Τι σημαίνουν οι κωδικοί προστασίας που έχουν οι ηλεκτρονικές συσκευές

Μάθετε τι σημαίνουν οι κωδικοί προστασίας που αναγράφονται πάνω στις ηλεκτρονικές συσκευές και επιλέξτε έτσι μία που είναι κατάλληλη για τις ανάγκες σας.

0
 
Όταν αγοράζετε ηλεκτρονικές ή ηλεκτρολογικές συσκευές, θα έχετε δει ότι έχουν στη συσκευασία ένα περίεργο κωδικό “IPXX” (όπου ΧΧ δύο αριθμοί). Ο κωδικός αυτός είναι το διεθνές σύμβολο προστασίας, και υπάρχει σε όλες τις ηλεκτρονικές / ηλεκτρολογικές συσκευές. Ο λόγος δημιουργίας και καθιέρωσής του είναι για να υπάρχει ένα κοινό και ευδιάκριτο σύστημα κατηγοριοποίησης.
 
Το “IP” είναι τα αρχικά από τη φράση International Protection, που σημαίνει διεθνής προστασία. Τα επόμενα δύο ψηφία είναι για τον ορισμό προστασίας από στερεά και υγρά.
 
Το πρώτο ψηφίο είναι για τα στερεά και δεύτερο για τα υγρά. Για τα στερεά οι αριθμοί είναι από το 0 έως το 6 ενώ για τα υγρά από το 0 έως το 9. Και για τα δύο το μηδέν σημαίνει μηδενική προστασία ενώ όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερη είναι και η προστασία.
 
Έτσι για παράδειγμα μια συσκευή με προστασία IP00 σημαίνει ότι έχει μηδενική προστασία και για στερεά και για υγρά, ενώ μια συσκευή με προστασία IP69 σημαίνει ότι έχει μέγιστη προστασία.
Ας δούμε λίγο περιληπτικά τι σημαίνουν οι κωδικοί προστασίας βάση του παρακάτω πίνακα
 
 ΣτερεάΥγρά
0ΚαμίαΚαμία
1Σώματα μεγαλύτερα των 50 χιλιοστώνΣταγόνες (κάθετη πτώση)
2Σώματα μεγαλύτερα των 12.5 χιλιοστώνΣταγόνες (με κλίση έως 15 μοίρες από κάθετο άξονα)
3Σώματα μεγαλύτερα των 2.5 χιλιοστώνΨεκασμό (με κλίση έως 60 μοίρες από κάθετο άξονα)
4Σώματα μεγαλύτερα του 1 χιλιοστούΠιτσίλισμα
5Προστασία από σκόνηΑπλά κανόνια νερού (6.3 χιλιοστά)
6Πλήρης προστασία από σκόνηΔυνατά κανόνια νερού (12.5 χιλιοστά)
Πιεστικό
7Βύθιση σε νερό έως 1 μέτρο για λίγη ώρα
Συνεχής βύθιση σε νερό πάνω από 1 μέτρο
Από ζεστό νερό υπό πίεση από κοντινή απόσταση
Σημείωση
Ο παραπάνω πίνακας είναι περιληπτικός. Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά τα τεστ στα οποία υποβάλλονται για να περάσουν από τον έλεγχο και να επιλεχθούν οι κωδικοί προστασίας , μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.
Έτσι βάση του παραπάνω πίνακα ας δούμε μερικά παραδείγματα

Αν θέλουμε μια συσκευή που να είναι ασφαλής για μικρά παιδιά θα πρέπει να έχει βαθμό προστασίας για στερεά τουλάχιστον 2 για προστασία από δάκτυλα ή καλύτερα 4 για προστασία και από χρήση εργαλείων (πχ κατσαβίδια).
Αν τώρα θέλουμε να αγοράσουμε ένα προβολέα για εξωτερικό χώρο που δεν θα έχει προστασία από βροχή, θα πρέπει να έχει προστασία τουλάχιστον 2 στα υγρά για φυσιολογικές καιρικές συνθήκες.
Αν ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε μια ηλεκτρονική συσκευή (πχ κινητό/ψηφιακή) που να μη χαλάει αν πέσει στο νερό το 7 στα υγρά είναι αρκετό. Ενώ αν θέλουμε να είναι υποβρύχια τότε πρέπει να έχει προστασία 8.

Κάποιες φορές πάντως ίσως δείτε και κάποια άλλα γράμματα μετά τον κωδικό τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη ερμηνεία.

Κωδικοί προστασίας για πρόσβαση

 

 ΚωδΠροστασία έναντι πρόσβασης σε επικίνδυνα μέρη με
AΠίσω μέρος του χεριού
BΔάκτυλα
CΕργαλείο
DΚαλώδιο

 

 

Ειδικοί κωδικοί προστασίας

 

ΚωδικόςΕρμηνεία
fΑντοχή στο λάδι
HΣυσκευή υψηλής τάσης
MΣυσκευή σε κίνηση κατά τη διάρκεια του τεστ
SΣυσκευή ακίνητη κατά τη διάρκεια του τεστ υγρών
W Συνθήκες καιρού

 

Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε


  • Το ότι μια συσκευή έχει προστασία από τη βύθιση στο νερό (IPX7 ή IPX8 ), δεν σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως και αδιάβροχη, αλλά απλώς ότι δεν θα υποστεί κάποια βλάβη αν βυθιστεί στο νερό.
  • Η απλή προστασία από σκόνη (IP5X) δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εισέλθει σκόνη στη συσκευή αλλά απλώς ότι δεν θα εισέλθει σκόνη αρκετή ώστε να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Πλήρης προστασία από σκόνη είναι το IP6X.
  • Οι κωδικοί προστασίας IPX7 και IPX8 είναι ανεξάρτητοι από τους υπόλοιπους. Δηλαδή το ότι μία συσκευή έχει IPX7 δεν σημαίνει αυτομάτως, ότι πληρεί τις προϋποθέσεις για IPX6 ή κάποιο άλλο. 
  • Το σύστημα προστασίας IP, όπως λέει και η ονομασία του είναι παγκόσμιο σύστημα. Έτσι όλες οι συσκευές από όπου και αν προέρχονται πρέπει να έχουν αυτό τον κωδικό. Όπως σχεδόν στα πάντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ένα δικό τους σύστημα που λέγεται N.E.M.A. (National Electrical Manufacturers Association) enclosure types. Αν τυχόν αγοράσετε κάτι από το ΗΠΑ απευθείας (πχ ebay) μπορεί να το συναντήσετε. Δείτε εδώ αναλυτικά τους κωδικούς.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY καμίνι από μαντεμένιο νιπτήρα
Επόμενο άρθροΚαταπολέμηση της ψύλλας των πορτοκαλιών με ηχητικά κύματα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια