Η ξύλινη κουτάλα είναι σίγουρα το πρώτο σκαλιστό έργο κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία ξυλογλύπτη. Είναι σχετικά απλή στην κατασκευή, μπορεί να φτιαχτεί σε διάφορα μεγέθη και «επιτρέπει» μικρά λάθη. Όμως δεν είναι το μόνο εργαλείο μαγειρικής που μπορεί να φτιάξει κάποιος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν άλλα εργαλεία μαγειρικής, τα οποία είναι αρκετά πιο εύκολα στην κατασκευή και αυτό φαίνεται περίτρανα, από ένα βίντεο που ανέβασε πρόσφατα ο Suso Caamanho, o δημιουργός πίσω από το δημοφιλές κανάλι του Youtube Paoson Woodworking.
O Suso, είναι από την Γαλικία της Ισπανίας, μία μεσογειακή χώρα με τεράστιες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας, οπότε το καλύτερο ξύλο για αυτές τις κατασκευές ήταν φυσικά η ελιά. Ο ίδιος κατάφερε να κατασκευάσει μία μεγάλη κουτάλα, μία πηρούνα, μία επίπεδη σπάτουλα και μία κουτάλα τρυπητή (aka ξαφριστήρι).
Με μόνη εξαίρεση τις κουτάλες, οι οποίες θέλουν σκάλισμα στο χέρι με κυρτό σκαρπέλο, όλα τα άλλα εργαλεία μαγειρικής που έφτιαξε, μπορούν να γίνουν σχετικά εύκολα με κοινά ηλεκτρικά εργαλεία όπως σέγα και τριβείο χειρός. Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι κάποιος να μετατρέψει τα ξύλα της ελιάς σε ίσιες σανίδες, αν δεν έχει κορδέλα ή παγκοπρίονο.
Φυσικά, επειδή τα εργαλεία αυτά θα έρχονται σε άμεση επαφή με τρόφιμα, θα πρέπει να έχουν ένα προστατευτικό φινίρισμα που να είναι ασφαλές για χρήση σε φαγητό. Ο ίδιος χρησιμοποίησε λινέλαιο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαιόλαδο, αν και συνήθως θέλει πιο πολλές και πιο συχνές εφαρμογές από ότι το λινέλαιο.
Εκτός από εργαλεία μαγειρικής, το ξύλο ελιάς είναι ιδανικό και για δίσκους κοπής.