Αναστήστε ένα αρχαίο laptop με λίγα μόνο ευρώ

Ένα άχρηστο laptop παίρνει και πάλι ζωή από ένα μικρό Raspberry Pi Zero

0
raspberry pi zero laptop

Δεν είναι ανάγκη να χαλάσει ένα laptop για να παροπλιστεί. Μπορεί να είναι εντελώς λειτουργικό, όμως τα χαρακτηριστικά του να είναι πολύ φτωχά για την σημερινή εποχή. Για παράδειγμα τα laptop πριν το 2008 δεν μπορούν να μπουν ούτε στο ίντερνετ. Υπάρχει τρόπος να αναστηθεί ένα τέτοιο laptop; Ναι υπάρχει και μάλιστα δεν κοστίζει πολλά χρήματα.

raspberry pi 3 b
To raspberry pi 3 b, ένας μικρός υπολογιστής έτοιμος προς χρήση.

Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μία νέα “μητρική”, που θα έχει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτήν που είχε πάνω το laptop. Εδώ έρχονται να δώσουν τη λύση τα νέα SoC boards, όπως πχ τα Raspberry. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Raspberry είναι ένας μικρός υπολογιστής που έχει περίπου τις ίδιες διαστάσεις με μία πιστωτική κάρτα. Μπορεί τα χαρακτηριστικά ενός Rapsberry να είναι πολύ χειρότερα ενός καλού, σημερινού υπολογιστή, όμως είναι πολύ καλύτερα από μία μητρική με μονοπύρηνο Pentium του 2006. Προφανώς αυτή η λύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε laptop με καμμένη μητρική ή κάρτα γραφικών.

raspberry pi laptop

Έτσι, αν χρησιμοποιήσετε ένα Raspberry ή κάποιο ανάλογο board (υπάρχουν δεκάδες, πχ τα orange pi, το khadas vim..) ως μητρική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πάλι το παλιό σας laptop. Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί raspberry σε laptop. Πριν ένα χρόνο είχαμε δει ένα ανάλογο project. Όμως, αυτή η προσπάθεια είναι σίγουρα πολύ πιο “κομψή”, αφού ο δημιουργός του project καταφέρνει να χωρέσει το raspberry pi, στην θύρα που υπάρχει για το dvd drive. Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει, αν και χρησιμοποίησε ένα Raspberry Zero, πιθανώς μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πολύ πιο ισχυρό Raspberry Pi  3 B+, αν απλώς έβγαζε τις USB θύρες. Όπως είπαμε και πιο πάνω, υπάρχουν και πολύ πιο ισχυρά boards. Με 50-80 ευρώ βρίσκετε τέτοια boards, ακόμα και με 4GB RAM.

σύνδεση οθόνης σε raspberry pi zero
H σύνδεση της οθόνης έγινε με κολλητήρι, απευθείας από την αρχική πλακέτα στα pins του Raspberry Pi Zero

Φυσικά δεν πρόκειται για plug n’ play διαδικασία. Καταρχάς πρέπει να φτιάξετε μία βάση με 3D εκτυπωτή ή CNC, για τη θέση του dvd drive. Στην συνέχεια πρέπει να συνδέσετε το πληκτρολόγιο και την οθόνη του laptop πάνω στο board. Και τα δύο δεν είναι τόσο εύκολη διαδικασία (ειδικά το πληκτρολόγιο), αλλά μπορεί να γίνει.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλη την διαδικασία στο instructables του δημιουργού.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY μίνι BAR από μία μεταλλική βαλίτσα
Επόμενο άρθροΈνας 3D εκτυπωτής φτιαγμένος από 3D εκτυπωτή
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια