Τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι πληκτρολόγια που αντί για μεμβράνη διαθέτουν ένα ξεχωριστό διακόπτη για κάθε πλήκτρο. Παρότι θεωρούνται πολύ ανώτερα από τα απλά, συνήθως απευθύνονται αποκλειστικά σε gamers. To Motospeed CK104 είναι ένα από τα πιο οικονομικά μηχανικά πληκτρολόγια της αγοράς και η αλήθεια είναι ότι για τα λεφτά του προσφέρει πάρα πολλά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Motospeed Inflictor CK104 (μπλε διακόπτης)


Γενικά
ΜοντέλοInflictor CK104 (μπλε διακόπτης)
ΕταιρίαMOTOSPEED
ΤύποςΜηχανικό πληκτρολόγιο
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή30-50 ευρώ
Χαρακτηριστικά
Αριθμός πλήκτρων104
Εκτιμ. Διάρκεια ζωής πλήκτρ.50 εκατομμύρια χτυπήματα
Χρόνος απόκρισης3ms
ΦωτισμόςRGB backlight
Σύνδεση
Ασύρματη λειτουργίαΌχι
Μήκος καλωδίου1.65 μέτρα
ΣύνδεσηUSB 2.0
Τάση λειτουργίας5VDC
Ρεύμα λειτουργίας0.5Α
Διαστάσεις / Βάρος
Βάρος1.040 κιλά
Διαστάσεις43.70 x 12.80 x 3.40 εκατοστά

Εντυπώσεις από μηχανικό πληκτρολόγιο Motospeed Inflictor CK104 (μπλε διακόπτης)


Η εταιρία Motospeed είναι μία Κινέζικη εταιρία που δημιουργήθηκε το 2003 και κατασκευάζει κυρίως πληκτρολόγια και mouse. Πρόκειται για μία αρκετά σοβαρή και γνωστή εταιρία, που τα προϊόντά της κυκλοφορούν επίσημα, σχεδόν, σε όλο το κόσμο.

Το Inflictor CK104 είναι ένα από τα αρκετά μηχανικά πληκτρολόγια που διαθέτει και πιθανώς το πιο δημοφιλές, λόγω τιμής. Πρόκειται για ένα ενσύρματο RGB μηχανικό πληκτρολόγιο, δηλαδή διαθέτει οπίσθιο φωτισμό σε κάθε πλήκτρο.

Αριθμός πλήκτρων και διάταξη

Τα πλήκτρα είναι 104, δηλαδή συνήθως όσα έχουν και τα συμβατικά πληκτρολόγια.  Δεν διαθέτει κανένα έξτρα πλήκτρο, αλλά διαθέτει

είναι λίγο “στριμωγμένο”. Ειδικά η πάνω σειρά των F, που συνήθως έχει μία μικρή απόσταση από τα υπόλοιπα, είναι ακριβώς στην ίδια απόσταση όπως όλες οι σειρές, με μόνο διαχωρισμό ότι είναι ελάχιστα χαμηλότερα. Για κάποιους αυτό ίσως είναι θετικό, για άλλους αρνητικό. Πάντως σίγουρα είναι από τα πιο μικρά σε όγκο μηχανικά πληκτρολόγια.

Μπλε διακόπτης σημαίνει θόρυβο

Ο διακόπτης που διαθέτει το συγκεκριμένο είναι ο μπλε (βγαίνει και σε κόκκινο). Ο χρωματικός προσδιορισμός δεν έχει να κάνει με το αισθητικό κομμάτι, αλλά είναι μια κατηγοροποίηση που έχουν τα μηχανικά πληκτρολόγια. Εν συντομία θα πούμε ότι ο μπλε διακόπτης είναι θορυβώδης (εξεπίτηδες) και θέλει βαθύ πάτημα, οι κόκκινοι είναι σχετικά αθόρυβοι και δεν θέλουν τόσο βαθύ πάτημα, ενώ τέλος οι μαύροι είναι και αυτοί σχετικά αθόρυβοι, αλλά απαιτούν βαθύ πάτημα.

Οπότε, πολύ απλά κάθε χρήστης επιλέγει τον διακόπτη που θέλει βάση των αναγκών που έχει. Όσοι θέλουν να ακούν το πλήκτρο για να γνωρίζουν ακριβώς πότε ενεργοποιήθηκε ο διακόπτης επιλέγουν μπλε, όσοι θέλουν πιο αθόρυβο, με γρηγορότερο πάτημα, επιλέγουν κόκκινο.

Επομένως, το συγκεκριμένο είναι αρκετά θορυβώδες. Όπως είπαμε αυτό δεν είναι λόγω κακής κατασκευής, αλλά είναι κάτι που επιζητούν αρκετοί gamers (περίπου το ίδιο με το χτύπημα στα πούλια στο τάβλι).

RGB φωτισμός σε κάθε πλήκτρο

Σχεδόν όλα τα μηχανικά πληκτρολόγια έχουν backlight. Έτσι και το CK104, που διαθέτει οπίσθιο φωτισμό RGB σε κάθε πλήκτρο. Ο φωτισμός είναι αρκετά καλός. Ούτε πολύ δυνατός ώστε να ενοχλεί το μάτι,  αλλά ούτε και αδύναμος ώστε να μην ξεχωρίζουν τα πλήκτρα.

Διαθέτει δεκάδες λειτουργίες, οι οποίες αλλάζουν εύκολα μέσω συνδυασμό πλήκτρων. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό μονόχρωμο φωτισμό σε όλα τα πλήκτρα, φωτισμό μόνο σε συγκεκριμένα gaming πλήκτρα, να το κάνετε να αναβοσβήνει σαν ντισκοτέκ από ταινία του Σταμάτη Γαρδέλη.

Απόκριση, κλικάρισμα και γενικότερη αίσθηση

Η γενικότερη αίσθηση που δίνει το Motospeed CK104 είναι αρκετά καλή. Το κλικάρισμα είναι αρκετά καλό, με την απόκριση να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Αν δεν είχε το θόρυβο του κλικ, ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από κειμενογράφους, αφού το πάτημα δείχνει λίγο πιο ξεκούραστο από ότι στα κλασσικά με τις μεμβράνες.

Επειδή τα πλήκτρα είναι λίγο υπερυψωμένα και όχι χωνευτά, είναι πολύ πιο εύκολος και ο καθαρισμός, αφού δεν μπορεί να μαζέψει σκόνη, τρίχες και ψίχουλα. Και ακόμα και να μείνει κάτι, μπορεί να φύγει πολύ πιο εύκολα.

Bugs, προβλήματα και κατασκευαστικές ατέλειες


Το Motospeed CK104 στις πρώτες μέρες της δοκιμής του, δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Για κάποιους ίσως ο θόρυβος ή η διάταξη των πλήκτρων θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητικό, όμως είναι κάτι που είναι σκόπιμο, οπότε απλώς είναι θέμα προτιμήσεων.

Επειδή πρόκειται για ένα μηχανικό πληκτρολόγιο που κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό σε όλο το κόσμο, υπάρχουν χιλιάδες κριτικές από σελίδες ή απλούς χρήστες. Στις περισσότερες από αυτές, το CK104 συγκεντρώνει αρκετά καλές κριτικές, ειδικά για το VFM που έχει.

Υπάρχουν όμως και μερικές κριτικές, κυρίως από χρήστες, όπου ανέφεραν ότι μετά από κάποιο διάστημα παρουσίασε κάποια προβλήματα. Σε ποσοστό είναι σχετικά μικρές, αλλά καλό είναι να αναφερθεί.

Update μετά 2 μήνες

Λοιπόν, μετά από μερικές εβδομάδες καλής χρήσης υπήρξε ένα μικρό θέμα. Δύο φορές “χάθηκαν” μερικά πλήκτρα. Την μία ήταν μόνο 2 γειτονικά, την επόμενη φορά ήταν ολόκληρη η σειρά. Και στις δύο φορές το πρόβλημα πρέπει να ήταν υγρασία (πχ βρεγμένα χέρια). Τα πλήκτρα επανήλθαν μόνα τους μετά από 1-2 μέρες.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε


Όπως είπαμε, η Motospeed παρότι Κινέζικη, είναι αρκετά γνωστή εταιρία. Οπότε μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα της σε αρκετά καταστήματα της χώρας (υπάρχει επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα) αλλά και σχεδόν σε όλα τα e-shop του εξωτερικού.

Το συγκεκριμένο το πήραμε σε προσφορά από την Ευρωπαϊκή αποθήκη του Gearbest, με τιμή περίπου 32 ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι λίγο ακριβότερο, αλλά βγαίνει αρκετά συχνά σε προσφορά (για να δείτε αν βρίσκεται σε προσφορά ή υπάρχει κουπόνι αυτή τη στιγμή, μπορείτε να πατήσετε εδώ)

Στα Ελληνικά καταστήματα η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 42-50 ευρώ.

Σύνοψη: Αν είστε gamer και σας αρέσει το κλικάρισμα, τότε είναι σίγουρα μία πολύ καλή επιλογή


Το Motospeed CK104 είναι ένα από τα πιο οικονομικά RGB, μηχανικά πληκτρολόγια της αγοράς. Απευθύνεται κυρίως σε gamers και αν επιλέξετε τον μπλε διακόπτη, τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πολύ κλικ!

Για τα λεφτά του, 30-50 ευρώ, είναι σίγουρα αρκετά καλό.

Θετικά
  • Χαμηλή τιμή
  • Ποιοτική κατασκευή
  • Μεγάλο καλώδιο
  • Καλός φωτισμός
  • Εύκολος καθαρισμός
Αρνητικά
  • Λίγο θορυβώδες (με μπλε διακόπτη)
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Επαναφορτιζόμενο κολλητήρι μπαταρίας PARKSIDE PLKA 3.6 A2
Επόμενο άρθροΤι είναι το USB Type-C βύσμα και γιατί πρέπει να το προτιμούμε
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια