Ένα CNC ρομπότ που έρχεται να αλλάξει τον κήπο σας για πάντα

0
farmbot

Με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολλοί τομείς  που ήταν παραδοσιακά ανθρωποκεντρικοί, έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται από ρομπότ και υπολογιστές. Η γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει ή έστω έχει δει από κοντά, κάποιο γεωργικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, θα έχει παρατηρήσει ότι οι πιο πολλές λειτουργίες είναι αυτοματοποιημένες και ο χειριστής απλώς επιβλέπει. 

Μια μικρή εταιρία από τις Η.Π.Α.  σχεδίασε και δημιούργησε ένα CNC ρομπότ το οποίο ονομάζεται Farmbot και έρχεται να κάνει πολύ πιο εύκολη την δημιουργία ενός μικρού κήπου, καθώς αναλαμβάνει πλήρως όλες τις εργασίες, από το φύτεμα, το πότισμα έως και την ζιζανιοκτονία.

Τι ακριβώς μπορεί να κάνει

Το Farmbot, διαθέτει διάφορα ακροφύσια που του επιτρέπουν συγκεκριμένες λειτουργίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια των φυτών σας. Έτσι διαθέτει ένα ακροφύσιο που του επιτρέπει να φυτεύει σπόρους στο χώμα, ένα ακροφύσιο που του επιτρέπει να ποτίζει τα φυτά σας, ένα ακροφύσιο που του επιτρέπει να κάνει ζιζανιοκτονία (καταστρέφοντας τις ρίζες τους) και ένα ακροφύσιο με αισθητήρα μπορεί να ελέγχει την υγρασία και το pH από το χώμα.

Ένα από τα κύρια προτερήματά του, είναι ότι είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο και στα μηχανικά μέρη αλλά και στο λογισμικό το οποίο χρησιμοποιεί, το οποίο είναι ανοιχτού κώδικα (open source). 

Έτσι αν και στη συσκευασία υπάρχουν μηχανικά μέρη το οποίο επιτρέπουν στο Farmbot να κινηθεί σε συγκεκριμένες διαστάσεις (στο x,y,z άξονα), μπορεί κάποιος εύκολα να φτιάξει όσα επιπλέον κομμάτια επιθυμεί, προσαρμόζοντάς το στις δικές του ανάγκες. 

Εκτός αυτού, μπορεί κάποιος, με την βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή, να δημιουργήσει και τα δικά του ακροφύσια που μπορούν να δώσουν στο Farmbot επιπλέον λειτουργίες (πχ υδρονέφωση).

Το Farmbot έχει λογισμικό συμβατό με ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά και tablet και smartphone, έτσι μπορείτε να ελέγχετε τον κήπο σας από όπου και αν βρίσκεστε, όποια στιγμή το επιθυμείτε.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα, αλλά βρίσκεται σε καθεστώς προ-παραγγελίας, με τα πρώτα Fambot να αναμένονται να αποσταλούν στους ενδιαφερόμενους στις αρχές του 2017.

Πλέον διατίθεται προς πώληση και μπορείτε να το αγοράσετε αν διαθέτετε περίπου 3000 ευρώ (περίπου 2700 το farmbot και άλλα 250 δολάρια για έξοδα αποστολής. Σίγουρα δεν ενδείκνυται για πολύ μικρά μποστάνια, αλλά παρόλα αυτά είναι μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη, που μπορεί στο μέλλον να αλλάξει τα πάντα στις μικρές καλλιέργειες και θερμοκήπια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωτότυπα φωτιστικά από τεμαχισμένους κορμούς δέντρων
Επόμενο άρθροΓιατι και πως πρέπει να λιπαίνετε τα εργαλεία αέρος
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια