Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των εκτυπωτών, ακόμα και των laser, έχουν πέσει δραματικά. Εκεί που παλιά ήθελες 150-200 ευρώ για να πάρεις ένα αξιοπρεπή εκτυπωτή, τώρα με λιγότερα από 80 ευρώ μπορείς να βρεις έναν αρκετά καλό. Μάλιστα, μπορείς να βρεις ακόμα και πολυμηχάνημα, όπως το Canon PIXMA TS3150 με λιγότερο από 40 ευρώ!!! Μπορεί ένα τόσο φθηνό πολυμηχάνημα να είναι καλό ή είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό; Ας το δούμε αναλυτικά

Επισήμανση
Το άρθρο βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς ενημέρωσης. Περισσότερες φωτογραφίες και αναλυτικοί οδηγοί θα ανεβαίνουν συνεχώς μέσα στις επόμενες ημέρες.

Χαρακτηριστικά πολυμηχανήματος Canon TS3150

ΕταιρίαCANON
ΜοντέλοPIXMA TS3150
ΕίδοςΠολυμηχάνημα/Εκτυπωτής
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή40-50 ευρώ (39.90@E-shop.gr)

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ταχύτητα εκτύπωσης απλό7.7 εικόνες το λεπτό
Ταχύτητα εκτύπωσης έγχρωμο4 εικόνες το λεπτό
Μέγιστη ανάλυση εκτύπωσης4800 χ 1200 dpi
Μέγιστο μέγεθος χαρτιού εκτύπωσηςLTR (Letter)
Μέγιστο βάρος χαρτιού64-105g/m² απλό, έως 275g/m² φωτογραφικό
Ταχύτητα σάρωσης (Α4)Περίπου 15 δεύτερα
Μέγιστη ανάλυση σάρωσης1200 χ 600 dpi
Μέγιστο μέγεθος χαρτιού σάρωσηςLTR (Letter)
Συμβατό μελάνιPG-545 / XL, CL-546 / XL
Μέγιστες σελίδες με PG-545 / CL-546180 σελίδες
Μέγιστες σελίδες με PG-545XL / CL-546XL400 σελίδες
WiFiIEEE 802.11 b/g/n
Ασφάλεια WiFiWPA2-PSK/WPA-PSK/WEP
Υποστηριζόμενα λειτουργικάWindows / MacOS / iOS / Android / Linux
Θόρυβος<45dB
Βάρος3.8 κιλά
Διαστάσεις 435 χ 316 χ 145 χιλιοστά

 

Τι περιέχει η συσκευασία

canon pixma ts3150

Στην συσκευασία υπάρχει ο Canon Pixma TS3150, ένα καλώδιο τροφοδοσίας (το τροφοδοτικό είναι ενσωματωμένο στο πίσω μέρος), 2 αυθεντικά μελάνια PG-545, εγχειρίδιο χρήσης και CD με τις απαραίτητες εφαρμογές. 

canon pixma ts3150 unboxing

Η συσκευασία είναι αρκετά καλή και όλα τα κινητά μέρη του εκτυπωτή είναι ασφαλισμένα. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να χτυπηθεί ή να πάθει κάποια ζημιά κατά την μεταφορά.

Πρώτες εντυπώσεις από πολυμηχάνημα Canon TS3150

Πολυμηχάνημα θεωρείται ο εκτυπωτής που έχει κάποια επιπλέον λειτουργία. Συνήθως αυτή η λειτουργία είναι το σκάνερ, αλλά πολλές φορές μπορεί να έχει ακόμα και φαξ. Το πλεονέκτημα ενός πολυμηχανήματος έναντι ενός εκτυπωτή με ξεχωριστό σκάνερ είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φωτοτυπικό, χωρίς να γίνει κάποια ενέργεια σε υπολογιστή. Περισσότερα για τις διαφορές των εκτυπωτών μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.

Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ένα από τα πιο οικονομικά της αγοράς. Η τεχνολογία εκτύπωσης είναι inkjet, με δυνατότητα έγχρωμης εκτύπωσης. Σε αντίθεση με τους πιο πολλούς εκτυπωτές που διαθέτουν 4 ξεχωριστά μελάνια, αυτός διαθέτει μόνο 2, ένα μαύρο και ένα έγχρωμο. Αυτό έχει και θετικά και αρνητικά. Το θετικό είναι ότι είναι πιο οικονομικό να αγοράζεις 1 έγχρωμο μελάνι αντί για 3, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι ίσως θυσιάζεται λίγο η ποιότητα των χρωμάτων.

Διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης μέσω WiFi και ειδική εφαρμογή για android και iOs για απευθείας εκτύπωση από κινητά και tablet. H λειτουργία και η εμβέλεια του WiFi είναι αξιοπρεπής και πραγματικά μπορείτε να χρησιμοποιηθεί άνετα σαν πολυμηχάνημα δικτύου. Η διαδικασία σύνδεσης στο δίκτυο είναι σχετικά απλή και απαιτεί μόνο λίγα λεπτά.

Ποιότητα κατασκευής / μέγεθος

Η ποιότητα κατασκευής δεν είναι κακή. Όχι ότι είναι κορυφαία, αλλά η αλήθεια είναι ότι για ένα τόσο φθηνό προϊόν, περίμενες κάτι χειρότερο. Όμως όλα δείχνουν αξιοπρεπή, τουλάχιστον για ένα πολυμηχάνημα των 40 ευρώ.

Το μέγεθος είναι μικρό. Σίγουρα μικρότερο από τα κλασσικά πολυμηχανήματα. Για την ακρίβεια οι διαστάσεις του είναι 435x316x145  χιλιοστά. Και από βάρος δεν τα πάει άσχημα. Ζυγίζει μόνο 3.8 κιλά, οπότε μπορείτε να τον μεταφέρετε άνετε όπου θέλετε.

Μικρή οθόνη

 

Η οθόνη είναι ένα από τα αρνητικά αυτού του πολυμηχανήματος. Σίγουρα είναι μία από τις “θυσίες” που έγιναν για να πετύχουν μία τόσο χαμηλή τιμή. Είναι σχετικά μικρή και δεν είναι φωτιζόμενη. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται και πολύ μεγαλύτερη, αφού οι επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι ελάχιστες, αλλά δεν θα έπεφτε έξω η Canon με 1″ παραπάνω οθόνη.

Μενού ρυθμίσεων και συντήρησης

Πατώντας το κουμπί με το γράμμα “i”, ο εκτυπωτής εκτυπώνει 2 φύλλα με όλες τις πληροφορίες και τις επιλεγμένες ρυθμίσεις του εκτυπωτή. Για να μπείτε στο μενού συντήρησης πατάτε το σηματάκι με την πένσα και το κατσαβίδι.

Όσο και να φανεί περίεργο δεν υπάρχει το κλασσικό “μενού ρυθμίσεων”. Η μόνη ρύθμιση που θα χρειαστείτε να κάνετε είναι το σετάρισμα του WiFi. Μετά από αυτό, οι μόνες επιλογές είναι όσες έχουν να κάνουν με το φωτοτυπικό, δηλαδή πόσα αντίγραφα θα κάνετε, το μέγεθος των σελίδων και αν θα είναι έγχρωμα ή όχι. Οπότε με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι η λειτουργία του είναι εξαιρετικά απλή, χωρίς αυτό απαραιτήτως να είναι και καλό. 

Εκτός από τις  ανύπαρκτες ρυθμίσεις, η Canon για κάποιο περίεργο λόγο έχει κάνει πολύπλοκη και την διαδικασία συντήρησης/επιδιόρθωσης προβλημάτων. Έτσι αντί να υπάρχουν μία δύο λέξεις να περιγράφουν την κάθε επιλογή (πχ καθαρισμό κεφαλών), τώρα υπάρχει μόνο ένας αριθμητικός κώδικας. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά στο εγχειρίδιο η αντιστοίχηση του κώδικα με τι κάνει ο κάθε αριθμός. Οπότε πρέπει να ψάξετε στην ιστοσελίδα της Canon να βρείτε τι σημαίνει ο καθένας. Αυτή η@$@# δεν συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά στα περισσότερα αντίστοιχα της Canon.

Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, οι πιο πολλές από αυτές τις επιλογές υπάρχουν στο λογισμικό της Canon για Windows και MAC, οπότε μόνο αν θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε χωρίς υπολογιστή ή από Linux είναι λίγο πιο μπέρδεμα.

Μέγεθος χαρτιού εκτύπωσης / σκάνερ

canon ts3150
Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία, το Letter είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από μία κόλλα Α4

Οι μέγιστες δυνατότητες εκτύπωσης για αυτό το πολυμηχάνημα είναι το μέγεθος letter, που είναι ελάχιστα πιο μεγάλο από μία κόλλα Α4. Το ίδιο ισχύει και για το σκάνερ, όπου και εκεί το μέγιστο μέγεθος είναι το letter. Και στα δύο υπάρχουν οι σημάνσεις για όλα τα μικρότερα μεγέθη. Αναλυτικά στην εκτύπωση υπάρχει σήμανση για

 • LTR
 • A4
 • B5
 • A5
 • 5×7 ίντσες
 • 4χ6 ίντσες
 • και letter

Μόνο ένα feeder χαρτιού, η εκτύπωση διπλής όψης γίνεται χειροκίνητα

Δυστυχώς αυτό το μοντέλο δεν έχει συρταράκι για επιπλέον χαρτί. Η εκτύπωση γίνεται μόνο από το feeder που υπάρχει στο πίσω μέρος. H μέγιστη χωρητικότητα είναι περίπου 50-60 φύλλα κανονικού πάχους.

Το χαρτί που υποστηρίζει είναι το κοινό (64-105g/m²) και φωτογραφικό (έως 275g/m²).

Ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα που έχει ο TS3150 είναι ότι η διπλή εκτύπωση γίνεται χειροκίνητα. Δηλαδή, όταν εκτυπωθεί η μία όψη, θα πρέπει να παίρνετε το χαρτί και να το αναποδογυρίζετε και να το βάζετε πάλι στην υποδοχή και μετά να πατάτε το start. Προφανώς αν θέλετε να κάνετε, κυρίως, διπλές εκτυπώσεις, αυτός ο εκτυπωτής είναι ακατάλληλος.

Ταχύτητα εκτύπωσης / σάρωσης

Η ταχύτητα εκτύπωσης είναι μέτρια. Δεν της λες ούτε πολύ αργή, αλλά σίγουρα ούτε και γρήγορη. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή μπορεί να εκτυπώσει 7.7 εικόνες το λεπτό σε μονόχρωμη λειτουργία και 4 εικόνες το λεπτό σε έγχρωμη. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η IPM μέτρηση (εικόνες ανά λεπτό) δεν έχει καμία σχέση με την PPM (σελίδες ανά λεπτό). Με εκτύπωση κειμένου η ταχύτητα είναι πολύ πιο μεγάλη.

Η ταχύτητα σάρωσης και εδώ δεν είναι άσχημη. Για μία πλήρη κόλλα Α4 σε μέγιστη ανάλυση είναι περίπου 15 δεύτερα. 

Ποιότητα εκτύπωσης / σάρωσης

Η μέγιστη ανάλυση στην εκτύπωση είναι 4800χ1200 dpi, το οποίο σαν νούμερο είναι αρκετά καλό για έναν τόσο φθηνό εκτυπωτή. Η αλήθεια είναι ίσως στη πραγματικότητα να είναι λίγο χειρότερη από ακριβότερους εκτυπωτές με την ίδια ονομαστική ανάλυση, αλλά σίγουρα κακή δεν είναι.

Η μέγιστη ανάλυση σάρωσης είναι 1200χ600 dpi, νούμερο καλό για απλή οικιακή χρήση, αλλά σίγουρα όχι για επαγγελματική.

Μόνο μία θύρα για σύνδεση με υπολογιστή

canon ts 3150

Ακόμα ένα αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για απευθείας εκτύπωση από SD κάρτα ή USB στικάκι. Η μόνη θύρα που υπάρχει είναι η θύρα για type b βύσμα USB, για σύνδεση του εκτυπωτή με τον υπολογιστή. 

Η έλλειψη αυτής της δυνατότητας μετριάζεται λίγο από την δυνατότητα εκτύπωσης μέσω Wifi/κινητού, αλλά και πάλι, είναι κάτι που ψιλοθεωρείται standard για τους πιο πολλούς εκτυπωτές/πολυμηχανήματα.

Σχετικά αθόρυβος

Ο Canon TS3150 είναι σχετικά αθόρυβος στην λειτουργία του. Όχι ότι δεν ακούγεται, αλλά σε σύγκριση με τους περισσότερους inkjet εκτυπωτές που είναι λίγο θορυβώδεις κατά την διάρκεια της εκτύπωσης, αυτός είναι πολύ πιο ήσυχος. Μάλιστα ειδικά η σάρωση δεν ακούγεται καν.  

Εκτύπωση από Windows, MAC , iOS, Android και Linux 

Μέσα στην συσκευασία υπάρχει CD με όλους τους drivers και τις απαραίτητες εφαρμογές για υπολογιστές με λειτουργικό Windows ή MAC. Μέσω αυτών των εφαρμογών μπορείτε να επιτύχετε τα μέγιστα από τις δυνατότητες αυτού του πολυμηχανήματος, καθώς υπάρχει ειδική εύχρηστη εφαρμογή (με αρκετές δυνατότητες) και για εκτύπωση αλλά και για σάρωση.

Για iOS και Android υπάρχει ειδική εφαρμογή που σας επιτρέπει ασύρματη απευθείας εκτύπωση. Εδώ οι δυνατότητες είναι λιγότερες από ότι σε Windows/Mac και προτείνεται μόνο για την απευθείας εκτύπωση φωτογραφιών. 

Test page με τους drivers για Linux από minipc με λειτουργικό Ubuntu 18.04

Αν είστε χρήστης Linux θα πρέπει να εγκαταστήσετε τους επίσημους drivers και εφαρμογές της Canon για Linux (υπάρχουν στο σάιτ), αλλά δυστυχώς εδώ οι δυνατότητες είναι πολύ πιο περιορισμένες. Όμως μπορείτε να κάνετε όλες τις βασικές λειτουργίες. Δεν δοκιμάστηκαν ακόμα οι εφαρμογές windows μέσω Wine για να δούμε αν λειτουργούν.

Μελάνια και κόστος εκτύπωσης

μελάνι pg545

Αν αναρωτιέστε πως γίνεται η Canon να βγάζει κέρδος πωλώντας τόσο φθηνά ένα πολυμηχάνημα (το οποίο έχει μέσα και 2 γεμάτα μελάνια), η απάντηση είναι -φυσικά- από τα αναλώσιμα. Ο συγκεκριμένος εκτυπωτής χρησιμοποιεί 2 μελάνια, ένα έγχρωμο και ένα μαύρο. Και στα δύο αυτά μελάνια υπάρχουν 2 μεγέθη, το απλό και το XL.

Η τιμή στο Ελληνικό εμπόριο για το επίσημο, απλό μελάνι είναι 12-14 ευρώ και μπορεί να βγάλει μέχρι 180 σελίδες (περίπου 0.07 λεπτά η σελίδα). Το XL μελάνι κοστίζει 18-20 ευρώ και μπορεί να βγάλει 400 σελίδες (περίπου 0.05 ευρώ η σελίδα). Και τα δύο δεν μπορούν να θεωρηθούν οικονομικά, αλλά το κόστος εκτύπωσης είναι λογικό για έναν φθηνό inkjet. Ελάχιστοι οικονομικοί, inkjet εκτυπωτές έχουν αισθητά μικρότερο κόστος. Μόνο αν πάτε σε αρκετά ακριβά μοντέλα, συνήθως πέφτει το κόστος των μελανιών, και αυτό όχι πάντα.

Στο εμπόριο υπάρχουν και συμβατά μελάνια, με το XL να πωλείται 10-12 ευρώ, αλλά ακόμα δεν έχουμε δοκιμάσει κάποιο για να πούμε εντυπώσεις.

Προβλήματα / Ελαττώματα

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Αν βρούμε κάποιο στο μέλλον, θα γίνει update.

Τώρα όσο αναφορά τα ελαττώματα δεν είναι και λίγα. Τα περισσότερα αναφέρθηκαν και πιο πάνω. Δηλαδή σχετικά μικρή οθόνη, κωδικοποιημένο σύστημα συντήρησης, δεν έχει δυνατότητα εκτύπωσης/σάρωσης από/σε USB ή SD κάρτα και δεν έχει αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε

Το πολυμηχάνημα Canon PIXAM TS3150 υπάρχει σε δεκάδες Ελληνικά καταστήματα. Αυτή την βδομάδα (αλλά και αρκετά συχνά) υπάρχει σαν προσφορά στα CrazySundays του e-shop.gr, από όπου και το πήραμε. Η τιμή του είναι μόλις 39.90 (μάλλον η καλύτερη της αγοράς), με εντελώς δωρεάν αποστολή και αντικαταβολή σε όλα τα e-shop points της Ελλάδος. Δείτε το στο e-shop πατώντας εδώ.

Σύνοψη: Για απλή χρήση δεν είναι κακή επιλογή, ειδικά σε αυτή την τιμή

Αν θέλετε ένα απλό πολυμηχάνημα για να κάνετε μερικές εκτυπώσεις ή φωτοτυπίες κάθε μήνα, ο Canon PIXMA TS3150 δείχνει ιδανική λύση. Έχει μικρό μέγεθος, απλή λειτουργία, δυνατότητα εκτύπωσης μέσω WiFi, ακόμα και απευθείας εκτύπωση φωτογραφιών από κινητό. Η ποιότητα των εκτυπώσεων είναι σχετικά καλή, ενώ το κόστος των μελανιών δεν είναι πολύ μεγάλο. 

Βέβαια έχει αρκετά μειονεκτήματα. Μικρή οθόνη, ανύπαρκτο μενού ρυθμίσεων, χειροκίνητη εκτύπωση διπλής όψης και -ίσως το κυριότερο- δεν έχει την δυνατότητα να εκτυπώσει απευθείας από USB ή SD κάρτα.

Όμως αν αναλογιστείτε ότι κοστίζει μόνο 40 ευρώ, δεν μπορείτε να βρείτε κάτι καλύτερο σε αυτά τε λεφτά.

Θετικά
 • Πολύ χαμηλή τιμή
 • Σύνδεση μέσω WiFi
 • Εκτύπωση απευθείας από κινητό ή τάμπλετ
 • Χαμηλός θόρυβος
 • Απλή χρήση
Αρνητικά
 • Χειροκίνητη εκτύπωση διπλής όψης
 • Δεν έχει υποδοχή για USB ή SD κάρτα
 • Κωδικοποιημένο σύστημα συντήρησης
 • Ανύπαρκτο μενού ρυθμίσεων
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Έξυπνη πρίζα Sonoff S26
Επόμενο άρθροΈνα ρομπότ-γλάστρα που κυνηγάει τον ήλιο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια