Φυσική Καταπολέμηση Μελίγκρας (Αφίδες)

2
 

Όποιος ασχολείται με κηπευτικά η με λουλούδια σίγουρα ξέρει τη μελίγκρα. Οι αφιδες όπως είναι η σωστή ονομασία τους,είναι κάποια μικροσκοπικά παρασιτικά έντομα που προσβάλουν πολλά φυτά και λαχανικά.

Χαρακτηριστικά 

Οι αφίδες έχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη. Έχουν συνήθως χρώμα πράσινο,κίτρινο,μαύρο και κόκκινο,αναλόγως με το είδος και τη εποχή.Προσβάλουν τα νεαρά φυτά και τα νέα φύλλα κατά κύριο λόγο.
 
Είναι σίγουρα ένα από τα πιο εκπληκτικά πλάσματα αυτού του πλανήτη, κυρίως εξαιτίας της μοναδικής αναπαραγωγικής τους δυνατότητας. Η κάθε αφίδα,πολλαπλασιάζεται με τεράστιους ρυθμούς. Κάθε αφίδα μπορεί να αποκτήσει θεωρητικά εώς και  600 δις απογόνους σε μία σεζόν. Και το πιο περίεργο από όλα είναι ότι μπορεί να το κάνει χωρίς τη παρουσία αρσενικών,μέσω παρθενογέννεσης από τη άνοιξη εώς τις αρχές φθινοπώρου όπου δε υπάρχουν καθόλου αρσενικές αφίδες.
 
Δε γεννούν αυγά, αλλά ζωντανά μικρά, έτοιμα να τραφούν αμέσως.
Οι αφίδες αναλόγως με τη εποχή καθορίζουν το φύλο των απογόνων τους. Άνοιξη εώς Καλοκαίρι, κάθε αφίδα που γεννιέται είναι θηλύκια και σε 10-12 μέρες αρχίζει να αναπαράγει και η ίδια. Αυτό εξηγεί το πως από τη μία μέρα στη άλλη μπορούμε να δούμε ξαφνικά μεγάλες προσβολές στα φυτά μας. Μέσα Φθινοπώρου αρχίζουν και γεννιόνται αρσενικές αφιδες και ξεκινάει η σεξουαλική αναπαραγωγή. O λόγος που γίνεται αυτό είναι,επειδή μέσω της κλωνοποίησης τα γονίδια είναι ολόιδια δε υπάρχει γενετική παραλλαγή που είναι απαραίτητη για τη επιβίωση του είδους σε διαφορετικές συνθήκες.
 
Έτσι το Φθινόπωρο μέσω της σεξουαλικής αναπαραγωγής οι αφίδες που θα γεννηθούν τη επόμενη Άνοιξη θα έχουν έχουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση γονιδιακά και έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες κάποιες από αυτές να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες ή περιβάλλοντα.
Οι πιο πολλές γεννιόνται χωρίς φτερά εκτός και αν υπάρχει ανάγκη για μετακίνηση λόγω υπερπληθυσμού ή κλιματικών συνθηκών,τότε ξεκινούν να αναπαραγάγουν αφίδες με φτερά.

 

Συμπεριφορά

Συνήθως βρίσκονται στο κάτω μέρος των φύλλων κ απομυζούν τα υγρά του φυτού με αποτέλεσμα αυτά σιγά σιγά να εξασθενούν και στο τέλος να εξασθενεί όλο το φυτό τόσο που να πεθαίνει αν αφεθεί.
 
Προσβάλουν σχεδόν όλα τα φυτά άλλα προτιμούν κάποια περισσότερο από τα άλλα.
Φασόλι, μπάμιες, αγγουριά, αγκινάρες είναι από τα αγαπημένα τους. Τα πιο πολλά είδη αφιδών, είναι μονοφάγα, δηλαδή προσβάλουν ένα μόνο είδος φυτού το καθένα. Έτσι εξηγείται γιατί σε ένα περιβόλι μπορεί να δούμε τις αγγουριές γεμάτες και όλα τα άλλα φυτά χωρίς καμία αφίδα. Βέβαια κάποια είδη προσβάλουν σχεδόν όλα τα φυτά.
 
Συνήθως γίνονται αντιληπτές από τους ¨κολλητούς” τους, τα μυρμήγκια. Οι αφιδες εκκρίνουν ένα μελιτώδες υγρό το οποίο προσελκύει τα μυρμήγκια, που τρέφονται από αυτό το πλούσιο σε σάκχαρα υγρό.Τα μυρμήγκια  σαν αντάλλαγμα προστατεύουν τις αφιδες από τους εχθρούς τους, κυρίως από τις πασχαλίτσες. Έτσι αν δούμε σε ένα φυτό μας να υπάρχουν αρκετά μυρμήγκια πάνω του, σίγουρα κάπου υπάρχουν αφιδες.
 
Δείτε το παρακάτω βίντεο με τη αγαστή συμβίωση αφιδών και μυρμηγκιών.


Εδώ και λίγο καιρό είχα αρχίσει να έχω αρκετές προσβολές από μελίγκρα στα φασόλια μου.
Επειδή είναι για οικιακή χρήση και δε θέλω τα χημικά πάρα πολύ, δεν ήθελα να κάνω ψεκασμούς. ειδικά τώρα που είμαι σχεδόν στη εποχή της συγκομιδής.
 
Ένα από τα πολλά μειονεκτήματα των χημικών εντομοκτόνων, είναι ότι δεν είναι επιλεκτικά. Δηλαδή με απλά λόγια δεν σκοτώνουν συγκεκριμένα είδη, αλλά γενικά όλα τα έντομα. Έτσι δυστυχώς μαζί με τα παρασιτικά έντομα που βλάπτουν τις καλλιέργειες, σκοτώνουν και τα ωφέλιμα (μέλισσες, πασχαλίτσες, χρυσωπές…) τα οποία είναι απαραίτητα στις καλλιέργειες.
 
Το πιο κλασικό χημικό σκεύασμα με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα είναι το γνωστό Confidor. Η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετά καλά και άμεσα αποτελέσματα, αλλά έχει και αρκετά μεγάλη περίοδο τοξικότητας, κατά την οποία απαγορεύεται η συγκομιδή (έως και 21 μέρες).
 

Αλλά υπάρχουν και αρκετοί φυσικοί τρόποι καταπολέμησης της μελίγκρας. Είχα διαβάσει για αυτούς αρκετές φορές και είπα να δοκιμάσω και εγώ για να δω, πόσο αποτελεσματικοί είναι στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι οι πιο διαδεδομένοι είναι

 

1. Τσουκνιδόζουμο

Οι τσουκνίδες είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο ζιζάνιο. Έκτος από τα πολλά οφέλη που έχει στο ίδιο το χωράφι,είναι ένα από τα κυρία συστατικά της βιολογικής καταπολέμησης ασθενειών κ ενδυνάμωσης των φυτών.
 

2. Διάλυμα πράσινου σαπουνιού με οινόπνευμα

Ο τρόπος που χρησιμοποίησα εγώ. Αρκετά απλός,γρήγορος με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα από το πρώτο κιόλας ψεκασμό.
 

3. Ξέπλυμα με νερό υπό πίεση

Απλός τρόπος αλλά έχει το μειονέκτημα του βρεξίματος των φύλλων το οποίο μπορεί να επιφέρει προσβολές από μύκητες (πχ περονόσπορος,ωίδιο).
 

4. Διάλυμα με ξύδι

Το διάλυμα αποτελείται από 80% νερό και 20% ξύδι. Γίνεται ψεκασμός απευθείας στις αφίδες. Βέβαια αυτό ίσως θέλει λίγο προσοχή, καθώς το ξύδι μπορεί να ξεράνει ακόμα και βάτα, αν ψεκαστεί με μικρή ή και χωρίς αραίωση. Οπότε καλό είναι να κάνετε κάποιο πείραμα πριν το χρησιμοποιήσετε.

5. Πασχαλίτσες

Ίσως ο πιο μισητός εχθρός των αφιδών. Οι πασχαλίτσες είναι το πιο ωφέλιμο έντομο στις καλλιέργειες. Καταπολεμούν τις αφίδες πολύ αποτελεσματικά,αν οι πληθυσμοί τους είναι μεγάλοι. Πωλούνται σε μαγαζιά με βιολογική καλλιέργεια και υπάρχουν τρόποι να προσελκυστούν στο περιβόλι μας με διάφορα φυτά αλλά οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα και οι παγίδες με κόλλες ή φερομόνες τις σκοτώνουν.

Παρασκευή Διαλύματος Πράσινου Σαπουνιού

Υλικά
 • Τρίφτης
 • Πράσινο σαπούνι
 • Οινόπνευμα
 • Ψεκαστήρα

Διαδικασία

Ο τρόπος παρασκευής του διαλύματος είναι πολύ απλός.

Τρίβουμε το πράσινο σαπούνι σε ένα τρίφτη και το διαλύσουμε σε ζεστό νερό ώστε να γίνει ένα διάλυμα πλούσιο σε σαπουνάδα. Σε κάποιες ιστοσελίδες βρήκα τη “συνταγή” με προσθήκη οινοπνεύματος σε κάποιες άλλες όχι. Κάπου διάβασα ότι το οινόπνευμα μπορεί να επιφέρει καταστροφή σε κάποια φυτά. Έτσι εγώ έκανα το διάλυμα χωρίς οινόπνευμα και είχε τα ίδια καλά αποτελέσματα.

Οι αναλογίες που βρήκα στο διαδίκτυο διαφέρουν, αλλά δεν νομίζω ότι έχει και πάρα πολύ σημασία η αναλογία.

Εγώ χρησιμοποίησα 100 γραμμάρια πράσινο σαπούνι σε περίπου 10 λίτρα νερό. Αλλού διάβασα για μια κουτάλια σε ένα λίτρο η οποία είναι λίγο μεγαλύτερη αναλογία.

 
Τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά από το πρώτο κιόλας ψεκασμό αλλά λογικά θα χρειαστούν περισσότεροι από ένα ψεκασμό. Με 3-4 ψεκασμούς το πολύ αντιμετωπιζεται πλήρως η προσβολή από τις αφίδες.
 
Προσοχή,για να δράσει το σαπουνόνερο,πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τις αφιδες, γιαυτό θέλει καλό ψεκασμό ειδικά κάτω από τα φύλλα που συνήθως βρίσκονται οι αφιδες.

Πολιτική σχολιασμού

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης.
Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι « I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 • admin

  Φετος ευτυχως δε αντιμετωπισα(μεχρι στιγμης) προβλημα με αφιδες καθολου.Καποιες μικροπροσβολες τις κανονισαν οι πασχαλιτσες.
  Τσουκνιδοζουμε απο οσο ξερω ειναι θαυματουργο,δυστυχως δε το χρησιμοποιω κ τοσο γιατι δε εχω πολυ τσουκνιδα.
  Εγω οσες φορες χρησιμοποιησα το διαλυμμα σαπουνονερου ειχα πολυ καλα αποτελεσματα.Βεβαια θελει συνεχη ψεκασματα γιατι δε ειναι χημικο εντομοκτονο,κ απομακρυνει μονο οσες μελιγκρες ειναι πανω στο φυλλο π ψεκαζεις.Αλλα για να χει αποτελεσματα πρεπει να ερθει το υγρο σε επαφη με τις μελιγκρες,κ επειδη οι μελιγκρες ειναι παντα στο κατω μερος του φυλλου θελει να ψεκαζεις το κατω μερος του φυλλου.Αν δε πιανουν ολα αυτα κ δε θες χημικα,η πιο απλη λυση νομιζω αν δε εχεις πολλες φασολιες,ειναι να τις "φας" μονος σου με ενα πανακι κ να βαλεις κ 1-2 παγιδες με κολλα για τις νεες προσβολες.

 • νικος σιγανος

  Παρ οτι χρησιμοποιησα διαλυμμα σαπουνονερου με οινοπνευμα καθως και διαλυμμα αλευρονερου με οινοπνευμα (5 ημερες το καθενα) εν τουτοις οι μελιγκρες μαλλον αυξανονται παρα μειωνονται. Τις προηγουμενες χρονιες χρησιμοποιουσα μονο τσουκνιδοζουμο και ειχα πολυ καλα αποτελεσματα. Βεβαιως πριν αρχισω το σαπουνονερο και το αλευρονερο χρησιμοποιησα τσουκνιδοζουμο. Το προβλημα εντοπιζεται στις φασολιες.
  Καμμια ιδεα ?