Παγίδες
Η επόμενη μέθοδος, είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Είναι οι λεγόμενες παγίδες. Οι παγίδες εμπορίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Οι εγκλωβιστικές παγίδες, που αιχμαλωτίζουν ή παγιδεύουν ζωντανό το τρωκτικό και οι άμεσης δράσης που το σκοτώνουν ακαριαία. Οι τελευταίες δεν είναι και τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, ειδικά για μεγάλα τρωκτικά και δύσκολα θα τις βρείτε.
Οι πρώτες χωρίζονται πάλι σε δύο κατηγορίες, αυτές με την κόλλα και τις φάκες.
Αυτές με την κόλλα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και χρησιμοποιούνται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους για μικρά ποντικάκια. Έχουν μία κόλλα ή οποία παραμένει σε ήμι-ρευστή μορφή για πολύ μεγάλο διάστημα, και όταν πατήσει πάνω το τρωκτικό κολλάει και εγκλωβίζεται. Κυκλοφορεί σε μορφή έτοιμης πλάκας αλλά και σαν σωληνάριο κόλλας για να το χρησιμοποιήσετε σε όποια επιφάνεια θέλετε.
Το βασικό της μειονέκτημα είναι ότι είναι σχετικά ακριβή μέθοδος, με την κάθε πλάκα να κοστίζει 1.5 – 2 ευρώ και να είναι χρήσιμη πρακτικά για μόνο 1 τρωκτικό. Το σωληνάριο είναι πιο οικονομικό αλλά και πάλι το κόστος είναι υψηλό αν έχετε μεγάλη προσβολή.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να πατήσετε ή να ακουμπήσει κάτι πάνω στην κόλλα της παγίδας, και αν αυτό συμβεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να φύγει μετά.
Ακόμα χειρότερα μπορεί να πατήσει κάποιο άλλο μικρό ζώο και να εγκλωβιστεί (πχ μια γάτα ή ένα κουταβάκι στις μεγάλες παγίδες για αρουραίους ή ένα πουλί στις μικρές). Γιαυτό δεν θα πρέπει να τις χρησιμοποιείτε σε μέρη που κυκλοφορούν και άλλα μικρά ζώα, γιατί παρόλο που θα μπορέσετε να το απεγκλωβίσετε από την παγίδα με την κόλλα αν πιαστεί, η διαδικασία για να αφαιρέσετε την κόλλα από το τρίχωμα του ζώου, είναι αρκετά δύσκολη και πολύ χρονοβόρα.
Βέβαια, όπως είπαμε είναι η πιο άμεση και αποτελεσματική μέθοδος για να πιάσετε ένα μικρό ποντικάκι που έχει μπει στο σπίτι. Με το κατάλληλο δόλωμα πάνω στην παγίδα της κόλλας (πχ λίγο τυρί, φυστικοβούτυρο, σιτάρι.. ), αν κάποιο ποντικάκι έχει μπει μέσα στο σπίτι ή την αποθήκη σας, θα το πιάσετε την ίδια κιόλας νύχτα.
High-tech μέθοδος: Ξηρός πάγος
Η επόμενη μέθοδος είναι μια μέθοδος που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σχετικά πρόσφατα, αλλά έχει αρκετά καλά αποτελέσματα και πολλά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων.
Είναι η μέθοδος του ξηρού πάγου. Ο ξηρός πάγος, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι απλά παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο έχει την ιδιότητα όταν λιώνει να μετατρέπεται σε αέριο αντί για υγρό. Αυτή του η ιδιότητα, το κάνει ιδανικό για τον χώρο του θεάματος, καθώς όλοι οι καπνοί που έχετε δει σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές (ή ακόμα και στα μπουζούκια) δημιουργούνται απλώς από ξηρό πάγο που λιώνει και μετατρέπεται σε αέριο.
Και επειδή όπως ξέρουμε (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρουμε) η υπερβολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα προκαλεί ασφυξία και θάνατο σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν δηλητηριώδες αέριο.
Αυτή ακριβώς την ιδιότητα εκμεταλλευόμαστε και την χρησιμοποιούμε για την εξόντωση των τρωκτικών. Φυσικά, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε φωλιές τρωκτικών. Μια μικρή χούφτα από ξηρό πάγο στην είσοδο κάθε λαγουμιού και σφράγιση της εισόδου, και η ποσότητα αυτή είναι ικανή να προκαλέσει σταδιακά ασφυξία σε όλα τα τρωκτικά που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Βέβαια, επειδή τα περισσότερα λαγούμια έχουν περισσότερες από μία εισόδους, θα πρέπει να τις κλείσουμε όλες. Το καλό με τον ξηρό πάγο, είναι ότι θα δείτε καπνό να βγαίνει από όποια τρύπα έχετε ξεχάσει να κλείσετε και έτσι θα κλείσετε και αυτή.
Για να είναι περισσότερη αποτελεσματική αυτή η μέθοδος, θα πρέπει να γίνει ώρες που τα τρωκτικά είναι πολύ πιο πιθανό να βρίσκονται στη φωλιά τους. Για τα περισσότερα τρωκτικά, αυτό συμβαίνει τις πρωινές ώρες καθώς είναι νυχτόβια ζώα. Έτσι με το σούρουπο συνήθως βγαίνουν από τις φωλιές τους και επιστρέφουν μέσα σε αυτές με το χάραμα.
Τώρα, θα ρωτήσετε που θα βρείτε ξηρό πάγο και πόσο κοστίζει; Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Ξηρό πάγο θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα που ασχολούνται με εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσεις, συναυλίες…). Πωλούνται συνήθως σε κιβώτια από φελιζόλ, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν για 1-2 εβδομάδες. Το κόστος του είναι σχετικά μικρό με το κιλό να κοστίζει 1.5-3 ευρώ περίπου. Και αν αναλογιστείτε ότι με μόνο μία χούφτα ξηρού πάγου, μπορείτε να σκοτώσετε μια ολόκληρη οικογένεια αρουραίων, τον καθιστά ίσως στην πιο οικονομική μέθοδο εξόντωσης, μετά από τις φάκες.
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου, είναι ότι δεν ασχολείστε καθόλου με την απόρριψη των νεκρών τρωκτικών και δεν έχετε άσχημες μυρωδιές. Η φύση κάνει όλη την δουλειά για εσάς, αποσυνθέτοντας υγειονομικά τα νεκρά τρωκτικά, βαθιά μέσα στο χώμα.
Ένα ακόμα θετικό είναι ότι θεωρείται και λίγο πιο ‘ανθρώπινη’ μέθοδος, καθώς τα τρωκτικά έχουν γρηγορότερο θάνατο, από ότι θα είχαν με τα αιμοπηκτικά δηλητήρια.
Όπως είναι λογικό, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αρουραίους που ζούνε στο χώμα και μόνο αν γνωρίζετε που βρίσκονται οι είσοδοι από τα λαγούμια τους. Μπορείτε να δείτε αυτή τη μέθοδο να χρησιμοποιείται από την πόλη της Βοστώνης για να εξολοθρεύσουν μαζικά αρουραίους από πάρκα και χώρους άθλησης, στο παραπάνω βίντεο.
Γάτες (και κάποιοι σκύλοι)
Οι γάτες είναι μια αρκετά καλή και αποτελεσματική μέθοδος για να απαλλαγείτε οριστικά από τα τρωκτικά. Για τις περισσότερες γάτες, τα ποντίκια και οι μικροί αρουραίοι είναι αγαπημένο θήραμα. Ακόμα και αν δεν έχουν σκοπό να τα φάνε, πολλές φορές τα σκοτώνουν από ένστικτο ή απλά για να παίξουν μαζί τους. Όμως ακόμα και αν η γάτα δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον να κυνηγήσει ποντίκια, και μόνο η παρουσία της τα φοβίζει και έτσι τα αποτρέπει από τον χώρο τον οποίο βρίσκεται.
Επαγγελματική μυοκτονία
Συνοψίζοντας
Αν διαβάσατε όλα τα παραπάνω, θα καταλάβατε ότι παρότι όλες οι παραπάνω μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, κάθε μία θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε διαφορετικές περιπτώσεις. Έτσι ο δολωματικός ψεκασμός, είναι η καταλληλότερη μέθοδος πρόληψης. Ακόμα και αν δεν έχετε προσβολή από τρωκτικά, καλό είναι να υπάρχουν πάντα μερικοί δολωματικοί σταθμοί γεμάτοι με δηλητήριο. Αν έχει μπει ένα μικρό ποντικάκι μέσα στο σπίτι ή την αποθήκη, τότε οι παγίδες με κόλλα θα σας σώσουν μέσα σε λίγες ώρες.
Αν βρίσκεστε σε αγροικία ή εξοχή και έχετε μεγάλη προσβολή από αρουραίους οι οποίοι έχουν φωλιές στο χώμα, τότε ο ξηρός πάγος είναι η πιο γρήγορη και οικονομική λύση για να απαλλαγείτε από αυτούς.
Αν διαθέτετε κατάστημα ή χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος και έχετε προσβολή από τρωκτικά, τότε σίγουρα η επαγγελματική μυοκτονία και απολύμανση από ειδικά συνεργεία είναι απολύτως απαραίτητη.
Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε
- Μια αρκετά καλή μέθοδος για να κλείνετε παλιές ή και νέες ποντικότρυπες, είναι να χρησιμοποιήσετε αφρό πολυουρεθάνης. Ο αφρός πολυουρεθάνης διογκώνεται και έτσι μπορεί να κλείσει αρκετά καλά τις εισόδους από τα λαγούμια. Και αν και τα ποντίκια και οι αρουραίοι, μπορούν να φάνε το οτιδήποτε με το δόντια τους, δεν προτιμούν για κάποιο λόγο τον αφρό πολυουρεθάνης. Αν μάλιστα πάνε να τον μασήσουν πριν στεγνώσει τότε θα κολλήσει το στόμα τους.
- Στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμοι δολωματικοί σταθμοί, που θυμίζουν μικρό λαγούμι και οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα ότι προφυλάσσουν το δόλωμα από την βροχή και τον ήλιο αλλά ταυτόχρονα είναι και πιο θελκτικοί στα τρωκτικά, καθώς πάντα ένα τρωκτικό θα προτιμήσει τον πιο προστατευμένο δρόμο. Το κόστος τους είναι 5-10 ευρώ και είναι συνήθως από πλαστικό. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε και εσείς ένα μόνοι σας από ένα κομμάτι λεπτό κοντρά πλακέ θαλάσσης. και δύο μεντεσέδες.