Μπορεί ένας 3D εκτυπωτής να μετατραπεί σε χαράκτη λέιζερ (Αγγλιστί laser engraver); Μπορεί, και ίσως είναι λίγο πιο εύκολο από ότι φαντάζεστε. Καταρχάς, υπάρχουν μερικά μοντέλα 3D εκτυπωτών που έχουν αυτή την δυνατότητα από τους ίδιους τους κατασκευαστές. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τη μονάδα του extruder με ένα λέιζερ και να αλλάξετε λογισμικό. 

Όμως αυτό δεν συμβαίνει με τα περισσότερα μοντέλα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Όπως μπορούμε να δούμε στο πολύ αναλυτικό instructables από τον χρήστη marzsolt, η μετατροπή δεν είναι και τόσο δύσκολη. Ο ίδιος κατάφερε να μετατρέψει τον Prusa MK3 σε ένα άψογο χαράκτη λέιζερ, όμως η μετατροπή δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο μοντέλο. Κατά πάσα πιθανότητα, οποιοδήποτε μη προσυναρμολογημένος 3D εκτυπωτής του εμπορίου, μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο.

laser χαράκτης σε 3d εκτυπωτή

Για να γίνει η μετατροπή είναι απαραίτητο ένα κατάλληλο laser module. Αυτού του τύπου τα laser δεν είναι πολύ οικονομικά, ακόμα και τα Κινέζικα. Η τιμή τους εξαρτάται από την ισχύ  αλλά και το μήκος κύματος. Για laser που μπορούν να χαράξουν χαρτί, χαρτόνι και μαλακά υλικά 500-1500mW είναι αρκετά, αν όμως θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για να χαράξετε σε ξύλο και πιο σκληρά υλικά, τότε χρειάζεστε ένα από 2500mW και πάνω (ιδανικά πάνω από 5000mW). Αυτά ακόμα και από Κίνα κοστίζουν πάνω από 200 ευρώ.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου που χρησιμοποίησε  ο marzsolt στο Instructables του είναι ότι δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τον extruder, απλώς προσαρμόζετε το λέιζερ πάνω στον extruder με μία DIY βάση. Έτσι μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον 3D εκτυπωτή ως 3D εκτυπωτή όπως θέλετε. 

Όπως φαίνεται και από τις παραπάνω φωτογραφίες, η ακρίβεια που έχει το λέιζερ είναι εξαιρετική. Προφανώς η ακρίβεια εξαρτάται και από το μοντέλο του 3D εκτυπωτή, αλλά λογικά ακόμα και με τον φθηνότερο Κινέζικο 3D εκτυπωτή θα μπορείτε να πετύχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

Σε λίγο καιρό θα ανεβάσουμε στην σελίδα και τη δική μας προσπάθεια στον Zonestar P802QR2 με ένα module των 2500mW.

laribo program
Η εφαρμογή που έφτιαξε ο δημιουργός του instructables για να μπορείτε να πειράζετε τις ρυθμίσεις του λέιζερ (χρόνος, ένταση…)

Στο instructables θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, τα σημεία που πρέπει να δώσετε προσοχή (όπως πχ ότι η ακτίνα του λέιζερ προκαλεί βλάβη στα μάτια αν κοιτάτε χωρίς προστασία)  καθώς και links για τις απαραίτητες εφαρμογές.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY συσκευή που κάνει σχέδια σε κούπες
Επόμενο άρθροΈνα ρομπότ θέλει να γίνει το το δεξί χέρι κάθε μαραγκού
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια