιο κοινές στα φωτιστικά γραφείου, είναι γιατί έχουν πολύ καλύτερη απόδοση φωτισμού από τις απλές και είναι αρκετά πιο οικονομικές στη κατανάλωση.
Τώρα η υποδοχή της λάμπας μπορεί να είναι από ένα απλό ντουί, έως κάποια πολύ καλοσχεδιασμένη κοιλότητα, στρωμένη με αντανακλαστικό υλικό. Η κοιλότητα με το αντανακλαστικό υλικό είναι ιδανική καθώς προσφέρει καλύτερο και κατευθυνόμενο φωτισμό. Έτσι φωτίζεται μόνο η επιφάνεια που επιθυμείτε και όχι ολόκληρο το δωμάτιο.
Industrial φωτιστικά γραφείου
Τα
industrial φωτιστικά γραφείου είναι ίσως τα πιο απλά στην κατασκευή, καθώς έχουν πολύ απλό design και χρησιμοποιούν, σχεδόν πάντα, απλές λάμπες. Έτσι δεν υπάρχει η ανάγκη για αγορά μετασχηματιστή ή κάποια ιδιαίτερη γνώση στα ηλεκτρολογικά.
Μερικά εντυπωσιακά σχέδια με industrial φωτιστικά γραφείου μπορείτε να δείτε από τον
Mario Grandi, έναν Ιταλό σχεδιαστή ο οποίος έχει δημιουργήσει μερικά πανέμορφα κομμάτια χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα και απλά υλικά.
Τα έργα του είναι προς πώληση για όποιον το επιθυμεί, αλλά όποιος έχει μεράκι μπορεί να πάρει αρκετές ιδέες για να κατασκευάσει κάποιο, μόνος του. Όπως θα δείτε έχει χρησιμοποιήσει πολύ απλά υλικά (πχ πήλινη γλάστρα) και διακοσμητικούς industrial λαμπτήρες.
Οι συγκεκριμένοι είναι σχετικά ακριβοί και λίγο ευαίσθητοι, καθώς καίγονται σχετικά εύκολα. Αλλά τελευταία έχουν κυκλοφορήσει αντίστοιχοι με τεχνολογία LED οποίοι είναι αρκετά πιο ανθεκτικοί.
Σε μερικές μέρες θα ακολουθήσουν μερικά πρωτότυπα σχέδια με αναλυτικό οδηγό κατασκευής, για industrial και steampunk φωτιστικά γραφείου.