Unboxing – Raspberry Pi 3 – Model B

2
Raspberry Pi 3 model_b_1_v1

To Raspberry Pi 3, ένας single-board υπολογιστής που έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από μια πιστωτική κάρτα. Το πρώτο μοντέλο, κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από τότε έχουν γίνει αρκετές αναβαθμίσεις στις δυνατότητες του μοντέλου.

Ο βασικός σκοπός της κατασκευής του Raspberry Pi, ήταν η δημιουργία ενός πολύ οικονομικού μικρού υπολογιστή, που θα βοηθούσε στην διάδοση και την ανάπτυξη της επιστήμης των υπολογιστών, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι το συνολικό του κόστος του ήταν λίγο λιγότερο από 40 δολάρια. Φυσικά με τέτοιο κόστος, οι αρχικές προδιαγραφές του Raspberry Pi, ήταν αρκετά μικρές (μονοπύρηνος 700MHz arm επεξεργαστής και 128 μνήμη, για το πρώτο Raspberry).
Από τότε, έχουν αλλάξει πολλά, με το τελευταίο Raspberry Pi, το 3 Model B, να έχει 64bit 4πύρηνο επεξεργαστή στα 1.2GHz και ενσωματωμένη μνήμη 1GB, στο ίδιο ακριβώς κόστος (35 Δολάρια για αγορά από το εξωτερικό). Έτσι αν και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί σε επιδόσεις, με ολοκληρωμένο υπολογιστή τελευταίας γενιάς, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από ότι μπορούσαν οι προηγούμενες εκδόσεις.

Τι ακριβώς μπορεί να κάνει το Raspberry Pi;

Raspberry Pi 3 model_b_4_v1To Raspberry Pi έχει απεριόριστες δυνατότητες, αφού οι πολύ μικρές του απαιτήσεις σε όγκο και κατανάλωση ρεύματος, το καθιστούν ιδανικό για λειτουργία οποιοδήποτε σύστημα αυτοματόποιησης.
Η πιο συνηθισμένη χρήση που έχει ένα Rapsberry Pi, είναι σαν Media Center. Με την προσθήκη του κατάλληλου λογισμικού και ίσως και κάποιων αξεσουάρ (τηλεκοντρόλ υπερύθρων και θύρα υπερύθρων) μπορεί πολύ απλά να μετατρέψει οποιαδήποτε απλή τηλεόραση σε ένα Media Center, με αρκετές δυνατότητες. Η τελευταία έκδοση, η 3, σε αντίθεση με τις προηγούμενες οι οποίες ήταν λίγο αργές, μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα σε αυτή την χρήση.
Άλλες συνηθισμένες χρήσεις του PI, είναι σαν retro gaming κονσόλα, αφού πάλι με την χρήση του κατάλληλου λειτουργικού, μπορείτε να ξαναπαίξετε παιχνίδια, παλιών παιχνιδομηχανών αλλά και arcade (αυτά με το κατοστάρικο) στην οθόνη της τηλεόρασή σας.
Σίγουρα, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει, και τον σκοπό δημιουργίας του PI, που ήταν η διάδοση της επιστήμης των υπολογιστών. Το βασικό και επίσημο λειτουργικό του Raspberry, το Raspbian, προσφέρει όλα τα απαραίτητα προγράμματα που θα χρειαστεί ένας μαθητής/φοιτητής για να εντρυφήσει σε γλώσσες προγραμματισμού αλλά και άλλες θετικές επιστήμες.

Χαρακτηριστικά του Raspbery PI 3 model B

Raspberry_Pi_3_model_b_6_v1Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του Raspberry PI 3 (model B)
Raspberry Pi 3 Model B
Επεξεργαστής
ΜοντέλοARM CORTEX A-53
Πυρήνες4
Ταχύτητα1.2 GHz
Μνήμη
Μέγεθος1GB SDRAM
Δυνατότητα επέκτασηςΌχι
GPU
ΜοντέλοBroadcome Videocore IV 400MHz
ΜνήμηΚοινή με SDRAM
Θύρες
USB4 x USB 2.0
Εικόνα1 x HDMI (1.3/1.4) + 1 x Composite
Ηχος1 αναλογική (3.5 χιλιοστά) + 1 ψηφιακή (μέσω HDMI)
Κάρτα μνήμης1 x Micro SD
Δίκτυο
Ενσύρματο1 x Εthernet
ΑσύρματοWiFi 802.11n / Bluetooth
Τροφοδοσία
ΥποδοχήMicro USB
Μέση κατανάλωση4 Watt
Ελάχιστη τροφοδοσίαΤροφοδοτικό 5V με ισχύ > 1 Αμπέρ (προτεινόμενη > 2)
Διάφορες υποδοχές
Camera15pin MIPI Camera Connector
Οθόνη
GPIO Pins40
Διαστάσεις
Μέγεθος85.6 χ 56.5 χιλιοστά
Βάρος45 γραμμάρια

Διάφορα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζει το Raspberry Pi 3

  • Raspbian (το αυθεντικό λειτουργικό του Raspberry)
  • Ubuntu Mate (μια διανομή του Ubuntu με το ελαφρύ Mate Desktop Enviroment)
  • OpenElec (μια παραλλαγή του KODI Media Center)
  • OSMC (Open Source Media Center)
  • Windows 10 ΙΟΤ Core (Μια μικρή παραλλαγή των Win 10 για ARM επεξεργαστές)
  • Weather Station (ένα λειτουργικό που σας επιτρέπει, να μετατρέψετε εύκολα το Raspberry σε μίνι μετεωορολογικό σταθμό)
  • Risc OS (ένα μικρό και εύχρηστο λειτουργικό για ARM επεξεργαστές, που δεν βασίζεται σε Linux)
  • Pidora (μικρή διανομή Linux, βασισμένη στο Fedora)
  • Bodhi (ελαφρυά και όμορφη διανομή Linux)
  • RetroPie (λειτουργικό σύστημα, με ενσωματωμένες αρκετούς emulator για παλιές παιχνιδομηχανές)
  • PiPlay (παρόμοια με την προηγούμενη)
Και φυσικά, πάρα πολλά ακόμα.

Εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος

Raspberry_Pi_3_model_b_8_v1Η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, είναι αρκετά απλή. Το μόνο που χρειάζεστε, είναι μια MicroSD κάρτα με την κατάλληλη χωρητικότητα και το img αρχείο του λειτουργικού συστήματος που θέλετε να εγκαταστήσετε. Αναλόγως το λειτουργικό που έχετε, ο τρόπος αντιγραφής του img στην κάρτα μνήμης. Πάντα θα υπάρχει αναλυτικός οδηγός, στην σελίδα του λειτουργικού συστήματος που θέλετε να κατεβάσετε.
Εφόσον γράψετε το img στην κάρτα μνήμης, δεν έχετε παρά να την εισάγετε στην υποδοχή του Raspberry. Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά, θα δείτε τα φωτάκια ένδειξης που διαθέτει, να αναβοσβήνουν. Αν έχετε συνδέσει και το Raspberry σε οθόνη, θα πρέπει να βλέπετε και το λειτουργικό να φορτώνει στην οθόνη.
Αν τα φωτάκια, δεν αναβοσβήνουν και η οθόνη είναι μαύρη, κάτι δεν έχει πάει καλά κατά την εγγραφή του λειτουργικού συστήματος στην κάρτα μνήμης και θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε

Το κόστος ενός Raspberry Pi 3 είναι γύρω στα 30-35 ευρώ. Πωλείται σε αρκετά καταστήματα κυρίως από εξωτερικό. Μία από τις καλύτερες επιλογές (πλέον ο τρόπος που το προμηθευόμαστε και εμείς) είναι μέσω του . Το Gearbest είναι ένα e-shop με ειδίκευση σε gadget και γενικά προϊόντα τεχνολογίας. Η τιμή που έχει στο Gearbest είναι γύρω στα 30-33 ευρώ με δωρεάν έξοδα αποστολής σε Ελλάδα. Σε flash sales ίσως το πετύχετε και λίγο πιο φτηνά.
Ένα από τα θετικά του Gearbest είναι ότι έχει και αρκετά έξτρα ειδικά για Raspberry PI (θήκες, ψύκτρες, κάμερα, οθόνη…). Περισσότερα σχετικά με αγορές από το GearBest, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μερικοί οδηγοί για το Raspberry pi 3


Μερικά μικρά που θα πρέπει να γνωρίζετε

Raspberry_Pi_3_model_b_10_v1

  • Το Pi, δεν έχει ενσωματωμένο διακόπτη on/off. Ξεκινάει όταν τον συνδέσετε στην παροχή ρεύματος και σταματάει όταν διακόψετε την παροχή. Φυσικά μπορεί να κλείσει και απο το λειτουργικό σύστημα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε εσείς διακόπτη on/off ο οποίος πωλείται έξτρα.
  • Αν και το Pi,  δεν απαιτεί θήκη και μπορεί να λειτουργήσει και έτσι, καλό είναι να αγοράσετε ή να φτιάξετε μία μόνοι σας. Θα το προφυλάξει από υγρασία και τυχόν ατυχήματα. Το καλό με τις επίσημες θήκες, είναι ότι συνήθως ταιριάζουν και σε μεταγενέστερα μοντέλα.
  • Το raspberry Pi 3 δεν έχει ψύκτρες για το επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Η αλήθεια είναι ότι για απλή χρήση σε κανονικές συνθήκες δεν θα χρειαστείτε, αλλά αν θέλετε να κάνει βαριά χρήση σε θερμό περιβάλλον, τότε καλό είναι να βάλετε. Αν θέλετε να δείτε πως γίνεται, πατήστε εδώ.
Διαφήμιση
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Τιμή
Χαρακτηριστικά
Λειτουργικότητα
Συσκευασία
Υποστήριξη
Προηγούμενο άρθροΝέες δυνατότητες με ένα καινοτόμο CNC χειρός
Επόμενο άρθροReview: Ελαφρύ θαμνοκοπτικό Makita EBH252U (τετράχρονο κινητήρα)
unboxing-raspberry-pi-3-model-bTo Raspberry Pi 3, ένας single-board υπολογιστής που έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από μια πιστωτική κάρτα. Το πρώτο μοντέλο, κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από τότε έχουν γίνει αρκετές αναβαθμίσεις στις δυνατότητες του μοντέλου.Ο βασικός σκοπός της κατασκευής του Raspberry Pi,...
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια