Review: Επαναφορτιζόμενος πολυκόφτης PARKSIDE PMSA 12 A1

0
PARKSIDE PMSA 12 A1

Ένα από τα νέα εργαλεία που έφερε το 2019 η LIDL στην Ελλάδα ήταν και ο επαναφορτιζόμενος πολυκόφτης PARKSIDE PMSA 12 A1. O πολυκόφτης είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορείτε να κόψετε σχεδόν όλα τα μαλακά υλικά και μπορούμε να πούμε ότι είναι η μετεξέλιξη των επαναφορτιζόμενων ψαλιδιών. Η τιμή του ήταν περίπου 35 ευρώ.

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PMSA 12 A1

ΕταιρίαPARKSIDE
ΜοντέλοPMSA 12
ΈκδοσηΑ1
ΚατηγορίαΨαλίδι/πολυκόφτης
Εισαγωγέας/ΚατασκευαστήςGrizzly
Τιμή34.99@Lidl
Εγγύηση3 χρόνια
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τάση λειτουργίας12VDC
Αριθμός στροφών ρελαντί700 ανά λεπτό
Μέγιστο πάχος υλικού κοπής11 χιλιοστά
Διαστάσεις δίσκουΦ60 (οπή 10 χιλιοστά)
Πάχος δίσκου1.2 χιλιοστά
Βάρος1.03 κιλά
Μπαταρία
ΜοντέλοPAPK 12 A1
Τάση12VDC
Χωρητικότητα2 Ah

Φορτιστής

ΜοντέλοPLGK 12 A1
Απόδοση50WATT
Τάση εισόδου220-240VAC ~50-60Hz
Τάση εξόδου12VDC
Ρεύμα εξόδου2.4 αμπέρ
Είδος προστασίαςIPXO
Θόρυβος / Δονήσεις
Στάθμη ηχητικής πίεσης70.8dB ±3dB
Δόνηση1.52 m/s2 ±1.5m/s2

Τι περιέχεται στην συσκευασία

unboxing parkside

Η συσκευασία είναι χάρτινη, απο σκληρό χαρτόνι. Κανονικά υπάρχουν διάφανες πλαστικές ταινίες ασφαλείας, ώστε να γνωρίζετε ότι δεν έχει ανοιχθεί η συσκευασία. Μέσα στην συσκευασία θα βρείτε το πλαστικό βαλιτσάκι μεταφοράς.

Αν ανοίξετε το πλαστικό βαλιτσάκι θα βρείτε τον πολυκόφτη μαζί με την μπαταρία, τον φορτιστή, έναν ανταλλακτικό δίσκο, κλειδί άλλεν για να αλλάξετε τον δίσκο και το εγχειρίδιο χρήσης.

Εντυπώσεις από επαναφορτιζόμενο πολυκόφτη PARKSIDE PMSA 12 A1

Διάρκεια δοκιμήςΜερικές εβδομάδες
Κατάσταση προϊόντοςΚαινούργιο
Δοκιμάστηκε σεΧαρτί, χαρτόνι, ύφασμα, δέρμα, καμβά, νάιλον, λεπτή μοκέτα, πλαστικό, χαρτομελαμίνη
Δεν δοκιμάστηκε σεάκαμπτα υλικά

Ο πολυκόφτης της PARKSIDE είναι ένα από τα νέα εργαλεία που έφερε το 2019. H τελευταία φορά που είχε φέρει ένα αντίστοιχο εργαλείο  ήταν πριν περίπου 10 χρόνια, ένα μικρό επαναφορτιζόμενο ψαλίδι (3.6V) με ενσωματωμένη μπαταρία Νικελίου-Καδμίου.

Τι είναι ο (πολυ)κόφτης και ποια η διαφορά του με τα ηλεκτρικά ψαλίδια

ηλεκτρικό ψαλίδι
Ένα κλασσικό επαναφορτιζόμενο ψαλίδι

Ο πολυκόφτης ή κόφτης είναι ένα εργαλείο που έχει εμφανιστεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ηλεκτρικό κόφτη μαλακών υλικών, που χρησιμοποιεί ένα περιστροφικό δίσκο κοπής. Πριν τους πολυκόφτες, οι περισσότερες εταιρίες είχαν τα ηλεκτρικά ψαλίδια, που ήταν ένα εργαλείο με δύο σιαγόνες που ανοιγόκλειναν.

Το μειονέκτημα που είχαν τα ηλεκτρικά ψαλίδια ήταν ότι όταν στόμωναν οι σιαγόνες έπρεπε να αντικαταστήσετε όλο το μηχανισμό. Επίσης αναλόγως το πάχος του υλικού που θέλατε να κόψετε, συνήθως έπρεπε να αλλάξετε σιαγόνες. Τέλος, επειδή οι σιαγόνες ήταν εκτεθειμένες, δεν ήταν πολύ κοφτερές. Έτσι δεν μπορούσε να κόψει πολύ λεπτά υλικά (πχ ένα πολύ λεπτό φύλλο χαρτιού), ούτε πολύ σκληρά.

Ο πολυκόφτης δεν έχει αυτά τα προβλήματα. Επειδή ο δίσκος είναι περιστροφικός, στομώνει πιο δύσκολα, ενώ ακόμα και όταν γίνει, απλώς τον αλλάζετε. Δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση ή να αλλάξετε δίσκο όταν αλλάζει το πάχος του υλικού, ενώ επειδή ο δίσκος είναι προστατευμένος είναι αρκετά κοφτερός. Οπότε μπορεί να κόψει και πολύ λεπτά υλικά.

Τι μπορεί να κόψει και τι όχι

κόψιμο χαρτονιού

Ο PARKSIDE PMSA 12 A1 μπορεί να κόψει σχεδόν ότι μαλακό υλικό υπάρχει. Για την ακρίβεια έκοψε όλα τα μαλακά υλικά στα οποία δοκιμάστηκε. Αναλυτικά δοκιμάστηκε με επιτυχία σε

 • χαρτί
 • σκληρό χαρτόνι
 • δέρμα
 • ύφασμα
 • καμβά
 • νάιλον
 • λεπτή μοκέτα (χωρίς πλαστική επένδυση)

Στα παραπάνω υλικά δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία. Υπάρχουν και υλικά που δοκιμάστηκε και αν και μπορεί να τα κόψει, δεν προτείνετε η χρήση του. Έτσι μπόρεσε και έκοψε πλαστικό και χαρτομελαμίνη. Στο λεπτό το πλαστικό δεν έχει κανένα θέμα. Όσο μεγαλώνει το πάχος, ζορίζεται και δεν κάνει καθαρή κοπή. Το ίδιο ισχύει και για την χαρτομελαμίνη. Την κόβει, αλλά η κοπή δεν είναι πολύ καθαρή.

Λογικά μπορεί να κόψει και άλλα μαλακά υλικά. Πιθανώς να μπορεί να κόψει και μερικά άκαμπτα υλικά, απλώς δεν δοκιμάστηκε.

Το μέγιστο πάχος κοπής είναι 1.2 εκατοστά, αλλά σε τέτοιο πάχος δοκιμάστηκε μόνο χαρτόνι.

Αυτό που είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να κόψει είναι σκληρά υλικά όπως πχ χοντρό πλεξιγλάς, κεραμικά υλικά και άλλα παρόμοια.

Αυτονομία

Η αυτονομία είναι αρκετά μεγάλη. Στην συσκευασία υπάρχει μία αποσπώμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 2 Ah. Με αυτή την μπαταρία ο πολυκόφτης διαρκεί αρκετά (κοντά στην 1 ώρα με πλήρη φόρτιση). Παρότι έκοψε δεκάδες υλικά όλες αυτές τις εβδομάδες, δεν έχει αδειάσει ακόμα η μπαταρία.  Προφανώς δεν έγινε επαγγελματική χρήση, παρά μόνο περιστασιακή, αλλά και πάλι.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές μπορεί με μία φόρτιση να κόψει έως και 200 μέτρα λεπτό PVC.

Το καλό είναι ότι ο φορτιστής είναι ταχυφορτιστής, οπότε μπορεί να φορτίσει την μπαταρία σε λιγότερο από μία ώρα. Και φυσικά μπορείτε να πάρετε έξτρα μπαταρίες από το σέρβις της PARKSIDE.

Διαφορετική μπαταρία και φορτιστής από αρκετά παλαιότερα PARKSIDE, πιθανώς συμβατή με κάποια νέα

μπαταρία για επαναφορτιζόμενο πολυκόφτη

Κάτι το οποίο είναι σίγουρα αρνητικό είναι ότι η μπαταρία του δεν είναι συμβατή με αρκετά PARKSIDE 12V που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η μπαταρία δεν ταιριάζει με όσα έχουν μπαταρία με κωδικό PAP 12 (πχ PABS 12).

Όμως ταιριάζει με όλα τα νέα εργαλεία που ανήκουν στην σειρά Χ12V Team της PARKSIDE. O κωδικός της είναι PAPK 12 A1 και παρότι δεν αναφέρεται ως μέλος της ομάδας X12V  Team, όσα εργαλεία έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής από αυτή τη σειρά, φαίνεται να έχουν το ίδιο μοντέλο μπαταρίας, ενώ έχουν και τον ίδιο κατασκευαστή/εισαγωγέα, την Grizzly.

Λίγο βαρύ και ογκώδες 

επαναφορτιζόμενο ψαλίδι

Το βάρος του είναι λίγο πάνω από το 1 κιλό και μπορεί να μην είναι βαρύ σαν επαναφορτιζόμενο εργαλείο, είναι όμως αρκετά πιο βαρύ από τα μικρά ηλεκτρικά ψαλίδια/κόφτες. Τα περισσότερα από αυτά είναι κάτω από μισό κιλό. Φυσικά σχεδόν όλα είναι 3.6-4V ενώ αυτό είναι 12V, οπότε πολύ πιο ισχυρό, αλλά όπως και να έχει για αυτή την κατηγορία δεν το λές και ελαφρύ.

Το ίδιο ισχύει και για τον όγκο. Παρότι είναι άνετο στο πιάσιμο,είναι αρκετά πιο μακρύ από τα μικρά. Οπότε δεν μπορεί να χωρέσει σε τσέπη , ούτε έχει κάποια εσοχή για σκοινάκι μεταφοράς για να το κρεμάτε στη ζώνη ή κάπου άλλου κατά την μεταφορά.

Αυτοακονιζόμενος δίσκος, με εύκολη αλλαγή 

αυτοακονιζόμενος δίσκος PARKSIDE

Ο δίσκος κοπής είναι αυτοακονιζόμενος και έτσι θα αργήσει πολύ να στομώσει.

Αλλάζει αρκετά εύκολα, ξεσφίγγοντας το προστατευτικό και ξεβιδώνοντας με το κλειδί άλλεν τη βίδα που τον συγκρατεί. Στην συσκευασία υπάρχει ένας ανταλλακτικός δίσκος, ενώ μπορείτε να αγοράσετε και άλλους από το σέρβις.

Πιθανώς να μπορείτε να βρείτε και στο εμπόριο, καθώς το πρότυπο φαίνεται να είναι κοινό και με μερικά άλλα μοντέλα  από άλλες εταιρίες.

Σύνοψη: Αξίζει η αγορά του ή όχι;

Αν είστε επαγγελματίας και ασχολείστε με κοπές υλικών που δύσκολα κόβονται με λεπίδι ή κοινό ψαλίδι (πχ λεπτές μοκέτες, μουσαμάδες, γεωυφάσματα…), τότε νομίζω ότι αξίζει να αγοράσετε το PARKSIDE PMSA 12, έστω και σαν δεύτερο. Δεν φάνηκε να δυσκολεύθηκε σε κανένα υλικό και η μπαταρία είναι αποσπώμενη (οπότε μπορείτε να έχετε όσες θέλετε) και διαρκεί αρκετά.

Όμως αν είστε ερασιτέχνης και θέλετε να το πάρετε για περιστασιακές κοπές, τότε μάλλον δεν αξίζει να δώσετε 35 ευρώ για αυτό το εργαλείο. Είναι λίγο βαρύ και ογκώδες για να το έχετε μόνιμα μαζί σας και η αλήθεια είναι ότι ένας ερασιτέχνης δεν θα το χρειαστεί και τόσες πολλές φορές ώστε να είναι απαραίτητο. Με 35 ευρώ αγοράζετε πολύ πιο χρήσιμα εργαλεία από τα LIDL, που όντως θα τα χρησιμοποιήσετε πολύ περισσότερο. Φυσικά αν σας περισσεύουν ή είστε “συλλέκτης” PARKSIDE, τότε πάσο.

Μόνη επισήμανση είναι η συμβατότητα της μπαταρίας. Αν όντως ταιριάζει με την σειρά εργαλείων X12 V Team, που θα φέρει η PARKSIDE μέσα στο 2019, τότε ίσως να αξίζει η αγορά ακόμα και σε ερασιτέχνες. Η μπαταρία σκέτη κοστίζει 15 ευρώ, ενώ αν βάλετε και τον φορτιστή, πρακτικά το παίρνετε μόνο με 10-15 ευρώ.

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε

 • Μπορείτε να βρείτε το εγχειρίδιο χρήσης σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) από την επίσημη σελίδα της LIDL. 
 • Μπορείτε να διαβάσετε ένα πιο γενικό άρθρο για τα PARKSIDE, πατώντας εδώ.
 • Αν θέλετε να δείτε πότε βγήκαν σε προσφορά διάφορα εργαλεία PARKSIDE τα τελευταία χρόνια, μπορείτε να πατήσετε εδώ.
 • Τα στοιχεία επικοινωνίας του Ελληνικού σέρβις για το συγκεκριμένο εργαλείο είναι τα παρακάτωστοιχεία επικοινωνίας σέρβις
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο PARKSIDE PHKSA 20 Li-A2
Επόμενο άρθροDIY λαβή μαχαιριού από φελλό με μία διαφορετική μέθοδο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια