Τα παλιά τα χρόνια η συγκομιδή της ελιάς γινόταν με κτένια και κοφίνια. Μετά ήρθαν τα πλαστικά ελαίοπανα και άρχισε να γίνεται πιο επαγγελματική η συγκομιδή της ελιάς. Τα ελαιόπανα ήταν η μόνη επιλογή για πάρα πολλά χρόνια. Την τελευταία δεκαετία άρχισαν να εισάγονται στην αγορά τα ελαιόδιχτα, τα οποία έχουν κερδίσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Ποιες όμως είναι οι διαφορές τους και ποιο πρέπει να αγοράσουμε;
Πλαστικό ελαιόπανο
Το πλαστικό ελαιόπανο είναι φτιαγμένο από πολυπροπυλένιο και συχνά αναφέρεται και ως λινάτσα. Για μεγαλύτερη αντοχή αλλά και για να είναι υδατοπερατό είναι υφαντό. Η αντοχή και η ποιότητα εξαρτώνται από το πάχος της ύφανσης αλλά και το βάρος ανά τετραγωνικό. Όσο πιο πυκνή η ύφανση, τόσο μεγαλύτερη αντοχή θα έχει το ελαιόπανο.
Το βασικό πλεονέκτημα του ελαιόπανου είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε χωράφι με αγκαθωτά ζιζάνια, καθώς αν και πιάνεται, δύσκολα σκίζεται, τουλάχιστον αν είναι καλής ποιότητας με πυκνή ύφανση.
Επίσης έχει και λίγο μεγαλύτερη αντοχή στο φορτίο. Ένα καλό ελαιόπανο μπορεί να αντέξει καρπό εκατοντάδων κιλών.
Το μειονεκτήματα που έχει είναι αρκετά. Καταρχάς είναι αδύνατο να στρωθεί αν έχει αέρα, καθώς ο αέρας το σηκώνει σαν πανί. Ειδικά αν είναι ελαφρύ, μπορεί να σηκωθεί ακόμα και με ένα μικρό αεράκι.
Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι είναι ολισθηρό. Έτσι αν η ελαιοσυλλογή γίνεται σε πλαγιά και το ελαιόπανο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για μερικές μέρες ή ψιχαλίζει, οι πτώσεις από γλίστρημα είναι βέβαιες.
Το τελευταίο σημαντικό μειονέκτημα είναι η τακτοποίηση και αποθήκευσή του. Το ελαιόπανο είναι πολύ πιο δύσκολο να τυλιχθεί και καταλαμβάνει σχετικά μεγάλο όγκο. Επίσης συγκρατεί υγρά, είτε πρόκειται για υγρασία είτε απλώς για λάδια από τον ελαιόκαρπο. Φυσικά αυτό δεν γίνεται σε μεγάλο βαθμό, αλλά πριν τα αποθηκεύσετε για την επόμενη σεζόν πρέπει να τα αερίσετε για αρκετές ημέρες, αλλιώς θα σαπίσουν.
Όπως αναφέρθηκε και λίγο πιο πάνω, ένα καλό σημάδι ποιότητας είναι η πυκνότητα της ύφανσης αλλά και η αντοχή στις UV ακτίνες του ήλιου, που μπορούν να το αποσυνθέσουν.
Στην αγορά υπάρχουν μερικές πολύ αξιόλογες Ελληνικές εταιρίες που έχουν εξαιρετικά ελαιόπανα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
- Λίγο φθηνότερο
- Πιάνεται και σκίζεται πιο δύσκολα
- Βαρύτερο μετά την χρήση
- Μαζεύεται πιο δύσκολα
- Δεν στρώνεται καλά σε δύσκολα σημεία
- Δεν φαίνονται τυχόν επικίνδυνα σημεία στο έδαφος
- Θέλει καλό αερισμό πριν την αποθήκευση
- Καίγεται πιο εύκολα
- Για χωράφια με πολλά ζιζάνια
- Για λασπώδη ή φρεσκοργωμένα χωράφια
- Όταν φυσάει
- Σε έντονες πλαγιές
Πλαστικό ελαιόδιχτο
Το πλαστικό ελαιόδιχτο έχει μερικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, γιαυτό το λόγο προτιμάται πλέον από του ς περισσότερους. Καταρχάς το βρίσκουμε πολύ πιο εύκολα σε μεγαλύτερες διαστάσεις. Έτσι ενώ οι περισσότερες εταιρίες πωλούν ελαιόπανα με μέγιστη διάσταση 7χ12 ή 7χ14, θα βρείτε δίκτυα ακόμα και μεγαλύτερα από 8χ14.
Ο βασικός λόγος για αυτό -το οποίο είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα- είναι ο μικρότερος όγκος που καταλαμβάνει. Έτσι ένα ελαιοδίκτυ μπορεί να έχει ακόμα και το 1/3 του όγκου που έχει ένα αχρησιμοποίητο ελαιόπανο αντίστοιχης διάστασης. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο αισθητό όταν χρησιμοποιηθούν, καθώς το ελαιοδίκτυ τυλίγεται πολύ πιο εύκολα.
Το βάρος είναι ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα. Όχι τόσο στα αχρησιμοποίητα δίκτυα καθώς το βάρος ανά τετραγωνικό είναι περίπου το ίδιο, αλλά περισσότερο στα χρησιμοποιημένα, αφού εκεί τα ελαιόπανα αυξάνουν σημαντικά το βάρος τους, ενώ τα δίκτυα παραμένουν περίπου το ίδιο.
Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι το δίχτυ δεν γλιστράει και δεν το σηκώνει ο αέρας. Έτσι ακόμα και αν έχει σχετικά δυνατό αέρα, το ελαιοδίκτυ θα μείνει στη θέση του, ενώ επειδή είναι διάτρητο δεν συγκρατεί λάδια και νερά και έτσι δεν γλιστράει, τουλάχιστον όχι τόσο πολύ όσο ένα ελαιόπανο.
Μερικά ακόμα μικρά πλεονεκτήματα που αξίζουν αναφοράς είναι ότι μπορείς να βλέπεις επικίνδυνα σημεία στο έδαφος και ότι στρώνεται πολύ πιο καλά σε ελιές με 2 ή περισσότερους κορμούς.
Όμως το δίχτυ έχει και μερικά σημαντικά μειονεκτήματα. Το βασικότερο, το οποίο κάνει αρκετούς να διστάζουν να αφήσουν τα ελαιόπανα, είναι ότι πρέπει ο ελαιώνας να είναι καθαρός. Το ιδανικότερο είναι να έχει γρασίδι μερικών εκατοστών, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχουν παλιά κλαδιά, αγκάθια, βάτα και γενικότερα ζιζάνια στα οποία μπορεί να πιαστεί. Αν και επιδιορθώνεται λίγο πιο εύκολα, η χρήση του σε τέτοιο χωράφι είναι ακατάλληλη. Το ίδιο ισχύει για για χωράφια τα οποία περιέχουν αρκετές μυτερές πέτρες. Παρότι με λίγη προσοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σίγουρα θα σκιστεί πολύ πιο εύκολα από ότι ένα καλό ελαιόπανο.
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει το δίχτυ είναι ότι μπορεί να μεταφέρει χώμα και λάσπη μέσα στις ελιές. Αυτό το πρόβλημα είναι πιο αισθητό σε πρόσφατα οργωμένα, αμουδερικά εδάφη.
Τέλος κάτι το οποίο θα πρέπει να αναφερθεί είναι κλέβονται πιο εύκολα. Αυτό συμβαίνει και λόγω όγκου και βάρους αλλά και επειδή σε αντίθεση με τα ελαιόπανα που διαφέρουν σε χρώμα, ύφανση ή ετικέτα, τα περισσότερα δίχτυα μοιάζουν αρκετά και είναι πολύ πιο δύσκολο να αναγνωρισθούν.
Σημαντική είναι και η ούγια, αφού βοηθάει στο στρώσιμο αλλά και στο τράβηγμα. Μερικά δίχτυα έχουν και μπουντούνιες (κρίκους), από τους οποίους μπορεί να το δέσετε αλλά και να το κρεμάσετε.
Και στα ελαιόδιχτα υπάρχουν μερικές πολύ αξιόλογες Ελληνικές εταιρίες που έχουν ποιοτικά δίχτυα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, αν και τα Ιταλικά θεωρούνται λίγο καλύτερης κατασκευής.
su_service title=”Θετικά” icon=”icon: thumbs-o-up” icon_color=”#00d938″ size=”22″]
- Μεγαλύτερη ποικιλία στα μεγέθη
- Δεν συγκρατεί λίπη και υγρασία
- Ελαφρύτερο
- Στρώνεται καλύτερα
- Μαζεύεται πιο εύκολα
- Βλέπεις τρύπες και επικίνδυνα σημεία
- Σκίζεται πιο εύκολα
- Κλέβεται πιο εύκολα
- Για καθαρά χωράφια
- Για πλαγιές
- Όταν φυσάει
- Για χωράφια με αγκάθια
- Για χωράφια με μυτερές πέτρες
- Για φρεσκοργωμένα αμουδερικά εδάφη