Πως αλλάζουμε τις βέργες σε ελαιοραδβιστικό

0
 verga_se_elaioravdistiko_1_v1 Αυτή την εποχή ξεκινάει σιγά σιγά η συγκομιδή της ελιάς στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος. Οπότε πρέπει να γίνει η απαραίτητη συντήρηση στα μηχανήματα ελαιοσυγκομιδής, για να βρίσκονται σε άψογη κατάσταση όταν ξεκινήσει η συλλογή του ελαιοκάρπου. Ότι μηχάνημα και να έχετε χρειάζεται συντήρηση, είτε είναι βενζινοκίνητο είτε χειρός. Τα βενζινοκίνητα απαιτούν σίγουρα καλύτερη και πιο σωστή συντήρηση από έμπειρους ή μάστορες, γιατί οι βλάβες κοστίζουν αρκετά.
 
Μια πολύ απλή εργασία όμως που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του, είναι να αλλάξει τις βέργες σε ελαιοραβδιστικό πάγκου. Οι βέργες είναι ελαστικές και κόβονται με τα χρόνια. Το κόστος τους είναι πολύ μικρό (0.40-1 ευρώ) και η αλλαγή τους αρκετά εύκολη, στα περισσότερα ελαιοραβδιστικά.

 ελαστικές βέργες για ελαιοραβδιστικό πάγκουΠεραστές ή κουμπωτές ελαστικές βέργες

 
Υπάρχουν διάφορων ειδών ελαστικές βέργες για ελαιοραβδιστικό. Οι δύο κύριες κατηγορίες είναι αυτές που είναι κουμπωτές και αυτές που είναι περαστές. Οι κουμπωτές μπαίνουν από πάνω στο τύμπανο του ελαιοραβδιστικού, ενώ οι περαστές πρέπει να περαστούν εσωτερικά.
 
Το προτέρημα των κουμπωτών είναι ότι μπαίνουν αρκετά εύκολα ενώ το μειονέκτημά τους, ότι βγαίνουν εξίσου εύκολα. Υπάρχουν διάφορες πατέντες για να τις κάνετε να μην βγαίνουν συχνά, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν τις περαστές.
Οι περαστές, πρέπει να μπουν εσωτερικά καθώς η βάση τους είναι πιο μεγάλη και έτσι “φρακάρει” και στην τρύπα. Είναι αδύνατο να βγουν προς τα έξω και το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να πέσουν μέσα στο τύμπανο. Αλλά λόγω της φυγόκεντρης δύναμης όταν λειτουργεί το ελαιοραβδιστικό, αυτό δεν γίνεται ποτέ.
 

Πως τοποθετείτε τις περαστές ελαστικές βέργες 

Οι περαστές έχουν πάντα μια μικρή τρύπα στο πάνω μέρος, έτσι ώστε να μπορεί να περνάει από μέσα ένα μικρό σύρμα.
 
verga_se_elaioravdistiko_3Το σύρμα πρέπει να το περάσετε και να το αγκιστρώσετε, για να μπορεί να τραβήξετε τη βέργα. Θα πρέπει να το στρίψετε μερικές φορές, γιατί ίσως χρειαστεί  να βάλετε λίγη δύναμη.
 
διεύρυνση τρύπας σε τύμπανο ελαιοραβδιστικού
διεύρυνση τρύπας σε τύμπανο ελαιοραβδιστικού
Τώρα ένα μεγάλο ζήτημα είναι η διάμετρος που έχουν οι τρύπες. Στα περισσότερα μηχανήματα οι τρύπες είναι 10άρες (10 χιλιοστά διάμετρο). Πολλά όμως από αυτά τα μηχανήματα είναι κατασκευές από μικρές-μεσαίες βιοτεχνίες εδώ στην Ελλάδα, και παρόλο που είναι αρκετά καλές κατασκευές γενικά, δεν έχουν γίνει όλες από μηχανήματα ακριβείας. Έτσι υπάρχει περίπτωση οι τρύπες να διαφέρουν λίγο σε διάμετρο, ακόμα και στο ίδιο τύμπανο. Αν προσπαθήσετε να βάλετε μια βέργα σε μικρότερη τρύπα από ότι πρέπει, τότε πιθανώς να κολλήσει και να ταπαιπωρηθείτε αρκετά. Έτσι καλό είναι πριν δοκιμάσετε να βάλετε την βέργα κανονικά, να την βάλετε ανάποδα για να δείτε αν η διάμετρος είναι σωστή. Αν είναι μικρότερη από ότι πρέπει, τότε ανοίξτε την λίγο με ένα τρυπάνι. Αν είναι πολύ μεγαλύτερη και παίζει αρκετά η βέργα, τότε η θα πρέπει να βρείτε κάποια με μεγαλύτερη διάμετρο ή να χρησιμοποιήσετε λίγο κόλλα στο πάνω μέρος της βάσης.
 verga_se_elaioravdistiko_6
 
Τώρα πως περνάμε τη βέργα; Υπάρχουν 2 τρόποι. Αν η τρύπα που θέλουμε να περάσουμε τη βέργα είναι κοντά σε κάποιο πλαινό, τότε μπορούμε να περάσουμε τη βέργα στη μία άκρη του σύρματος, και με την άλλη άκρη να προσπαθήσουμε να βρούμε την τρύπα.
 
verga_se_elaioravdistiko_7Αφού την βρούμε, απλώς τραβάμε το σύρμα μέχρι να βγει το πάνω μέρος της βέργας. Τότε με μια πένσα/τσιμπίδα, τραβάμε την βέργα μέχρι όσο πάει. Μην τραβήξετε με το σύρμα, γιατί πιθανώς να κόψετε τη βέργα.
 

τύμπανο ελαιοραβδιστικού

 
Βέβαια το να κάνετε την παραπάνω διαδικασία, σε κάποια άλλη τρύπα που βρίσκεται πιο μέσα, είναι σχεδόν αδύνατο. Οπότε θα πρέπει να ακολουθήσετε την αντίστροφη διαδικασία. Δηλαδή να περάσετε την άκρη του σύρματος από την τρύπα της βέργας, στο εσωτερικό του τυμπάνου και να προσπαθήσετε να βρείτε την έξοδο στην άκρη του. 
verga_se_elaioravdistiko_11 
 
Εκεί όταν το πιάσετε το περνάτε καλά  στην άκρη του σύρματος και μετά τραβάτε την άλλη άκρη μέχρι να βγει.
 
 

πέρασμα βέργας ελαιοραβδιστικού με σύρμα

 
Όταν βγει ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με πριν. Δηλαδή με μία πένσα/τσιμπίδα, το τραβάτε μέχρι όσο πάει. Μην φοβηθείτε δεν θα σπάσει, καθώς είναι αρκετά ελαστικό, ούτε πρόκειται να βγει.
 
Αν έχετε αρκετά να περάσετε και δεν βαριέστε την διαδικασία, μπορείτε να βγάλετε ολόκληρο το τύμπανο από το ελαιοραβδιστικό και να τα περάσετε λίγο πιο εύκολα. Απλώς έχει 2 ρουλεμάν στο πλάι. Και για να βγάλετε τουλάχιστον το ένα, θέλετε εξωλκέα.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο10 μοναδικά DIY σκαμπό που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας
Επόμενο άρθροΦωτεινός μετεωρολογικός σταθμός με Arduino και LED
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια