Review : Ηλεκτρική πλάνη Parkside PEH 30 A1

0

Η ηλεκτρική πλάνη της Parkside, που πωλείται από τα πολυκαταστήματα Lidl στην Ελλάδα, είναι ένα εργαλείο που κυκλοφορεί εδώ και μερικά χρόνια.

Είναι αρκετά ισχυρή με ισχύ 750Watt και πλάτος πλάνης 82 χιλιοστά. Η τιμή της είναι αρκετά οικονομική και την κάνει ιδιαίτερα συμφέρουσα προσφορά. Βγαίνει συνήθως σε προσφορά μια φορά κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης.
 
Επισήμανση
Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία Parkside ή το σέρβις της. 

Καταρχάς τι κάνει η ηλεκτρική πλάνη

Η ηλεκτρική πλάνη, για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται για να πλανίζει, δηλαδή να “ξύνει” ομοιόμορφα ένα ξύλο, δίνοντας του μια σχετικά λεία και επίπεδη επιφάνεια. Οι μεγάλες επαγγελματικές πλάνες είναι σταθερές και έχουν αρκετά μεγάλο εύρος μαχαιριών με ταυτόχρονο πλάνισμα και από τις δύο μεριές.
Οι απλές ηλεκτρικές πλάνες (όπως αυτή της Parkside) είναι φορητές και έχουν συνήθως πλάτος μαχαιριών μέχρι 10 εκατοστά. Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή. Έχουν ένα ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο δίνει περιστροφική κίνηση μέσω ενός ιμάντα μετάδοσης κίνησης, σε ένα κυκλικό άξονα, ο οποίος φέρει δύο μαχαίρια σε αντιδιαμετρική θέση.
Το μοτέρ περιστρέφει τον άξονα με μερικές χιλιάδες στροφές το λεπτό και έτσι τα μαχαίρια “τρώνε” το ξύλο. Όσο τα μαχαίρια θα είναι ομοιόμορφα ακονισμένα το ξύλο θα ξύνεται ομοιόμορφα. 
Ο κυκλικός άξονας βρίσκεται περίπου στο κέντρο της πλάνης και ανάλογα με το βάθος το οποίο το έχετε ορίσει να είναι, πλανίζει αναλόγως το ξύλο.
Το πλεονέκτημα της ηλεκτρικής πλάνης είναι ότι σας επιτρέπει να μετατρέψετε γρήγορα και ομοιόμορφα ένα ξύλο με σκλήθρες και εξογκώματα σε μια επίπεδη τάβλα.
Φυσικά έχει και μειονεκτήματα και θέλει μια σχετική εμπειρία για να έχετε τέλεια αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικά

Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της, σύμφωνα πάντα με τον κατασκευαστή
 • Ισχύς 750 Watt
 • Εργονομική λαβή και λαβή οδήγησης
 • Σκανδάλη ενεργοποίησης με ειδικό κουμπί για συνεχής εργασία
 • Αυτόματα ανοιγόμενο πόδι εναπόθεσης, που προστατεύει τη λεπίδα
 • Πλάτος πλάνης 82 χιλιοστά
 • Αβαθμίδωτη επιλογή ρύθμιση βάθους πλανίσματος από 0 έως 3 χιλιοστά
 • Καλή εξαγωγή ροκανιδιών είτε αριστερά είτε δεξιά
 • Παράλληλος οδηγός  
 • Οδηγός βάθους για φαλτσογωνίες
 • 3 αυλάκια V στο πέλμα για πλάνισμα ακμών
 • Μεγάλο μήκος καλωδίου  (4 μέτρα)
 • Στροφές ανά λεπτό σε ρελαντί 13.000
 • Στάθμη ηχητικής πίεσης: 89dB(A)
 • Στάθμη ηχητικής ισχύος: 100dB(A)
 • Δονήσεις σε χέρι /βραχίονα ah = 5,644m/ s^2
 • Συμπεριλαμβάνονται στη συσκευασία , ένας προσαρμογέας για την αναρρόφηση,
 • παράλληλος οδηγός, οδηγός φαλτσογωνίας, 1 ανοιχτό κλειδί και ένα κλειδί άλλεν
Συγκεντρωτικά μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω πίνακα
Parkside PEH 30 A1
Βασικά χαρακτηριστικά
Ισχύς 750 Watt
Πλάτος μαχαιριών 82 χιλιοστά
Εύρος βάθους0-3 χιλιοστά
Μήκος καλωδίου4 μέτρα
Πρόσθετα χαρακτηριστικά
Εργονομική λαβή
3 αυλακώσεις τύπου V
Παράλληλος οδηγός
Οδηγός φαλτσοκοπής
Αυτόματο πόδι εναπόθεσης
Δυνατότητα εξαγωγής ροκανιδιών στις 2 πλευρές
Θόρυβος / Δονήσεις
Στάθμη ηχητικής πίεσης89dB ± 3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος100dB ± 3dB
Δονήσεις 5,644 m/s2 ± 1,5 m/s2
Λοιπά χαρακτηριστικά
Εγγύηση3 χρόνια
Στο παρακάτω βίντεο γίνεται η παρουσίαση από τους κατασκευαστές 

 


Συγκρίσεις χαρακτηριστικών με άλλες ερασιτεχνικές πλάνες 

Το πλάτοςπλανίσματος είναι 82χιλιοστά και είναι σχετικά καλό (αυτό το πλάτος έχουν οι περισσότερες ερασιτεχνικές πλάνες). Κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά μαχαίρια στα περισσότερα καταστήματα με εργαλεία.
Η ισχύς του είναι 750Watt και είναι μεγαλύτερη από τα περισσότερα ανταγωνιστικά εργαλεία, τα οποία έχουν ισχύ 550-700 συνήθως.
Το βάθοςπλανίσματος είναι αβαθμίδωτο από 0 έως 3 χιλιοστά και την κάνει να υπερτερεί από τις περισσότερες ερασιτεχνικές πλάνες. 
Οι στροφέςανάλεπτό είναι 13.000 και είναι μικρότερες από τις περισσότερες πλάνες που έχουν συνήθως 15-17 χιλιάδες.
Το πόδι εναπόθεσης, τα αυλάκια V, ο οδηγός παραλλήλων και φαλτσογωνίας είναι standard εξοπλισμός που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις πλάνες της αγοράς.
Τέλος οι δονήσεις είναι λίγο μεγαλύτερες από τα περισσότερα ανταγωνιστικά εργαλεία ενώ η ηχητικήπίεση και ισχύ είναι περίπου ίδια. 

Εντυπώσεις

Η ηλεκτρική πλάνη Parkside PEH A1 είναι ένα αρκετά καλό εργαλείο, το οποίο θα σας βοηθήσει αρκετά στις ξυλουργικές εργασίες. Είναι εφάμιλλη, αν όχι καλύτερη, σε χαρακτηριστικά με τις περισσότερες ανταγωνιστικές πλάνες επώνυμων εταιριών και προσφέρει 3 χρόνια εγγύηση.
Έχει στιβαρή κατασκευή και καλή σχεδίαση. Ίσως είναι από τα λίγα εργαλεία Parkside που δεν φαίνεται να έχει κάποια μικρο ατέλεια. Φέρει 2μαχαίρια δύο όψεων 82 χιλιοστών, τα οποία αν δεν κάνετε το λάθος να πλανίσετε πρόκες, θα σας κρατήσουν για κάμποσο καιρό. Αλλάζουν εύκολα (είναι δύο όψεων, οπότε αν φαγωθεί η μία πλευρά, απλώς το αναποδογυρίζεται) και έχουν σχετικά μικρό κόστος (4-15 ευρώ αναλόγως την ποιότητα, για τα 2 μαχαίρια). Η κίνηση στη πλάνη γίνεται μέσω ιμάντα, ο οποίος με τον καιρό και με την χρήση (με απλή ερασιτεχνική χρήση και σωστή φύλαξη, μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια) θα φαγωθεί και θα χρειαστεί αντικατάσταση. Το κόστος του από το Service είναι περίπου 8 ευρώ. 
Τα 3 αυλάκια V που έχει για τις ακμές και ο οδηγός φαλτσογωνίας/παραλλήλων είναι αρκετά χρήσιμα και θα σας βοηθήσουν αρκετά.
Ελαττώματα δεν φαίνεται να έχει εκτός ίσως από το λίγο μεγαλύτερο βάρος και το σχετικά χοντροκομμένοdesign.
Είναι ιδανικό εργαλείο για όποιον ασχολείται με κατασκευές από παλέτες ή γενικά χρησιμοποιεί απλάνιστα ξύλα. 
Φυσικά είναι ερασιτεχνικό εργαλείο και είναι μόνο για ερασιτεχνικήχρήση. Σε επαγγελματική χρήση θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα σύντομα.
Για περισσότερα σχετικά με τα εργαλεία Parkside, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αντικατάσταση / Αναποδογύρισμα μαχαιριών

Αντικατάσταση μαχαιριών σε ηλεκτρική πλάνη Parkside

Τα μαχαίρια στο Parkside PEH A1 αλλάζουν πολύ εύκολα. Καταρχάς όλα τα μαχαίρια είναι διπλής όψης. Έτσι αν φαγωθεί η μια μεριά μπορείτε να τα αναποδογυρίσετε. 

Για να τα βγάλετε δεν έχετε παρά να σφίξτε τις 3 βίδες που έχει το κάθε μαχαίρι. Οι βίδες αυτές έχουν το σκοπό να στερεώνουν τη βάση των μαχαιριών με εξωτερική πίεση. Έτσι αν τις σφίξτε, δηλαδή τις γυρίσετε δεξιόστροφα, θα ελευθερωθεί η βάση. Για να την βγάλετε τελείως θα πρέπει να κατεβάσετε το βοήθημα που έχει στο πλάι.
Parkside_Peh_30A1_7

 

Όταν βγάλετε την βάση, θα πρέπει να την ξεκουμπώσετε. Δεν έχει κάποια βίδα στερέωσης, οπότε θα πρέπει ουσιαστικά να ανοίξει μόνη της όταν την βγάλετε από τη πλάνη. Αν δεν συμβεί αυτό ίσως έχει “κολλήσει”, από τη σκόνη. Με ένα μικρό ίσιο κατσαβίδι εφαρμόστε περιστροφική πίεση στο μικρό άνοιγμα που έχει στη πλάγια πλευρά και θα ανοίξει.
Τώρα δεν έχετε παρά να αναποδογυρίσετε/αλλάξετε το μαχαίρι. Το μαχαίρι κάθεται πάνω στις ειδικές εγκοπές που έχει, οπότε δεν γίνεται να κάνετε λάθος την φορά. Εφόσον το βάλετε και το κουμπώσετε στη βάση, κάνετε την αντίστροφη διαδικασία, βάζοντας το στο άξονα της πλάνης, και μετά ξε-σφίγγοντας τις βίδες ώστε να στερεωθεί. Εδώ θα πρέπει να δώσετε λίγο προσοχή ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν βγήκε από τη θέση του όπως το βάζατε. Πριν το στερεώσετε ελέγξτε να δείτε αν είναι σωστά τοποθετημένο.
Μαχαίρια θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα καταστήματα εργαλείων και σε αρκετά e-shops

Αντικατάσταση ιμάντα κίνησης

Parkside_Peh_30A1_10

Ο ιμάντας κίνησης μεταφέρει τη κίνηση από το ηλεκτρικό μοτέρ στο άξονα που φέρει τα μαχαίρια. Βρίσκεται στο πλάι κάτω από ένα προστατευτικό πλαστικό.

Ο ιμάντας κίνησης υπό απλή ερασιτεχνική χρήση θα σας κρατήσει για αρκετά χρόνια. Καλό είναι κατά καιρούς να τον ελέγχετε για φθορές. Αν έχει φθορές ή έχει καταστραφεί θα πρέπει να τον αλλάξετε.
Η αλλαγή του είναι αρκετά εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε το πλαϊνό προστατευτικό (έχει 5 βίδες που το συγκρατούν) και με προσεκτικές κινήσεις να βγάλετε τον παλιό. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να το τραβάτε λίγο ενώ το γυρίζετε και θα βγει μόνος του. Με τον αντίστροφο τρόπο βάζετε τον καινούργιο (τον βάζετε λίγο και το γυρίζετε και θα μπει μόνος του).

Μερικές γενικές συμβουλές

 • Πάντα να καθαρίζετε το εργαλείο μετά από κάθε χρήση. Αν έχετε αεροσυμπιεστή ή φυσητήρα είναι πολύ πιο εύκολος ο καθαρισμός. 
 • Ποτέ να μην αφήνετε το εργαλείο στον ήλιο για αρκετή ώρα, ειδικά από τη μεριά που είναι ο ιμάντας κίνησης. Ο ήλιος ξεραίνει τον ιμάντα κίνησης, μειώνοντας έτσι το χρόνο ζωής του.
 • Αν πλανίζετε παλετόξυλα, πάντα να ελέγχετε επιμελώς για πρόκες πριν το πλάνισμα. Μια μόνο ξεχασμένη πρόκα είναι ικανή να σας φάει τα μαχαίρια
 • Καλό είναι όταν πλανίζετε στην αρχή και στο τέλος της σανίδας να έχετε δύο ίδιες σανίδες ως βοήθημα. Ο λόγος είναι ότι τα μαχαίρια είναι στο κέντρο της πλάνης και το μπροστινό πέλμα είναι ο οδηγός για το βάθος κοπής. Έτσι στο τέλος της σανίδας, όταν το μπροστινό πέλμα θα έχει βγει από τη σανίδα, τα μαχαίρια θα “κάτσουν” στο ύψος του πίσω πέλματος απότομα και  μπορεί να κάνετε λακούβες στο ξύλο.
 • Να ελέγχετε συχνά τα μαχαίρια και να έχετε πάντα ανταλλακτικά εύκαιρα στην εργαλειοθήκη σας.

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι «I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέρχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.