Πως να απαλλαγείτε από τα τρωκτικά, όλοι οι γνωστοί τρόποι

0
 mouse-308389_960_720 

Τα τρωκτικά είναι ίσως το πιο αντιπαθές είδος ζώου, διεθνώς. Πολλές φορές ευθύνονται για την μεταφορά και διάδοση αρκετών επικίνδυνων ασθενειών (πχ λεπτοσπείρωση) αλλά και για την καταστροφή οικιακού εξοπλισμού, αγροτικών καλλιεργειών, ακόμα και θεμελιώσεις κτηρίων.

Οπότε, δεν είναι παράξενο που οι περισσότεροι προσπαθούν να τα εξοντώσουν ή τουλάχιστον να μειώσουν τον πληθυσμό τους, όταν βρεθούν σε ιδιοκτησία τους.
Τα τρωκτικά, και κυρίως τα ποντίκια και οι αρουραίοι, είναι αρκετά έξυπνα ζώα και με μεγάλες αντοχές. Έτσι η εξόντωση τους, δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Μπορούν να σκαρφαλώνουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ακόμα και κάθετη, μπορούν να κολυμπούν και αναπαράγονται με αρκετά μεγάλο ρυθμό.
Ο κλασσικός καφέ αρουραίος, μπορεί να γεννήσει έως 5 φορές σε ένα χρόνο κάνοντας έως 14 μικρά τη φορά. Δηλαδή ένα ζευγάρι αρουραίων, μπορεί σε ιδανικές συνθήκες να γεννήσει και μεγαλώσει έως και 70 μικρά το χρόνο. Και αν αναλογιστείτε ότι ο θηλυκός αρουραίος είναι ώριμος να αναπαραχθεί μετά από μόλις ένα μήνα, στην πραγματικότητα ένα μόνο ζευγάρι αρουραίων, μπορεί να ευθύνεται για μερικές εκατοντάδες απογόνους μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Τρόποι καταπολέμησης

Οι τρόποι καταπολέμησης είναι αρκετοί, και καθένας έχει πλεονεκτήματά και μειονεκτήματα, που τον κάνουν ιδανικό για κάποιες περιπτώσεις αλλά ακατάλληλο για κάποιες άλλες.

1. Δολωματικά δηλητήρια

theratpoison

Η πιο γνωστή και εύκολη μέθοδος καταπολέμησης είναι τα δολωματικά δηλητήρια. Πριν αρκετά χρόνια, τα επίσημα δηλητήρια για την καταπολέμηση των τρωκτικών, ήταν τόσο αποτελεσματικά που είχαν ακαριαία δράση. Με τα χρόνια, επειδή είχαν την ίδια αποτελεσματική και ακαριαία δράση και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς (μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος) απαγορεύτηκαν αυστηρά. Οι περισσότεροι τότε κατέφυγαν σε άλλες λύσεις, όπως τα δύο πολύ γνωστά φυτοφάρμακα (αυτό που τελείωνε σε -νταν και αυτό που τελείωνε σε -νειτ), τα οποία είχαν και αυτά την ίδια ισχυρή και άμεση δράση. Φυσικά, για τον ίδιο ακριβώς λόγο και αυτά απαγορεύτηκαν πριν μια δεκαετία περίπου (αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν κυκλοφορούν ακόμα παράνομα από κάποιους).

Πλέον όλα τα επίσημα δολωματικά δηλητήρια, δεν έχουν ποτέ άμεση δράση και είναι σχετικά ακίνδυνα για όλα τα υπόλοιπα ζώα. Έχουν διάφορες δραστικές ουσίες (πχ bromadiolone, bromidofacoum, coumatetralyl, chlorophacinone…) οι οποίες πάντα έχουν αιμοπηκτική δράση. Δηλαδή, τρώγοντας το δόλωμα με το δηλητήριο, το αίμα στο ποντίκι/αρουραίου πήζει μέχρι να μην μπορεί να κυκλοφορήσει πια και να πεθαίνει το ζώο. Αυτή η διαδικασία δεν είναι άμεση και συνήθως παίρνει μερικές μέρες.
Αιμοπηκτική παστίλια για τρωκτικά μέσα σε δολωματικό σταθμό
Αιμοπηκτική παστίλια μέσα σε δολωματικό σταθμό
Αν και αυτές οι δραστικές ουσίες είναι το ίδιο επικίνδυνες για τα άλλα ζώα και τον άνθρωπο, οι ποσότητες που περιέχονται στα δολώματα δεν είναι ικανές να βλάψουν μεγαλύτερα ζώα (πχ ένας σκύλος χρειάζεται να φάει δεκάδες παστίλιες με δηλητήριο για να αντιμετωπίσει πρόβλημα). Εκτός αυτού, επειδή έχουν αρκετά αργή δράση, τα πρώτα συμπτώματα θα φανούν πολύ πριν το τελικό στάδιο, και έτσι θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντίδοτο.
Τα δολώματα είναι συνήθως σε μικρά πέλετς που θυμίζουν σιτάρι (περισσότερο για μικρά ποντίκια) ή μεγάλες παστίλιες (για μεγάλους αρουραίους).
Αυτή η μέθοδος, έχει μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μερικά εξίσου σημαντικά μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα

Το πιο βασικό πλεονέκτημα που έχει, είναι ότι τα περισσότερα δολώματα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα. Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για προληπτική δράση, αφήνοντας δολώματα σε σημεία που εμφανίζονται συνήθως τρωκτικά, ακόμα και αν δεν έχετε δει ακόμα κάποιο.
Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει αυτή η μέθοδος, είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε την “δύσκολη” δουλειά εσείς. Δηλαδή να χρειαστεί να σκοτώσετε ο ίδιος το τρωκτικό. Το δηλητήριο κάνει τη δύσκολη δουλειά για εσάς.
Το τελευταίο πλεονέκτημα, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο δρα. Επειδή δεν δρα άμεσα, δεν γίνεται αντιληπτό από τα υπόλοιπα τρωκτικά ότι το δόλωμα περιείχε το δηλητήριο και έτσι δεν μαθαίνουν να το αποφεύγουν (όπως πχ συνέβαινε με τα δηλητήρια άμεσης δράσης, που έπρεπε συνεχώς να άλλαζες το σημείο του δολώματος και πολλές φορές το ίδιο το δόλωμα).

Μειονεκτήματα

Τώρα τα μειονεκτήματα. Το πρώτο μειονέκτημα είναι το κόστος. Η μέθοδος αυτή είναι ίσως η πιο ακριβή από όλες, ειδικά αν έχετε μεγάλη προσβολή από τρωκτικά. Η κάθε συσκευασία κοστίζει 5-15 ευρώ συνήθως και είναι ικανή να σκοτώσει 30-50 τρωκτικά το πολύ (στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι μικρότερος).
Ένα άλλο μειονέκτημα,  έχει να κάνει με την αργή δράση. Αναλόγως το μέγεθος του τρωκτικού και πόσο δόλωμα έφαγε, μπορεί να πάρει μέχρι και μία εβδομάδα μέχρι να ξεψυχήσει. Και μία εβδομάδα, αν έχει μπει ένα μικρό ποντικάκι σπίτι και υπάρχουν γυναίκες στο σπίτι, είναι μεγάλο διάστημα σίγουρα.
 
Και η αργή του δράση, έχει και μερικά άλλα δυσάρεστα επακόλουθα. Έτσι πολλές φορές ένα τρωκτικό να φάει ποσότητα πολλαπλάσια από αυτή που χρειάζεται. Έτσι για παράδειγμα, ένας μεγάλος αρουραίος ενώ πρακτικά χρειάζεται μόνο μία μεγάλη παστίλια για να εξοντωθεί, μπορεί να φάει περισσότερες στο διάστημα των μερικών ημερών που χρειάζεται για να δράσει το δηλητήριο. Γιαυτό καλό είναι να μην τοποθετείτε πολλά δολώματα μαζί και ακόμα αν και κάποιο λείπει να περιμένετε μερικές ημέρες μέχρι να το αναπληρώσετε.
 
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ότι αν όλα έχουν πάει καλά και το δηλητήριο έχει κάνει την δουλειά που πρέπει, θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε το πτώμα. Και αν δεν είστε τυχεροί και έχει αφήσει τη τελευταία του πνοή, σε κάποιο εμφανές μέρος ή μέσα στο λαγούμ του, θα το ανακαλύψετε δυστυχώς με την μυρωδιά όταν έχει αρχίσει να σαπίζει.
 
Το τελευταίο μειονέκτημα είναι ότι αρκετά τρωκτικά, έχουν αρχίσει να γίνονται ανθεκτικά σε αυτά τα αντιπηκτικά δηλητήρια. Γιαυτό, υπάρχει ένας συνεχής αγώνας από τις φαρμακοβιομηχανίες ώστε να τα εξελίσσουν και να παράγουν νέα καλύτερα και με διαφορετικές δραστικές ουσίες στις οποίες δεν έχουν αναπτύξει ακόμα αντισώματα τα τρωκτικά. Γιαυτό καλό είναι να προτιμήσετε κάποιο με πολύ πρόσφατη ημερομηνία παραγωγής, από σχετικά γνωστή και επώνυμη εταιρία, γιατί παλιά δολωματικά δηλητήρια μπορεί να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα πλέον (θα δείτε στις συσκευασίες αρκετά να αναγράφουν τι γενιάς είναι).

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι «I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέρχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.