Η επισκευή ενός laptop δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Μερικές φορές, ακόμα και απλές εργασίες, που σε ένα σταθερό υπολογιστή μπορούν να γίνουν μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, σε ένα laptop μπορεί να πάρει ώρες. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το λύσιμο, ειδικά σε νεότερα slim μοντέλα. Όμως δεν είναι όλες οι επισκευές στο laptop δύσκολες. Υπάρχουν μερικές, τις οποίες μπορεί να κάνει ακόμα και ένας εντελώς αρχάριος. Μία από αυτές είναι και η αλλαγή πληκτρολογίου σε ένα laptop. Στα περισσότερα laptop, η διαδικασία είναι τόσο απλή, που δεν χρειάζεται ούτε καν κατσαβίδι.

 

Πως θα βρείτε ποιο πληκτρολόγιο έχει το Laptop σας


Τις περισσότερες φορές, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψάξετε με το μοντέλο του Laptop μια μηχανή αναζήτησης και να βρείτε τη οικονομικότερη προσφορά για το μοντέλο σας. Στα περισσότερα Laptop το πληκτρολόγιο δεν είναι φτιαγμένο για μόνο το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά μπαίνει σε αρκετά μοντέλα της ίδιας εταιρίας ή ίσως και άλλων. 
Κωδικός πληκτρολογίου laptop πάνω στην καλωδιοταινία του πληκτρολογίου.
Για αυτό το λόγο και για περισσότερη σιγουριά καλύτερα είναι να ψάξετε και με τον κωδικό του πληκτρολογίου. Το κωδικού του πληκτρολογίου θα τον λέει μέσα στο manual του Laptop, πάνω στην καλωδιοταινία ή και  πίσω από το πληκτρολόγιο που ήδη έχει το Laptop. 
 
Θα είναι ένας κωδικός που θα είναι ή Sunrex ή Compal ή και τα δύο. Με αυτόν τον κωδικό θα είστε σίγουροι ότι όποιο πληκτρολόγιο τον έχει,  είναι συμβατό και με το δικό σας Laptop.
 
Στο αυτοκόλλητου του πληκτρολογίου αναφέρονται το μοντέλο του πληκτρολογίου (1) ο οποίος είναι ένας γενικός κωδικός που αφορά τον τύπο που ταιριάζει σε αυτό το laptop, η έκδοση της γλώσσας (2) και ο κωδικός του συγκεκριμένου πληκτρολογίου (P/N=Part Number), ο οποίος αφορά το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο (γλώσσα, πλήκτρα….) .
 
Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε είναι η γλώσσα του πληκτρολογίου. Αν δεν είναι από την αντιπροσωπεία και είναι εισαγωγής το πληκτρολόγιο, είναι πιθανό να μην έχει τυπωμένους τους Ελληνικούς χαρακτήρες ή να έχει λίγο διαφορετικά σύμβολα πάνω στα πλήκτρα αναλόγως από ποια χώρα είναι. 
 
Για να βεβαιωθείτε ότι είναι Ελληνικό τότε θα πρέπει να έχει το GK ή GR στη ονομασία του. Βέβαια και Ελληνικούς χαρακτήρες να μην έχει, δεν σημαίνει ότι εσείς δε θα μπορείτε γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες στο Laptop. Απλώς δεν θα έχετε την ευκολία να τους βλέπετε, αν δεν θυμάστε που είναι. 
 
Πληκτρολόγια για laptop θα βρείτε σε αρκετά Ελληνικά καταστήματα, αν και αν το laptop δεν είναι τόσο πρόσφατο ή είναι σπάνιο μοντέλο, η μόνη λύση θα είναι το Ebay.

Αν δεν μπορέσετε να βρείτε το πληκτρολόγιο με τους Ελληνικούς χαρακτήρες ή το πληκτρολόγιο είναι αρκετά πιο ακριβό από το αντίστοιχο Αγγλικό (που είναι πάρα πολύ πιθανό) μπορείτε απλά να κολλήσετε αυτοκόλλητα με Ελληνικούς χαρακτήρες, ειδικά για πληκτρολόγια τα οποία μπορείτε να βρείτε σε αρκετά καταστήματα. 

Αλλαγή χαλασμένου πληκτρολογίου laptop με νέο


αλλαγή σε χαλασμένο πληκτρολόγιο σε Laptop
Το να αλλάξετε το πληκτρολόγιο σε ένα Laptop συνήθως είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Συνήθως, γιατί σε κάποια μοντέλα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία δυστυχώς. Αλλά στα περισσότερα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεβιδώσετε μια βίδα και να ενώσετε μια καλωδιοταινία.

1. Βίδα πληκτρολογίου (αν υπάρχει)

βίδα για πληκτρολόγιο
Ειδική βίδα που συγκρατεί το πληκτρολόγιο. Όπως βλέπετε, δίπλα από κάθε τέτοια βίδα θα υπάρχει πάντα ένα ειδικό σηματάκι.
Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε αν το δικό σας μοντέλο έχει βίδες που συγκρατούν το πληκτρολόγιο από πίσω ή από πάνω. Θα πρέπει να το γυρίσετε ανάποδα και να δείτε αν έχει κάποια βίδα, που έχει το σημαδάκι του πληκτρολογίου δίπλα. Αν έχει,  συνήθως θα βρίσκεται κάπου στο κέντρο, εξωτερικά ή και εσωτερικά, και θα πρέπει να τις ξεβιδώσετε όλες.
 
Στα περισσότερα νεότερα μοντέλα δεν έχει. Σε laptop 10+ χρόνων συνήθως θα υπάρχουν αρκετές.

2. Κλιπς πληκτρολογίου

DSC02033

Αν το πληκτρολόγιο δεν έχει βίδες, τότε είναι σίγουρο ότι θα έχει μερικά κλιπς, που το ασφαλίζουν περιμετρικά. Ακόμα και βίδες να έχει, πάλι υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν τέτοια κλιπς (συνήθως όταν έχει μόνο μία κεντρική βίδα).

Με ένα λεπτό ίσιο κατσαβίδι ή κάτι παρόμοιο θα πρέπει να πιέσετε ένα ένα τα κλιπ προς τα μέσα. Λογικά, όταν θα πιέζετε ένα ένα προς τα μέσα το πληκτρολόγιο θα αρχίσει να ξεκουμπώνει και να βγαίνει σιγά σιγά μόνο του.

Αν δεν αρχίσει να βγαίνει, ακόμα και όταν έχετε πιέσει όλα τα κλιπ, τότε θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει βίδες που το συγκρατούν. Σχεδόν πάντα οι βίδες βρίσκονται προς το κέντρο, οπότε αν εκεί είναι το σημείο που φαίνεται να σκαλώνει, τότε μάλλον είναι κάποια ξεχασμένη βίδα.

Όταν έχει ξεκουμπώσει εντελώς, θα πρέπει να το τραβήξετε προσεκτικά, καθώς το μόνο που θα το συγκρατεί με το Laptop, θα είναι η καλωδιοταινία

3. Καλωδιοταινία

Καλωδιοταινία πληκτρολογίου
Καλωδιοταινία πληκτρολογίου
Η καλωδιοταινία είναι το μέσο που μεταφέρει τα δεδομένα από το πληκτρολόγιο στο Laptop. Συγκρατείται στο ειδικό βύσμα με μια ασφάλεια. Αν τραβήξετε προσεκτικά τη ασφάλεια προς την πλευρά της καλωδιοταινίας, θα ελευθερωθεί η καλωδιοταινία και έτσι το πληκτρολόγιο. 
 
Σε μερικά laptop η ασφάλεια είναι συρταρωτή (όπως αυτό στις φωτογραφίες) ενώ σε άλλα είναι σαν καπάκι, δηλαδή πρέπει να την ανασηκώσετε.
Laptop_Keyboard_Replace_5
Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το νέο πληκτρολόγιο και να ακολουθήσετε αντίστροφη διαδικασία. Για να ασφαλιστεί η καλωδιοταινία του νέου πληκτρολογίου στο Laptop, θα πρέπει τώρα να πιέσετε τη ασφάλεια προς τα πάνω προσεκτικά μέχρι να κλειδώσει.
 
Έπειτα τοποθετείτε το πληκτρολόγιο προσεκτικά στη θέση του, πρώτα στο κάτω μέρος και πιέζετε με το χέρι, μέχρι να κλειδώσουν τα clips παντού.
Laptop_Keyboard_Replace_6-1
Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά, θα είναι έτοιμο προς χρήση και θα λειτουργεί μια χαρά.
 

Μερικά άρθρα για αλλαγές πληκτρολογίου σε συγκεκριμένα μοντέλα laptop


Εδώ θα βρείτε άρθρα, στα οποία γίνεται αναλυτική παρουσίαση της διαδικασίας αλλαγής σε συγκεκριμένα μοντέλα (Με τον καιρό θα προστεθούν δεκάδες διαφορετικά μοντέλα laptop)
 

Βοήθεια
Αν, διαβάσετε το άρθρο και παρόλο αυτά θέλετε περαιτέρω βοήθεια για να αλλάξετε μόνοι σας το δικό σας χαλασμένο πληκτρολόγιο από laptop, δεν έχετε παρά να το αναφέρετε το μοντέλο του laptop στα σχόλια και θα προσπαθήσουμε να σας βρούμε το οικονομικότερο ανταλλακτικό αλλά και αναλυτικό οδηγό για το συγκεκριμένο μοντέλο.
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπλή μετατροπή φορητού σιδηροπρίονου ταινίας σε οριζόντιο
Επόμενο άρθροΠως αλλάζουμε τον κωδικό του WiFi στο ρούτερ Telekom Speedport Entry 2i του ΟΤΕ
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια