Συνοπτικά οι διαφορές ανάμεσα σε inkjet και laser στον παρακάτω πίνακα. Στην δεξιά στήλη αναφέρεται ποιος είναι καλύτερος στην συγκεκριμένη κατηγορία, όχι ποιος έχει μεγαλύτερη τιμή. Για παράδειγμα στην κατηγορία βάρος, ο ελαφρύτερος είναι ο καλύτερος.
Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες εκτυπωτών, όπως οι dot-matrix, 3D, plotter αλλά είναι εκτυπωτές που προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση.
Για τι ακριβώς τον θέλετε;
Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσετε, πριν καν κοιτάξετε για εκτυπωτή, είναι ποιες είναι οι ανάγκες σας; Για τι ακριβώς τον θέλετε;
Η χρήση η οποία θα έχει, μπορεί να διαφοροποιήσει αρκετά το τι ακριβώς εκτυπωτή θα πρέπει να επιλέξετε.
Υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να εξετάσετε πριν κάνετε την επιλογή σας:
- Κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα
- Έγχρωμο ή ασπρόμαυρο
- Απλός εκτυπωτής ή πολυμηχάνημα
- Να έχει ασύρματη σύνδεση ή όχι
- Διπλής όψεως εκτύπωση ή όχι
- Ανάλυση εκτύπωσης
- Ταχύτητα εκτύπωσης
- Μέγεθος χαρτιού εκτύπωσης
- Λειτουργικό σύστημα
Το κάθε ένα από αυτά τα 9 στοιχεία είναι αρκετά σημαντικό και δεν θα πρέπει να το παραβλέψετε, καθώς μπορεί να κάνετε μια κακή επιλογή.
Ας τα δούμε ένα ένα
Κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα
Το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για κάθε εκτυπωτή. Πως θα βρείτε το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα; Οι περισσότεροι εκτυπωτές δεν το αναφέρουν στη συσκευασία ή στις προδιαγραφές, καθώς αυτό εξαρτάται από τις τιμές πώλησης των αναλώσιμων, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, αλλά μπορείτε να το υπολογίσετε μόνοι σας.
Ο εκτυπωτής έχει 1 βασικό αναλώσιμο το οποίο σχετίζεται με το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα. Τα μελάνια ή το τόνερ (αναλόγως την τεχνολογία κατασκευής). Και τα δύο αυτά αναλώσιμα έχουν την δυνατότητα να εκτυπώσουν συγκεκριμένο αριθμό σελίδων. Αυτός ο αριθμός φυσικά δεν είναι απόλυτος, αλλά εξαρτάται από το πόσο μελάνι θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε σελίδα. Αλλά είναι ενδεικτικός και βασίζεται πάνω στα ίδια πρότυπα (εκτύπωση σελίδας κειμένου), οπότε είναι συγκρίσιμος μεταξύ των μοντέλων.
Το κόστος εκτύπωσης, είναι το κόστος του μελανιού ή του τόνερ δια τον αριθμό των σελίδων που μπορεί να εκτυπώσει. Έτσι για παράδειγμα ένας εκτυπωτής που έχει μελάνι που κοστίζει 15 ευρώ και μπορεί να εκτυπώσει περίπου 200 σελίδες, έχει κόστος 15/200=0.075 Ευρώ ανά σελίδα, ενώ ένας laser που ίσως έχει ένα τόνερ που κοστίζει 50 ευρώ και το οποίο μπορεί να εκτυπώσει περίπου 3000 σελίδες έχει κόστος 50/3000=0.017 Ευρώ ανά σελίδα. Όπως βλέπετε οι διαφορές μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες.
Μελάνια εκτυπωτών
Τα μελάνια χρησιμοποιούνται στους inkjet εκτυπωτές και είναι 1 (μαύρο) για στους ασπρόμαυρους και 4 στους έγχρωμους (μαύρο, κίτρινο, μοβ, κυανό ). Το πόσες εκτυπώσεις μπορεί να κάνει το κάθε μελάνι, εξαρτάται αποκλειστικά από το κάθε μοντέλο. Έτσι μπορεί φαινομενικά ίδια δοχεία μελανιού, να έχουν τεράστιες διαφορές στο αριθμό εκτυπώσεων αλλά και τεράστιες διαφορές στην τιμή.
Τα μελάνια, συνήθως, μπορούν να κάνουν μέχρι 100-1000 εκτυπώσεις έκαστο και μπορεί να κοστίζουν από 3 έως και 30 ευρώ το καθένα.
Τόνερ
Το τόνερ χρησιμοποιείται από τους Laser εκτυπωτές και συνήθως είναι μόνο σε μαύρο χρώμα. Και το τόνερ είναι ένα αναλώσιμο, στο οποίο η διάρκεια ζωής του εξαρτάται από τις εκτυπώσεις που θα κάνετε. Συνήθως έχει ένα όριο ζωής μερικών χιλιάδων σελίδων, και έτσι κάποιος χρήστης με λίγες εκτυπώσεις το μήνα, μπορεί να μη χρειαστεί να το αλλάξει ποτέ.
Όμως αν σκοπεύετε να κάνετε επαγγελματική χρήση, σίγουρα θα πρέπει να ελέγξετε πριν την αγορά, το κόστος του επίσημου τόνερ και τι ακριβώς απόδοση έχει. Όπως και να έχει, το κόστος ανά εκτύπωση με το τόνερ είναι σαφώς μικρότερο από αυτό με τη χρήση μελανιών.
Αυθεντικό, συμβατό ή επαναγέμισμα;
Στα μελάνια και στα τόνερ, έχετε 3 επιλογές.
Να αγοράζετε
αυθεντικά επίσημα, τα οποία έχουν σχεδόν πάντα καλύτερη ποιότητα αλλά και (πολύ) μεγαλύτερο κόστος
Να αγοράζετε
συμβατά, τα οποία έχουν σχεδόν πάντα μικρότερο κόστος (πολλές φορές πολύ πολύ μικρότερο), αλλά δεν έχουν το ίδιο όριο ζωής συνήθως και πολλές φορές μπορεί να αντιμετωπίσετε και πρόβλημα στην εκτύπωση
Να
επαναγεμίσετε τα
αυθεντικά δοχεία μελανιών ή τόνερ, όταν αυτά αδειάσουν στα ειδικά καταστήματα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σημείο της Ελλάδος (ή ακόμα και μόνοι σας)
Η δεύτερη και η τρίτη επιλογή μπορεί να μειώσουν αρκετά το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε και κάποιο πρόβλημα.
Chip
Το πιο σημαντικό πρόβλημα, είναι ότι οι περισσότεροι μοντέρνοι εκτυπωτές, έχουν ειδικό σύστημα ώστε να διαβάζουν και να μεταφέρουν δεδομένα μέσω του chip που υπάρχει πάνω σε κάθε μελανοδοχείο. Τα τσιπάκια αυτά δημιουργήθηκαν ώστε να μπορεί ο εκτυπωτής να σας δώσει ένδειξη για το ποσοστό πλήρωσης των μελανιών αλλά και για να αποτρέψουν την χρήση άλλων μελανιών πλην των αυθεντικών ή το επαναγέμισμά τους (για προφανείς λόγους).
Οπότε αν δεν υπάρχει αυτό το chip ή αν δεν λειτουργεί σωστά, ο εκτυπωτής δεν θα σας επιτρέπει να εκτυπώσετε ακόμα και αν το δοχείο είναι γεμάτο με μελάνι, καθώς δεν θα το αναγνωρίζει καθόλου.
Έτσι για παράδειγμα, όταν ένα αυθεντικό δοχείο μελανιού αδειάσει, τα δεδομένα στο chip, λένε ότι είναι άδειο. Όσες φορές και να το γεμίσετε, θα σας το δείχνει άδειο.
Εδώ το μοντέλο και η μάρκα του εκτυπωτή, παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο. Κάποια μοντέλα σας επιτρέπουν να κάνετε reset τις ρυθμίσεις και έτσι όταν το γεμίσετε να φαίνεται και στον εκτυπωτή γεμάτο, ενώ άλλα σας επιτρέπουν να εκτυπώσετε ακόμα και αν ο εκτυπωτής διαβάζει το δοχείο σαν άδειο. Εδώ θα πρέπει να ψάξετε στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με τον εκτυπωτή που θέλετε και να δείτε αν είναι “φιλικός” στο επαναγέμισμα. Μια καλή λύση είναι να πάτε σε ένα κατάστημα που επαναγεμίζει μελανοδοχεία και να ρωτήσετε για μοντέλα και μάρκες εκτυπωτή που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ πρόβλημα.
Ενδεικτικά, και χωρίς να αποτελεί κανόνα, οι πιο εχθρικοί εκτυπωτές για επαναγέμισμα δοχείων είναι οι Lexmark ενώ σχετικά φιλικοί είναι οι Epson και οι HP.
Πάντως τα τελευταία χρόνια, τα καλά ειδικά καταστήματα που κάνουν αναγόμωση και γέμισμα μελανοδοχείων, έχουν ειδικά μηχανήματα που αποτρέπουν τέτοια προβλήματα.
Πρόβλημα με το μελάνι
Ένα ακόμα πιθανό πρόβλημα το οποίο μπορείτε να αντιμετωπίσετε, με το επαναγέμισμα ή τη χρήση συμβατών μελανιών, είναι ότι μπορεί να μην κάνει σωστές και ποιοτικές εκτυπώσεις ή μπορεί να χυθεί μελάνι μέσα στον εκτυπωτή, λόγω κακής κατασκευής/γεμίσματος. Οι πιθανότητες δεν είναι πολύ μεγάλες, αλλά δυστυχώς είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.
Για να αποφύγετε ένα τέτοιο πρόβλημα , προτιμήστε συμβατό μελάνι από κάποια σχετικά επώνυμη εταιρία (και διαβάστε κριτικές από άλλους χρήστες για αυτό το προϊόν) ή αν σκοπεύετε να επαναγεμίσετε ένα μελανοδοχείο, προτιμήστε κάποιο κατάστημα με εμπειρία.
Μετά από μερικές εκτυπώσεις με επαναγεμισμένο ή συμβατό μελάνι θα πρέπει να κοιτάτε το εσωτερικό του εκτυπωτή για τυχόν διαρροές μελανιού. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να σας δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα κάψιμο της κεφαλής, που τις περισσότερες φορές, το κόστος της αλλαγής είναι μεγαλύτερο από τον ίδιο τον εκτυπωτή.
Έγχρωμος ή μονόχρωμος
Ένας ακόμα διαχωρισμός που υπάρχει ανάμεσα στους εκτυπωτές, είναι αν θα είναι έγχρωμος ή μονόχρωμος.
Έγχρωμοι είναι (σχεδόν πάντα) οι inkjet εκτυπωτές ενώ οι laser τις περισσότερες φορές είναι μονόχρωμοι (υπάρχουν και έγχρωμοι laser, αλλά έχουν μεγαλύτερο κόστος).
Οι έγχρωμοι εκτυπωτές χρησιμοποιούν τον συνδυασμό μερικών βασικών χρωμάτων (συνήθως 4) με τα οποία μπορούν να πετύχουν όποια απόχρωση χρειαστεί.
Απλός ή πολυμηχάνημα
Μια ακόμη διαφορά ανάμεσα στους εκτυπωτές, είναι αν θα είναι απλοί εκτυπωτές ή πολυμηχανήματα.
Οι απλοί εκτυπωτές μπορούν να κάνουν μόνο εκτύπωση σελίδων, ενώ τα πολυμηχανήματα μπορεί να κάνουν εκτύπωση, σάρωση, φωτοτυπία και να λειτουργήσουν και ως φαξ.
To κόστος των πολυμηχανημάτων είναι σχετικά μικρό τη σημερινή εποχή, και αν δεν έχετε ξεχωριστό scanner ή φαξ καλό είναι να αγοράσετε ένα πολυμηχάνημα. Μόνο τους μειονέκτημα ο μεγαλύτερος όγκος έναντι των απλών εκτυπωτών.
Μέγιστη ανάλυση εκτύπωσης
Κάτι σημαντικό -που δυστυχώς δεν δίνεται η δέουσα σημασία- είναι η μέγιστη ανάλυση εκτύπωσης που έχει ο εκτυπωτής. Η ανάλυση εκτύπωσης μετριέται σε DPI, που σημαίνει Dots Per Inch, δηλαδή πόσες κουκκίδες, ανά γραμμή μίας ίντσας, μπορεί να εκτυπώσει.
Ο εκτυπωτής εκτυπώνει με μικροσκοπικές κουκκίδες που μπορούν να σχηματίσουν λέξεις ή εικόνες. Έτσι όσο πιο μικροσκοπικές είναι αυτές οι κουκκίδες, τόσο πιο καλή ανάλυση έχει η εκτύπωση.
Η ανάλυση της εκτύπωσης, αν εκτυπώνετε απλό κείμενο δεν είναι τόσο σημαντική. Αν όμως εκτυπώνετε πολύπλοκα κείμενα ή φωτογραφίες, είναι αρκετά σημαντική γιατί όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο πιο “καθαρό” θα είναι το κείμενο/φωτογραφίες.
Μέγιστο πάχος και διαστάσεις χαρτιού εκτύπωσης
Οι περισσότεροι εκτυπωτές έχουν ως βασικό μέγεθος εκτύπωσης το Α4, δηλαδή μπορούν να εκτυπώσουν τις γνωστές σε όλους μας σελίδες Α4. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκτυπώσουν και μικρότερες (πχ A5-A8, φωτογραφίες), αλλά απλώς ότι αυτό είναι το μέγιστο μέγεθος το οποίο μπορούν να εκτυπώσουν.
Βέβαια υπάρχουν και εκτυπωτές που μπορούν να εκτυπώσουν και μεγαλύτερο μέγεθος (Α3). Για ακόμα πιο μεγάλο μέγεθος χρειάζεται επαγγελματικός εκτυπωτής, με αρκετά μεγάλο κόστος.
Για περισσότερα σχετικά με τις επίσημες διαστάσεις των φύλλων μπορείτε να δείτε
εδώ.
Κάτι άλλο που συνήθως δεν αναφέρεται, είναι και το πάχος ή το βάρος των φύλλων. Όλοι οι εκτυπωτές είναι σχεδιασμένοι για να εκτυπώνουν χαρτί μέτριου πάχους (περίπου 0.08-0.12 χιλιοστά) και βάρους 60-110 g/m^2. Αν εσείς θέλετε για κάποιο λόγο να εκτυπώνετε πάρα πολύ λεπτό ή πολύ χοντρό χαρτί χωρίς προβλήματα (πχ προσκλήσεις, χειροτεχνίες…), θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ο εκτυπωτής σας μπορεί να το εκτυπώσει.
Αρκετοί εκτυπωτές έχουν ρυθμίσεις ώστε να σας επιτρέπουν να μετακινήσετε την κεφαλή του εκτυπωτή. έτσι ώστε να εκτυπώνει χωρίς προβλήματα λεπτότερο ή παχύτερο χαρτί.
Σελίδες ανά λεπτό
Ένα από τα σημαντικά στοιχεία ενός εκτυπωτή είναι το πόσο γρήγορος είναι. Δηλαδή πόσο γρήγορα μπορεί να εκτυπώσει μια σελίδα.
Στα χαρακτηριστικά ενός εκτυπωτή, θα δείτε 2 χρόνους. Τον χρόνο εκτύπωσης της πρώτης σελίδας (γιατί πάντα είναι μεγαλύτερος, λόγω ότι χρειάζεται να ευθυγραμμιστεί και να ζεσταθεί η κεφαλή ) και τον χρόνο εκτύπωσης της κάθε σελίδας μετά από την πρώτη, ή πιο συχνά πόσες σελίδες εκτυπώνει το λεπτό. Οι χρόνοι αυτοί είναι ξεχωριστοί για ασπρόμαυρη και έγχρωμη εκτύπωση.
Προσοχή!
Προσοχή θα πρέπει να δώσετε, ώστε να συγκρίνετε ίδια standard. Στους εκτυπωτές υπάρχουν 2 standard μετρήσεων, το PPM (pages per minute) και το IPM (images per minute). To PPM είναι λίγο παρωχημένο, καθώς εξαρτάται από την ανάλυση της εκτύπωσης. Το IPM αντίθετα χρησιμοποιεί σταθερή ανάλυση και έτσι είναι καλύτερα συγκρίσιμο. Οπότε συγκρίνετε IPM με ΙPM και PPM με PPM επιδόσεις.
Για έναν απλό χρήστη με λίγες εκτυπώσεις τον μήνα, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα. Αλλά αν τον θέλετε για επαγγελματική χρήση όπου ο χρόνος είναι χρήμα, τότε θα πρέπει να επιλέξετε έναν σχετικά γρήγορο εκτυπωτή.
Εκτύπωση διπλής όψης
Μερικοί εκτυπωτές σας δίνουν την δυνατότητα να εκτυπώνετε και στις 2 όψεις μιας σελίδας (με ειδικό μηχανισμό που αναποδογυρίζει τη σελίδα μέσα στον εκτυπωτή) χωρίς καμία δικιά σας παρεμβολή. Αυτό είναι αρκετά βολικό και σας γλυτώνει από τυχόν λάθη που μπορεί να γίνουν και επιπλέον ταλαιπωρία.
Αυτή τη στιγμή σχεδόν όλοι έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι που δεν το προσφέρουν, γιαυτό βεβαιωθείτε ότι υπάρχει στις προδιαγραφές.
Λειτουργικό σύστημα
Κάτι το οποίο θα πρέπει να σας απασχολήσει κατά την επιλογή εκτυπωτή, είναι τι λειτουργικό σύστημα έχει ο υπολογιστής από τον οποίο θα γίνονται οι εκτυπώσεις. Αν διαθέτετε έναν Desktop ή Laptop εκτυπωτή με Windows για λειτουργικό σύστημα, δεν θα πρέπει να σας απασχολήσει το ζήτημα, καθώς όλοι οι εκτυπωτές θα είναι συμβατοί και θα έχουν βοηθητικά προγράμματα για τα Windows.
Αν όμως το λειτουργικό σας σύστημα είναι MacOS ή Linux ή θέλετε να κάνετε εκτύπωση από κινητό, θα πρέπει να ελέγξετε ότι ο εκτυπωτής σας υποστηρίζει το λειτουργικό σας σύστημα. Βέβαια και να μην το υποστηρίζει, θα μπορέσετε έστω και με λίγη δυσκολία και επιπλέον ρυθμίσεις να κάνετε εκτυπώσεις, αλλά δεν θα έχετε τις ευκολίες τις οποίες δίνουν συνήθως οι εφαρμογές των εκτυπωτών, ειδικά αν είναι πολυμηχάνημα.
Σύνδεση: Καλώδιο / wifi
Η σύνδεση ενός υπολογιστή με το δίκτυο ή με έναν υπολογιστή, είναι αρκετά σημαντική. Όλοι οι υπολογιστές θα έχουν σύνδεση USB και πολλοί θα έχουν σύνδεση Ethernet (για σύνδεση στο δίκτυο). Αν ο εκτυπωτής υποστηρίζει σύνδεση WiFi, σας δίνει την δυνατότητα να τον τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε, κάνοντας τον και κοινόχρηστο ή να κάνετε απευθείας εκτυπώσεις και από το κινητό σας ή το tablet.
Πλέον οι περισσότεροι εκτυπωτές, υποστηρίζουν ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση. Όμως υπάρχουν και κάποιοι που δεν υποστηρίζουν ακόμα την ασύρματη (WiFi)
Μερικά ακόμα χαρακτηριστικά
Υπάρχουν μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που αν και δεν είναι τόσο σημαντικά μπορεί να προσφέρουν επιπλέον ευκολίες. Κάποια από αυτά είναι
- LCD οθόνη για εύκολο χειρισμό
- Auto-feeder για το scanner
- Ευκολίες για τη εκτύπωση καρτών, cd/dvd, φωτογραφιών
- Ενσωματωμένο Card Reader
- Μεγάλη χωρητικότητα χαρτιού (>100 φύλλα) στους δίσκους εισαγωγής και εξαγωγής
- Αυτόματη απενεργοποίηση μετά από αδράνεια
[td_smart_list_end]
Συνοψίζοντας
Όπως βλέπετε η αγορά του κατάλληλου εκτυπωτή για τις ανάγκες σας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Ειδικά αν το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε είναι περιορισμένο. Όμως αν ιεραρχήσετε σωστά τις ανάγκες σας, και δώσετε περισσότερο βάρος σε αυτά που σας είναι πιο απαραίτητα, θα μπορέσετε να κάνετε μια καλή επιλογή.
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δώσετε την μεγαλύτερη προσοχή είναι το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα, καθώς μετά την αγορά, αν έχετε κάνει κακή επιλογή το μόνο που μπορείτε να ελπίζετε είναι να κυκλοφορήσει κάποιο πολύ φτηνό συμβατό μελάνι.
Μπραβο παιδια πολυ καλο αρθρο. Μου ανοιξατε τα ματια.