Το PARKSIDE PDSSA 12 A1 είναι ένα νέο παλμικό κατσαβίδι που κυκλοφόρησε φέτος για πρώτη φορά στα Ελληνικά καταστήματα LIDL. Ανήκει σε μία νέα σειρά 12V εργαλείων PARKSIDE που χρησιμοποιούν την ίδια μπαταρία. Παρότι πιο αδύναμο από το μεγαλύτερο παλμικό της PARKSIDE, έχει ένα σημαντικό προτέρημα, την δυνατότητα απενεργοποίησης της κρούσης. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PDSSA 12 A1

Εταιρία PARKSIDE
Μοντέλο PDSSA 12 
Έκδοση Α1
Κατασκευαστής/Εισαγωγέας Kompernass
Τιμή 39.99@LIDL
Εγγύηση  3 έτη
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τάση λειτουργίας 12VDC
Αριθμός στροφών ρελαντί 1η ταχύτητα 0 έως 400 στροφές ανά λεπτό
Αριθμός στροφών ρελαντί 2η ταχύτητα 0 έως 2200 στροφές ανά λεπτό
Αριθμός κρούσεων ρελαντί 1η ταχύτητα 0 έως 600 κρούσεις ανά λεπτό
Αριθμός κρούσεων ρελαντί 2η ταχύτητα 0 έως 3000 κρούσεις ανά λεπτό
Μέγιστη ροπή στρέψης 90Nm
Υποδοχή εργαλείων 1/4″ εξάγωνο
Μπαταρία
Μοντέλο PAP 12 A2
Τύπος μπαταρίας Ιόντων λιθίου επαναφορτιζόμενη
Τάση μπαταρίας 12VDC
Στοιχεία μπαταρίας
Απόδοση 2000mAh
Φορτιστής
Μοντέλο PLG 12 A2
Τάση εισόδου 230-240VAC
Απόδοση 38Watt
Τάση εξόδου 12.6VDC
Ρεύμα μέτρησης 2.4A
Θόρυβος/Κραδασμοί
Στάθμη ηχητικής πίεσης 90dB ±3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος 101dB ±3dB
Κραδασμοί (με μέγιστες επιτρεπόμενες βίδες) 6.9m/s2 ±m/s2

 

Τι περιέχεται στην συσκευασία

parkside pdssa 12

Στην συσκευασία υπάρχει 

  • Μία πλαστική θήκη  με μεταλλικό κλείδωμα και λαβή
  • το εργαλείο μαζί με τη μπαταρία
  • ο φορτιστής
  • το εγχειρίδιο χρήσης

Εντυπώσεις από PARKSIDE PDSSA 12 LI A1

To PARKSIDE PDSSA 12 LI A1 είναι ένα εργαλείο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτό τον Αύγουστο. Πρόκειται για ένα παλμικό κατσαβίδι με επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου. Τα παλμικά κατσαβίδια έχουν ένα ειδικό μηχανισμό που τους επιτρέπει να έχουν πολύ μεγαλύτερη ροπή από τα κοινά κατσαβίδια και έτσι μπορούν να βιδώσουν πολύ πιο γρήγορα βίδες σε ξύλινες επιφάνειες. Για περισσότερα σχετικά με τις διαφορές ενός παλμικού κατσαβιδιού με τα κοινά δράπανα μπορείτε να δείτε και εδώ.

parkside κασετίνα
Μία ευχάριστη βελτίωση ήταν η προσθήκη σήματος που δείχνει το εργαλείο στην κασετίνα, ώστε να μην χρειάζεται να ανοίγετε όλες τις κασετίνες μέχρι να βρείτε το εργαλείο που θέλετε.

Πριν ξεκινήσουμε να λέμε για το ίδιο το εργαλείο καλό είναι να αναφέρουμε μία πολύ χρήσιμη βελτίωση που έκανε η PARKSIDE. Στο εξωτερικό της βαλίτσας μεταφοράς υπάρχει ειδικό σηματάκι που δείχνει ποιο εργαλείο υπάρχει στο εσωτερικό, ενώ και στα πλαϊνά υπάρχει ειδικό αυτοκόλλητο που δείχνει το εργαλείο. Έτσι τώρα πια δεν θα χρειάζεται να ανοίγετε κάθε φορά το κάθε βαλιτσάκι ψάχνοντας να βρείτε το σωστό εργαλείο. 

 

parkside pdssa 12 a1

Τώρα πάμε στο εργαλείο. Το PDSSA 12 A1 είναι ένα μικρό παλμικό κατσαβίδι, ιδανικό για εργασίες σε ξύλο. Παρότι αρκετά μικρότερο σε μέγεθος και σε ισχύ από τα 18V παλμικά, δεν παύει να είναι πολύ πιο δυνατό από ένα κοινό κατσαβίδι ή δράπανο (έχει μέγιστη ροπή 90Nm, όταν ένα μέσο 18V δράπανο έχει 30-40Νm). Έτσι είναι ιδανικότερο για όσους δεν θέλουν να βιδώνουν βίδες μεγαλύτερες από 6-7 χιλιοστά διάμετρο, καθώς είναι πολύ πιο ελαφρύ και πιο μικρό σε μέγεθος. 

Το πιο σημαντικό προτέρημα αυτού του εργαλείου είναι η δυνατότητα απενεργοποίησης της κρούσης. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν έχουν όλα τα παλμικά κατσαβίδια. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα δεν το έχουν. Η απενεργοποίηση της κρούσης είναι πολύ σημαντική αν θέλετε να βιδώσετε σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια πλην ξύλου. Για παράδειγμα αν θέλετε να βιδώσετε μία βίδα σε μέταλλο, η κρούση μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει την κεφαλή στην βίδα. 

Όπως όλα τα παλμικά κατσαβίδια έτσι και το PDSSA 12 δεν έχει τσοκ, αλλά εξάγωνη υποδοχή 1/4 της ίντσας για μύτες από κατσαβίδι. Η υποδοχή έχει ειδικό κλείδωμα ώστε να μην πέφτει το εξάρτημα. Για να το κουμπώσετε απλώς τραβάτε το μαύρο περίβλημα προς τα πίσω και πιέζετε το εξάρτημα μέχρι να κλειδώσει. Δυστυχώς η υποδοχή δεν είναι έχει λίγο τζόγο στον άξονα περιστροφής, οπότε είναι λίγο έκκεντρο. 

Μία άλλη διαφορά με τα περισσότερα παλμικά είναι ότι διαθέτει 2 ταχύτητες, η πρώτη είναι 0-400 στροφές ανά λεπτό και η δεύτερη 0-2200. Η ρύθμιση των στροφών γίνεται από την σκανδάλη. Όσο πιο πολύ την πιέζετε, τόσο αυξάνονται οι στροφές. Αν έχετε επιλέξει και την κρούση οι στροφές ανεβαίνουν λίγο σε κάθε ταχύτητα. Εννοείται ότι υπάρχει και η δυνατότητα αριστερόστροφης/δεξιόστροφης λειτουργίας. 

παλμικό κατσαβίδι parkside

Εργονομικά είναι αρκετά καλό, με μαλακή λαβή και καλό πιάσιμο. Η σκανδάλη είναι καλή, ενώ αρκετά χρήσιμες είναι και οι μαγνητικές θέσεις στο πλάι για bits. Ο φακός έχει καλή φωτεινότητα και το σημείο που βρίσκεται σωστό. Στο πλάι υπάρχει και LED με ένδειξη φόρτισης της μπαταρίας. Δυστυχώς δεν μπορεί να ισορροπήσει πάνω στη μπαταρία. 

Ίδια μπαταρία για αρκετά εργαλεία

μπαταρία parkside

Ένα ακόμα θετικό του PDSSA 12 A1 είναι ότι ανήκει σε μία νέα σειρά εργαλείων 12V, που από ότι φαίνεται χρησιμοποιούν όλα την ίδια μπαταρία, την PAP 12 A2. Σε αυτή την σειρά σίγουρα (το δοκιμάσαμε) ανήκει ο μίνι γωνιακός τροχός PARKSIDE PWSA 12 και σύμφωνα με την αναγραφή στην ίδια την μπαταρία  το μίνι δισκοπρίονο PARKSIDE PHKSA 12 και το PSTKA 12 που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα (κατά πάσα πιθανότητα επανφορτιζόμενη σέγα). Λογικά ίσως προστεθούν και άλλα εργαλεία σε αυτή τη λίστα. Έτσι αγοράζοντας 2 ή περισσότερα εργαλεία από αυτή την σειρά, έχετε το πλεονέκτημα να έχετε διαθέσιμες περισσότερες από μία μπαταρίες. 

Φόρτιση σε 1 ώρα με τον ταχυφορτιστή

ταχυφορτιστής parkside

Στην συσκευασία υπάρχει ο ταχυφορτιστής PLG 12 A2, που μπορεί να δώσει μέγιστο ρεύμα 2.4 αμπέρ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να φορτίσει πλήρως μία άδεια μπαταρία 2000mAh σε λιγότερο από μία ώρα. 

Εγγύηση / Εγχειρίδιο χρήσης

Όπως πάντα, όλα τα PARKSIDE συνοδεύονται από 3ετη εγγύηση με την απόδειξη αγοράς. Προσοχή, στην εγγύηση δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα μέρη του εργαλείου (πχ η μπαταρία), γιαυτό καλό είναι να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους της εγγύησης στο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης που υπάρχει στην συσκευασία (μπορείτε να το βρείτε και σε ψηφιακή μορφή από την επίσημη σελίδα της LIDL πατώντας εδώ.)

Προβλήματα / Ελαττώματα

Το μόνο φανερό πρόβλημα είναι το ότι είναι λίγο έκκεντρο. Επειδή πρόκειται για κατσαβίδι και όχι τρυπάνι, αυτό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά καλό είναι να αναφερθεί. 

Στα ελαττώματα αυτό που μπορούμε να πούμε είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να ισορροπήσει πάνω στην μπαταρία, ενώ δεν θα ήταν άσχημο να υπήρχαν και μερικά bits μέσα στην κασετίνα.

Σύγκριση με άλλα παλμικά της PARKSIDE

  PDSSA 12 PDSSA 20
Τάση 12V 20V
Ταχύτητες 2 1
Επιλογή κρούσης Ναι Όχι
Αριθμός στροφών ρελαντί 0-600/0-2200 0-2800
Αριθμός κρούσεων ρελαντί 0-3000 0-3600
Μέγιστη ροπή 90Nm 180Nm
Υποδοχή εργαλείων 1/4″ 1/4″
Χωρητικότητα μπαταρίας 2Ah 2Ah
Μέγιστη διάμετρος βίδας 8 χιλιοστά 8 χιλιοστά
Τιμή 39.99 49.99

 

Σύνοψη: Αν δεν έχετε παλμικό κατσαβίδι τότε είναι μία πολύ καλή επιλογή

Το μικρό παλμικό της PARKSIDE είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Σε αντίθεση με τα άλλα παλμικά που η αποκλειστική τους χρήση είναι οι ξυλουργικές εργασίες, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν απλό κατσαβίδι, καθώς διαθέτει 2 ταχύτητες αλλά και δυνατότητα απενεργοποίησης της κρούσης. Παρότι είναι πολύ πιο αδύναμο από τα μεγάλα παλμικά, η ροπή του είναι υπεραρκετή για απλές ξυλουργικές εργασίες. Στα θετικά του ότι χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια μπαταρία με άλλα επαναφορτιζόμενα της PARKSIDE 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: ΒOVJU FM Transmitter, ένα άχρηστο gadget από Κινέζικο
Επόμενο άρθροΣτριφτό σκαμπό από κορμό δέντρου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια