To δραπανοκατσάβιδο Parkside PABS 18-Li B4 είναι η πιο εξελιγμένη εκδοχή του 18V δραπανοκατσάβιδου από την Parkside. Είναι ένα δυνατό εργαλείο με μπαταρία τεχνολογίας ιόντων λιθίου. Όπως λέει και το όνομά του, είναι η 4η έκδοση του ίδιου μοντέλου που κυκλοφορεί εδώ και λίγα χρόνια. Έχει μερικές μικροδιαφορές με τις προηγούμενες εκδόσεις, αλλά σε γενικές γραμμές είναι σχετικά ίδιο. Πωλείται για λίγο λιγότερο από 50 ευρώ από τα καταστήματα Lidl σε προσφορές ανά διαστήματα.

ΕπισήμανσηΤο συγκεκριμένο άρθρο είναι στη λογική του Unboxing / παρουσίασης. Δεν πρόκειται για προώθηση προϊόντος ούτε για διαφήμιση. Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταρία κατασκευής ή πώλησης του προϊόντος.

Συσκευασία

Δραπανοκατσάβιδο Parkside PABS 18Li στο βαλιτσάκι μεταφοράς

Στη συσκευασία παρέχονται τα εξής

 • Βαλιτσάκι μεταφοράς από σκληρό πλαστικό
 • Parkside PABS 18-Li B4
 • Ταχυφορτιστής
 • Βιβλίο οδηγιών στα Ελληνικά
 • 1 εξάρτημα PH2 50 χιλιοστών

Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον κατασκευαστή 

Parkside PABS 18-Li B4
Μπαταρία
Τάση18V
ΤεχνολογίαΙόντων Λιθίου (Li-Ion)
Χωρητικότητα 1.5 Αμπερώρια
Πυκνότητα ενέργειας27Wh
ΦορτιστήςΤαχυφορτιστής με διάρκεια φόρτισης 60 λεπτών
Ροπή και ταχύτητα περιστροφής
Ρυθμίσεις ροπής25 (βίδωμα) + 1 (τρύπημα)
Μέγιστη Ροπή35Nm
1η Ταχύτητα0-400 περιστροφές το λεπτό
2η Ταχύτητα 0-1400 περιστροφές το λεπτό
Τσοκ
Αυτόματο κλείδωμα του άξοναΝαι
Μέγιστο 13 χιλιοστά διάμετρος
Μέγ. διάμετρος τρυπανιου για ξύλο30 χιλιοστά
Μέγ. Διάμετρος τρυπανιού για μέταλλο13 χιλιοστά διάμετρος
Θόρυβος / Δονήσεις
Στάθμη ηχητικής πίεσης69dB ± 3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος80dB ± 3dB
Δονήσεις Βίδωμα0,824 m/s2 ± 1,5 m/s2
Δονήσεις Τρυπάνι2,47 m/s2 ± 1,5 m/s2
Λοιπά χαρακτηριστικά
Εγγύηση3 χρόνια
ΠρόσθεταΕνσωματωμένος φακός Led
Μαλακή λαβή
Κλιπ ζώνης

 

Σύγκριση με ανταγωνιστικά μοντέλα

Δραπανοκατσάβιδο Parkside PABS 18Li07

Το PABS Li-B4 είναι ένα οικονομικό ερασιτεχνικό εργαλείο. Με κόστος λιγότερο από 50 ευρώ για 18V δραπανοκατσάβιδο με μπαταρία λιθίου είναι σίγουρα μια πολύ συμφέρουσα προσφορά. Τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά καλά για ερασιτεχνικό εργαλείο. 

Θέσεις ροπής : Οι 25+1 θέσεις ροπής, είναι ίσως οι περισσότερες συγκριτικά με ανταγωνιστικά μοντέλα. Τα περισσότερα προσφέρουν γύρω στις 20 και κάποια ακόμα λιγότερες.
Μέγιστη ροπή : Η μέγιστη ροπή είναι πάνω από το μέσο όρο των περισσότερων ανταγωνιστικών μοντέλων.
Περιστροφές : Οι περιστροφές ανά λεπτό είναι περίπου ίδιες με τα περισσότερα ανταγωνιστικά μοντέλα.
Μπαταρία : Η μπαταρία αν και μικρή γενικά είναι στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο καλύτερη από τα οικονομικά ανταγωνιστικά μοντέλα με μπαταρία λιθίου. Μερικά έχουν και 1 αμπερώριο.
Τσοκ : Το ταχυτσόκ είναι σχεδόν ίδιο με τα περισσότερα μοντέλα ίδιου μεγέθους
Τιμή : Ίσως το οικονομικότερο δραπανοκατσάβιδο με μπαταρία λιθίου στην αγορά. 25%-100% φτηνότερο από τα περισσότερα μοντέλα.


Εντυπώσεις 

Parkside_PABS_18Li17-horz

Το PABS Li-B4 δείχνει να είναι ένα αρκετά καλό εργαλείο. Συγκρίνοντας το με περίπου ίδιας κατηγορίας εργαλεία δεν δείχνει να υστερεί σε τίποτα στην κατασκευή. Είναι στιβαρό, ελαφρύ και έχει αρκετή δύναμη. Οι θέσεις ροπής είναι υπεραρκετές και σίγουρα θα ικανοποιήσουν τους περισσότερους. Η ταχύτητα περιστροφής είναι ικανοποιητική και για βίδωμα και για τρύπημα.

 
Parkside_PABS_18Li09
Μπαταρία λιθίου με ενσωματωμένο δείκτη φόρτισης

Η μπαταρία του σίγουρα δεν είναι αρκετά μεγάλη σε χωρητικότητα, αλλά για ερασιτεχνική εργασία, είναι αρκετή. Είναι τεχνολογίας ιόντων λιθίου και είναι προ-φορτισμένη. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν έχουν φαινόμενο μνήμης, έχουν πολύ μικρή αποφόρτιση και είναι αισθητά μικρότερες και ελαφρύτερες.

Parkside_PABS_18Li05
Ταχυφορτιστής μπαταρίας

Ο ταχυφορτιστής που διαθέτει είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο, καθώς σε μία ώρα έχετε γεμίσει τη μπαταρία σας. Μοντέλα παλαιότερης τεχνολογίας ήθελαν μέχρι και 8 ώρες. Οι φωτεινές ενδείξεις για τη φόρτιση της μπαταρίας υπάρχουν και είναι λίγο πιο ευκρινείς από παλαιότερα μοντέλα.

 
Parkside_PABS_18Li08
Κλιπ ζώνης

Η κατασκευή του σίγουρα δείχνει εξέλιξη σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα, και ελάχιστα σημεία δείχνουν ευάλωτα. Το κλιπ ζώνης είναι ένα αρκετά πρακτικό πρόσθετο που σίγουρα θα βοηθήσει αρκετά. Στα θετικά του, ότι μπορεί να τοποθετηθεί και στην αριστερή πλευρά αν είστε αριστερόχειρες. Ο φακός Led είναι και αυτός πολύ χρήσιμος, αν και δεν υπάρχει σε αυτό το μοντέλο η δυνατότητα απενεργοποίησης του αν θέλουμε, όπως σε παλαιότερα.  

Το βάρος του είναι σχετικά μικρό και είναι ζυγισμένο σωστά. Έτσι μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι, ακόμα και από γυναίκες. Το μέγεθός του είναι και αυτό μικρότερο από τα προηγούμενα δραπανοκατσάβιδα της Parkside, έτσι είναι πιο εύχρηστο και μπορεί να χωρέσει σε μικρότερες επιφάνειες.
 
Η εγγύηση, όπως πάντα στα εργαλεία Parkside, είναι τριετής, αν και δεν καλύπτει μπαταρία ή διακόπτες ή περιπτώσεις πτώσεις.
 

Θετικά

 • Τιμή
 • Ρυθμίσεις ροπής
 • Κλιπ ζώνης με θέση και για αριστερόχειρες
 • Ταχυφορτιστής
 • Μικρό βάρος και μέγεθος

Αρνητικά

 • Το ταχυτσόκ δείχνει ελαφρώς χειρότερο από παλαιότερα μοντέλα.
 • Μόνο μια θέση για bit, σε αντίθεση με τα περισσότερα μοντέλα που έχουν συνήθως 2
 • To φωτάκι LED αν και είναι ισχυρό, λόγω της θέσης του δεν φωτίσει το σημείο που βιδώνετε/τρυπάτε καθώς το τσοκ το σκιάζει. Έπρεπε να είναι λίγο πιο χαμηλά.

Συνοψίζοντας

Το PABS 18-Li B4 είναι ίσως το φτηνότερο επώνυμο δραπανοκατσάβιδο με μπαταρία λιθίου στην αγορά. Η τιμή του είναι έως και μισή από άλλα μοντέλα με χειρότερα χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά καλά για ερασιτεχνικό εργαλείο. Η μπαταρία ιόντων λιθίου και ο ταχυφορτιστής που την συντροφεύει, είναι απαραίτητα για κάθε σοβαρό εργαλείο.

Αν και σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτερα μοντέλα στην αγορά, η απόδοση τιμής/ποιότητας είναι από τις καλύτερες που θα βρείτε. Σίγουρα δεν είναι τέλειο και μερικά στοιχεία του όπως το ταχυτσόκ δείχνουν επίφοβα, αλλά παρόλα αυτά δείχνει μια πάρα πολύ καλή επιλογή για περίπου 50 ευρώ που κοστίζει.

Σε μερικούς μήνες θα ακολουθήσει αναλυτική αξιολόγηση από τη χρήση του.

Update 2016

Μετά από 2 χρόνια, το εργαλείο κρατάει μια χαρά ακόμα. Τα μόνο προβλήματα που προέκυψαν είναι ότι μετά από λίγους μήνες άρχισε να «μαδάει» η επένδυση στη μαλακή λαβή. Η μπαταρία και το μοτέρ δεν δείχνουν ακόμα σημάδια φθοράς.

Για περισσότερα και άλλες παρουσιάσεις/αξιολογήσεις από τα εργαλεία Parkside μπορείτε να δείτε εδώ.


Μερικά χρήσιμα

 • Για πληροφορίες σχετικά με τα εργαλεία της Parkside (πχ manual) μπορείτε να πατήσετε εδώ.
 • Η γραμμή εξυπερέτησης της Lidl στην οποία μπορείτε να ρωτήσετε πληροφορίες για το Service είναι το 800 111 3333 και το email το info@lidl.gr
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒρείτε εύκολα την κλεμμένη συσκευή σας με ένα δωρεάν πρόγραμμα
Επόμενο άρθροDistro Astro, η διανομή Linux για τους αστρονόμους
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
4 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια