Review: Μίνι γωνιακός τροχός μπαταρίας PARKSIDE PWSA 12-Li A1

Unboxing και αναλυτικό review στον μικρό γωνιακό τροχό PARKSIDE PWSA 12-Li A1, ένα μικρό, επαναφορτιζόμενο, γωνιακό τροχό που χρησιμοποιεί δίσκους με διάμετρο 76 χιλιοστά και είναι ιδανικός για μικρές κοπές σε χάλυβα και μαλακά υλικά.

9
parkside pwsa 12 review

O μίνι γωνιακός τροχός PARKSIDE PWSA 12-Li A1 είναι ένα εργαλείο που εμφανίζεται για πρώτη φορά στις προσφορές των Lidl. Είναι ένας μικρός, επαναφορτιζόμενος, γωνιακός τροχός που χρησιμοποιεί δίσκους με μέγιστη διάμετρο 76 χιλιοστά. Αυτός ο τύπος εργαλείων δεν είναι πολύ διαδεδομένος και – μέχρι στιγμής- ελάχιστες εταιρίες έχουν ένα τέτοιο εργαλείο στον κατάλογό τους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά PARKSIDE PWSA 12-Li A1


Γενικά
ΜοντέλοPWSΑ 12-Li A1
ΕταιρίαPARKSIDE
ΤύποςΓωνιακός τροχός μπαταρίας
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Εισαγωγέας/ΚατασκευαστήςGrizzly Tools
Τιμή39.99@LIDL
Εγγύηση3 χρόνια
Χαρακτηριστικά
Τάση λειτουργίας12VDC
Αριθμός στροφών 19500 στροφές ανά λεπτό
Μέγιστη διάμετρος δίσκου76 χιλιοστά
Μέγιστο βάθος κοπήςπερίπου 15 χιλιοστά
Μέγιστο πάχος δίσκων6.5 χιλιοστά
Σπείρωμα ατράκτουΜ5
Είδος προστασίαςIPX0
Μπαταρία
ΜοντέλοPAP 12 Li A1
Τάση μπαταρίας12V
Κελιά3
Τύπος μπαταρίαςC18650P
Χωρητικότητα2Ah
Διάρκεια φόρτισης1 ώρα
Φορτιστής
Απόδοση40Watt
Τάση εισόδου220-240VAC ~50Hz
Τάση εξόδου12VDC
Ρεύμα εξόδου2.4 αμπέρ
Διαστάσεις/Βάρος
Βάρος με μπαταρίαΠερίπου 800 γραμμάρια

Τι υπάρχει στην συσκευασία


Στην συσκευασία υπάρχει μία κασετίνα,το εργαλείο το οποίο φοράει ένα δίσκο κοπής μετάλλου, το εγχειρίδιο χρήσης και ένα κλειδί άλεν.

Εντυπώσεις από PARKSIDE PWSA 12-Li A1


  To μίνι τροχάκι της PARKSIDE είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο. Είναι η πρώτη φορά που το φέρνει η Lidl στην Ελλάδα και γενικότερα δεν κυκλοφορεί από πολλές εταιρίες. Προσωπικά μόνο από την επαγγελματική σειρά της Bosch το είχα ξαναδεί. H αλήθεια είναι ότι εκ πρώτης όψεως δεν σου γεμίζει το μάτι. Κοστίζοντας περίπου 40 ευρώ, κάνει περίπου τα διπλά λεφτά από τον αρκετά δυνατό 125αρι της Parkside και λίγο λιγότερο από τον μεγαλύτερο και δυνατότερο 20V της PARKSIDE. Οπότε γιατί να πάρει κάποιος αυτό που έχει τόσο μικρό δίσκο;   

Μικρό μέγεθος και ελαφρύ

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι το μικρό μέγεθος και το μικρό βάρος. Είναι αρκετά πιο μικρό, πιο άνετο, με λιγότερες δονήσεις και το βασικότερο πολύ πιο ελαφρύ. Μπορείτε να το δουλέψετε άνετα με το ένα χέρι και επειδή είναι και πιο μικρό σε όγκο, χωράει και σε σημεία που ένας μεγαλύτερος τροχός δεν χωράει.

Μπορεί να είναι 12V, αλλά είναι αρκετά ισχυρό

Όποιος έχει δοκιμάσει μεγάλο γωνιακό τροχό μπαταρίας (συνήθως 18-20V), γνωρίζει ότι συνήθως υπολείπονται αρκετά σε δύναμη από έναν ενσύρματο. Όσο και να ακουστεί παράδοξο, ο 12αρης όχι μόνο δεν είναι πιο αδύναμος, αλλά φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα. Προφανώς μεγάλη σημασία παίζει ότι φοράει πολύ πιο μικρό δίσκο, οπότε απαιτείται μικρότερη ισχύ. 

Τι μπορεί να κάνει

Θεωρητικά μπορεί να κάνει ότι μπορεί κάθε γωνιακός τροχός, αν βρείτε το κατάλληλο εξάρτημα. Δυστυχώς σε αυτή τη διάσταση δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Το μόνο που φαίνεται να υπάρχει σαν αναλώσιμο είναι δίσκοι/τροχοί κοπής. Δεν πρέπει να υπάρχουν συρματόβουρτσες, κετσέδες, εξάρτημα για γυαλόχαρτα και γενικότερα οτιδήποτε άλλο εκτός από δίσκο/τροχό κοπής. Προφανώς επειδή έχει πολύ μικρό μέγεθος, δεν είναι και τόσο βολικός στη λείανση (και δεν υπάρχει και δίσκος με ικανό πάχος για να μπορεί  να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για λείανση), οπότε η μοναδική χρήση που μπορεί να έχει είναι οι κοπές. 

Πόσο εύκολο είναι να βρείτε αναλώσιμα

Όχι και τόσο εύκολο. Όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά αν δεν τα πάρετε από το LIDL όταν τα έχει σε προσφορά (είναι σε αρκετά καλή τιμή), θα πρέπει να πάτε σε κάποιο μεγάλο κατάστημα ή να τα πάρετε από e-shop. Οι δίσκοι που φοράει είναι διαμέτρου 76 χιλιοστών με οπή 10 χιλιοστών. Παρότι μοιάζουν λίγο, δεν θα πρέπει να τους μπερδεύετε με τους δίσκους που παίρνουν τα μίνι δισκοπρίονα (όπως αυτό της PARKSIDE). Οι δίσκοι αυτοί είναι 85αρηδες και παρότι αν βγάλετε το προστατευτικό μπορούν να χωρέσουν, υπάρχει μεγάλη διαφορά στις στροφές (αυτό έχει περίπου 20.000 στροφές ανά λεπτό, ενώ για τα μίνι δισκοπρίονα (4-6.000).

Διάρκεια μπαταρίας και συμβατότητα με άλλα μοντέλα PARKSIDE

H μπαταρία που υπάρχει στην συσκευασία έχει χωρητικότητα 2 αμπερώρια και η διάρκεια της είναι σχετικά καλή. Φαίνεται ότι κρατάει 10-20 λεπτά συνεχούς λειτουργίας. Το καλό είναι ότι διαθέτει ταχυφορτιστή, οπότε μπορεί να γεμίσει σε περίπου μία ώρα. Φυσικά νέες μπαταρίες μπορείτε να προμηθευτείτε από το σέρβις των PARKSIDE.

μπαταρίες Parkside
Αριστερά η νέα μπαταρία, δεξιά η μπαταρία από το PABS 12 B3. Παρότι μοιάζουν, έχουν μικροδιαφορές που είναι σημαντικές και έτσι δυστυχώς δεν είναι συμβατές μεταξύ τους.
Τώρα κάτι το οποίο σίγουρα δεν είναι και τόσο καλό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συμβατότητα με παλαιότερα 12v μοντέλα. Από αυτά που το δοκιμάσαμε δεν κάνει στο πολυεργαλείο PFBS 12 A1, ούτε στο μικρό δραπανοκατσάβιδο PABS 12 B3. Είναι λίγο μικρότερη και έχει ανάποδη πολικότητα. Πιθανώς να κάνει στο δραπανοκατσάβιδο PBSA 12 που ήταν σε προσφορά την ίδια μέρα. Δεν το δοκιμάσαμε ακόμα, αλλά οπτικά είναι παρόμοιες.

Προβλήματα / μειονεκτήματα

Στις λίγες ώρες που δοκιμάστηκε δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Όλα ήταν μία χαρά. Τώρα όσο αναφορά τα μειονεκτήματα, τα βασικότερα είναι δύο. Το πρώτο αναφέρθηκε και πιο πάνω. Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αναλώσιμα, ούτε μπορείτε να τα βρείτε παντού όπως για τους μεγαλύτερους τροχούς. Το επόμενο μειονέκτημα έχει να κάνει με τον προφυλακτήρα. Παρότι δεν μπορεί να πάρει μεγάλους δίσκους, ούτε άλλα εξαρτήματα, είναι λίγο μεγάλος σε όγκο. Επίσης για να του αλλάξετε θέση ή να τον βγάλετε, θα πρέπει να βγάλετε τον δίσκο και να ξεβιδώσετε 3 βίδες. 

Διαφορές με έκδοση PWSA 12 B1

parkside pwsa 12 a1
Η έκδοση PWSA 12 B1. Υπάρχουν κάποιες οπτικές διαφορές, όμως η κυριότερη είναι η διαφορά στην μπαταρία.
Τον Ιούνιο του 2019, τα LIDL φέρνουν στην Ελλάδα την έκδοση PARKSIDE PWSA 12 B1. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διαφορά σε χαρακτηριστικά.  Οπτικά υπάρχει διαφορά στην θέση του διακόπτη, που στο Β1 φαίνεται σε πιο εργονομικό σημείο και λίγο στο σχήμα του σώματος. Όμως η μόνη σημαντική διαφορά είναι η μπαταρία. Στην έκδοση B1 χρησιμοποιεί την μπαταρία PAPK 12 Α1, που είναι η μπαταρία που χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία της σειράς X12V Τeam. Στην έκδοση του review χρησιμοποιεί την μπαταρία PAP 12 Li A1, που δεν είναι συμβατή με την σειρά X12V Team.

Συνοψίζοντας: Ίσως πιο χρήσιμο από το μεγαλύτερο τροχό μπαταρίας


Μπορεί τα 40 ευρώ που κοστίζει να ακούγονται πολλά για ένα μικρό γωνιακό τροχό PARKSIDE, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο πιο χρήσιμο από ότι φαίνεται. Είναι ιδανικό για μικρές κοπές σε χάλυβα, χαλκό, αλουμίνιο και ξύλο. Είναι ελαφρύς και αρκετά μικρός και έτσι μπορεί να χωρέσει εκεί που οι μεγάλοι γωνιακοί δεν μπορούν. Σίγουρα οι απαιτήσεις του καθενός είναι διαφορετικές, αλλά αν ήταν να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτόν και τον 115-125αρι μπαταρίας, αυτός δείχνει πιο χρηστικός, ειδικά για όσους θέλουν ένα γωνιακό τροχό για μικροκοπές.  

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔοκιμάζουμε το “μαγικό βούρτσακι” καθαρισμού σκουριάς. Θαυματουργό ή άλλη μία απάτη;
Επόμενο άρθροReview: LENOVO HX06, ένα φθηνό smartband με θεματάκια
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
9 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια