Ο σκόρος είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε σπιτιού. Ένα μόνο έντομο αν τρυπώσει μέσα στη ντουλάπα σας μπορεί να καταστρέψει ρούχα και κουβέρτες. Ενώ αντίστοιχη καταστροφή μπορεί να γίνει εάν ένας σκόρος τροφίμων τρυπώσει μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας.
Η λέξη σκόρος, στην Ελληνική γλώσσα,  χρησιμοποιείται συνήθως για το χαρακτηρισμό όλων των λεπιδόπτερων που τρέφονται με ρούχα ή τρόφιμα. 
 

Σκόρος ρούχων και σκόρος τροφίμων

Αν και υπάρχουν δεκάδες κατηγορίες σκόρου, δύο είναι οι πιο κύριες. Ο σκόρος των ρούχων και ο σκόρος των τροφίμων. Αν και μοιάζουν λίγο εμφανισιακά, έχουν σημαντικές διαφορές κυρίως στην συμπεριφορά.

Σκόρος ρούχων

downloadΟ σκόρος ρούχων είναι ένα νυχτόβιο έντομο, γιαυτό αποκαλείται και νυχτοπεταλούδα. Το ενήλικο έντομο είναι ακίνδυνο για τα ρούχα σας αφού τρέφεται αποκλειστικά με γύρη και άλλα κυρίως φυτικά μέρη. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι προνύμφες των σκόρων, οι οποίες κατά κύριο λόγο τρέφονται με υφάσματα ζωικής προέλευσης (μαλλί, μετάξι) αλλά και βαμβακερά και ίσως ακόμα και συνθετικά αν περιέχουν σε κάποιο ποσοστό μαλλί ή βαμβάκι ή απλώς είναι λερωμένα με κάποια υλικά.
 
Ο σκόρος των ρούχων, είναι πολύ «ντροπαλός» και κινείται μόνο στο σκοτάδι. Προτιμάει μέρη σκοτεινά και ήσυχα, όπως ντουλάπες και πατάρι. Φυσικά μπορεί να κάνει την ζημιά ακόμα και στο ολόμαλλο χαλί που έχετε στρώσει σε ένα φωτεινό δωμάτιο. Και αυτό γιατί εισέρχεται κάτω από το χαλί και κάνει την ζημιά στα κρυφά.
 
Εκτός από τα ρούχα, μπορεί να τον βρείτε και σε τρόφιμα κάποιες φορές.
 

Σκόρος τροφίμων

σκόρος τροφίμων
Πηγή φώτο Wikipedia – Kaldari
Ο σκόρος τροφίμων τώρα, έχει κάποιες διαφορές στην εμφάνιση. Καταρχάς είναι λίγο μικρότερος από τον σκόρο των ρούχων, αφού συνήθως δεν ξεπερνάει το 1 εκατοστό σε μήκος. Τα φτερά του είναι δίχρωμα, με το εξωτερικό μέρος συνήθως πιο σκουρόχρωμο από το εσωτερικό. 
 
Η πιο σημαντική τους διαφορά, είναι στην συμπεριφορά. Οι σκόροι των τροφίμων δεν είναι τόσο «ντροπαλοί» όσο αυτοί των ρούχων. Έλκονται αρκετά από τα φώτα, οπότε αν δείτε κάποιον να γυρνάει μικρούς κύκλους κάτω από μία λάμπα, τότε κατά 99% είναι σκόρος τροφίμων.
 
Αν και ο σκόρος των ρούχων είναι αυτός με το «κακό όνομα», ο σκόρος των τροφίμων είναι εξίσου καταστροφικός. Γεννάει τα αυγά του μέσα σε ξηρά τροφή όπως δημητριακά, ρύζι, αλεύρι και ξηρούς καρπούς. Οι προνύμφες του σκόρου τροφίμων, τρέφονται με τα τρόφιμα και τα καταστρέφουν. 
 
Κάποιοι πιστεύουν ότι αν τα τρόφιμα βρίσκονται κλεισμένα στις συσκευασίες τους, είναι απόλυτα προστατευμένοι έναντι του σκόρου τροφίμων. Αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει. Ο σκόρος τροφίμων,μπορεί πολύ εύκολα να διατρήσει πλαστική συσκευασία και να εισχωρήσει μέσα σε αυτή. Γιαυτό μόνο τα τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε μεταλλικές συσκευασίες ή χοντρά πλαστικά δοχεία αεροστεγώς κλεισμένα, είναι προστατευμένα απόλυτα.
 
 

Κύκλος ζωής

Ο σκόρος είναι ένα έντομο που έχει δράση ολόκληρο το χρόνο, αν και έχει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και δεν μπορεί να ζήσει και να αναπαραχθεί σε κρύες συνθήκες, αν το σπίτι σας είναι αρκετά ζεστό τους χειμερινούς μήνες, μπορεί άνετα να αναπαραχθεί και να εκκολαφθούν τα αυγά του με επιτυχία.
 
Γεννάει περίπου 50-150 μικροσκοπικά αυγά τη φορά συνήθως σε ένα μόνο σημείο. Έτσι μπορεί να καταλάβετε ότι μόνο ένας θηλυκός σκόρος μπορεί να σας γεμίσει το σπίτι με αρκετούς απογόνους μέσα σε λίγους μήνες.
 

Εχθροί του σκόρου

Ο σκόρος είναι έντομο, οπότε ο χειρότερος εχθρός του σκόρου στην φύση είναι τα πουλιά που τρέφονται με έντομα. Εκτός από τα πουλιά, δεν τα πάει και καθόλου καλά με τις παρασιτικές σφήκες, γιατί έχουν την κακή συνήθεια να γεννούν τα δικά τους αυγά, μέσα στα αυγά του σκόρου και να τρέφονται μετά με τις προνύμφές του.
 
Όπως είναι γνωστό ο σκόρος απεχθάνεται τη λεβάντα και τον κέδρο γιαυτό τα γνωστά φακελάκια με πραγματική λεβάντα ή άρωμα λεβάντας και κέδρου που πωλούνται στην αγορά είναι αρκετά αποτελεσματικά (όσο φυσικά κρατάει η δράση τους).
 
Βέβαια το πιο διαδεδομένο υλικό αντιμετώπισης του σκόρου είναι η γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια ναφθαλίνη. Το αέριο που συγκεντρώνεται από την εξάτμιση της ναφθαλίνης σε ικανές ποσότητες, είναι τοξικό για τον σκόρο και τις προνύμφες του. Δυστυχώς αν και είναι αρκετά αποτελεσματικό, έχει μια πολύ δυσάρεστη οσμή και δεν πολύ χρησιμοποιείται πλέον.  


Παγίδα για το σκόρο

Όπως είπαμε, ο ενήλικος σκόρος δεν είναι ο ίδιος επικίνδυνος για τα ρούχα ή τα τρόφιμα μας, αλλά αν ζευγαρώσει και γεννήσει τότε θα έχουμε πρόβλημα. Έτσι εκτός από τα απωθητικά σκόρου σε όλες τις ντουλάπες μας, καλό είναι να έχουμε και μερικές παγίδες μέσα ή έξω από το σπίτι, για να πιάνουμε τους ενήλικους σκόρους πριν αυτοί φανούν επικίνδυνοι.
 
Στην αγορά κυκλοφορούν μερικές έτοιμες παγίδες για σκόρους, οι οποίες συνήθως έχουν φερομόνες για να τους προσελκύουν και έχουν μια κολλώδη επιφάνεια η οποία τους αιχμαλωτίζει. Οι συγκεκριμένες παγίδες είναι αρκετά αποτελεσματικές, ειδικά για τους σκόρους τροφίμων που η λύση της ναφθαλίνης ή της λεβάντας δεν είναι και πολύ πρακτική.
 
Η τιμή σε αυτές τις παγίδες εξαρτάται καθαρά από το μέγεθος και την δράση που έχουν. Συνήθως κοστίζουν 1-10 ευρώ η μία και η δράση των φερομόνων κρατάει μερικούς μήνες.
 
Μπορείτε όμως να φτιάξετε μία απλή και οικονομική παγίδα για το σκόρο μόνοι σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι απλές κίτρινες παγίδες κηπουρικές και μερικά απλά υλικά.
Pagida_gia_skorous_1
 
Οι κίτρινες κηπουρικές παγίδες πωλούνται μισό με ένα ευρώ η μία αναλόγως του μεγέθους. Έχουν πάνω τους κόλλα και στις δύο πλευρές στην οποία προσκολλούν τα έντομα και παγιδεύονται. Είναι σχεδόν πάντα κίτρινου χρώματος καθώς προσελκύει τα έντομα όπως έχει αποδειχθεί. Χρησιμοποιείται για να πιάνει συγγενή έντομα του σκόρου (άλλα λεπιδόπτερα) των οποίων οι κάμπιες καταστρέφουν τα λαχανικά.
Pagida_gia_skorous_3
 
Με τις παγίδες αυτές μπορείτε να εγκλωβίσετε τους σκόρους αν ακουμπήσουν πάνω τους. Πρέπει όμως πρώτα να τους προσελκύσετε. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. 

Δόλωμα 

Ο πρώτος είναι να τοποθετήσετε πάνω στη παγίδα, υλικό το οποίο προτιμά ο σκόρος. Έτσι αν πρόκειται για σκόρο ρούχων, θα πρέπει να βάλετε μαλλί. Ενώ αν πρόκειται για σκόρο τροφίμων κάποια ξηρά τροφή, όπως αλεύρι. Το αλεύρι είναι μια καλή επιλογή γιατί το προτιμάει και ο σκόρος των ρούχων.

Σωστή τοποθέτηση 

Εκτός από τροφή, θα πρέπει φυσικά να τοποθετήσετε και την παγίδα σε μέρος που ο σκόρος θα προτιμήσει για να γεννήσει τα αυγά του. Έτσι αν πρόκειται για σκόρο ρούχων, θα πρέπει να είναι κάποια σκοτεινή και ήσυχη γωνία. Ο σκόρος των τροφίμων δεν είναι τόσο ντροπαλός, οπότε ένα καλό μέρος είναι πίσω από τις πόρτες στα ντουλάπια της κουζίνας. 
 

Αν θέλετε να κάνετε την παγίδα λίγο πιο αποτελεσματική μπορείτε να την διπλώσετε κυκλικά, κάνοντας ένα μικρό ορθογώνιο ή τρίγωνο. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει πολύ πιο ελκυστική, καθώς θα είναι πολύ πιο προστατευμένη και σκοτεινή στο εσωτερικό της.

Φερομόνες

φερομόνες για σκόρους
Ο άλλος τρόπος είναι να ελκύσετε τους σκόρους με φερομόνες. Τώρα θα μου πείτε που θα βρείτε φερομόνες για σκόρους. Μπορείτε να βρείτε κυρίως από εξωτερικό σε κλειστές συσκευασίες όπως αυτή από το Amazon ή να χρησιμοποιήσετε τα «απομεινάρια» κάποιας από κάποια κορεσμένη εμπορική παγίδα. Δηλαδή με απλά λόγια, αν είχατε αγοράσει μια εμπορική παγίδα με φερομόνες και αυτή έχει γεμίσει με σκόρους, μπορείτε να τοποθετήσετε την παγίδα αυτή πάνω στην κίτρινη κηπουρική παγίδα και να πιάσετε αρκετούς σκόρους ακόμα όσο κρατάει η φερομόνη.
 
απλή παγίδα για σκόρους
Η κόλλα που έχουν πάνω οι παγίδες δεν είναι πάρα πολύ ισχυρή έτσι και πάνω σε κάποιο ρούχο να ακουμπήσει θα το ξεκολλήσετε σχετικά εύκολα.  
 
Μέσα σε λίγες μόνο μέρες θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα αφού θα έχει πιάσει αρκετά έντομα, μεταξύ των οποίων και σκόροι (αν υπάρχουν φυσικά).
 

Μερικές γενικές συμβουλές για το σκόρο

  • Ο σκόρος λατρεύει τα λερωμένα ρούχα. Οπότε ποτέ δεν θα πρέπει να κρατάτε άπλυτα για πάρα πολύ καιρό και ποτέ να μην βάζετε ρούχα που δεν είναι πλυμένα στην ντουλάπα σας.
  • Οι απλές σακουλίτσες για τα ρούχα (1 ευρώ οι 10 περίπου) είναι αρκετά οικονομικές και αν τις κλείσετε καλά έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα. 
  • Φυτέψτε μια λεβάντα στον κήπο σας. Με ένα μόνο φυτό μπορείτε να φτιάχνετε τα σακουλάκια που χρειάζεστε για όλη τη σεζόν και έτσι να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα αλλά και το σπίτι σας να μυρίζει ευχάριστα.
  • Αν ξαφνικά δείτε πολλούς μικρούς σκόρους μέσα στο σπίτι, αυτό σημαίνει ότι κάποιο ρούχο σας ή κάποια συσκευασία με τρόφιμα έχει καταστραφεί ήδη. Ψάξτε επιμελώς μέχρι να βρείτε που υπήρξε το πρόβλημα γιατί πιθανώς να υπάρχουν και άλλα αυγά που δεν έχουν εκκολαφτεί στο ίδιο περίπου σημείο.
  • Κατά διαστήματα πλένετε τα ρούχα σας που δεν χρησιμοποιείτε στην ντουλάπα και βρίσκονται εκτεθειμένα, ακόμα και αν είναι απολύτως καθαρά. Επίσης πάντα ελέγχετε τα ντουλάπια με τα τρόφιμα για προσβολές. 
  • Το πατάρι σας αν χρησιμοποιείται για μακροχρόνια αποθήκευση ρούχων, είναι καλό να έχει όλη τη χρονιά το “ευχάριστο” άρωμα της ναφθαλίνης. Είναι σίγουρα το πιο επικίνδυνο μέρος.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημιουργήστε μορφοκλασματικά σχέδια πάνω σε ξύλο μόνο με ηλεκτρισμό
Επόμενο άρθροDeponia μέρος 2 : Chaos On Deponia
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια