Καταπολέμηση της ψύλλας των πορτοκαλιών με ηχητικά κύματα

0
Η ψύλλα των πορτοκαλιών είναι ένα επιβλαβές έντομο που ευθύνεται για μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια που προσβάλει τα κιτροειδή. Τα κιτροειδή είναι η οικογένεια των δέντρων που περιλαμβάνει πολλά είδη δέντρων μεταξύ των οποίων είναι και το πορτοκάλι (άλλα είναι τα νεράντζια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ…). 
Η ασθένεια που προσβάλει τα κιτροειδή, δεν μεταδίδεται ακριβώς από την ψύλλα, αλλά από ένα βακτήριο (Candidatus Liberibacter asiaticus) που μεταφέρει η ψύλλα, ο οποίος είναι η αιτία για την ασθένεια “Citrus greening”. Τα συμπτώματα είναι κιτρίνισμα των φύλλων, αλλοίωση των καρπών (γίνονται πιο πικροί και πιο στυφοί) και σιγά σιγά νέκρωση του δέντρου, το οποίο πεθαίνει μέσα σε μερικά χρόνια. Η ασθένεια αυτή είναι καταστροφική για τους πορτοκαλεώνες που βρίσκονται στη πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ, και έχει προκαλέσει μέχρι τώρα ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τοπικούς καλλιεργητές.
Νεκρωμένο δέντρο από την ασθένεια
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να καταπολεμά την ασθένεια στα δέντρα και όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται αφορούν κυρίως την πρόληψη, την καταπολέμηση του εντόμου με διάφορους τρόπους (χημικούς και βιολογικούς) αλλά και την καραντίνα, ξερίζωση και καύση των προσβεβλημένων δέντρων.
Καρποί από προσβεβλημένο δέντρο
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια νέα μέθοδος που είναι πολύ υποσχόμενη, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να μιμηθεί τους ήχους που κάνουν τα έντομα της ψύλλας στην προσπάθεια για ανεύρεση σε ταίρι. Τα ηχητικά κύματα έχουν δύο σκοπούς. Αρχικά να μπερδεύουν τα αρσενικά και να τα προσελκύουν σε μία κολλώδη παγίδα κοντά στη συσκευή αλλά και να  μπερδεύουν απλώς τα έντομα έτσι διαταράσσοντας έτσι τον αναπαραγωγικό τους κύκλο, μειώνοντας αισθητά τον πληθυσμό τους.
Συσκευή στο πειραματικό στάδιο στο εργαστήριο
 
Η συσκευή αυτή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πειραματικό στάδιο και η ισχύς της είναι μικρή καλύπτοντας ουσιαστικά ένα δέντρο τη φορά. Αλλά το κόστος της είναι πολύ μικρό (50-100 δολάρια) και πιστεύεται ότι μπορεί να βελτιωθεί αρκετά.
 
Όπως λένε και οι δημιουργοί, δεν είναι μια μέθοδος που σκοπεύει να λύσει μόνη της το πρόβλημα με την ψύλλα, αλλά να συνεπικουρήσει όλες τις άλλες χρησιμοποιούμενες μεθόδους και κυρίως τα χημικά εντομοκτόνα, στα οποία γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά τα έντομα.
 
Η μέθοδος αυτή παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της Ακουστικής κοινότητας της Αμερικής που έγινε αυτές τις μέρες. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤι σημαίνουν οι κωδικοί προστασίας που έχουν οι ηλεκτρονικές συσκευές
Επόμενο άρθρο10 μοναδικά DIY σκαμπό που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια