Οι εντομοαποθητικές ταμπλέτες, τα υγρά και τα φιδάκια είναι ο κλασσικός τρόπος για να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά κουνούπια, τουλάχιστον για μερικές ώρες. Όμως υπάρχουν και οι λύσεις των ηλεκτρικών εντομοπαγίδων. Η αλήθεια είναι ότι πολλές είτε δεν κάνουν και τόσο δουλειά ή έχουν πολλά μειονεκτήματα (πχ θόρυβος). Όμως αυτή η φθηνή εντομοπαγίδα για κουνούπια κάνει όντως αρκετά καλή δουλειά. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το YWlight και το πήραμε από Κίνα με περίπου 9 ευρώ, αλλά πιθανώς να κυκλοφορεί και με άλλες επωνυμίες στην αγορά.

Πως ακριβώς λειτουργεί

Η λειτουργία του είναι αρκετά απλή. Διαθέτει μερικά φωτάκια που εκπέμπουν απαλό μοβ φωτισμό, που ως γνωστό ελκύει τα έντομα αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και ενοχλητικός στους ανθρώπους. Εκτός από τον φωτισμό διαθέτει και ένα ανεμιστήρα, ο οποίος λειτουργεί σαν σκούπα ρουφώντας αέρα από το εξωτερικό. Έτσι όσα έντομα μαζεύονται γύρω από τα φωτάκια ή πάνω στη πλαστική σχάρα στο εξωτερικό, ρουφιούνται αυτόματα προς το εσωτερικό, όπου λόγω του συνεχόμενου ρεύματος αέρα εγκλωβίζονται μία και καλή.

Update: Τώρα, διαβάζοντας μερικές άλλες κριτικές, αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο ανεμιστήρας δεν έχει μεγάλη δύναμη και δεν μπορεί να τραβήξει τα έντομα στο εσωτερικό. Αυτό είναι μία ψευδαίσθηση που δημιουργείται, επειδή όντως σε μας φαίνεται ότι δεν είναι δυνατός. Όμως για τα μικρά έντομα είναι ότι πρέπει. Όποιο έντομο πλησιάζει κάτω από τα φωτάκια εγκλωβίζεται. Τα μόνα έντομα που είναι αρκετά δυνατά ώστε να ξεφύγουν είναι όλα τα μεγάλα (μεγάλες μύγες, μεγάλοι σκόροι, σφήκες…). Πιθανώς ένας πιο ισχυρός να είχε λίγο καλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά από τις έως τώρα δοκιμές, σίγουρα έχει αποτέλεσμα.

Υποτίθεται ότι “βοηθάει αρκετά και το σχήμα του που θυμίζει ανθρώπινο σώμα”, αλλά δεν νομίζω ότι έχει ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απλώς τα έντομα είναι αποδεδειγμένο ότι έλκονται από τα φώτα τη νύχτα. Σίγουρα αυτό που βοηθάει στο σχήμα είναι ότι είναι κυκλικό, οπότε εγκλωβίζει έντομα από οποιαδήποτε μεριά.

Σχεδόν αθόρυβο

Η συσκευή δεν σκοτώνει τα έντομα. Απλώς τα εγκλωβίζει, μόνιμα, ώσπου να πεθάνουν από την εξάντληση. Έτσι σε αντίθεση με τις γνωστές παγίδες που έχουν τον ενοχλητικό θόρυβο της ηλεκτροπληξίας κάθε φορά που σκοτώνουν ένα έντομο, αυτή είναι σχετικά αθόρυβη. Το μόνο που ακούγεται είναι ο ανεμιστήρας, αλλά και αυτός ο θόρυβος είναι πολύ χαμηλός (περίπου 35 ντεσιμπέλ), ίσα ίσα που ακούγεται.

Τι έντομα εγκλωβίζει

μυγοπαγίδα
Τα έντομα που έπιασε μετά από μερικές μέρες λειτουργίες σε εσωτερικό χώρο. Τα περισσότερα ήταν κουνούπια και μικροί σκόροι, αν και υπάρχουν και αρκετά μικρά μυγάκια.

Από τις δοκιμές τα έντομα που εγκλωβίζει φαίνεται να να είναι όλα τα μικρά νυκτόβια έντομα. Δηλαδή θηλυκά κουνούπια (τα μικρά που τσιμπάνε), σκνίπες, σκόροι και μικρά λεπιδόπτερα.

παγίδα για τούτα

To τελευταίο μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς αυτές οι παγίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να καταπολεμήσουν επιβλαβή έντομα για τις καλλιέργειες. Ίσως το πιο σημαντικό, στο οποίο φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά είναι η τούτα της τομάτας, μία μικρή πεταλούδα που μπορεί να καταστρέψει ολόκληρες καλλιέργειες. Επειδή αυτή η παγίδα λειτουργεί από USB, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε άνετα με ένα powerbank στο θερμοκήπιο ή τον κήπο.

Προφανώς χρειάζεστε περισσότερες από μία τέτοιες παγίδες για μεγάλες καλλιέργειες.

παγίδα για μύγες
Μετά από 2 νύχτες σε εξωτερικό χώρο είναι εμφανές ότι τα πάει αρκετά καλά με όλα τις πεταλούδες, αλλά και τα μικρά μυγάκια.

Δεν φαίνεται να εγκλωβίζει και τόσο τις μεγάλες μύγες, όμως τα πάει αρκετά καλά στα μικρά μυγάκια.

Οπότε η συγκεκριμένη παγίδα, εκτός από τα κουνούπια μπορεί να είναι αποτελεσματική και για τον σκόρο (κυρίως τροφίμων).

Λειτουργεί από USB, δεν διαθέτει τροφοδοτικό

Κάτι το οποίο ίσως μπορεί να θεωρηθεί προτέρημα είναι ότι λειτουργεί με μία απλή θύρα USB. Επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε εξωτερικό χώρο με τροφοδοσία από κάποιο powerbank ή laptop.

Η κατανάλωση μάλιστα είναι πολύ μικρή, μόλις 0.11 αμπέρ σε 5V τάση, οπότε μπορεί να δουλέψει από οποιαδήποτε θύρα USB.

Ιδανικό για συνεχή λειτουργία σε χολ

Από τις δοκιμές, φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα είτε όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Όταν το θέλουμε για εσωτερική χρήση δείχνει να τα πηγαίνει λίγο καλύτερα όταν είναι σε συνεχή λειτουργία σε κεντρικό χολ (αν φυσικά υπάρχει τέτοιο στο σπίτι). Καθώς ειδικά το βράδυ μπορεί να μαζεύει τα κουνούπια που τριγυρνούν από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Φυσικά δεν μπορεί μία και μόνο εντομοπαγίδα να καλύψει τις ανάγκες ενός ολόκληρου σπιτιού με αρκετά δωμάτια. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με εντομοαπωθητικές λύσεις ή να χρησιμοποιήσετε περισσότερες από μία.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε


Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, πρέπει να υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές αυτής της παγίδας. Η συγκεκριμένη έχει την επωνυμία YWXLight, αλλά επειδή το brandname υπάρχει μόνο σε ένα αυτοκόλλητο προφανώς πρόκειται για προϊόν που κυκλοφορεί πανομοιότυπο (ακριβώς ίδια εμφάνιση, ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά) με αρκετές επωνυμίες.  

Το πιο οικονομικό φαίνεται ότι είναι αυτό από Aliexpress, περίπου στα 8-8.5 ευρώ με δωρεάν μεταφορικά. αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλες παραλλαγές.  H αποστολή γίνεται με δωρεάν μεταφορικά και ο χρόνος παράδοσης είναι 20-30 μέρες. Λόγω χαμηλής τιμής, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει τελωνείο.

Πιθανώς να μπορείτε να βρείτε παρόμοια και σε Ελληνικά καταστήματα με Κινέζικα gadget.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Πιστόλι θερμού αέρα PARKSIDE PHLG 2000 D3
Επόμενο άρθροΜία διαφορετική τεχνική για DIY στάμπες σε ρούχα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια