Η οξείδωση είναι ο χειρότερος εχθρός των μεταλλικών εργαλείων. Πολλές φορές, ακόμα και αυτά που προσφέρουν προστασία, όπως τα γαλβανισμένα ή ακόμα και τα ανοξείδωτα, μπορεί ν σκουριάσουν. Και φυσικά, αυτά που δεν προσφέρουν καθόλου, και μία μέρα να αφεθούν χωρίς προστασία σε μέρος με υγρασία, θα αρχίσουν να οξειδώνονται. Γιαυτό μία καλή πρακτική είναι πάντα να λιπαίνουμε ελαφρά τα εργαλεία που αποθηκεύουμε.

Συνήθως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν λαδικό ή σπρέι λαδιού, αλλά υπάρχει και ένας πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος, χρησιμοποιώντας μία άδεια κονσέρβα και ένα παλιό πανί.

DIY Λαδικό για εργαλείαΑυτή την πατέντα, την παρουσιάζει αρκετά καλά στο κανάλι του στο Youtube, ο διάσημος Βρετανός ξυλουργός Paul Sellers και είναι μία μέθοδος την οποία χρησιμοποιούν οι ξυλουργοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

DIY Λαδικό για εργαλείαΗ διαδικασία για να το φτιάξει κάποιος είναι πάρα πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μία άδεια κονσέρβα (ή οποιοδήποτε άλλο ανθεκτικό δοχείο), ένα κομμάτι από παλιό πανί (το οποίο να μην αφήνει ίνες όπως πχ πετσέτα) και φυσικά λάδι.

DIY Λαδικό για εργαλείαΤο μόνο που θα πρέπει να δώσετε προσοχή, είναι να στριμώξετε όσο γίνεται το πανί ομοιόμορφα μέσα στην άδεια κονσέρβα, ώστε να έχει περίπου επίπεδη επιφάνεια και να μην βγαίνει αν το γυρίζετε ανάποδα. 

Εφόσον το κάνετε αυτό, δεν έχετε παρά να το μουσκέψετε αρκετά με λάδι. Το λάδι που θα πρέπει να βάλετε είναι όσο μπορεί να τραβήξει το πανί. Δεν πρέπει να το παρακάνετε γιατί θα στάζει. 

DIY Λαδικό για εργαλείαΤώρα το λάδι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι αυτό που χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο Paul Sellers, το οποίο είναι ελαφρύ συνθετικό λάδι για μηχανές. Είναι το ίδιο ακριβώς λάδι που χρησιμοποιούν οι ραπτομηχανές, οι ξυριστικές μηχανές και γενικά  Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε και πολύ ψιλό συνθετικό λάδι ή ακόμα και φυτικό λάδι. Βέβαια, το φυτικό λάδι συνήθως προσελκύει και έντομα και τρωκτικά, γιαυτό αν έχετε τέτοιο θέμα, καλό είναι να το αποφεύγετε.

Επίσης, όπως και ο ίδιος ο Paul Sellers επισημαίνει, δεν θα πρέπει να κάνετε υπερβολές, καθώς αν η επίστρωση έχει αρκετό λάδι, τότε θα λαδώνονται και οι ξύλινες επιφάνειες που χρησιμοποιείτε τα εργαλεία και αν υπάρχει και αρκετή σκόνη στο εργαστήρι, τότε αυτή θα κολλήσει πάνω στο λάδι.

Δείτε αναλυτικά την διαδικασία στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι του Paul Sellers.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠανέξυπνα σκίτσα με αληθινά τρόφιμα (και όχι μόνο)
Επόμενο άρθροΚαλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά έργα με καρβουνιασμένα ξύλα και πρόκες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια