Review: Σέγα μπαταρίας κήπου Florabest FAAS 10.8 A2

0
Το Florabest FAAS 10.8, είναι ένα μικρό ερασιτεχνικό πριόνι κήπου μπαταρίας, που διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα Lidl. Το κόστος του ήταν 44.99 ευρώ.

 

Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία Lidl ή την εταιρία Florabest. To εργαλείο αγοράστηκε καινούργιο από κατάστημα της εταιρίας Lidl σε κλειστή συσκευασία με ταινίες ασφαλείας. Δεν πρόκειται για διαφήμιση ούτε για προώθηση προϊόντος.

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι στη λογική του unboxing (παρουσίαση και αξιολόγηση καινούργιου προιοντος). Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία Lidl ή την εταιρία Florabest.

Οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το εργαλείο ή το σέρβις του, θα πρέπει να απευθυνθεί στην κατασκευάστρια εταιρία ή την εταιρία πώλησης. 

Ο συγκεκριμένος τύπος εργαλείων είναι σχετικά καινούργιος στην αγορά. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρή σπαθοσέγα μπαταρίας. Μερικές εταιρίες το κατατάσσουν στα εργαλεία κηπουρικής (όπως αυτό της Florabest), άλλες στα κοινά εργαλεία, αλλά η λειτουργία τους είναι πάνω κάτω ίδια ( με μόνη διαφορά το μικρό εξάρτημα που συγκρατεί τα κλαδιά). Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις διαφορές σέγας και σπαθοσέγας μπορείτε να πατήσετε εδώ.

 Florabest FAAS 10.8
 

Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το μικρό βάρος και μέγεθος, που το κάνει αρκετά εύκολο στη μεταφορά αλλά και την χρήση.

 

Φυσικά δουλεύει με μπαταρία, που είναι μπαταρία λιθίου, τάσης 10.8 Volt και χωρητικότητας 1500mAh. Στην συσκευασία υπάρχει βαλιτσάκι μεταφοράς αλλά και λάμα γενικής χρήσης (Ελβετικής κατασκευής).

 

Έχει ακριβώς την ίδια υποδοχή με όλες τις κοινές σπαθοσέγες και έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις λάμες της αγοράς. Δεν χρειάζεται κλειδί για το στερέωση της λάμας, αλλά αυτό γίνεται με την απλή περιστροφή της υποδοχής.

 

Το εξάρτημα με τις δαγκάνες, είναι απαραίτητο αν επιθυμείτε να κόψετε με ασφάλεια κλαδιά, καθώς αγκιστρώνει πάνω στο κλαδί και έτσι το εργαλείο παραμένει στην ίδια θέση. Αν δεν το χρησιμοποιήσετε και προσπαθήσετε να κόψετε κάποιο σχετικά μικρό κλαδί, οι ταλαντώσεις θα είναι πολύ περισσότερες. Τοποθετείται και βγαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς την χρήση κάποιου εργαλείου.

 

Ο φορτιστής αποδίδει 1800mA και έτσι επιτρέπει την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας σε περίπου μία ώρα.

 

Οι παλινδρομήσεις που κάνει η λάμα είναι 2700 το λεπτό, ενώ η μέγιστη διαδρομή 20 χιλιοστά.

 

 Florabest FAAS 10.8 Φυσικά στην συσκευασία υπάρχει φυλλάδιο με αναλυτικές οδηγίες χρήσης και όπως πάντα συνοδεύεται από 3 χρόνια εγγύηση, όπως και όλα τα εργαλεία που πωλούνται από τα Lidl.

Εντυπώσεις


 

Αν και πριν την αγορά του εργαλείου, ήξερα περίπου τι δυνατότητες έχουν αυτού του τύπου τα εργαλεία, καθώς είχα δοκιμάσει και χρησιμοποιήσει εκτενώς, ένα αντίστοιχο μιας αρκετά πιο επώνυμη εταιρίας, είπα να δοκιμάσω και αυτό της Florabest, το οποίο ήταν και αρκετά πιο οικονομικό (μισή τιμή περίπου).

Μετά από αρκετές εβδομάδες δοκιμής σε αρκετά είδη δέντρων (και όχι μόνο), η αλήθεια είναι ότι δεν άλλαξε η γνώμη που είχα για το συγκεκριμένο τύπο εργαλείων.

Η άποψη μου είναι ότι τα συγκεκριμένα εργαλεία δεν είναι και πολύ χρήσιμα ως εργαλεία κήπου, τουλάχιστον για τους περισσότερους. Οι λόγοι είναι αρκετοί και θα τους αναφέρω όλους.
 

Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι ότι η μπαταρία του είναι σχετικά μικρή για να χρησιμοποιηθεί για το κλάδεμα αρκετών δέντρων. Και όταν λέμε αρκετά δέντρα, εννοούμε πάνω από 5-6. Φυσικά, μπορείτε να κλαδέυετε σταδιακά ή μπορείτε να αγοράσετε  αρκετές μπαταρίες αν επιθυμείτε από το σέρβις και να λύσετε αυτό το πρόβλημα.

Το επόμενο πρόβλημα, είναι ότι “ανάβει” πολύ εύκολα η λάμα κόβοντας μεγάλα κλαδιά ή σκληρό ξύλο (πχ ελιά, πορτοκαλιά). Αν έχετε χρησιμοποιήσει σέγα ή σπαθοσέγα θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ, καθώς συμβαίνει και εκεί. Απλώς στο κλάδεμα αυτό γίνεται πολύ πιο εύκολα, γιατί η επιφάνεια της λάμας παραμένει περισσότερη ώρα ανάμεσα στα ξύλα, αυξάνοντας έτσι την θερμοκρασία από την τριβή με το ξύλο, το οποίο επιδεινώνεται και λόγω του ρετσινιού και των υγρών του ξύλου, που στομώνουν συνεχώς τα δόντια της λάμας. 

Φυσικά σε μικρά κλαδιά διατομής 2-4 εκατοστών δεν συμβαίνει αυτό, αλλά τα κόβει σχετικά εύκολα. Όμως κλαδιά 2-4 εκατοστών τα κόβει εξίσου εύκολα και ένα καλό χειροπρίονο ή ένα κλαδευτήρι, τα οποία μπορεί να μην έχουν και πολύ μικρότερο κόστος (ένα καλό γιαπωνέζικο χειροπρίονο κοστίζει πάνω από 30 ευρώ), αλλά είναι πολύ ελαφρύτερα και δεν έχουν το μειονέκτημα της μπαταρίας.

Άλλο ένα πρόβλημα, είναι ότι δεν είναι αρκετά δυνατό. Τα 10.8V τάσης που έχει, του επιτρέπουν να κόψει άνετα κλαδιά από δέντρα με μαλακή ξυλεία (πχ συκιά, πυρηνόκαρπα, πεύκο ) αλλά θα το κάνουν να «κολώσει» αν πάτε να κόψετε ένα κλαδί 6-8 εκατοστά διάμετρο από δέντρα με σκληρό ξύλο (πχ ελιά, εσπεριδοειδή..). Με την ίδια λάμα, μια μεγάλη σπαθοσέγα 18V (ή ακόμα καλύτερα ηλεκτρική) τα καταφέρνει πολύ καλύτερα, χωρίς ιδιαίτερο προβλήματα ακόμα και στα σκληρά ξύλα. Φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος και βάρος και έτσι δεν είναι πολύ πρακτικές για κλάδεμα.

Τώρα θα με ρωτήσετε, πιστεύεις δηλαδή ότι είναι άχρηστο και δεν αξίζει τα λεφτά του; . Η απάντηση είναι όχι, το αντίθετο μάλιστα. Για μένα το εργαλείο της Florabest, και γενικά τα συγκεκριμένα εργαλεία, είναι πολύ χρήσιμα και καλό είναι να υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Απλώς όχι ως κλαδευτικά. Εκτός και αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή οι δυνάμεις σας δεν το επιτρέπουν, ένα καλό γιαπωνέζικο χειροπρίονο, θα σας ήταν πολύ πιο χρήσιμο και βολικό στο κλάδεμα. Αν φυσικά κουράζεστε εύκολα ή απλώς προτιμάτε την ευκολία των ηλεκτρικών εργαλείων, τότε θα σας βολέψει μια χαρά, αρκεί να κόβετε μικρά και όχι πολύ σκληρά κλαδιά.

Αλλά το συγκεκριμένο εργαλείο σαν μικρή σπαθοσέγα μπορεί να σας λύσει τα χέρια. Με τις κατάλληλες λάμες, μπορείτε να κόψετε σχεδόν ότι υλικό θέλετε (ξύλο, μέταλλο, πλαστικό, κεραμικό…). Φυσικά, δεν θα έχει την ίδια δύναμη με μια μεγάλη σπαθοσέγα, αλλά το μικρό της μέγεθος και βάρος, δίνουν πολύ πιο μεγάλη ευχέρεια και έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σημεία που μια μεγάλη σπαθοσέγα θα ήταν αδύνατο.

Και γιαυτό το λόγο, οι περισσότερες γνωστές εταιρίες και ειδικά αυτές που πωλούν επαγγελματικά εργαλεία (πχ milwaukee, dewalt, bosch) τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει, ένα εργαλείο ίδιου τύπου. Βέβαια, όλα έχουν τουλάχιστον 2πλάσια τιμή (κάποια και 5πλάσια) από αυτό της Florabest.

Florabest μικρή σπαθοσέγα
LED ένδειξη φόρτισης

Με λιγότερο από 50 ευρώ , θα έχετε ένα εργαλείο με μπαταρία λιθίου (το οποίο σημαίνει μηδενική αποφόρτιση), το οποίο θα μπορεί να κόψει γρήγορα ένα σωλήνα pvc ή ένα μικρό μεταλλικό σωλήνα ύδρευσης, σε όποιο μέρος και να βρίσκεται. Και φυσικά με το πάτημα ενός κουμπιού, βάζετε και το V-grip και κόβετε και κλαδιά αν το επιθυμείτε.

Σύνοψη: Χρήσιμο εργαλείο, αλλά όχι σαν κλαδευτικό


 

Το Florabest FAAS 10.8 A1 , είναι ένα μικρό εργαλείο μπαταρίας που σας επιτρέπει να κόβετε διάφορα υλικά σε όποιο σημείο και να βρίσκονται.

Διαθέτει V-Grip που του επιτρέπει να πιάνεται πάνω σε κλαδιά και έτσι να κόβετε πιο εύκολα, χωρίς πολλές ταλαντώσεις.
 
Αν και σαν κλαδευτικό εργαλείο, ίσως να μην τρομερά χρήσιμο, σαν εργαλείο σπιτιού είναι πιθανώς απαραίτητο. Με την σωστή λάμα, μπορείτε να κόψετε ότι υλικό θέλετε σε όποιο σημείο και αν βρίσκετε.
 

Το μικρό του μέγεθος το κάνει εύκολο στην χρήση αλλά και την μεταφορά. Η μπαταρία του αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε μία ώρα περίπου, οπότε ακόμα και αν αδειάσει η μπαταρία, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα για λίγη ώρα μέχρι να φορτίσει, μπορείτε να συνεχίσετε την δουλειά σας.


Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε

  • Όπως και σε όλα τα εργαλεία που πωλούν τα καταστήματα Lidl, έτσι και αυτό της Florabest συνοδεύεται από 3 χρόνια εγγύηση μαζί με την απόδειξη αγοράς. Γιαυτό καλό είναι να φυλάξτε την απόδειξη (μακρυά από τον ήλιο) και την συσκευασία σε ασφαλές μέρος.
  • Το σέρβις πωλεί επιπλέον μπαταρίες για όποιον το επιθυμεί. Αν δεν κάνω λάθος, δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο άλλο εργαλείο που να χρησιμοποιεί την ίδια μπαταρία (αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος και ας αναφέρει το εργαλείο).
  • Για να δείτε ποιο είναι το επίσημο σέρβις θα πρέπει να ανατρέξετε στην τελευταία σελίδα του βιβλίου οδηγιών χρήσης του εργαλείου που το αναφέρει ή αν το έχετε χάσει να επικοινωνήσετε με το τηλ. εξυπηρέτησης της Lidl και να σας κατευθύνουν αυτοί στο σωστό.
  • Για ένα πιο γενικό άρθρο για τα εργαλεία Parkside ή Florabest μπορείτε να πατήσετε εδώ.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY Αναλογικός μετεωρολογικός σταθμός που παίρνει αυτόματα μετρήσεις από το διαδίκτυο
Επόμενο άρθροReview: Ακουστικά Coolermaster CMStorm Ceres 300
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια