Ένα CNC ρομπότ που έρχεται να αλλάξει τον κήπο σας για πάντα

0
 
farmbot1Με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολλοί τομείς  που ήταν παραδοσιακά ανθρωποκεντρικοί, έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται από ρομπότ και υπολογιστές.
 
Η γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει ή έστω δει από κοντά κάποιο γεωργικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, θα έχει παρατηρήσει ότι οι πιο πολλές λειτουργίες είναι αυτοματοποιημένες και ο χειριστής κυρίως επιβλέπει.
 
Μια νέα μικρής εταιρία από τις Η.Π.Α.  σχεδίασε και δημιούργησε ένα CNC ρομπότ το οποίο ονομάζεται Farmbot και έρχεται να κάνει πολύ πιο εύκολη την δημιουργία ενός μικρού κήπου από τον καθένα, καθώς αναλαμβάνει πλήρως όλες τις εργασίες από το φύτεμα, το πότισμα έως και την ζιζανιοκτονία εντελώς αυτόματα.
 

Τι ακριβώς μπορεί να κάνει

 
943962_979991568755937_6771329722782099719_nΤο Farmbot, διαθέτει διάφορα ακροφύσια που του επιτρέπουν συγκεκριμένες λειτουργίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια των φυτών σας. Έτσι διαθέτει ένα ακροφύσιο που του επιτρέπει να φυτεύει σπόρους στο χώμα, ένα ακροφύσιο που του επιτρέπει να ποτίζει τα φυτά σας, ένα ακροφύσιο που του επιτρέπει να κάνει ζιζανιοκτονία (καταστρέφοντας τις ρίζες τους) και ένα ακροφύσιο με αισθητήρα μπορεί να ελέγχει την υγρασία και το pH από το χώμα.
 
 
Code-e1457291339765Ένα από τα κύρια προτερήματά του, είναι ότι είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο και στα μηχανικά μέρη αλλά και στο λογισμικό το οποίο χρησιμοποιεί, το οποίο είναι ανοιχτού κώδικα (open source).
Weed-Suppressor-Assembly-e1460259559100-horz 
 
 
Έτσι αν και στη συσκευασία υπάρχουν μηχανικά μέρη το οποίο επιτρέπουν στο Farmbot να κινηθεί σε συγκεκριμένες διαστάσεις (στο x,y,z άξονα), μπορεί κάποιος εύκολα να φτιάξει όσα επιπλέον κομμάτια επιθυμεί, προσαρμόζοντάς το στις δικές του ανάγκες.
 
Εκτός αυτού, μπορεί κάποιος με την βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή να δημιουργήσει και τα δικά του ακροφύσια που μπορούν να δώσουν στο Farmbot επιπλέον λειτουργίες (πχ υδρονέφωση).
 
 Web-App-on-Different-Devices28129
Το Farmbot έχει λογισμικό συμβατό με ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά και tablet και smartphone, έτσι μπορείτε να ελέγχετε τον κήπο σας από όπου βρίσκεστε, όποια στιγμή το επιθυμείτε.
 

 

 
 
farmbot3Αυτή τη στιγμή, δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα, αλλά βρίσκεται σε καθεστώς προ-παραγγελίας, με τα πρώτα Fambot να αναμένονται να αποσταλούν στους ενδιαφερόμενους στις αρχές του 2017. Η τιμή του είναι σχετικά τσουχτερή, κοστίζοντας αυτή τη στιγμή λίγο παραπάνω από 3000 δολάρια (2780 Ευρώ για την ακρίβεια με την σημερινή ισοτιμία), στα οποία θα πρέπει να υπολογίσετε άλλα 250 δολάρια για έξοδα αποστολής. Σίγουρα δεν ενδείκνυται για πολύ μικρά μποστάνια, αλλά παρόλα αυτά είναι μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη, που μπορεί στο μέλλον να αλλάξει τα πάντα στις μικρές καλλιέργειες και θερμοκήπια.

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ denexo@mail.gr) και επιλέξτε το κουτάκι «Θα προτιμούσα να σχολιάσω ως επισκέπτης».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.