To κονταροπρίονο μπαταρίας Florabest FAHE 18A1 είναι ένα οικονομικό ερασιτεχνικό κονταροπρίονο, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα Lidl. Η τιμή του – την στιγμή που αγοράστηκε – ήταν 89 ευρώ και αν και η τιμή δεν ακούγεται μικρή για εργαλείο από τα Lidl, είναι αρκετά φτηνότερο από τα άλλα αντίστοιχα του εμπορίου. Αλλά ας το δούμε αναλυτικά.

Χαρακτηριστικά Florabest FAHE 18A1


ΜοντέλοFAHE 18 A1
Είδος παροχήςΜπαταρία
Τάση μπαταρίας18 Volt
Μπαταρίες στην συσκευασία1 χ 1.5 αμπερώρια
Συνολικό μήκος183-265 εκατοστά
Μέγιστης διάμετρος κοπής20 εκατοστά
Ταχύτητα αλυσίδας5 m/s
Πρόσθετα
 • Αλυσίδα oregon
 • Ταχυφορτιστής
 • λάδι αλυσίδας 60ml
 • ιμάντας ώμου,
 • προφυλακτήρας λάμας

 

Εντυπώσεις από κονταροπρίονο μπαταρίας Florabest FAHE 18 A1


Το συγκεκριμένο review είναι ίσως ένα από τα πιο καθυστερημένα που έχουν γίνει από αυτή την σελίδα. Αυτό το κονταροπρίονο μπαταρίας αγοράστηκε πριν περίπου 9 μήνες και όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει δεκάδες δοκιμές σε κάθε είδους δέντρου και περίσταση. Οπότε δεν πρόκειται για ένα κλασσικό unboxing, που απλώς αναφέρει τις εντυπώσεις του με λίγες ώρες δοκιμών.

Ο βασικοί λόγοι που έγινε αυτό είναι τρεις. Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα κονταροπρίονα μπαταρίας δεν είναι και τόσο ερασιτεχνικά εργαλεία. Δηλαδή όσοι τα αγοράζουν, συνήθως τα θέλουν για επαγγελματική ή ήμι-επαγγελματική χρήση. Ο δεύτερος λόγος είναι η τιμή του. Μπορεί για κονταροπρίονο τα 89 ευρώ να μην είναι πολλά αλλά δεν είναι και τόσο λίγα την σημερινή εποχή για τον μέσο Έλληνα. Τέλος,  λόγω του ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να τεσταριστεί σε κλειστό χώρο, χρειάστηκε αρκετός καιρός ώστε να βρεθούν αρκετά διαφορετικά είδη δέντρων.

Οπότε ας τα πάρουμε από την αρχή. 

Κονταροπρίονο μπαταρίας vs κονταροπρίονο βενζίνης

Πριν ξεκινήσουμε να λέμε για το Florabest, ας πούμε λίγα λόγια για την κατηγορία των κονταροπρίονων γενικότερα και για το τι πλεονέκτηματα και τι μειονεκτήματα έχει ένα κονταροπρίονο μπαταρίας έναντι ενός βενζίνης.

Tα κονταροπρίονα βενζίνης έχουν σίγουρα μεγαλύτερη αυτονομία, καθώς με ένα μπετόνι βενζίνης, μπορούν να δουλεύουν για ώρες, ενώ έχουν και μεγαλύτερη δύναμη και ροπή. Αντίθετα, τα κονταροπρίονα μπαταρίας, είναι συνήθως ελαφρύτερα, σχεδόν αθόρυβα και επειδή δεν έχουν κινητήρα, είναι και πολύ πιο εύκολα στην μεταφορά και αποθήκευση.

Κονταροπρόνο βενζίνης

 • Μεγαλύτερη αυτονομία
 • Περισσότερη δύναμη

Κονταροπρίονο μπαταρίας

 • Πιο ελαφρύ
 • Πιο αθόρυβο
 • Πιο εύκολος χειρισμός
 • Πιο μικρό

Χαμηλή τιμή

Μια ματιά στον ανταγωνισμό στο Skroutz. Τα περισσότερα της λίστας είναι χωρίς μπαταρία και φορτιστή.

Το πρώτο πλεονέκτημα του Florabest είναι η χαμηλή τιμή που έχει. Μπορεί τα 89 ευρώ να ακούγονται πολλά, αλλά για ένα κονταροπρίονο μπαταρίας, με μπαταρία λιθίου και φορτιστή στην συσκευασία, σίγουρα δεν είναι.

Το πιο φτηνό κονταροπρίονο μπαταρίας με αντίστοιχα χαρακτηριστικά κοστίζει 120+ ευρώ, ενώ τα πιο επώνυμα ξεκινούν από τα 250 και τα επαγγελματικά ξεπερνούν τα 1000 ευρώ. 

Μικρό μέγεθος

Ένα από τα πιο μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει αυτό το κονταροπρίονο, είναι το μικρό του μέγεθος. Όταν είναι κλειστό το κοντάρι προέκτασης, έχει μήκος 180 εκατοστά. Έτσι χωράει άνετα ακόμα και στο εσωτερικό ενός hutchback αυτοκινήτου.

Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο, αλλά γενικότερα τα περισσότερα κονταροπρίονα μπαταρίας.

Σχεδόν αθόρυβο 

κονταροπρίονο florabest

Ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό που έχει, είναι ότι δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου. Έτσι σε αντίθεση με ένα βενζίνης με 2χρονο κινητήρα, που ακούγεται 500 μέτρα μακρυά ακόμα και στο ρελαντί, το συγκεκριμένο είναι σχεδόν αθόρυβο. Με καλά λαδωμένη αλυσίδα, ακούγεται μόνο ένα μικρό βουητό από το ηλεκτρικό μοτέρ όταν κόβει. Δηλαδή κάνει περίπου τον ίδιο θόρυβο με ένα ηλεκτρικό δράπανο . Έτσι, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν σε αστική περιοχή.

Μικρή μπαταρία

Σίγουρα το μεγαλύτερο μειονέκτημα που έχει το συγκεκριμένο εργαλείο, είναι η μικρή μπαταρία. Στην συσκευασία συμπαραδίδεται μία μπαταρία 18V 1.5 αμπερωρίου, η οποία είναι πραγματικά αρκετά μικρή για τις ανάγκες ενός κονταροπρίονου.

Το πόσο κρατάει εξαρτάται από τι κόβεται και πόσο καλά κόβει η αλυσίδα, αλλά για παράδειγμα αν το θέλετε για κλάδεμα ενός περιβολιού, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2-4 έξτρα μπαταρίες για μια μέρα δουλειά. Φυσικά μπορείτε να αγοράσετε όσες έξτρα μπαταρίες επιθυμείτε από το σέρβις, αλλά δεν είναι και τόσο φτηνές. 

Ταχυφορτιστής

ταχυφορτιστής

Μπορεί βέβαια η μπαταρία να είναι αρκετά μικρή, αλλά στην συσκευασία συμπαραδίδεται και ταχυφορτιστής, ο οποίος σας επιτρέπει να φορτίζεται την μπαταρία σε περίπου μία ώρα. Έτσι αν έχετε παροχή ρεύματος, μπορείτε να κάνετε αρκετές πλήρης φορτίσεις μέσα σε μία μέρα. 

Δεν αλλάζει γωνία κοπής η λάμα

Ένα ακόμα μειονέκτημα που έχει το συγκεκριμένο κονταροπρίονο, είναι ότι δεν αλλάζει γωνία κοπής η λάμα. 

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει σε αρκετά κονταροπρίονα και βοηθάει να κάνετε καλύτερες κοπές σε πολύ ψηλά κλαδιά, αφού κόβετε κάθετα και όχι πλάγια. Σίγουρα είναι κάτι αρκετά χρήσιμο, που καλό είναι να υπάρχει, αν και μπορεί να λειτουργήσει και έτσι.

Μήκος λάμας και αλυσίδας

κονταροπρίονο florabest

Η λάμα έχει μήκος 20 εκατοστά και είναι ένα σχετικά κοινό νούμερο για κονταροπρίονα. Συνήθως σε βενζίνης, μπορείτε να δείτε και 25 εκατοστά. Η αλυσίδα είναι αυθεντική αλυσίδα oregon με χαμηλό βαθμό κλωτσήματος.

Μήκος κονταροπρίονου και μέγιστο ύψος κοπής

Το μήκος του κονταροπρίονου είναι 183 εκατοστά όταν είναι κλειστό, ενώ όταν ανοίξετε την επέκταση μπορεί αν φθάσει έως τα 265 εκατοστά, το οποίο σίγουρα είναι ένα αρεκτά καλό ύψος, αλλά δεν ακούγεται και πολύ μεγάλο σε σύγκριση με τα επεκτάσιμα κονταροπρίονα βενζίνης.

Υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά όμως. Τα κονταροπρίονα βενζίνης, χάνουν 1-1.5 μέτρα από το ύψος κοπής, επειδή αναγκαστικά ο κινητήρας βρίσκεται στο πίσω μέρος και η λαβή ένα μέτρο μακρυά. Έτσι ακόμα και αν το συνολικό μήκος τους είναι πχ 4 μέτρα, το μέγιστο ύψος κοπής θα είναι 2.5-3 μέτρα.

Αντίθετα, επειδή το κονταροπρίονο βενζίνης δεν έχει κινητήρα και η σκανδάλη βρίσκεται στην άκρη, κάποιος μπορεί να κόψει κρατώντας το πάνω από τους ώμους, ακόμα και με τέρμα τεντωμένα χέρια. Έτσι παρόλο που το μέγιστο μήκος του είναι 265 εκατοστά, το μέγιστο ύψος κοπής είναι άνετα πάνω από τα 4 μέτρα, για έναν άνδρα μετρίου αναστήματος.

Ροπή και δύναμη

H ροπή του και η δύναμη είναι ένα από τα μειονεκτήματα που έχουν τα μικρά ερασιτεχνικά κονταροπρίονα με  18V τάσης. Με πολύ απλά λόγια, είναι τεχνητά αδύνατο με τόσο μικρή τάση να πλησιάσουν σε απόδοση τα βενζινοκίνητα. Τα καλά επαγγελματικά κονταροπρίονα ή αλυσοπρίονα μπαταρίας είναι συνήθως 36V ή και μεγαλύτερα.

Πάντως, αν η αλυσίδα είναι καλά ακονισμένη και υπάρχει λάδι αλυσίδας στο δοχείο, κόβει άνετα ακόμα και σκληρά ξύλα όπως ελιά, όχι όμως σε 20 εκατοστά διάμετρο. Από τη εμπειρία τόσων μηνών, θα έλεγα ότι κόβει σχετικά καλά ότι έχει διάμετρο το πολύ 10 εκατοστά. Από εκεί και πάνω δυσκολεύεται και μπορεί να κόψει καλά μόνο πολύ μαλακά ξύλα όπως πχ συκιά.

Ποια είδη δέντρων μπορεί να κόψει

Το κονταροπρίονο μπαταρίας Florabest, τα πάει αρκετά καλά με τα μαλακά είδη ξύλου και όσα έχουν αρκετή υγρασία. Το ιδανικότερο για αυτό, είναι ξυλώδεις κλαδάκια 3-5 εκατοστών. Σε πολύ χλωρά κλαδιά και κλαδιά μικρής διαμέτρου, αντιμετωπίζει πρόβλημα γιατί η αλυσίδα δεν κόβει τόσο γρήγορα ώστε να τα πάρει με την μία. Έτσι απλώς τα τσακίζει.

Κλαδιά μεγαλύτερης διαμέτρου, σίγουρα θέλουν λίγο πιο πολύ υπομονή, αλλά κόβονται. 

Ιδανικό
 • Πυρηνόκαρπα
 • Μουριά
 • Αχλαδιά
 • Ελιά (ξυλώδη χλωρά)
 • Συκιά
 • Εσπεριδοειδή (ξυλώδη χλωρά)
Ακατάλληλο
 • Ξερά κλαδιά από δέντρα σκληρό ξύλο
 • Μη ξυλώδη κλαδιά
 • Κλαδιά με διάμετρο μεγαλύτερη από 15 εκατοστά

 

Προβλήματα που εμφανίστηκαν μετά την χρήση


florabest κονταροπρίονο

Μετά από τόσο καιρό χρήσης, είναι λογικό να εμφανιστούν σιγά σιγά κάποια προβλήματα. Το πρώτο που εμφανίστηκε σχεδόν αμέσως, είναι ότι δεν ασφάλιζε καλά η θέση προέκτασης. Δηλαδή, όταν ήταν ανοιχτή η προέκταση, με λίγη πίεση άλλαζε το μήκος της. Το πρόβλημα αυτό λυνόταν με το σφίξιμο της βίδας που συγκρατεί τον μοχλό, αλλά μετά από λίγο καιρό επανεμφανιζόταν. Δεν είναι και τόσο ενοχλητικό, αλλά σίγουρα θα πρέπει να το ελέγχετε κάθε τόσο.

Ένα άλλο μικρό πρόβλημα, είναι ότι δεν ασφαλίζει και τόσο καλά το καπάκι του δοχείου λαδιού. Έτσι αν δεν το σφίξετε καλά, θα αρχίσει να χάνει, αν αναποδογυρίσει. Αυτό συνήθως συμβαίνει, επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική ασφάλεια. Είναι βιδωτό, σαν πώμα. Έτσι όταν το βάζετε ανάμεσα σε κλαδιά είναι εύκολο να ξεσφίξει, ακουμπώντας σε κάποιο κλαδί. Πάλι όχι και κάτι τόσο σημαντικό, αλλά θα πρέπει να το ελέγχετε συχνά.

Ανταλλακτικά και αναλώσιμα


H «καμπάνα» του κονταροπρίονου που μεταδίδει την κίνηση από το μοτέρ στην αλυσίδα. Σε ένα βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο είναι ένα από τα πιο ακριβά ανταλλακτικά. Το συγκεκριμένο κοστίζει μόνο 2 ευρώ.

Η εταιρία που το κατασκευάζει (Grizzly Tools) προσφέρει ανταλλακτικά και αναλώσιμα για αυτό το εργαλείο. Με μόνη εξαίρεση την μπαταρία που είναι λίγο ακριβή (40 ευρώ στο site της εταιρίας), όλα τα ανταλλακτικά που μπορεί να χρειαστεί κάποιος είναι σχετικά φτηνά. 

Έτσι η «καμπάνα» που έχει κοστίζει μόνο 2 ευρώ, ενώ το πλαστικό τεπόζιτο για το δοχείο λαδιού 1.3 ευρώ.

Η ιστοσελίδα είναι αυτή και αν μπορείτε να τα αγοράσετε απευθείας από αυτήν, σίγουρα θα είναι πιο οικονομικό να απευθυνθείτε στο Ελληνικό σέρβις πρώτα.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Ελληνικού σέρβις, είναι

 • τηλ : 801 5000 019 
 • email: grizzly@lidl.gr

Σύνοψη : Αρκετά καλό για τα λεφτά του, όχι όμως για επαγγελματική χρήση


Το κονταροπρίονο μπαταρίας Florabest FAHE 18 A1, είναι ίσως το πιο οικονομικό κονταροπρίονο της αγοράς. Με μόνο 89 ευρώ και με μπαταρία και φορτιστή στην συσκευασία, σίγουρα είναι μία πολύ καλή τιμή. Για να βρείτε ένα αισθητά καλύτερο με τα ίδια χαρακτηριστικά θα πρέπει να πάτε σε κονταροπρίονα 200+ ευρώ.

Βέβαια, όποιος σκοπεύει να το αγοράσει, θα πρέπει να αναλογιστεί ότι προορίζεται μόνο για περιστασιακή ερασιτεχνική χρήση και όχι για χρήση από επαγγελματίες αγρότες. 

Το μεγαλύτερο του μειονέκτημα είναι η διάρκεια της μπαταρίας, η οποία είναι μόνο 1.5 αμπερώρια. Ακόμα και για ερασιτεχνική χρήση, καλό είναι να αγοραστεί τουλάχιστον μία ακόμα. Στα θετικά του ότι έχει ταχυφορτιστή, έτσι μία άδεια μπαταρία μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε περίπου μία ώρα.

Θετικά
 • Καλή τιμή
 • Ελαφρύ
 • Μικρό
 • Μπαταρία λιθίου και ταχυφορτιστής
 • 3 χρόνια εγγύηση
Αρνητικά
 • Μικρή μπαταρία
 • Μικροπροβλήματα

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε


 • Αν έχετε δυναμό που μπορεί να δώσει 18V τάση (τα περισσότερα δίνουν μόνο 12V δυστυχώς), τότε μπορείτε να το δουλέψετε και από γεννήτρια.
 • Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία Florabest, τα Lidl ή το σέρβις τους.
 • Το εργαλείο αγοράστηκε κανονικά από κατάστημα και δεν πρόκειται για προώθηση ή διαφήμιση προϊόντος.
 • Μαζί με το κονταροπρίονο μπαταρίας Florabest, υπάρχει και ένα μικρό φιαλίδιο με βιολογικό λάδι αλυσίδας. Αν έχετε βιολογική καλλιέργεια ή θέλετε να κάνετε κοπές σε δέντρα με καρπούς, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται βιολογικό λάδι αλυσίδας. Είναι λίγο πιο ακριβό και συνήθως καταναλώνεται πιο γρήγορα, αλλά είναι σίγουρα πιο ασφαλές από το κλασσικό ορυκτό λάδι αλυσίδας.
 • Ο κωδικός ΙΑΝ του συγκεκριμένου εργαλείου είναι 39406. Για μεταγενέστερα μοντέλα ίσως είναι διαφορετικός.
 • Για περισσότερα σχετικά με τα εργαλεία Parkside ή Florabest μπορείτε να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό.

 

Άλλα reviews με εργαλεία Florabest


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο3D εκτυπωτής τώρα και για κρέπα
Επόμενο άρθροΈνας προσιτός SLA 3D εκτυπωτής (στερεολιθογραφίας)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια