Αρχαίο Laptop παίρνει ξανά ζωή με ένα Raspberry Pi

0
raspberry pi laptop

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα laptop αν και είναι πλήρως λειτουργικό,  είναι τόσο απαρχαιωμένο σε επεξεργαστή και μνήμη, που είναι πρακτικά άχρηστο. Από ένα τέτοιο laptop μπορούμε να διασώσουμε τον δίσκο, το dvd ή ακόμα και την οθόνη, αλλά όλο το υπόλοιπο κομμάτι πάει στη ανακύκλωση. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Αν όμως έχετε όρεξη, αρκετό μεράκι και ένα raspberry pi πρόχειρο, τότε ίσως μπορείτε να ξαναδώσετε ζωή σε ένα αρχαίο Laptop, όπως έκανε και ο χρήστης thedalles77 από το github.

Σε ένα αρκετά λεπτομερές pdf που ανέβασε στο λογαριασμό του, δείχνει πως κατάφερε να ενσωματώσει ένα Rapsberry Pi 3 σε ένα -πραγματικά αρχαίο- Sony Vaio PCG-K25, το οποίο αν εξαιρέσει κανείς τον πρακτικά άχρηστο board (Pentium 4 επεξεργαστή και 512MB RAM), λειτουργούσε μία χαρά.

Η βάση του Rapsberry Pi 3.Όπως φαίνεται από την φωτογραφία χρειάστηκε να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις

Το Raspberry Pi 3 , για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα μικρό SBC, το οποίο διαθέτει 4πύρηνο επεξεργαστή (τεχνολογίας ARM) και 1GB RAM. Το κόστος του είναι περίπου 25 ευρώ και για τα σημερινά δεδομένα είναι λίγο αργό, αφού έχουν κυκλοφορήσει – με μόλις λίγα ευρώ παραπάνω – 8πύρηνα SBC με 3GB RAM,. Παρόλα αυτά -για αρκετούς λόγους- είναι πολύ πιο λειτουργικό από τον μονοπύρηνο Pentium 4 με τα 512MB RAM.

H διαδικασία μετατροπής δεν ήταν πολύ οικονομική. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, το συνολικό project κόστισε περίπου 230 δολάρια (ήτοι 200 ευρώ), ποσό υπερβολικά μεγάλο για να διασωθεί ένα αρχαίο laptop, αφού στη σημερινή εποχή βρίσκεις με λιγότερα χρήματα, καινούργια Κινέζικα laptop με πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά . Βέβαια τα περισσότερα από τα χρήματα δαπανήθηκαν για την αγορά νέων boards, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μεταγενέστερα projects (πχ το board που χρησιμοποίησε για την LCD οθόνη είναι universal και κάνει για όλες τις οθόνες). Οπότε αν γενικά σας αρέσουν τέτοια hacks, δεν θα πάνε χαμένα ακόμα και αν βαρεθεί τε το Raspberry Laptop.

Το πίσω μέρος του Sony Vaio. Για όσους δεν τα πρόλαβαν, σχεδόν όλα τα πρώιμα laptop είχαν τα περισσότερα ports στο πίσω μέρος και όχι στο πλάι

Και φυσικά δεν ήταν και πολύ εύκολη. Υπάρχουν αρκετές μετατροπές που χρειάζεται να κάνει κάποιος (πχ πρέπει να προστεθεί ένα board για να δουλέψει η LCD οθόνη). Οπότε είναι ένα project, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο εκπαιδευτικό παρά πρακτικό.

Παρόλα αυτά, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει στην σελίδα του project στο gihub όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να το αντιγράψει.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΡετρό βαλίτσες γίνονται εντυπωσιακά ηχεία
Επόμενο άρθροReview: Αδιάβροχο σακίδιο πλάτης Laptop με 21 ευρώ (Tigernu T-B3143)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια