Εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα LIDL έφερναν τα ηλεκτρικά εργαλεία κήπου ως Florabest. Τελευταία σταμάτησαν να το κάνουν και τα μετονόμασαν και αυτά PARKSIDE, προφανώς γιατί έχει καλύτερο “brandname” ή απλώς για να μην μπερδεύεται ο κόσμος. Έτσι πριν λίγες εβδομάδες έφερε το επαναφορτιζόμενο κονταροπρίονο PARKSIDE PAHE 20 Li A1, ένα από τα αρκετά εργαλεία της σειράς PARKSIDE X 20V Team. Αν και ήταν λίγο ακριβό για PARKSIDE (κόστιζε 80 ευρώ), εξαντλήθηκε σχεδόν αμέσως. 

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PAHE 20 Li-A1

Εταιρία PARKSIDE
ΜοντέλοPAHE 20 Li
Έκδοση Α1
ΤύποςΕπαναφορτιζόμενο κονταροπρίονο
Κατασκευαστής/ΕισαγωγέαςGrizzly
Τιμή79.99@LIDL
Εγγύηση3 χρόνια
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τάση λειτουργίας20VDC
Μέγιστος αριθμός στροφών2500 ανά λεπτό
Ταχύτητα αλυσίδας5 μ/δ
Βάρος χωρίς μπαταρία2.6 κιλά
Χωρητικότητα δοχείου λαδιού65 κυβικά εκατοστά
Μήκος κοπής20 εκατοστά
Λάμα 8“ Oregon 080NDEA318
ΑλυσίδαOregon 91P033X
Μπαταρία
Τύπος μπαταρίαςΙόντων λιθίου
Μοντέλο μπαταρίαςPAP 20 A3
Τάση μέτρησης20VDC
Χωρητικότητα4000mAh
Στοιχεία10
Φορτιστής
ΜοντέλοPLG 20 A2
Τάση μέτρησης230-240VAC ~50Hz
Κατανάλωση μέτρησης85 Watt
Ασφάλεια3.15Α
Τάση μέτρησης έξοδου21.5VDC
Ρεύμα μέτρησης εξόδου3.5 αμπέρ
Διάρκεια φόρτισηςπερίπου 80 λεπτά
Θόρυβος/Δονήσεις
Στάθμη ηχητικής πίεσης: LpA 88 dB (A)±3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος: LWA 106 dB (A)±3dB

 

Τι υπάρχει μέσα στην συσκευασία στο PARKSIDE PAHE 20 Li A1

Η συσκευασία είναι από σκληρό χαρτόνι και κανονικά θα πρέπει να έχει ταινίες ασφαλείας σε κάθε άνοιγμα. 

unboxing parkside pahe 20 li a1

Μέσα στην συσκευασία θα βρείτε

  • το κονταροπρίονο
  • την μπαταρία PAP 20 A3
  • τον φορτιστή PLG 20 A2
  • μία λάμα 8″ Oregon
  • ένα πλαστικό προστατευτικό λάμας
  • μία αλυσίδα Oregon
  • ένα μπουκαλάκι με βιοδιασπώμενο λάδι αλυσίδας
  • ιμάντα ανάρτησης
  • το εγχειρίδιο χρήσης

Εντυπώσεις από επαναφορτιζόμενο κονταροπρίονο PARKSIDE PAHE 20 Li A1 

Το PARKSIDE PAHE 20 Li A1 είναι πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελληνική αγορά. Η τελευταία φορά που είχε φέρει κονταροπρίονο ήταν το Florabest πριν αρκετό καιρό και παρόλο που και αυτό ήταν αρκετά καλό για τα λεφτά του, η συγκεκριμένη έκδοση έχει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα.

Μέλος της σειράς PARKSIDE X 20V Team

εργαλεία x20v team
Τα εργαλεία της σειράς PARKSIDE X20V Team

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του εργαλείου είναι ότι είναι μέλος της σειράς X20V Team, δηλαδή των επαναφορτιζόμενων εργαλείων PARKSIDE που χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο μπαταρίας. Έτσι αν έχετε ήδη κάποιο άλλο εργαλείο από την σειρά (έχει σχεδόν 20 εργαλεία μέχρι τώρα και ίσως αυξηθούν και άλλο), έχετε ήδη έξτρα μπαταρίες. 

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η μπαταρία στα κονταροπρίονα δεν βαστάει και πάρα πολύ. Οπότε αν θέλετε κάποια έξτρα μπαταρία, μπορείτε πολύ απλά να αγοράσετε ένα άλλο εργαλείο της σειράς και να έχετε έξτρα μπαταρία, έξτρα φορτιστή και ένα επιπλέον εργαλείο.

Μεγάλη μπαταρία 4Ah και πιο δυνατός ταχυφορτιστής

μπαταρία pap 20 a3

To επόμενο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι στην συσκευασία θα βρείτε την μεγάλη μπαταρία 20V (PAP 20 A3) με χωρητικότητα 4000mAh. Στα προηγούμενα κονταροπρίονα που είχε φέρει η μπαταρία ήταν μόλις 2000mAh και δεν βάσταγε πολύ. Τώρα έχει διπλάσια χωρητικότητα και ο χρόνος που βαστάει είναι διπλάσιος. 

Και ο ταχυφορτιστής είναι λίγο πιο ισχυρός, φορτίζοντας τη μεγάλη μπαταρία μέσα σε περίπου 80 λεπτά. 

Ρυθμιζόμενη κλίση κεφαλής

κλίση κεφαλής αλυσοπρίονου
Πατώντας το κόκκινο κουμπί μπορείτε να ρυθμίσετε την κλίση

Μία άλλη βελτίωση σε σχέση με τα πιο παλιά μοντέλα (στο Florabest FAHE 20 είχε και εκεί το ίδιο σύστημα) είναι και η ρυθμιζόμενη κλίση της κεφαλής. Η κλίση μπορεί να ρυθμιστεί πολύ εύκολα πατώντας το κόκκινο κουμπί που βρίσκεται στο πλάι και απλά το βάζετε σε μία από τις προρυθμισμένες θέσεις. 

Με την κλίση είναι πολύ βολικό για κοπές σε δυσπρόσιτα σημεία, πχ όταν θέλετε να κόψετε κάποιο κλαδί που βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα ή πάνω από κάτι. 

Βέβαια αυτός ο μηχανισμός έχει και μερικά μειονεκτήματα που θα αναφερθούν πιο κάτω.

Εύκολο τέντωμα αλυσίδας χωρίς κλειδιά

parkside κονταροπρίονο

Μία ακόμα βελτίωση είναι και το σύστημα τεντώματος της αλυσίδας χωρίς την χρήση κανενός κλειδιού. Πριν έπρεπε να ξεσφίξετε την βίδα που συγκρατεί το καπάκι της λάμας και με ένα κατσαβίδι να ρυθμίσετε την βίδα τεντώματος. 

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Αντί για βίδα που συγκρατεί το καπάκι έχει ένα πλαστικό που το σφίγγετε με το χέρι περιστροφικά. Με τον ίδιο τρόπο τεντώνεται και η λάμα. Αντί για βίδα με το κατσαβίδι, απλώς περιστρέφετε τον πλαστικό διακόπτη.

μηχανισμός πάνω σε λάμα
Το κομμάτι που βλέπετε βιδώνεται πάνω στη λάμα και επιτρέπει στο μηχανισμό να τεντώνεται η αλυσίδα χωρίς κλειδί

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι αν χρειαστεί να αλλάξετε λάμα, θα πρέπει να ξεβιδώσετε το εξάρτημα που υπάρχει πάνω και να το βιδώσετε στην νέα λάμα, καθώς δεν θα λειτουργεί ο μηχανισμός χωρίς αυτό. 

Λίγο μεγαλύτερο μήκος

Τώρα που για κάποιους ίσως είναι σημαντικό είναι ότι έχει και λίγο μεγαλύτερο μήκος από ότι οι προηγούμενες εκδόσεις. Όχι τίποτα τρομερό, αλλά είναι 10-20 πόντους πιο μακρύ, κυρίως λόγω του μηχανισμού της κλίσης στην κεφαλή, καθώς το κοντάρι είναι πάνω κάτω ίδιο. 

Συνολικά το μήκος με ανοιχτό κοντάρι φθάνει μέχρι τα 270 εκατοστά και αν συνυπολογίσουμε το ύψος του μέσου Έλληνα, με αυτό το κονταροπρίονο μπορείτε να κόψετε κλαδιά που βρίσκονται μέχρι 4 με 4.5 μέτρα.

Λάμα και αλυσίδα Oregon

αλυσίδα oregon

Όποιος ασχολείται με τα αλυσοπρίονα θα γνωρίζει ότι όταν θες μία καλή λάμα ή αλυσίδα, η Oregon είναι σχεδόν μονόδρομος. Το καλό είναι ότι το Parkside PAHE 20 Li A1 έχει και λάμα Oregon και αλυσίδα Oregon, επομένως θα περάσετε αρκετό καιρό ξέγνοιαστα. 

Ισχύ και ταχύτητα αλυσίδας

Η ταχύτητα της αλυσίδας είναι 5 μέτρα το δευτερόλεπτο, που σημαίνει ότι είναι σχετικά αργόστροφο αν το συγκρίνουμε με τα βενζινοκίνητα (συνήθως πάνω από 10 μ/δ). Ακόμα και μερικά επαναφορτιζόμενα κονταροπρίονα έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα (τα καλά έχουν 8μ/δ και πάνω).

Το ότι είναι αργόστροφο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κόψει σκληρά ξύλα. Το αντίθετο, εκεί που δυσκολεύεται λίγο είναι στα χλωρά, επειδή δεν προλαβαίνει να “αρπάξει” ένα χλωρό κλαδί και αντί να το κόβει, το “χτυπάει”. 

Όσον αναφορά την ισχύ, από ότι φαίνεται με λίγο υπομονή μπορεί να κόψει σχεδόν τα πάντα. Δοκιμάστηκε σε ελιές, μουριές, συκιές και μερικά πυρηνόκαρπα και δεν είχε κάποιο σημαντικό θέμα. Με γεμάτη μπαταρία, ακονισμένη αλυσίδα και λάδι κόβει τα πάντα, ακόμα και σχετικά χοντρά κλαδιά 10 εκατοστών+. 

 

Εργονομία

λαβή κονταροπρίονου

Η εργονομία σε ένα εργαλείο είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Είναι σημαντικό να σε βολεύει η χρήση και να μην κουράζει ή να μπορείς να αλλάξεις εύκολα μία αλυσίδα. Σε αυτό το κομμάτι το PARKSIDE PAHE 20 Li A1 δεν τα πάει άσχημα. 

Η αλλαγή και το τέντωμα της αλυσίδας είναι πολύ εύκολη υπόθεση, το ίδιο και η αλλαγή της κλίσης της κεφαλής αλλά και το άνοιγμα του κονταριού.

Επίσης και η λαβή είναι αρκετά εργονομική (με μαλακή πλαστική επένδυση), με τον διακόπτη ασφαλείας να βρίσκεται στο σημείο του αντίχειρα. 

 

Προβλήματα / Ελαττώματα 

Τώρα το PARKSIDE PAHE 20 Li A1 έχει μερικά θεματάκια, όχι όσον αναφορά προβλήματα (δεν έχει παρουσιαστεί κανένα μέχρι τώρα) αλλά περισσότερο σε ελαττώματα λόγω κακής σχεδίασης.

Το σημείο όπου κουνιέται.

Το βασικό και πιο σημαντικό ελάττωμα είναι ότι “παίζει” η κεφαλή λόγω του μηχανισμού κλίσης. Όταν έχετε κλειστό το κοντάρι δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά όταν το έχετε ανοιχτό τελείως το παλαντζάρισμα κάνει πιο κουραστική τη χρήση και λίγο πιο δύσκολη την ακρίβεια. Ίσως αν υπήρχε ένας μηχανισμός που σφίγγει, να μπορούσε να αποφευχθεί αυτό, αλλά στο συγκεκριμένο υπάρχει ένα απλό κουμπί που κλειδώνει το μηχανισμό. 

Ένα ακόμα θέμα που δεν το λες ελάττωμα, αλλά κάτι που χρίζει προσοχής είναι και ο μηχανισμός που τεντώνει η αλυσίδα. Μπορεί να είναι πιο εργονομικός και πιο απλός στη χρήση, όμως δείχνει λίγο πιο “ευαίσθητος” και αν χαλάσει, το κονταροπρίονο είναι άχρηστο μέχρι να βρείτε ανταλλακτικό. 

Κάτι που είναι ενοχλητικό είναι ότι όταν το αποθηκεύετε  (ειδικά όρθιο) στάζει σιγά σιγά το λάδι αλυσίδας. Ειδικά αν δεν είναι πολύ παχύρρευστο (πχ σαν και αυτό που έχει η συσκευασία), τότε είναι ακόμα πιο εύκολο να στάξει. Οπότε καλό είναι είτε να βάζετε όσο λάδι χρειάζεται ή να το αδειάζετε όταν θέλετε να το αποθηκεύσετε για μεγάλο διάστημα.  

βιοδιασπώμενο λάδι αλυσίδας

Τέλος κάτι που είχε και η πιο παλιά έκδοση είναι ότι δουλεύει σωστά μόνο με βιοδιασπώμενο λάδι αλυσίδας ή τουλάχιστον με όχι και τόσο παχύρρευστο ορυκτέλαιο, γιατί αλλιώς μπουκώνει. 

Σύγκριση με βενζινοκίνητα κονταροπρίονα

Τώρα αν το συγκρίνουμε με τα βενζινοκίνητα κονταροπρίονα υπερτερεί σε κάποια σημεία και χάνει σε κάποια άλλα. Καταρχάς είναι πολύ πιο ήσυχο (όχι ότι είναι αθόρυβο, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και μεσημέρι χωρίς να καλέσουν αστυνομία). Το άλλο προτέρημα είναι ότι είναι πιο ελαφρύ. Μαζί με την μπαταρία ζυγίζει κάτω από 3.5 κιλά, όταν τα βενζινοκίνητα ζυγίζουν 5-8 κιλά. Επίσης έχει πιο μικρό όγκο, κάνοντας το να χωράει άνετα και στο σαλόνι ενός χάτσμπακ αυτοκινήτου (πλάγια στα πόδια του συνοδηγού προς τα πίσω).

Εκεί που χάνει είναι η δύναμη και η αυτονομία. Τα βενζινοκίνητα είναι πολύ πιο δυνατά και με ένα 5λιτρο βενζίνη κόβετε για ώρες. Σε αυτό και 10 μπαταρίες να έχετε πάλι δεν θα κόψετε τόσα πολλά. 

Στην τιμή δεν υπάρχει τεράστια διαφορά. Τα φθηνά Κινέζικα κονταροπρίονα (Kraft, Nakayama…) κοστίζουν λιγότερο από 100 ευρώ, όταν το συγκεκριμένο κοστίζει 80. Βέβαια αν θέλετε να πάτε σε καλό βενζινοκίνητο, φθάνετε πάνω από 500 ευρώ.

Σύγκριση με άλλα επαναφορτιζόμενα κονταροπρίονα

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα. Αν το συγκρίνουμε με τον ανταγωνισμό το PARKSIDE PAHE 20 LI A1 υπερτερεί αρκετά. Όχι ότι είναι καλύτερο από όλα τα άλλα, όμως όταν αυτό κοστίζει 80 ευρώ και το πιο φθηνό επαναφορτιζόμενο κονταροπρίονο με μπαταρία κοστίζει 130-150 ευρώ, βλέπεις ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στη τιμή. 

Και αν όντως θέλετε να πάτε σε ένα που ξεκάθαρα έχει καλύτερη ποιότητα, πρέπει να δώσετε 180+ ευρώ. 

 

Σύνοψη: Αν έχετε και άλλα εργαλεία της σειράς X20V Team είναι ευκαιρία

Το PARKSIDE PAHE 20 Li A1 είναι μία πολύ καλή επιλογή για επαναφορτιζόμενο κονταροπρίονο. Με μόλις 80 ευρώ έχετε το κονταροπρίονο με μεγάλη μπαταρία 4Ah και λάμα και αλύσίδα Oregon. H μπαταρία μόνη της κοστίζει 35 ευρώ ενώ η λάμα και αλυσίδα ένα 20αρι. Ειδικά αν έχετε κάποιο άλλο εργαλείο της σειράς X20V Team, τότε έχετε και έξτρα μπαταρίες και είναι ακόμα πιο συμφέρουσα η αγορά.

Βέβαια δεν είναι όλα τέλεια. Έχει μερικά θεματάκια και δεν είναι τόσο ισχυρό όσο ένα βενζινοκινητο κονταροπρίονο, αλλά για τα 80 ευρώ που κοστίζει είναι ευκαιρία. 

5
Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά σχόλια ή spam δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
2 Comment threads
3 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με περισσότερες αντιδράσεις
Hottest comment thread
3 Σχολιαστές
adminxelonakiasaggelisk Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφείτε  
νεότερο παλαιότερο πιο δημοφιλές
Ειδοποίηση από
xelonakias
Επισκέπτης
xelonakias

Ισως το πιο σημαντικο ειναι το μεγεθος της λεπιδας 20 εκ. Αυτο επηρεαζει αρκετα το ποσο ευκολα “αρπαζεις” τα οριακα σε αποσταση κλαδια (το δουλευω και στα ορια του σε πληρη εκταση). Βεβαια σε “φτηνα” χρηματα μονο ενα black & decker ειναι με 25 εκ λεπιδα αλλα επισης με 2,5 φορες επανω στην τιμη. Το αλλο θεμα ειναι η ακαμψια που ειναι σχετικη σε πληρη εκταση. Δουλευοντας κατακορυφα (στημενος κατο απο το κλαδι που κοβω) ειναι ολα καλα. Σε περιπου 45 μοιρες η χειροτερα σχεδον οριζοντια (λχ κοβαντας απο το μπαλκονι τα κλαρια που πλησιαζουν πολυ) νιωθει κανεις ευκολα οτι… Διαβάστε περισσότερα »

aggelisk
Επισκέπτης
aggelisk

Πολύ χρήσιμο άρθρο!!!!