Review: Ηλεκτρικό μπουλονόκλειδο PARKSIDE PDSSE 450 C3

2
parkside pdsse 450

Τα μπουλονόκλειδα είναι εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για βαριές εργασίες. Η διαφορά με τα παλμικά κατσαβίδια είναι ότι δεν έχουν τσοκ ούτε υποδοχή για μύτες, αλλά την τετράγωνη υποδοχή για καρυδάκια. Το συγκεκριμένο, PARKSIDE PDSSE 450 C3, είναι ηλεκτρικό και το κόστος του ήταν 45 ευρώ στα καταστήματα LIDL. Παρότι στο εξωτερικό κυκλοφορούσε εδώ και μερικά χρόνια, ήταν η πρώτη φορά που το έφερε η LIDL στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PDSSE 450 C3

ΜοντέλοPDSSE 450
ΈκδοσηC3
ΕταιρίαPARKSIDE
ΤύποςΜπουλονόκλειδο
Εισαγωγέας/ΚατασκευαστήςGrizzly
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή44.99@LIDL
Εγγύηση 3 χρόνια
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Τάση λειτουργίας230VAC
Ισχύς450 WATT
Αριθμός στροφών ρελαντί3000 ανά λεπτό
Μέγιστη ροπή σύσφιξης100Nm
Mέγιστη ροπή απελευθέρωσης320Nm
Υποδοχή για καρυδάκια1/2 ίντσας
Βάρος2.3 κιλά
Μήκος καλωδίου3 μέτρα
Στάθμη ηχητικής πίεσης (LpA) 84,9dB(A), KpA= 3 dB
Στάθμη ακουστικής ισχύος (LWA)95,9 dB(A), KWA= 3 dB
Δόνηση7,932 m/s²; K= 1,5 m/s²

Τι υπάρχει μέσα στην συσκευασία

Μέσα στην χάρτινη συσκευασία υπάρχει μία πλαστική κασετίνα, το εργαλείο, το εγχειρίδιο χρήσης, 4 καρυδάκια και 2 ανταλλακτικές ψύκτρες.

Εντυπώσεις από PARKSIDE PDSSE 450 C3

To μπουλονόκλειδο είναι ένα σχετικά απλό εργαλείο. Δηλαδή είναι σχεδιασμένο για μία και μόνο χρήση, το σφίξιμο/ξεσφίξισμο μπουλονιών/παξιμαδιών. Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν για τα ελαστικά στα αυτοκίνητα ή για μεταλλικές κατασκευές. Γενικά το ηλεκτρικό μπουλονόκλειδο δεν είναι πολύ δημοφιλές γιατί σε περιορίζει αρκετά. Τα μπουλονόκλειδα αέρος είναι πολύ πιο δημοφιλή -για αρκετούς λόγους- ενώ όταν δεν υπάρχει αεροσυμπιεστής, οι περισσότεροι προτιμούν μπολονόκλειδα μπαταρίας. Έτσι δεν υπάρχει και τεράστια ποικιλία, ενώ δεν τα βρίσκεις και τόσο εύκολα στα ράφια.

Καλή κατασκευή

parkside pdsse 450 c3

Παρότι δεν έχει ανοιχτεί ακόμα, εξωτερικά δείχνει σχετικά καλή κατασκευή. Ίσως και λίγο πιο καλό από ότι είναι συνήθως τα Parkside. Το μπροστινό περίβλημα είναι μεταλλικό, ενώ έχει και μαλακή λαβή.

Η υποδοχή δεν είναι γαλβανιζέ ούτε έχει επικάλυψη χρωμίου, οπότε σκουριάζει εύκολα, επομένως θέλει προσοχή ή λίπανση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έχει μία μπίλια, η οποία χρησιμεύει για να στερεώνεται καλύτερα το καρυδάκι.

Οι διακόπτες δεν δείχνουν να έχουν κανένα πρόβλημα και είναι όπως θα έπρεπε. Το καλώδιο έχει 3 μέτρα μήκος και είναι αρκετά χοντρό για 450WATT εργαλείο.

Το βάρος του δεν είναι μικρό. Ζυγίζει 2.3 κιλά και αν και είναι αρκετά βαρύ σε σύγκριση με ένα δράπανο, όλα τα μπουλονόκλειδα έχουν βάρος ανάμεσα στα 2-3 κιλά οπότε δεν είναι βαρύτερο από τον ανταγωνισμό.

Βαλιτσάκι μεταφοράς με 4 μεγάλα καρυδάκια

Αν και πολλοί δεν τα χρησιμοποιούν, το PARKSIDE PDSSE 450 C3 έχει ένα πλαστικό βαλιτσάκι μεταφοράς μαζί με τα 4 μεγάλα καρυδάκια. Τα καρυδάκια είναι 17 χιλιοστά, 19 χιλιοστά, 21 χιλιοστά και 22 χιλιοστά. Μέσα στην συσκευασία υπάρχουν και 2 ανταλλακτικά καρβουνάκια.

450 WATT ισχύ

Αυτό της PARKSIDE είναι ένα κοινό ηλεκτρικό μπουλονόκλειδο με υποδοχή 1/2″. Η ισχύς του είναι 450 WATT, το οποίο δεν σημαίνει ότι ανήκει στην μικρή κατηγορία. Τα μεγάλα μπουλονόκλειδα φθάνουν συνήθως τα 1000 WATT.

320 Nm ροπή

Δεν διαθέτει καμία επιλογή για ροπή, αλλά η ροπή είναι φιξαρισμένη στα 100 Nm στο σφίξιμο και στα 320Nm στο ξεσφίξιμο. Και εδώ τα νούμερα δεν είναι πολύ μεγάλα, αλλά για ερασιτεχνική χρήση αρκούν. Για παράδειγμα τα 320Nm φθάνουν και περισσεύουν για να ξελασκάρετε το παξιμάδι από τις ζάντες σε ένα απλό επιβατικό αυτοκίνητο (δοκιμάστηκε σε 3 διαφορετικά αυτοκίνητα), ενώ τα 100Nm είναι αρκετά ώστε να μην σφίξετε γερά, χωρίς να κάνετε κάποια ζημιά. Για να καταλάβετε την διαφορά ένα δυνατό δραπανοκατσάβιδο έχει 40-50Nm ροπή, ενώ ένα παλμικό κατσαβίδι συνήθως έως 200Nm. Όμως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μπουλονόκλειδα με 70-80 ευρώ με πολύ μεγαλύτερη ροπή.

Υποδοχή 1/2″

υποδοχή 1/2"

Η υποδοχή είναι η κλασσική υποδοχή για μεγάλα καρυδάκια, δηλαδή τετράγωνη 1/2 της ίντσας. Φυσικά υπάρχουν διάφοροι αντάπτορες που μπορείτε να προσαρμόσετε και να το κάνετε και για 1/4″ ή να βάλετε ακόμα και τσοκ, αν και γενικότερα δεν προτείνεται για τέτοια χρήση. Έχει μία μπίλια, η οποία χρησιμεύει για να στερεώνεται καλύτερα το καρυδάκι.

Εύκολη αλλαγή στα καρβουνάκια

καρβουνάκια parkside
Τα ανταλλακτικά καρβουνάκια

Παρότι είναι κάτι που είναι σχετικά κοινό, δηλαδή δύσκολο να βρείτε μπουλονόκλειδο με εσωτερικά καρβουνάκια, στο συγκεκριμένο η αλλαγή στα καρβουνάκια είναι πολύ εύκολη, αφού υπάρχουν δύο εξωτερικές τάπες. Αυτό είναι καλό γιατί τα καρβουνάκια τρώγονται σχετικά εύκολα, οπότε ακόμα και με ερασιτεχνική χρήση, θα χρειαστεί να τα αλλάξετε μέσα σε μία 3ετία. Καλό είναι να αναφερθεί ότι μέσα στην συσκευασία υπάρχουν και 2 ανταλλακτικά καρβουνάκια.

Θόρυβος / Δονήσεις

Τώρα αν έχετε δουλέψει μπουλονόκλειδο ή απλώς έχετε δει κάποιο να δουλεύει, θα γνωρίζετε λόγω της κρούσης είναι πολύ θορυβώδη εργαλεία. Το συγκεκριμένο δεν είναι εξαίρεση, με τα ντεσιμπέλ στην ακουστική ισχύ να πλησιάζουν τα 100.

Το ίδιο ισχύει και με τις δονήσεις. Πάλι λόγω παλμικής λειτουργίας έχει αρκετές δονήσεις, οπότε δεν το λες και ξεκούραστο. Και εδώ είναι ένα αναγκαίο κακό, καθώς είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα μπουλονόκλειδα.

Σύγκριση με τον ανταγωνισμό

Είχαμε συνηθίσει τα PARKSIDE να είναι αρκετά πιο φθηνά από τον ανταγωνισμό. Τελευταία με την είσοδο των Κινέζικων και την πτώση των τιμών λόγω ανταγωνισμού των e-shop, η διαφορά έχει πέσει αρκετά. Ειδικά στο μπουλονόκλειδο PARKSIDE PDSSE 450 C3 η διαφορά είναι πολύ μικρή. Με μόλις 5-10 ευρώ μπορεί κάποιος να βρει ένα αντίστοιχο στο εμπόριο.

 Ισχύς(WATT)Ροπή(Νm)Στροφές(RPM)ΥποδοχήΤιμή
PARKSIDE45032030001/245
Bormann BE520052032032001/249
Einhell CC-IW 45045030026001/252
INGCO IW10508105055023001/288
Bulle102048028001/275
DeWalt71044022001/2169
Επισήμανση: Οι αναγραφόμενες τιμές είναι από αναζήτηση στο Skroutz αρχές Απρίλη του 2019. Μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, οπότε καλό είναι να κάνετε μόνοι σας μία έρευνα αγοράς.

Όπως βλέπετε, το PARKSIDE είναι πολύ κοντά στην τιμή με το Bormann και με το Einhell, που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Τo Ingco και το Bulle είναι πολύ πιο ισχυρά, ενώ το DeWalt θεωρείται επαγγελματικό εργαλείο.

Προβλήματα / Ελαττώματα

Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανίσει κανένα πρόβλημα. Δουλεύει κανονικά όπως πρέπει να δουλεύει. Το μοναδικό που θα μπορούσε να πει κάποιος είναι για μικρά σημάδια σκουριάς στην υποδοχή για τα καρυδάκια. Εφόσον δεν είναι γαλβανιζέ ή με επικάλυψη χρωμίου ήταν λογικό και ακόμα και να μην είχε από την συσκευασία ήταν σίγουρο ότι θα εμφάνιζε αργότερα.

Σύνοψη: Σίγουρα δεν είναι τρελή προσφορά, αλλά εξακολουθεί να είναι σε καλή τιμή

Το PARKSIDE PDSSE 450 C3 είναι ένα ηλεκτρικό μπουλονόκλειδο για ερασιτεχνική χρήση. Τα χαρακτηριστικά του είναι παρόμοια με του ανταγωνισμού και είναι υπεραρκετά για κάποιον ερασιτέχνη που θέλει να λύνει και να σφίγγει παξιμάδια και μπουλόνια από αυτοκίνητο ή μεταλλικές κατασκευές. Η τιμή του δεν είναι κακή, δεν είναι όμως και τόσο φθηνό όσο έχουμε συνηθίσει από τα PARKSIDE. Σε γενικές γραμμές είναι μία καλή αγορά, όμως η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την τιμή και να μην το προλάβετε δεν θα χαθεί και ο κόσμος. Με 5-10 ευρώ παίρνετε παρόμοια, ενώ στα 65-80 ευρώ παίρνετε κάποιο πολύ πιο ισχυρό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDOT MATRIX ρολόι με μπαλάκια πινγκ πονγκ
Επόμενο άρθροHandbrake, ένας open source video transcoder
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια