καθαρισμός πληκτρολογίου λάπτοπ

Όλα τα πληκτρολόγια μετά από κάποιο καιρό θέλουν καθάρισμα. Ακόμα και αν δεν τρώτε ή δεν σας πέφτουν χυμοί και καφέδες, με την χρήση θα μαζέψουν ξένα υλικά και σκόνη. Ο καθαρισμός τους δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος, αν και μερικές φορές είναι λίγο χρονοβόρος. Ειδικά αν πρόκειται για πληκτρολόγιο laptop, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο παραπάνω.

Το πρόβλημα με τα πληκτρολόγια των laptop είναι ότι δεν μπορούμε να τα γυρίσουμε ανάποδα και να χτυπήσουμε δυνατά, ούτε να χρησιμοποιήσουμε απευθείας κάποιο ειδικό σπρέι για τον καθαρισμό των πλήκτρων. Αν θέλουμε να κάνουμε σωστά την διαδικασία, τότε θα πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα πλήκτρα και να τα καθαρίσουμε ένα ένα.

Πως αφαιρούμε τα πλήκτρα από το πληκτρολόγιο του laptop

Τα πλήκτρα στα πληκτρολόγια των laptop είναι κουμπωτά. Πατάνε είτε σε ένα χιαστί πλαστικό μηχανισμό είτε σε μεταλλικά Π (τα πιο μεγάλα). Και στις δύο περιπτώσεις, για να τα αφαιρέσετε θα πρέπει να τα τραβήξετε με τον δείκτη από το πλάι, πιέζοντας ταυτόχρονα την αντίθετη άκρη με τον αντίχειρα.  Δεν χρειάζεται μεγάλη δύναμη. Απλώς τραβήξτε και θα βγει. Την πίεση με τον δείκτη την κάνουμε για να μην ξεκουμπώνει και η βάση μαζί με το πλήκτρο.

Προσοχή, μην προσπαθήσετε από πάνω ή κάτω γιατί μπορείτε να σπάσετε το μηχανισμό που πατάει το κάθε πλήκτρο.

Πως τα καθαρίζουμε

Εφόσον βγάλετε αυτά που θέλετε να καθαρίσετε, μπορείτε να τα καθαρίσετε με διάφορους τρόπους. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα ειδικά καθαριστικά, αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλά καθαριστικά σπιτιού. Τα πλήκτρα είναι πλαστικά και δεν έχουν κανένα ευαίσθητο μηχανισμό. Ακόμα και καθαριστικό τζαμιών, θα κάνει μια χαρά την δουλειά του. Προσοχή, μην χρησιμοποιήσετε ισχυρά λιποκαθαριστικά, καθώς ίσως καταστρέψουν τα γράμματα πάνω στα πλήκτρα.

Αν έχουν δύσκολους λεκέδες από καφέδες ή χυμούς, θα πρέπει να τα αφήσετε να μουλιάσουν σε ένα μικρό μπολ.

Στο τέλος τα καθαρίζετε με μία πετσέτα και είναι πάλι σαν καινούργια.

Πως καθαρίζουμε κάτω από τα πλήκτρα του πληκτρολογίου

καθαρισμός πληκτρολογίου

Βέβαια εκτός από τα πλήκτρα, θα υπάρχει βρωμιά και από κάτω. Εφόσον έχετε αφαιρέσει τα πλήκτρα, μπορείτε απλά να φυσήξετε με ένα ειδικό σπρέι αέρα ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό φυσερό. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και ηλεκτρική σκούπα, σε χαμηλή ρύθμιση και με προσοχή.

Πως κουμπώνουμε τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο

Πιέζετε μέχρι να ακούσετε το κλικ από το κούμπωμα.

Τώρα, αν έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να κουμπώσουμε πάλι τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο. Εδώ η διαδικασία διαφέρει λίγο αναλόγως τον τύπο. Στα μικρά πλήκτρα, απλώς τα ευθυγραμμίζετε και τα πιέζετε κάθετα, μέχρι να ακούσετε το κλικ από το κούμπωμα. Για να κουμπώσουν, η χιαστή βάση δεν θα πρέπει να είναι ανασηκωμένη. Αν είναι, σημαίνει ότι κάπως έχει μπλοκάρει και θα πρέπει να το ξεμπλοκάρετε. 

πως καθαρίζουμε το πληκτρολόγιο
Πρώτα πρέπει να μπουν οι άκρες του μεταλλικού σύρματος μέσα στις τρυπίτσες, και στην συνέχεια να το κουμπώσετε πιέζοντας.

Στα μεγαλύτερα πλήκτρα, που έχουν το μεταλλικό έλασμα, θα πρέπει να περάσετε πρώτα το μεταλλικό έλασμα στις τρύπες που έχει το πληκτρολόγιο και μετά να το πιέσετε για να κουμπώσει.

 

Αν είχατε βγάλει όλα τα πλήκτρα ταυτόχρονα, ίσως να μην θυμάστε ποιο πάει που. Γιαυτό μία καλή λύση είναι να βγάλετε φωτογραφίες με το κινητό σας, πριν τα αφαιρέσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε το παραπάνω σχεδιάγραμμα, στο οποίο φαίνονται οι θέσεις που έχουν τα πλήκτρα στα περισσότερα QWERTY πληκτρολόγια. Προσοχή, σε κάποια laptop, μπορεί να υπάρχουν έξτρα πλήκτρα ή να έχουν διαφορετική τοποθέτηση (ειδικά τα πλήκτρα για τα σημεία στίξης).

Αφαίρεση πληκτρολογίου

Αν είστε λίγο πιο σχετικοί με τις επισκευές και θέλετε να κάνετε ακόμα καλύτερη δουλειά, τότε καλό είναι να αφαιρέσετε εντελώς το πληκτρολόγιο από το λάπτοπ. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να καθαρίσετε και μερικά σκουπιδάκια που θα υπάρχουν από κάτω, αλλά μπορείτε να το χτυπήσετε και ανάποδα, ώστε να φύγουν τα επίμονα σκουπιδάκια, που έχουν κολλήσει κάτω από τους μηχανισμούς των πλήκτρων.

Τις περισσότερες φορές η διαδικασία είναι αρκετά απλή και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκουμπώσετε κάποια κλιπς και να βγάλετε την καλωδιοταινία. Σε μερικά όμως, ίσως είναι αρκετά πιο δύσκολο. Περισσότερα για αυτό το θέμα, μπορείτε να δείτε σε αυτό τον αναλυτικό οδηγό αλλαγής πληκτρολογίου, όπου υπάρχουν και αρκετά link για συγκεκριμένα μοντέλα laptop.

Απορίες και βοήθεια

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή χρειάζεστε βοήθεια για κάποια από τις διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο, μην διστάσετε να ρωτήσετε στα σχόλια ή να στείλετε email στο info@supereverything.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημιουργία στένσιλ με 3D εκτυπωτή
Επόμενο άρθροΜία έξυπνη σαΐτα που πιλοτάρετε από την οθόνη του κινητού σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια