Όσα εργαλεία έχουν μηχανικά μέρη, χρειάζονται λίπανση για να μην προκαλείται φθορά κατά την χρήση αλλά και για να μην σκουριάζουν από την υγρασία. Τα εργαλεία αέρος δεν είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Ίσα ίσα, λόγω της συνεχούς ροή του αέρα μέσα από αυτά, οι απαιτήσεις για λίπανση είναι πιο επιτακτικές.
Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υγρασία
Γιατί τότε δεν λιπαίνουν τον αέρα απευθείας οι αεροσυμπιεστές;
Πως μπορούμε να λιπάνουμε τα εργαλεία;

Ελαιαωτήρας με υδατοπαγίδα πάνω στον αεροσυμπιεστή
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να λιπάνετε τα εργαλεία αέρος. Οι πιο διαδεδομένοι είναι τρεις. Ο πρώτος και πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να φτιάξετε ξεχωριστό σύστημα με επαγγελματικό ελαιωτήρα (συνήθως είναι ζευγάρι με την υδατοπαγίδα). Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνετε αυτόματη λίπανση όλων των εργαλείων που θέλετε. Στα θετικά του, ότι στα περισσότερα μοντέλα μπορείτε να ρυθμίσετε την ροή του λαδιού.
Το μόνο μειονέκτημα που έχει, είναι το σχετικά μεγάλο κόστος, που το κάνει προσιτό μόνο σε επαγγελματίες ή σε μερακλήδες ερασιτέχνες. Το μεγαλύτερο κόστος δεν αφορά μόνο την αγορά του ελαιωτήρα μόνο (μαζί με υδατοπαγίδα και ρυθμιστή πίεσης κοστίζει 20-100 ευρώ). Αλλά κυρίως στην αγορά περισσότερων σωλήνων, καθώς θα πρέπει να έχετε διαφορετικές σωλήνες αέρος για τα εργαλεία που λιπαίνετε και διαφορετικές για όσα δεν λιπαίνετε.

Μικρός ελαιωτήρας
Ο δεύτερος τρόπος, είναι να χρησιμοποιήσετε έναν μικρό ελαιωτήρα τον οποίο θα κουμπώνετε πάνω στο εργαλείο που θέλετε, κάθε φορά. Το κόστος αυτών των ελαιωτήρων είναι σχετικά μικρό (5-10 ευρώ) και έτσι μπορείτε εύκολα να έχετε περισσότερους από έναν. Έτσι θα είναι μονίμως κουμπωμένοι πάνω στο εργαλείο που θέλετε. Αυτοί οι μικροί ελαιωτήρες, έχουν μια μικρή οπή, στην οποία βάζετε το ειδικό λάδι, και αυτό με την πίεση του αέρα σιγά σιγά διαχέεται μέσα στο εργαλείο.

Το θετικό είναι ότι επειδή τον κουμπώνετε απευθείας πάνω στο εργαλείο, δεν μεταφέρεται λάδι μέσα στον σωλήνα αέρος. Βέβαια δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσετε την ροή του λαδιού, όπως γίνετε στο μεγάλο ελαιωτήρα.
Λίπανση κάθε εργαλείου ξεχωριστά
Η τρίτη και πιο απλή λύση, είναι να λαδώνετε μόνος σας το εργαλείο αέρος μετά (ή και πριν) από κάθε χρήση. Αυτή η λύση δεν έχει κανένα επιπλέον κόστος και ούτε απαιτεί διαφορετικούς σωλήνες ή συνδέσμους. Το μόνο μειονέκτημα που έχει, είναι ότι μπορεί πιο εύκολα να ξεχαστεί η λίπανση ενός εργαλείου, ειδικά αν έχετε και χρησιμοποιείτε αρκετά εργαλεία αέρος. Πάντως όσο και να φαίνεται περίεργο, αυτή την λύση την προτιμούν αρκετά “μαστόρια”, ειδικά παλαιοί.
Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε
Αν και θεωρητικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε ότι λάδι επιθυμείτε, καλό είναι να χρησιμοποιείτε μόνο εξειδικευμένο λάδι για εργαλεία αέρος. Θα το βρείτε σε καταστήματα εργαλείων ή ίσως και σε κάποια καταστήματα λιπαντικών (όχι και τόσο εύκολα).
Η διαφορά του ειδικού αυτού λαδιού σε σχέση με τα υπόλοιπα, δεν είναι τόσο στην πυκνότητα και στις ιδιότητες λίπανσης που έχει. Αλλά κυρίως στο ότι δεν είναι (ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι) τοξικό. Ο λόγος που δεν θέλετε να είναι τοξικό το λάδι που χρησιμοποιείτε στα εργαλεία αέρος, είναι ότι σε αντίθεση με τα λάδια σε κλειστά κυκλώματα ή μηχανές, ποσότητα από το λάδι των εργαλείων αέρος διαχέεται στην ατμόσφαιρα από την έξοδο που έχουν αυτά τα εργαλεία. Έτσι επειδή σχεδόν κανείς δεν φοράει μάσκα αέρος όταν πχ χρησιμοποιεί αερόκλειδο, είναι πολύ πιο πιθανό να εισπνεύσετε ποσότητες λαδιού.
Αν επιλέξετε να αγοράσετε υδατοπαγίδα με ελαιωτήρα και θέλετε να την περάσετε απευθείας στον αεροσυμπιεστή, καλό είναι να ελέγξετε αν βρίσκει.
Καλό είναι να κουμπώνετε τις εισόδους του αέρα στα εργαλεία όσο αυτά δεν είναι συνδεδεμένα στον σωλήνα αέρος, έτσι ώστε να μην γεμίζουν σκόνη.