Το κρουστικό δράπανο PARKSIDE PSBM 500 C4, είναι ένα οικονομικό ερασιτεχνικό δράπανο που κυκλοφορεί αποκλειστικά από τα καταστήματα Lidl με κόστος περίπου 22 ευρώ. Με μοτέρ 500 Watt αλλά και δυνατότητα κρούσης, είναι μία καλή λύση για μικρά τρυπήματα σε ξύλο, σίδερο αλλά και μπετό. Ας το δούμε λίγο αναλυτικά.

Τι είναι τα κρουστικά δράπανα και σε τι διαφέρουν από τα υπόλοιπα

Καταρχάς, για τους εντελώς αρχάριους, ας πούμε λίγα λόγια για το τι ακριβώς είναι το κρουστικό δράπανο σαν εργαλείο. Δράπανο ονομάζεται το εργαλείο το οποίο με το κατάλληλο τρυπάνι, μπορεί να κάνει τρύπες σε διάφορα υλικά. Συνήθως έχει αριστερόστροφη και δεξιόστροφη λειτουργία και ισχύ από 400 έως 1200 watt. Μπορεί να είναι ηλεκτρικό ή μπαταρίας, ενώ μπορεί να έχει και δυνατότητα κρούσης.

Όσα έχουν την δυνατότητα κρούσης, ονομάζονται κρουστικά δράπανα. Η δυνατότητα κρούσης, είναι αναγκαία για το τρύπημα μπετού και γενικά σκληρών υλικών. Αυτό που πρακτικά συμβαίνει, είναι ότι ανά κάποιες περιστροφές γίνεται μία κρούση, δηλαδή ένα εκρηκτική κίνηση του τσοκ προς τα εμπρός. Αυτό δίνει την δυνατότητα στο τρυπάνι να σπάσει διάφορα σκληρά υλικά όπως πέτρες και έτσι να προχωρήσει πιο ομαλά το τρύπημα.

Κάποια κρουστικά δράπανα, έχουν την δυνατότητα περιορισμού των στροφών του μοτέρ, μέσω διακόπτη, Αλλά παρότι μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί σε χαμηλή ταχύτητα που να επιτρέπει το βίδωμα και το ξεβίδωμα αν βάλετε το κατάλληλο bit, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται σαν κατσαβίδι, καθώς δεν έχουν καθόλου έλεγχο της ροπής.

Χαρακτηριστικά κρουστικού δράπανου PARKSIDE PSBM 500 C4 (σύμφωνα με τον κατασκευαστή)

ΧαρακτηριστικάΤιμή
Ισχύς500 Watt
Αριθμός στροφών σε ρελαντί50-3000 στροφές ανά λεπτό
Αριθμός κρούσεωνμέγ. 48.000 κρούσεις ανά λεπτό
Ροπή στρέψηςμέγ. 7.5 Nm
Διάμετρος τσοκ13 χιλιοστά
Εύρος σύσφιξης τσοκ2-13 χιλιοστά
Μέγιστη διάμετρος διάτρησης σε ξύλο25 χιλιοστά
Μέγιστη διάμετρος διάτρησης σε σκυρόδεμα10 χιλιοστά
Μέγιστη διάμετρος διάτρησης σε μέταλλο8 χιλιοστά
Κατηγορία προστασίας II
Είδος προστασίας IP 20
Στάθμη ηχητικής πίεσης93 dB (A), KpA= 3dB
Επιτρεπόμενη στάθμη θορύβου104 dB (A), KWA= 3dB
Βάρος ( με αξεσουάρ)1.8 κιλά

 


Εντυπώσεις από το PARKSIDE PSBM 500 c4

Το κρουστικό δράπανο της Parkside, όπως όλα τα εργαλεία της Parkside, είναι ένα οικονομικό ερασιτεχνικό εργαλείο. Με τιμή 22 ευρώ περίπου και με τα πρόσθετα τα οποία έχει (πχ βαλιτσάκι μεταφοράς), έχει πιθανώς την καλύτερη τιμή στην αγορά στα χαρακτηριστικά του.

Κρουστικό δράπανο Parkside PSBM 500 C4Τα 500Watt του μοτέρ, σίγουρα δεν είναι πολλά, αλλά για απλή χρήση είναι συνήθως μία χαρά. Σας επιτρέπει να κάνετε με άνεση τρύπες σε ξύλα, λεπτά μέταλλα και απλή τοιχοποιία. Δηλαδή ότι θα αντιμετωπίσει κάποιος απλός χρήστης. Θα κάνουμε κάποιες δοκιμές αργότερα να δούμε πόσο ανταποκρίνεται στα αλήθεια στα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής (δηλαδή τρύπες διαμέτρου 25χιλ ξύλο, 10χιλ σκυρόδεμα, 8χιλ μέταλλο) αλλά σε μία γρήγορη δοκιμή φαίνεται να κυμαίνεται κάπου εκεί.

Parkside PSBM 500 C4_20_v1Οι στροφές του είναι στα επίπεδα αυτής της κατηγορίας και είναι ικανές για τις περισσότερες εργασίες. Κάτι που είναι αρκετά σημαντικό και δεν υπάρχει σε πολλά επώνυμα δράπανα, είναι ο έλεγχος των στροφών μέσω περιστρεφόμενου αβαθμίδωτου διακόπτη. Έτσι θα μπορείτε να κάνετε τρυπήματα σε υλικά στα οποία απαιτείται χαμηλότερη ταχύτητα (πχ μέταλλο) χωρίς να καταστρέφετε τα τρυπάνια αλλά και την επιφάνεια. 

Τώρα, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κρούσης ή απλής λειτουργίας, μέσω ειδικού διακόπτη στο πάνω μέρος. Ο διακόπτης φαίνεται λίγο πιο «μαλακός» από ότι πρέπει αλλά μάλλον δεν θα έχετε πρόβλημα.

Φυσικά έχει αξεσουάρ για λαβή με μεταλλικό οδηγό βάθους, το οποίο είναι και αυτό στα θετικά του, καθώς τα περισσότερα έχουν πλαστικό ο οποίος τσακίζει. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι και τόσο εμφανής οι μετρήσεις πάνω στον οδηγό λόγω αντανάκλασης. Το σύστημα σύσφιξης δείχνει καλό και δεν φαίνεται κάτι που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα σύντομα.

τσοκ για Κρουστικό δράπανο Parkside PSBM 500 C4Το τσοκ που έχει, είναι ένα πλαστικό ταχυτσόκ από την Κινέζικη εταιρία Peacock με μέγιστη διάμετρο 13 χιλιοστά. Κάποια πιο ακριβά κρουστικά δράπανα έχουν μεταλλικό τσοκ, το οποίο σίγουρα είναι πιο ανθεκτικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε τρυπάνι που κοστίζει όλο και όλο 22 ευρώ, να περιμέναμε να έχει τσοκ που κοστίζει μόνο του 10-15 ευρώ, θα ήταν λίγο περίεργο. Παρότι σχετικά άγνωστη σαν εταιρία, δείχνει καλούτσικο. 

βαλιτσάκι μεταφοράς Κρουστικό δράπανο Parkside PSBM 500 C4Τώρα όλο το περίβλημα είναι από σκληρό πλαστικό ABS, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό και σας προφυλάσσει και από ηλεκτροπληξία. Φυσικά δεν είναι στεγανό, καθώς έχει κλάση προστασίας IP20 (δείτε εδώ τι σημαίνει αυτό, αν δεν ξέρετε).

Τώρα ας δούμε λίγο το εσωτερικό του. Ανοίγοντάς το βλέπεις ότι σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο ακριβό επαγγελματικό εργαλείο. Η φτερωτή του μοτέρ είναι πλαστική ενώ υπάρχουν μικρό-ατέλειες εδώ και εκεί. Αλλά τα γρανάζια είναι μεταλλικά (δεν είναι σε όλα τα τρυπάνια μεταλλικά) χωρίς κάποιο εξόφθαλμη ατέλεια από το φρεζάρισμα. Το γράσο είναι μάλλον λιθίου και φαίνεται να είναι αρκετό, αν και σίγουρα ο θάλαμος που το περιβάλλει, δεν είναι ούτε στεγανός ούτε εντελώς κλειστός.

Ο διακόπτης είναι ηλεκτρονικός με αβαθμίδωτη ρύθμιση στροφών και είναι σχετικά κοινός. Λογικά θα υπάρχει και στο σέρβις αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα, αλλά μπορείτε να τον βρείτε και στο εμπόριο με κόστος 5-10 ευρώ.

O συλλέκτης και τα καρβουνάκια φαίνεται να δουλεύουν καλά, χωρίς πολλές σπίθες ή θόρυβο.

Φυσικά όπως και σε όλα τα προϊόντα Parkside υπάρχει εγγύηση 3 χρόνια με την απόδειξη αγοράς.


Συνοψίζοντας

Κρουστικό δράπανο Parkside PSBM 500 C4Το κρουστικό δράπανο PARKSIDE PSBM 500 C4, είναι ένα οικονομικό ερασιτεχνικό δράπανο, που αν και δεν είναι το καλύτερο της αγοράς, ούτε καν την κατηγορίας του, είναι πιθανώς αυτό με την καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης. Στα 22 ευρώ, δύσκολα θα βρείτε άλλο με τα ίδια χαρακτηριστικά, που να έχει και βαλιτσάκι μεταφοράς αλλά και 3 χρόνια εγγύηση.

Σίγουρα δεν προορίζεται για βαριά ή επαγγελματική χρήση, αλλά αν θέλετε ένα οικονομικό δράπανο για να κάνετε μερικές τρύπες ανά διαστήματα, είναι κάτι παραπάνω από ιδανική επιλογή.


Μερικά χρήσιμα που θα πρέπει να γνωρίζετε

  • Κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον, θα προστεθεί και βίντεο με επίδειξη της λειτουργία του PARKSIDE PSBM 500
  • Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία πώλησης, κατασκευής ή το σέρβις αυτού του προϊόντος. Για ερωτήσεις σχετικά με το επίσημο σέρβις θα πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο οδηγιών, στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία επικοινωνίας του σέρβις καθώς και τα ανταλλακτικά ή αναλώσιμα που μπορείτε να παραγγείλετε ή να απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της LIDL για να σας κατευθύνουν αυτοί επίσημα. 
  • Για περισσότερα σχετικά με την γνώμη μας για τα εργαλεία Parkside, μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό εδώ το άρθρο.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο8 οικονομικά gadget και παιχνίδια με θέμα το Star Wars
Επόμενο άρθροΊσως η πιο χρηστική θήκη εργαλείων που έχετε δει
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια