Με την διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας, καθημερινές βαρετές εργασίες θα αρχίσουν να γίνονται παρελθόν. Εδώ και μερικά χρόνια έχουμε δει τα ρομπότ που ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού. Τώρα ήρθε η ώρα ένα ρομπότ να ασχοληθεί και με τον κήπο μας, καθώς δημιουργήθηκε το πρώτο ρομπότ κηπουρός.
Αν και υπάρχουν ήδη αρκετοί αυτοματισμοί για τον κήπο (όπως πχ αυτό εδώ το CNC κήπου) το ρομπότ κηπουρός αυτό που ονομάζεται Tertill, είναι το πρώτο στο είδος του. Και δεν είναι τυχαίο, καθώς έρχεται από τον ίδιο εμπνευστή του irobot, μία από τις πρώτες σκούπες ρομπότ που κυκλοφόρησαν στην αγορά.
Τι ακριβώς κάνει το ρομπότ κηπουρός;
Αυτό που κάνει το Tertill είναι την πιο δύσκολη εργασία στον κήπο. Το βοτάνισμα! Αν έχετε καλλιεργήσει ποτέ μικρό ή μεγάλο κήπο, σίγουρα θα ξέρετε ότι δεν υπάρχει πιο βαρετό πράγμα από το βοτάνισμα. Το Tertill έρχεται λοιπόν να σας γλυτώσει από αυτή την βαρετή και εκνευριστική εργασία βοτανίζοντας μόνο του τον κήπο.
Πως το κάνει αυτό;
Το Tertill έχει ειδικούς αισθητήρες που είναι ικανοί να ξεχωρίζουν τα μικρά από τα μεγάλα φυτά. Όσα φυτά είναι πάνω από 2 εκατοστά ύψος τα θεωρεί «καλά» φυτά και τα αποφεύγει. Όσα είναι μικρότερα, τα θεωρεί ζιζάνια και με ένα μικροσκοπικό χορτοκοπτικό το οποίο φέρει, τα κόβει.
Δυστυχώς -σύμφωνα με τους δημιουργούς του- η τεχνολογία που θα του επέτρεπε να ξεχωρίζει τα φυτά μεταξύ τους βάση είδους θα ήταν τρομερά ακριβή και θα έκανε αυτό το project εντελώς ασύμφορο. Οπότε αρκείται στον διαχωρισμό βάση μεγέθους. Αν θέλετε να προφυλάξετε δικά σας φυτά που είναι μικρότερα των 2 εκατοστών, μπορείτε να τους βάλετε ειδικά «κολάρα» που θα κάνουν το Tertill να τα αποφύγει.
Αυτονομία
Αυτή την διαδικασία την κάνει συνεχώς, χωρίς κάποιο διάλλειμα. Το Tertill είναι εφοδιασμένο με ένα ηλιακό συλλέκτη και μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Έτσι δεν χρειάζεται παροχή ρεύματος ούτε αλλαγή μπαταρίων. Είναι πλήρως αυτόνομο.
Επίσης είναι εντελώς αδιάβροχο και έτσι δεν θα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις εξωτερικές συνθήκες.
Τιμή και που θα το βρείτε το ρομπότ κηπουρός
Το Tertill αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Αναμένεται να κυκλοφορήσει εμπορικά κάποια στιγμή στα μέσα του 2017.
Η ακριβής τιμή του δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα αλλά πληροφορίες αναφέρουν μία τιμή γύρω στα 200-250 δολάρια. Σίγουρα όχι και πολύ οικονομικό, αλλά -όπως και οι σκούπες-ρομπότ που ξεκίνησαν από εξωφρενικές τιμές και έπεσαν στα 30 ευρώ πλέον- θα πέσει με τον καιρό. Είτε μόνο του, είτε με την βοήθεια κάποιας Κινέζικης αντιγραφής.
Αν ενδιαφέρεστε για την εξέλιξη αυτού του project, και θέλετε να ενημερωθείτε για το πότε θα αρχίσει να κυκλοφορεί επίσημα το ρομπότ κηπουρός, μπορείτε να επισκευθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του και να εγγραφείτε στο newsletter ώστε να λαμβάνετε νέα του.
Εμείς θα το κάνουμε και όταν κυκλοφορήσει επίσημα ή όταν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την τιμή ή τις δυνατότητες του, θα ανανεωθεί το άρθρο.