Όσα εργαλεία έχουν μηχανικά μέρη, χρειάζονται λίπανση για να μην προκαλείται φθορά κατά την χρήση αλλά και για να μην σκουριάζουν από την υγρασία. Τα εργαλεία αέρος δεν είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Ίσα ίσα, λόγω της συνεχούς ροή του αέρα μέσα από αυτά, οι απαιτήσεις για λίπανση είναι πιο επιτακτικές. 

Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υγρασία

Ο κύριος λόγος είναι ότι ο αέρας ποτέ δεν είναι απολύτως καθαρός, αλλά έχει υγρασία μαζί με άλλα μικροσκοπικά σωματίδια, που με τον καιρό συγκεντρώνονται μέσα στα εργαλεία. Αυτό ισχύει ακόμα και αν χρησιμοποιείτε φίλτρο αέρα αλλά και υδατοπαγίδα/αφυγραντήρα. Έστω και μικρές ποσότητες υγρασίας θα περάσουν μέσα από το καζάνι στο εργαλείο.
 

Γιατί τότε δεν λιπαίνουν τον αέρα απευθείας οι αεροσυμπιεστές; 

Ένα καλό ερώτημα που θα κάνουν αρκετοί, είναι εφόσον η λίπανση των εργαλείων αέρος είναι τόσο σημαντική, γιατί δεν γίνεται από τους ίδιους τους αεροσυμπιεστές; 
 
Η απάντηση είναι απλή. Ο λόγος που ποτέ δεν γίνεται αυτό, είναι γιατί κάποιες φορές το λάδι μέσα στον συμπιεσμένο αέρα μπορεί να είναι καταστροφικό. Έτσι σε οποιαδήποτε περίπτωση χρησιμοποιούμε εργαλείο το οποίο εξάγει τον αέρα στην επιφάνεια εργασίας (πχ πιστόλι βαφής, πλυστικό, φυσητήρας…) έστω και μικρή ποσότητα λαδιού, θα δημιουργήσει πρόβλημα. 
 
Έτσι πρέπει να λιπαίνουμε μόνο τα εργαλεία στα οποία απαιτείται λίπανση. Ποια είναι αυτά; Αυτά είναι αρκετά. Μερικά από αυτά είναι τα αερόκλειδα, τα παλμικά (ή μη) κατσαβίδια, τα (αερό) ματσακόνια, τα  αεροτρύπανα, τα καρφωτικά. Γενικά όποιο εργαλείο χρειάζεται λίπανση, θα έχει ειδική σήμανση αλλά και συνήθως συσκευασία με ειδικό λάδι μέσα στη συσκευασία που το αγοράσατε.
 

Πως μπορούμε να λιπάνουμε τα εργαλεία;

Υδατοπαγίδα + ελαιωτήρας + ρυθμιστής πίεσης
Υδατοπαγίδα + ελαιωτήρας + ρυθμιστής πίεσης

Ελαιαωτήρας με υδατοπαγίδα πάνω στον αεροσυμπιεστή

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να λιπάνετε τα εργαλεία αέρος. Οι πιο διαδεδομένοι είναι τρεις. Ο πρώτος και πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να φτιάξετε ξεχωριστό σύστημα με επαγγελματικό ελαιωτήρα (συνήθως είναι ζευγάρι με την υδατοπαγίδα). Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνετε αυτόματη λίπανση όλων των εργαλείων που θέλετε. Στα θετικά του, ότι στα περισσότερα μοντέλα μπορείτε να ρυθμίσετε την ροή του λαδιού.
Το μόνο μειονέκτημα που έχει, είναι το σχετικά μεγάλο κόστος, που το κάνει προσιτό μόνο σε επαγγελματίες ή σε μερακλήδες ερασιτέχνες. Το μεγαλύτερο κόστος δεν αφορά μόνο την αγορά του ελαιωτήρα μόνο (μαζί με υδατοπαγίδα και ρυθμιστή πίεσης κοστίζει 20-100 ευρώ). Αλλά κυρίως στην αγορά περισσότερων σωλήνων, καθώς θα πρέπει να έχετε διαφορετικές σωλήνες αέρος για τα εργαλεία που λιπαίνετε και διαφορετικές για όσα δεν λιπαίνετε.
Μίνι-ελαιωτήρας για 1/4 της ίντσας σύνδεση
Μίνι-ελαιωτήρας για 1/4 της ίντσας σύνδεση


Μικρός ελαιωτήρας

Ο δεύτερος τρόπος, είναι να χρησιμοποιήσετε έναν μικρό ελαιωτήρα τον οποίο θα κουμπώνετε πάνω στο εργαλείο που θέλετε, κάθε φορά. Το κόστος αυτών των ελαιωτήρων είναι σχετικά μικρό (5-10 ευρώ) και έτσι μπορείτε εύκολα να έχετε περισσότερους από έναν. Έτσι θα είναι μονίμως κουμπωμένοι πάνω στο εργαλείο που θέλετε. Αυτοί οι μικροί ελαιωτήρες, έχουν μια μικρή οπή, στην οποία βάζετε το ειδικό λάδι, και αυτό με την πίεση του αέρα σιγά σιγά διαχέεται μέσα στο εργαλείο.

mini-elaiotiras
Συνδέοντας ένα μίνι ελαιωτήρα με ένα αρσενικό και ένα θηλυκό σύνδεσμο μπορείτε να τον βάζετε σε όποιο εργαλείο θέλετε
Η ποσότητα που δέχονται αυτοί οι ελαιωτήρες είναι ικανή να κρατήσει για σχετικά καλό διάστημα.
Το θετικό είναι ότι επειδή τον κουμπώνετε απευθείας πάνω στο εργαλείο, δεν μεταφέρεται λάδι μέσα στον σωλήνα αέρος. Βέβαια δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσετε την ροή του λαδιού, όπως γίνετε στο μεγάλο ελαιωτήρα.

Λίπανση κάθε εργαλείου ξεχωριστά

Η τρίτη και πιο απλή λύση, είναι να λαδώνετε μόνος σας το εργαλείο αέρος μετά (ή και πριν) από κάθε χρήση. Αυτή η λύση δεν έχει κανένα επιπλέον κόστος και ούτε απαιτεί διαφορετικούς σωλήνες ή συνδέσμους. Το μόνο μειονέκτημα που έχει, είναι ότι μπορεί πιο εύκολα να ξεχαστεί η λίπανση ενός εργαλείου, ειδικά αν έχετε και χρησιμοποιείτε αρκετά εργαλεία αέρος. Πάντως όσο και να φαίνεται περίεργο, αυτή την λύση την προτιμούν αρκετά “μαστόρια”, ειδικά παλαιοί.


Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε

 

ειδικό λάδι για αεροσυμπιεστέςΑν και θεωρητικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε ότι λάδι επιθυμείτε, καλό είναι να χρησιμοποιείτε μόνο εξειδικευμένο λάδι για εργαλεία αέρος. Θα το βρείτε σε καταστήματα εργαλείων ή ίσως και σε κάποια καταστήματα λιπαντικών (όχι και τόσο εύκολα). 
Η διαφορά του ειδικού αυτού λαδιού σε σχέση με τα υπόλοιπα, δεν είναι τόσο στην πυκνότητα και στις ιδιότητες λίπανσης που έχει. Αλλά κυρίως στο ότι δεν είναι (ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι) τοξικό. Ο λόγος που δεν θέλετε να είναι τοξικό το λάδι που χρησιμοποιείτε στα εργαλεία αέρος, είναι ότι σε αντίθεση με τα λάδια σε κλειστά κυκλώματα ή μηχανές, ποσότητα από το λάδι των εργαλείων αέρος διαχέεται στην ατμόσφαιρα από την έξοδο που έχουν αυτά τα εργαλεία. Έτσι επειδή σχεδόν κανείς δεν φοράει μάσκα αέρος όταν πχ χρησιμοποιεί αερόκλειδο, είναι πολύ πιο πιθανό να εισπνεύσετε ποσότητες λαδιού.
Αν επιλέξετε να αγοράσετε υδατοπαγίδα με ελαιωτήρα και θέλετε να την περάσετε απευθείας στον αεροσυμπιεστή, καλό είναι να ελέγξετε αν βρίσκει. 
Καλό είναι να κουμπώνετε τις εισόδους του αέρα στα εργαλεία όσο αυτά δεν είναι συνδεδεμένα στον σωλήνα αέρος, έτσι ώστε να μην γεμίζουν σκόνη.

Καπάκι σκόνης
Καπάκι σκόνης
Γιατί ακόμα και αν χρησιμοποιείτε φίλτρο μαζί με ελαιωτήρα, αν εισέρχεται σκόνη όσο δεν χρησιμοποιείται, μπορεί με τον καιρό να βουλώσει το εργαλείο.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα CNC ρομπότ που έρχεται να αλλάξει τον κήπο σας για πάντα
Επόμενο άρθροΈνα DIY μπρελόκ που θυμίζει ελβετικό σουγιά
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια